piokot20 Napisano 25 Październik 2018 Autor Share Napisano 25 Październik 2018 http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/26742?t=Sensacyjne-znalezisko-podczas-PKW-Sophia-&fbclid=IwAR0JVmNE-jxmdmYj8OYJ1sCNk042WSkvYwSBTWaPfMndQTQK1rFly1utyDc#.W9G3FVnKF7Q.facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 25 Październik 2018 Autor Share Napisano 25 Październik 2018 Fot.: Polska Zbrojna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 25 Październik 2018 Share Napisano 25 Październik 2018 Świetna wiadomość, tylko autor artykułu nie wie o czym pisze. Humber Mk.III i Car, Armoured Mk.I Fox I ( w niektórych dokumentach tylko Car Armoured Canadian) to dwa różne pojazdy. Owszem wzorcem dla Foxa był Humber, ale Fox miał inne podwozie i napęd (GMC), inne uzbrojenie, inne wymiary itp. Uzbrojenie również inne niż podane w artykule nie BESY lecz BROWNING 0,5 i 0,303 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 25 Październik 2018 Share Napisano 25 Październik 2018 No i świetnie, oby się tylko Włosi nie rozmyślili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 25 Październik 2018 Share Napisano 25 Październik 2018 http://www.muzeumptw.pl/eksponat/humber-scout-car/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 25 Październik 2018 Share Napisano 25 Październik 2018 Woodhaven ten z twojego postu to pojazd rozpoznawczy nie mający nic wspólnego ani Humberami AC ani z Foxem. Pierwowzorem kanadyjskiego Foxa był Humber Armoured Car Mk.III ewentualnie Mk.IV ale ten to już działko zamiast Besy 15 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
husky1 Napisano 25 Październik 2018 Share Napisano 25 Październik 2018 Kształt pojemnika na wyposażenie wskazuje na Canadian Fox.Dla pewności wystarczy sprawdzic jaki silnik pojazd ma zamontowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 26 Październik 2018 Share Napisano 26 Październik 2018 To na 100% są Foxy. Rozmieszczenie i wielkość pojemników bocznych, kształt osłony tylnej żaluzji, mocowanie amortyzatorów teleskopowych i kształt osłon luf kaemów nie pozostawiają wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 6 Marzec 2019 Autor Share Napisano 6 Marzec 2019 Źródło: https://www.facebook.com/kukizpawel/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 18 Marzec 2019 Share Napisano 18 Marzec 2019 http://wiadomosci.dziennik.pl/historia/aktualnosci/artykuly/593775,wozy-pancerne-polscy-zolnierze-matteo-salvini-pawel-kukiz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Marzec 2019 Share Napisano 18 Marzec 2019 Świetnie, że Polacy wyczaili gdzieś w chaszczach dwie takie piękne sztuki. Po odrestaurowaniu będą z tego - mam nadzieję - perełki. Wprawdzie do historii 1. DPanc tych Foxów naciągnąć się nie da, ale już prędzej chyba do historii II Korpusu. Tak, czy inaczej, znakomicie, że ten towar znajdzie się w Polsce i pewnie zajmą się nim pasjonaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 18 Marzec 2019 Autor Share Napisano 18 Marzec 2019 Za: www.facebook.com/kukizpawel/ "Problem w tym, że nasza misja na Sycylii skończy się prawdopodobnie w kwietniu. Konieczne więc było przyspieszenie procedur a ponieważ wiedziałem, że w Zagrzebiu spotkam wicepremiera Włoch Luigi Di Maio, udałem się wcześniej do Kancelarii Premiera Morawieckiego z prośbą o pismo wspierające inicjatywę naszych Żołnierzy. Pismo takie otrzymałem (podpisane przez Michała Dworczyka, szefa Kancelarii) i wręczyłem je Luigi.Początkowo lekko zdębiał, bo w trakcie rozmów o Europie ja nagle proszę go o pomoc przy transporcie wozów opancerzonych do Polski :-) Dopiero po chwili zrozumiał, że chodzi o ważne dla Polaków zabytki a nie o wsparcie Kukiza przy zbrojnym przejęciu władzy :-) :-) :-) Jego stan emocjonalny pięknie ilustrują dwa pierwsze zamieszczone poniżej zdjęcia (przepraszam, że nie najlepszej jakości) :-) . Di Maio obiecał, że osobiście zajmie się sprawą. A pojazdy (szczególnie jeden) są w naprawdę świetnym stanie jak na swój wiek. Prawdopodobnie jeden z nich można nawet "odpalić". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piokot20 Napisano 14 Maj 2019 Autor Share Napisano 14 Maj 2019 Źródło: FB Polski Kontyngent Wojskowy EU Sophia https://www.facebook.com/PKWEUSOPHIA/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 14 Maj 2019 Share Napisano 14 Maj 2019 Włosi chyba zbyt entuzjastycznie do sprawy nie podchodzą. Może zamiast wyrywać na bezczela, to podesłać im jakiegoś BRDM-a, czy cuś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 14 Maj 2019 Share Napisano 14 Maj 2019 Możesz już nie dumać, temat już załatwiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 tzn załatwiony ?? foxy w kraju czy na złomie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur999 Napisano 28 Październik 2019 Share Napisano 28 Październik 2019 Myślę, że to może rzucić dużo światła na sprawę. Problemem być może jest transport. Polski transport samochodowy na Sycylię nie dociera. Lotniczy - duży koszt. https://www.facebook.com/kukizpawel/posts/2370216353046071/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur999 Napisano 10 Luty 2020 Share Napisano 10 Luty 2020 Czy wiadomo kiedy można spodziewać się przybycia pojazdów do MBPanc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 11 Luty 2020 Share Napisano 11 Luty 2020 Już chyba poszły na złom, na chęciach się skończyło dlatego cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 11 Luty 2020 Share Napisano 11 Luty 2020 3 godziny temu, Landszaft napisał: Już chyba poszły na złom, na chęciach się skończyło dlatego cisza. Hmm ... A ile czasu Dingo stał w Nowym Jorku ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 11 Luty 2020 Share Napisano 11 Luty 2020 Woody tyle że na Sycylii te pojazdy miały iść na złom i włosi do tego się przymierzali, dopiero nasze zainteresowanie i polscy wojskowi którzy na czasowy kontyngent tam przybyli zainteresowali się nimi aby je ściągnąć do kraju. Niestety kontyngent odjechał i jest już inny innego kraju a sprawa zdechła i mogły skończyć tak jak włosi planowali czyli na złom. Obym się mylił co sprawiło by mi niekłamaną radość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur999 Napisano 12 Luty 2020 Share Napisano 12 Luty 2020 Kolego Landszaft, kontyngent sophia został przedłużony. Na Sycylii jest kolejna zmiana. Biorąc pod uwagę to co zamieszczono pod linkiem, który wyżej podałem, była zgoda włoskiego Min. Obrony na przekazanie pojazdów. Myślę więc (i mam taką nadzieję) pojazdy już należą do MBPanc. Pozostaje tylko kwestia transportu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur999 Napisano 15 Luty 2020 Share Napisano 15 Luty 2020 Poniżej dowód, że pojazdy nie poszły na złom:) Zdjęcia z 12 lutego br. W tle można dostrzec zielonego sprzęta:) https://pl-pl.facebook.com/PKWEUSOPHIA/photos/pcb.854910168266847/854913811599816/?type=3&theater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 15 Luty 2020 Share Napisano 15 Luty 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landszaft Napisano 16 Luty 2020 Share Napisano 16 Luty 2020 To bardzo mnie cieszy , oby je ściągnęli do Lengyelország. Bo na razie to widzę że wszyscy tylko sweet photo sobie przy nich robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.