Skocz do zawartości

Historia jednego zdjęcia

Młody duchem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Na imię mam Kaz /to od tego co zbudował Polskę murowaną../, wiekowo - jak spiewa Laskowik - trochę z "górki"..., mieszkam w Trójmieście

Po wielu latach obserwacji forum postanowiłem i ja trochę popytać...cóż, dopiero po 60-siątce nabywa sie odwagi:))

Sprawa jest prosta: mam sporą kolekcję zdjęć /elektroniczna wersja/ dotyczących mojego "fioła"/ tj. Sd Kfz 251 i DAK. /pewnie ponad 2000/

Próbuję je trochę usystematyzować i stworzyć swoistą prywatną bazę.

Proszę Kolegów o pomoc w tym temacie.

Tak na początek zdjęcie i prośba o ewentualne uzupełnienie:

pozyskanie: nn /czyli czeluście netu../

miejsce: ???

data:????

co to? /na pewno zdobyczne i używane przez DAK/ - mam swoje podejrzenia ale zobaczymy zdanie innych..

jednostka???

źródła??? /literatura, inne forum itp/- chętnie link..

Będę wdzięczny za każdą sugestię i informację.

Kaz

6433fb77787bc9c3fefe88ad6fa72cf6.jpg

• Odpowiedzi 188
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Dziękuję Tyr za informacje.

Ponieważ to sprzęt zdobyczny w DAK mam sporo kłopotów z rozpoznaniem takich "zdobyczy" w Afryce:)))

Mam jeszcze jedno pytanie: czy są jakieś szczegóły wizualne pozwalające rozróżnić czy to Morris czy Ford??...

Jeszcze raz dzięki.

Kaz

Napisano

Koledzy:))

Tak jak się spodziewałem ilość nie poszła w jakość...

Po Waszych informacjach okazało się, ze mam grupę podobnych zdjęć...widać zatem ze nie ogarniam szczegółów

dzięki Waszym info kolejne zdjęcie trafi byc moze w odpowiednie miejsce...

Ale wątpliwość: Ford 60 L czy Ford 30CWT??

W załacznikach wszystko co mam w tym temacie...

Niestety, nie znam jezyków:(((( /uczono mnie kilka lat rosyjskiego jedynie - ale to było tak dawno../ stąd jedno ze zdjęć zdublowane bo opis..

Dodatkowo juz dla ciekawości moja systematyzacja /tabela/ - niestety mocno pusta...

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

do przetłumaczenia.jpg

Napisano

A teraz druga część mojego "fioła" czyli sd. kfz. 251

zdjęcie nr.2

pozyskanie: Odkrywca /ale nie moge odnaleźć tematu/, pewnie jakas ciekawostka która zostało bez komentarza..

typ: ausf D, wyglada na 1...

inne: nie wygląda to na OT-810, ale oznakowanie WP...

Kaz

00711 D_1.jpg

Napisano

Kolego Młody duchem na fotografii jest "trofiejny" Sdkfz 251 użytkowany w jednej z jednostek KBW do początku lat pięćdziesiątych, gdzie wykonano tą fotografię tego niestety nie wiem, na początku lat pięćdziesiątych w strukturze KBW funkcjonował między innymi 4 Samodzielny Batalion Zmotoryzowany, 14 Samodzielny Batalion Zmotoryzowany oraz 8 Samodzielny Batalion Zmechanizowany do którego to trafiały pojazdy pancerne wycofane z jednostek WP (Mk 1 Universal Carrier oraz M 2, M 3 i M 5 Half Track). Powyższy pojazd mógł być też na stanie innej jednostki KBW . Czechosłowackie transportery OT 810 nigdy nie były użytkowane przez WP.

Napisano

Bardzo dziękuję Kolego Edmundo za udzielone informacje. Dzięki nim staje się wielce prawdopodobne że zdjęcie to Legnica, szkoła KBW:)). "pogrzebałem" trochę w necie i w tle to /raczej na pewno/ już nieistniejące poniemieckie garaże. /inne zdjęcia/.

No i KBW używało długo przejętego wojennego sprzętu...

dalej jakoś nie mogę odnaleźć tego zagubionego tematu na tym forum...:((( /stąd zdjęcia/

Korzystając z okazji i być może wiedzy Kolegi inne zdjęcie esdeka w LWP /niestety ostatnie/.

Zdjecie nr. 3:

pozyskanie: forum Odkrywcy

typ ausf D, wersja 9 późna

inne: mam jakieś szczątkowe informacje ale nic nie chcę sugerować...

Kaz

ZDJĘCIE 3.jpg

Napisano

Dzięki za wskazówki Kolego Tyr.

Niestety, ta strona nie wnosi nic do udzielonego pytania: Ford 60L czy ford 30 CWT.... bo działo to 100% pewności

Tak nawiasem:

Wiki to praca internautów dla internautów, wiedza często bardzo ogólna, pozwalająca poznać temat.. Ale tak to jest w Wiki... I to jest też dobre:))))))) Pamiętam czasy sprzed netu, gdzie zdobycie w socjalistycznej rzeczywistości jakichkolwiek materiałów źródłowych z tych dwóch interesujących mnie od zawsze tematów  było wręcz horrorem:((( /bo temat "tabu"/

Czasami korzystam z podanych na stronach źródeł /o ile jakoś dotrę/- ale to katorżnicza praca by w publikacji znaleźć czasami kilka słów na interesujący temat. A co najgorsze: dwie publikacje - dwie różne informacje:((((

Jeszcze raz dzięki za link:))

Kaz

Napisano

Co do ostatniej fotografii to wykonana została zapewne jeszcze w trakcie działań wojennych albo krótko po zakończeniu wojny. Troszeczkę na temat pojazdów zdobycznych jest w dość leciwej pozycji autorstwa J. Maguskiego "Wozy bojowe LWP 1943-1983" str. 285-296 (zakładam że doskonale znasz tą książkę).

Co do garaży Oficerskiej Szkoły KBW w Legnicy to też skłaniam się ku temu że właśnie tam wykonano powyższą fotografię, ogólnie mówiąc to na stanie tejże szkoły jeszcze w latach sześćdziesiątych znajdowało się kilka typów ciekawych pojazdów bojowych, wycofanych wcześniej z "liniowych" jednostek pancernych i zmechanizowanych oraz piechoty (na przykład działa samobieżne SU 76M i rodzima "wariacja na temat" czyli transporter opancerzony TOSU 76 wykorzystywany jedynie przez KBW a to "temat rzeka", praktycznie nie znany). Ogólnie rzecz biorąc temat pojazdów (i nie tylko) zdobycznych wykorzystywanych w okresie powojennym jest jedną z "białych plam" w temacie wyposażenia WP.

Napisano

Kolego Edmundo - lejesz miód na moje serce:))

moja wiedza: to zdjecie z okresu walk o Wał Pomorski - ale to tez niesprawdzalne dane... podobno jakas jednostka artylerii samobieznej

LWP miała jedno zdobyczne. Ale to nie moje zainteresowania - wystarcza mi moje dwa: esdeki i DAK:)))

chociaz - by byc szczerym - czasami w szale zapału szukam informacji o jednostce plot z Brzegu nad Odrą . słuzył tam mój Tata i był dowódcą jednego z pierwszych w LWP ZSU 57x2..:)) /jakis 1957-58 rok../

A Twoja odpowiedź jest bardzo blisko więc pewnie jest coś na rzeczy - przynajmniej z okresem zrobienia zdjecia...

Kaz

Napisano

Kolego Kaz cieszę się że mogę choć odrobinę pomóc. Co do ZSU 57-2 to zgadzam się że pierwsze egzemplarze trafiły do WP z końcem lat pięćdziesiątych jednakże działa te nigdy nie były etatowym wyposażeniem 84 Łużyckiego Pułku Artylerii Przeciwlotniczej (JW 2347) stacjonującego w tychże latach w Brzegu, który to pułk wchodził w skład 11 Dywizji Artylerii Przeciwlotniczej (rozformowanej w 1963 r.) podlegającej bezpośrednio dowództwu Sląskiego Okręgu Wojskowego (na czas "W" 2 Armii WP). Podstawowym uzbrojeniem tegoż pułku były holowane armaty plot. wz. 39 85 mm a następnie armaty plot. S 60 57 mm.

Zasadniczo samobieżne ZSU 57-2 trafiały do baterii artylerii przeciwlotniczej (w baterii 4 pojazdy ZSU 57-2) będących w składzie pułków czołgów średnich (bo takie było przeznaczenie tychże samobieżnych dział plot. czyli bezpośrednia osłona kolumn pancernych i zmechanizowanych) jednakże najprawdopodobniej działa tego typy będące na stanie 84 PAPlot. z Brzegu były jednymi z pierwszych dział tego typu w WP i wchodziły w skład baterii szkolnej której zadaniem było szkolenie załóg na potrzeby jednostek pancernych Sląskiego OW. Ogólnie rzecz biorąc to zakupiono niewiele ZSU 57-2, według stanu z 1965 r. było to 40 pojazdów a według stanu z 1970 r. około 50 sztuk tychże pojazdów.

Napisano

Kolego Edmundo - z Twojej odpowiedzi wnioskuję, iż "prawdodobne" jest, że mój Tata służył w baterii szkolnej w Brzegu.

Faktem jest też -a mam na to gdzieś zdjęcie- że wcześniej pewnie był dowódcą chyba S-60...Zdjęcie - o  ile mnie nie myli pamięć - z Wicka, z poligonu:))

Szkoda, ze do historii rodzinnych wracamy zbyt późno....

Dzieki za Twoja wiedzę...

Ale wracając do podstawy wątku - dwa kolejne zdjęcia

zdjecie 4: tu nie wiem praktyczne nic, z"podejrzeniami" poczekam na mądrzejszych:)))

zdjęcie 5: taka sobie przeróbka ausf D, może ktoś wie więcej niż ja:))

jak zwykle dla obu zdjęć:  każda informacja czy tez sugestia mile widziana

I już na koniec dzisiejszej pisaniny: tylko 3 zdjęcia z wielu a już trochę informacji i uzupełnień.. niektóre małe "klocki" wiedzy zaczynają do siebie pasować...  jest tego niewiele ale nie od razu Kraków zbudowano:)))

Kaz

ZDJĘCIE 4.JPG

ZDJĘCIE 5.jpg

Napisano

Przedostatnie zdjęcie kojarzy mi się tylko z pralnią/odwszalnią polową w składzie DAK. Co do ostatniej fotografii to nie mam pojęcia, wóz nauki jazdy? Albo jakaś powojenna „przeróbka“ na potrzeby cywilne. Nic więcej nie dodam. 

Napisano

no i pięknie:)) spojrzałem innym okiem na zdjęcie nr 4 i faktycznie...jak nic coś związane z higieną:)) panowie w ...hmm..niepełnych strojach mocno się szorują:))

wcześniej, przy takim pobieżnym obejrzeniu kojarzyło mi się to z polowa piekarnią i tak sobie to wstępnie opisałem...

Ale przynajmniej ogólna klasyfikacja "Sprzęt towarzyszący" dobra:))

Zatem znów dzięki.

Co do zdjęcia nr. 5 - tu na razie trochę rozbieżności  więc poczekam z moimi info jeszcze trochę - nie chcę nikomu nic sugerować..

Zgadzamy się na razie w ogólnej ocenie: przeróbka, okres powojenny, trochę i może cywilna:)))

Tu mała dygresja: odbija mi się czkawką niechęć do nauki języków obcych...ale kto wtedy wiedział ze pojawi się net...

Piszę o tym, bo wiele informacji jest mocno "zagrzebanych" i wyszukiwarki bez dobrego kontekstu, luźnych skojarzeń       

itp.  nie radzą sobie z poprawnymi podpowiedziami. No i potem trzeba jakoś taki plik przeczytać...:((((

Kaz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie