bjar_1 Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 Opiszesz to gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 To trafienie w wieżę (. ad. do pkt.5) widoczne jest na górnej białej części flagi wymalowanej na wieży " WP", stojącego przy " Twierdzy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 @bjar_1 Zdecydowana większość ustaleń, które zawarłem w swym artykule w 2005 r. jest aktualna ale faktem jest, że nawet te drobne uzupełnienia wiele wniosłyby do historii zarówno Plutonu Pancernego jak i Powstania Warszawskiego. Jeszcze nie mam wszystkich relacji ze strony niemieckiej, mam nadzieję je otrzymać w ciągu najbliższych miesięcy. Chciałbym je zebrać w jednym miejscu i jeśli mi się uda to dam znać. Byłby to najlepiej udokumentowany epizod z Powstania Warszawskiego. @formoza58 To nie o tym miejscu mowa. Pantera WP została trafiona z lewej strony, w boczną ścianę wieży, w dolnej jej części, za stanowiskiem d-cy. Miejsce trafienia zostało udokumentowane na zdjęciach wykonanych przez Zb. Misztę 2 VIII zaraz po zdobyciu czołgu. Te zdjęcia zostały opublikowane w ostatnim wydaniu "Plutonu Pancernego batalionu "Zośka" w Powstaniu Warszawskim" A. Wyganowskiej-Eriksson w 2010r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 Dzięki za informację, bowiem myślałem, że ten odprysk na fladze lewej ściany wieży , to właśnie trafienie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 To jest jedno ze zdjęć z widocznym uszkodzeniem lewej strony wieży. Krzysiu Pantery nie dają nam o sobie zapomnieć . Swoją drogą pytałem kiedyś na innym forum o zdjęcia zrobione przez Niemców po odzyskaniu Panter (wtedy to było takie marzenie ). No i proszę fotki WP już są i trochę zmieniają wcześniejsze ustalenia. Teraz czas na takie fotki Magdy. Pozdrowienia Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 Tutaj jeszcze dwa zdjęcia na których są widoczne trafienia " WP". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Sierpień 2019 Share Napisano 17 Sierpień 2019 I jeszcze jedno zdjęcie " WP", gdzie flaga biało- czerwona na lewej stronie wieży jest jeszcze nietknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 27 Październik 2019 Share Napisano 27 Październik 2019 Do kompletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Październik 2019 Share Napisano 30 Październik 2019 W dniu 27.10.2019 o 20:40, Spirit of Warsaw napisał: Do kompletu. Do kompletu... Tylko, czy dojechała do zbiegu Okopowej i Powązkowskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Listopad 2019 Share Napisano 4 Listopad 2019 Czy to może być jedna ze zdobycznych Panter? Nad czołgiem na tablicy widnieje jakby " Okopowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 4 Listopad 2019 Share Napisano 4 Listopad 2019 Cytat jakby " Okopowa". To fragment nazwy stacji kolejowej. Więc na pewno nie Warszawa, tylko jakaś "-dowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 4 Listopad 2019 Share Napisano 4 Listopad 2019 Miejsce się nie zgadza i wersja pantery się nie zgadza. To wersja A, a nasze były G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merten Napisano 6 Listopad 2019 Share Napisano 6 Listopad 2019 Pantera nie z tych zdobytych w Powstaniu. Z drugiej strony napisałem, że "na pewno nie Warszawa", ale po kolejnym przyjrzeniu się tracę tą pewność. No bo jeśli to nie stacja kolejowa, a tory Elektrycznej Kolei Dojazdowej? Tory wydają się węższe niż zwykłych, a do tego dochodzi sygnalizacja świetlna i słupy, który wyglądają na trakcyjne. Wartownik z bronią w ręku i jakieś fragment zasieków z drutem kolczastym też mają "swój klimat" i sugerowałoby to jednak Warszawę. I jeszcze brukowane ulice. Niestety nazwy do żadnej stacji stacji/przystanku dopasować nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 5 Sierpień 2020 Share Napisano 5 Sierpień 2020 (edytowane) Pancerne Wraki w Polsce · 'Magda' ( 'Pudel' ) - jeden z dwóch zdobytych przez Powstańców Warszawskich czołg Pz.Kpfw V Ausf.G 'Panther'. Mimo upływu 76 lat od zdobycia cały czas wypływają nowe fakty. W zeszłym roku, na forum modelarstwo.org.pl, pan Krzysztof Mucha, autor najbardziej kompletnego artykułu na temat tych Panther, napisał, że udało mu się znaleźć kontakt do żyjącego jeszcze członka załogi czołgu 'WP' - niemieckiej załogi !! Cytat z forum ( autorstwa ChrisFly) : "Jego relacje rzucają więcej światła na wydarzenia z 2 sierpnia 1944: 1. Pantery faktycznie jechały do zakładów naprawczych na Żoliborzu. 2. Pantera WP, z niesprawnym działem, ciągnęła spiętą linami Magdę z niesprawnym silnikiem. 3. Pantery tylko dlatego zatrzymały się, że drogę zagrodził im przewrócony na Okopowej tramwaj (fakt do potwierdzenia). 4. Pantera WP z dwiema załogami w środku, na skrzyżowaniu Okopowej i Mireckiego, została trafiona gamonem (na 99%) a nie PIAT-em. 5. WP została trafiona z lewej strony wieży, a nie z tyłu (jak wynikało z relacji "Wiktora"). 6. W WP odniosły rany tylko dwie osoby, nikt nie zginął. 7. Wśród rannych osób był wspomniany świadek. On, jak i pozostali, dostał się do niewoli. Jeszcze informacja, która z pewnością wprawi w konsternację historyków: załoga pantery WP wcale nie należała do Pz.Rgt. 27 czyli 19. DPanc! " http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=85&t=7586&sid=908fabd7b2de014c6603e6632465410e&start=405 Edytowane 5 Sierpień 2020 przez Woodhaven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woodhaven Napisano 6 Sierpień 2020 Share Napisano 6 Sierpień 2020 Pancerne Wraki w Polsce W jednym z komentarzy, pod wrzuconym wczoraj zdjęciem Pz.Kpfw V Ausf.G 'Magda', Michał Pałgan zasugerował, że Panthery mogły zatrzymać się nie na przewróconym tramwaju, ale na przewróconych lokomotywach wąskotorówki. I chyba rzeczywiście tak było Na zdjęciu StuG III Ausf.D, prawdopodobnie pochodzący z Sturmgeschütz-Ersatz-Abteilung 200 w Sieradzu, usuwający barykadę na ulicy Okopowej Jestem z WoliPolub stronę 8 grudnia 2018 · Okopowa i jej okolica opanowana przez Niemców. Trwa właśnie usuwanie barykady przez Stuga III. W dali, po prawej mamy zabudowania ul. Mireckiego, po lewej w dalszym planie szczyty domów za ul. Gęsią. Zza muru wystaje kawałeczek dachu baraku z terenu obozu koncentracyjnego, tzw. Gęsiówki. Skarby Pana Marka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 6 Sierpień 2020 Share Napisano 6 Sierpień 2020 Czołgiem, te lokomotywy od wąskotorówki wywożącej gruz z getta to późniejsza sprawa. Okopowa była pusta w pierwszych dniach sierpnia ponieważ pantery po niej swobodnie jeździły. 9 sierpnia Zgrupowanie "Radosław" opuściło rejon ul. Mireckiego i przeniosło się do "Twierdzy". W tym czasie zaryglowano Okopową lokomotywami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisFly Napisano 6 Luty 2023 Share Napisano 6 Luty 2023 Czuję się w obowiązku sprostować treść mojego ostatniego postu i poinformować Was oficjalnie, że przyczyną zatrzymania obu panter była barykada na Okopowej. 2 sierpnia rano barykada zbudowana z lokomotywek, wagoników i tramwaju linii 8 już istniała i uniemożliwiła dalszą jazdę. To co widzicie na zdjęciu, które zamieścił Woodhaven powyżej, po prawej stronie czołgu, to właśnie ta barykada. Wczoraj odbyłem prawie półtoragodzinną rozmowę na temat ostatniej relacji bezpośredniego świadka wydarzeń z 2 sierpnia 1944 r. Jego ostatnia zarejestrowana relacja przed śmiercią dała odpowiedź wprost na pytanie co konkretnie było przyczyną, że obie pantery wpadły w ręce powstańców. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 9 Luty 2023 Share Napisano 9 Luty 2023 Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi