Skocz do zawartości
  • 0

Tuba na pocisk?

julek113

Pytanie

Napisano

Witam, mam prośbę w identyfikacji przedmiotu. Trafiła mi się w posiadanie taka nietypowa tuba, dł. 100 cm, śr. 7 cm. Czy to tuba niemiecka, ściśle II WŚ? 

20201111_134706_1605099145839_1605099359213.jpg

Screenshot_20201112-201233_Allegro.jpg

Screenshot_20201112-201407_Allegro.jpg

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 12.11.2020 o 21:23, takafura napisał:

Zdecydowanie słupek - miałem podobne ogrodzenie, dom z początku XX w.

Podobne, czy identyczne..., bo to różnica jest. I też były w formie tuby z przekręcaną pokrywką, którą łatwo było odkręcić i rąbnąć, i nie wiadomo jak mocowane te słupki miały być do podstawy ( albo jeden z drugim ) skoro nie ma żadnych występów, zaczepów itp. ...? I miały elegancki spaw boczny wewnątrz i malowane na zielono także wewnątrz ?

julek113, szukaj dalej, bo może to być i słupek, jakiś specjalny może, przenośny ( brak podstawy ? ) np.  na bariery podczas uroczystości publicznych przedwojennych, na cmentarzach, pogrzebach, albo i tuba może być, na specjalne ważne, wielkoformatowe dokumenty lub nietypowe niepospolite przedmioty ( tuba zrobiona na zamówienie ? ). Wyobraźnia ponosi, ale łatwe wytłumaczenie, że to tylko słupek może być zbyt proste w swojej, wydawałoby się, oczywistości.

Pozdr.

Napisano
W dniu 12.11.2020 o 20:13, julek113 napisał:

Witam, mam prośbę w identyfikacji przedmiotu. Trafiła mi się w posiadanie taka nietypowa tuba, dł. 100 cm, śr. 7 cm. Czy to tuba niemiecka, ściśle II WŚ? 

20201111_134706_1605099145839_1605099359213.jpg

Screenshot_20201112-201233_Allegro.jpg

Screenshot_20201112-201407_Allegro.jpg

Szkoda, że nie dałeś zdjęcia na którym widać dno, " podstawę ".

Napisano
43 minuty temu, Autsajder68 napisał:

Podobne, czy identyczne..., bo to różnica jest.

U mnie były ok. 200 cm nad ziemią plus zabetonowany fragment. Ten ma 100 cm i faktycznie może pochodzić z cmentarza, klatki schodowej, tarasu.

Ja tylko sugerowałem się identyczną stylizacją.

Napisano

Nieobrobiony spaw wewnętrzny wyklucza przechowywanie czegoś w środku. Natomiast mocowanie "bagnetowe" (jak w aparatach foto) świadczy, że ten słupek miał być szybko montowany i demontowany.

Napisano

oczywiście słupek jak koledzy piszą. puszki na pociski są robione z cienkościennej blachy aby puszka była lekka . Trudno aby wozić puszkę o wagomiaże pocisku, tu widzimy ewidentnie grubościenną rurę spawaną , typowy słupek. Jeśli średnica tylko i zaledwie 7 cm to praktycznie brak pocisku o długości praktycznie ponad 90 cm i średnicy 6 cm lub mniejszy kaliber po za tym po co w puszce kulka zdobiona ???. Tu najlepsza odpowiedź jest Ericha który zauważył jeszcze mocowanie bagnetowe niestosowane w puszkach.

Napisano

Tuby są z blachy tłoczonej i zdecydowanie cieńszej. To gruba rura ewidentnie od słupka. Czy po bokach nie widać pozostałości po spawanych "oczkach"? 

Napisano

Oczek pewnie nie było, po prostu dookoła  zwieńczenia mocowało się sznur ozdobny.

PS Landszaft, mój nick to nie imię i pisze się przez samo "h".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie