Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podejrzewam, że jakbym wrzucil teraz do końca nie przekonany , czy to orginał, to i tak worek byłby pełny ?  Ten orzeł był bardzo ładny i realistyczny, nie żaden " rozkraka". A czy zrobił sobie niemiecki spadochroniarz ze Śląska, czy współczesny zdolny człowiek z wiedzą historyczną tamtego okresu, to myślę, że poszedłby na aukcji. Ale cóż, echch, nie ma co żałować ....

• Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To się zgadza z tym obłędem. Współcześnie robią kukrasy  znacznie ładniejsze i solidniejsze od poprzedników sprzed lat. I idą na aukcjach lub giełdach staroci jak "świeże bułeczki". Aktualnie mam egzemplarz od prawie 30 lat, podarunek od Gurkha z misji z " dalekich wzgórz". Brzydactwo, nie rzucający się w oczy, tnie, struga, rąbie, wbija gwoździe i śledzie namiotowe ect. nawet nim rzucam i się " staruszek" rozsypać nie może ?  Ale nie pozbył bym się go nawet za " wór..."

Napisano

A rozpoznałbyś gatunek drewna z okładzin rękojeści tego niemożliwego do rozsypania się kukri? Interesuje mnie, czy mogłoby to być cocobolo (ulubione drewno niektórych producentów noży wojskowych)?

Napisano
21 godzin temu, formoza58 napisał:

Jw ? 

kuk3.JPG

kuk1.JPG

kuk 2.JPG

Dzięki za zdjęcia! ?

No proszę, kto by się spodziewał, tak sobie tutaj piszesz, o tych Gurkach, piszesz, piszesz, a nareszcie się okazało, że nie dość, że poznałeś Gurków, to jeszcze masz taką kultową rzecz, jak kukri. Bardzo ładne drewno. Niestety nie rozpoznaję jego gatunku.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 6 months later...
Napisano
W dniu 30.11.2017 o 13:21, formoza58 napisał:

Niemieccy spadochroniarze oglądają zdobyte kukri.

gur_monte2_copy.jpg&x=800

Ze 20 lat temu trafiłem na " Perskim" taki właśnie wzór "kukraska". Na głowni obok rękojeści był wyryty... niemiecki orzeł spadochronowy i inicjał w gotyku. Kupiłem od starszego Ślązaka, który miał tam często niedzielne stoisko. Ani ja go nie pytałem, ani on nie przekazał szczegółów jego pozyskania.. Podejrzewałem, że może zdobycz wojenna z Włoch. Do końca nie przekonany, pozbyłem się ... Teraz żałuję, " jeść nie wołał" . Teraz mi szkoda ?