bjar_1 Napisano 29 Lipiec 2007 Share Napisano 29 Lipiec 2007 Co do mojego 'wężyka' to w pobliżu znalezienia była potyczka w czasie Powstania 1863 r. - czyli pewnie coś z tego czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 30 Lipiec 2007 Share Napisano 30 Lipiec 2007 Może zgubił go jakiś rosyjski oficer ale tak na prawdę to wężyk" mógł trafić na miejsce gdzie go znalazłeś na 1000" sposobów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 10 Grudzień 2009 Share Napisano 10 Grudzień 2009 http://zlotow.lo2.slupsk.pl/page13.htmlMały kamienny pomnik żołnierza napoleońskiego widniejący na zdjęciu przechowywanym w Muzeum Ziemi Złotowskiej. Nie wiadomo dokładnie, czy pierwotnie ustawiony był on na cmentarzu w Górznej. (tekst: Hier / ruht ein / Fr. Soldat / 1812 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucken1 Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Posiada ktoś zdjęcie pistoletu pruskiego z okuciem FWR i koroną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leprikan Napisano 16 Marzec 2010 Share Napisano 16 Marzec 2010 Gdzieś miałem, poszukam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 O to chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 blach akciukowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Pruski karabin M1801 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucken1 Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Chodzi mi o tą plakietke z monogramem FRW,z Twoich zdjęc może błędnie wnioskuję była ona montowana w połowie rękojeści,czy może jednak robiła jako stopka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewald Napisano 17 Marzec 2010 Share Napisano 17 Marzec 2010 Witam ColdDemons jesli chodzi o napoleona to jest jedna miejscowka niedaleko,moze juz tam byles,ale jakby co to na priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 saucken1- jeszcze się nie spotkałem z pistoletem który miałby stopkę z takim monogramem. Blaszki ze zdjęć to tzw. blachy kciukowe, na których trzymano kciuk podczas strzału z karabinu.ewald- ja głównie łażę za napoleonką, jak by co dawaj na mój email: damiangudz@gmail.com (nie pisz na priv bo tam mam stary adres sprzed lat, którego niestety nie można zmienić).Pozdrawiam!Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 A tak próbowałeś:Witaj Czlowieksniegu!Tutaj możesz zmienić swoje hasłoEdytuj profilWylogujAdres emailW przypadku zmiany adresu email zostanie na niego wysłany link aktywacyjny. Dopiero po kliknięciu na ten link adres email zostanie zmieniony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saucken1 Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 Ok. Czyli od karabinu.Dużo wyżej ktoś dał zdjęcie blaszek jak moja i podpisał że od pistoletu,ale teraz już wiem.Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 Eeee tam od pistoletu, wiem tak się pisze po różnych forach, moim zdaniem to błąd. Jeszcze nie widziałem pistoletu z epoki z taką blachą, nawet kształt nie pasuje do rękojeści pistoletu. To są blachy kciukowe od karabinów. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewald Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 Witam CldDemons jesli chodzi o ta miejscowke o ktorej Ci pisalem na e-mail to znalazlem tam w tamtym roku taka kamienna kule,co o ty myslisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewald Napisano 18 Marzec 2010 Share Napisano 18 Marzec 2010 wlasnie znalazlem zdjecie i idzie na ID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Z braku ładunków to czasami piechota kamieniami z karabinów strzelała! :) Artyleria tego okresu nie używała kul kamiennych. Twoja zapewne jest sporo starsza. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ColdDemons Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Część moich kul, które pozostawili Francuzi w kampanii 1807. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewald Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 fajny zbior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leśny dziad Napisano 25 Maj 2010 Share Napisano 25 Maj 2010 http://www.odkrywca.pl/dwa-elementy-mosiezne,671622.html#671622 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 7 Lipiec 2010 Share Napisano 7 Lipiec 2010 przeglądam od dawna to forum i dopiero dziś natrafiłem na ten wątek....Niedawno też szukalem śladów po kampani 1807... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 11 Lipiec 2010 Share Napisano 11 Lipiec 2010 Sza.man, dobrze że się odezwałeś teraz p. Kulczyk nie będzie miał problemu z wysłaniem rachunku za rekultywację parku p. Fickensteina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sza.man Napisano 13 Lipiec 2010 Share Napisano 13 Lipiec 2010 Koło Finckensteinu szukałem dwa dni.Jeszcze nie widziałem tak wyczesanego terenu, no może teren bitwy nad Kaczawą jest porównywalny, choć tam czasem trafi się jeszcze jakaś kula...W trakcie poszukiwań spotkałem 3 gości z piszczałkami.Sam park sobie darowałem, ale grzebałem po łąkach wokół i po polach po drugiej stronie drogi.Zupełna kicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NATANael Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 Małe znajdki ale zawsze cieszą :) Kilka guzików, pieczęć lakowa i drobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NATANael Napisano 8 Luty 2011 Share Napisano 8 Luty 2011 Małe a cieszy c.d.Orzeł z 147 pułku, dwie pieczęcie lakowe, guziki, sprzączki, kulki i drobne monety:24 EINEN THALER 4 sztuki z lat 1782 178348 EINEN THALER 1772 i 1779I PHENNIG 1772 1774II PHENNIG 1755III MON. ARGENT. 1805 Ciekaw jestem za ile można było wtedy, np. w l813 kupić chleb, jajko, kurę, snikersa albo ładowarkę do Nokii ;))) a tak poważnie to może ktoś ma jakieś przykłady cen z tamtych lat...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.