Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
2 godziny temu, formoza58 napisał:

64 eskadra liniowa 6 PL.

lot god 6pl n.JPG

A gdzie to godło po którym można by określić, że samolot jest z 64.EL 6.PL ?

Widać, że to staroć czyli z okresu do 1932 r. a wtedy godła miały postać kwadratów z wpisanymi w nie różnymi znakami.

Od 1932 r. godła to koła w cienkiej czerwonej obwódce ze zwierzakami. 64.EL - nietoperz, ale nic takiego nie dostrzegam :-)

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
45 minut temu, formoza58 napisał:

Czy to godło? Jeśli tak, to jakiej jednostki?

lot godlo czy to.JPG

Ansaldo A1 "Balilla" z 7.EM mjr Faunt le Roja zniszczona całkowicie przez wylądowanie na niej innej Balilly pilotowanej przez por.pil. Cheesa 1 maja 1920 r. w locie z Warszawy do Berdyczowa - po dostawie pierwszych maszyn w kwietniu z Włoch do Wa-wy

Oba samoloty skasowano - kwiecień 1920.

Zamalowana włoska kokarda na której miało być namalowane godło 7.EM.

Napisano
On 16.09.2020 o 19:13, formoza58 napisał:

65 eskadra 6 PL.

lot godloo.JPG

To jest 1 Pułk Lotniczy, a nie 6, na co wskazują małe numerki na stateczniku pionowym.

Napisano
On 13.04.2019 o 15:47, formoza58 napisał:

131 eskadra 3 PL.

lot godl 131ea 3pl.JPG

Kto ma dostęp do oryginalnej fotografii, bo w tym ujęciu powinien być widoczny numer ewidencyjny tego PWS-10.

Napisano
W dniu 1.02.2022 o 21:43, gretza napisał:

To jest 1 Pułk Lotniczy, a nie 6, na co wskazują małe numerki na stateczniku pionowym.

Jestem odmiennego zdania.

Nigdzie nie napotkałem w eskadrach 1.PL takiego godła.

Jest to wg mnie godło 65.eskadry bombowej (Lotniczej, Liniowej) 6.PL. Od 1932 r. wyposażonej w  Breguety XIX.

O jakie małe numerki" chodzi ?

Chyba chodzi o nazwę samolotu  Breguet XIX lub napisy masowe ale te były nie na stateczniku pionowym a nie na sterze kierunku.

"Numerki" malowano na kadłubie za godłem (nr identyfikacyjny).

Napisano
W dniu 1.02.2022 o 21:45, gretza napisał:

Kto ma dostęp do oryginalnej fotografii, bo w tym ujęciu powinien być widoczny numer ewidencyjny tego PWS-10.

Czy numer będzie widoczny ? A nie był dalej za godłem ? Jeśli już, to jak sądzę tylko cyfra "5"

Napisano (edytowane)
15 minut temu, Sedco Express napisał:

nie ma opcji wyświetlenia wpisu by dokonać korekty ?

Jest. Masz na to bodajże 10 minut. Potem to, co napisałeś, zostaje już na zawsze w internecie.
Moim zdaniem to jest tyle czasu, aby przeczytać to, co się powiesiło, zorientować się w ewentualnych błędach i wprowadzić poprawki (po czym znowu masz kolejne 10 minut na ewentualną reakcję), ale po upływie tego czasu nie ma już opcji, żeby zmieniać swój wpis (np. w miarę rozwoju dyskusji).
Na innych forach działa to tak, że masz możliwość edycji tylko do chwili pojawienia się kolejnego wpisu.

O numerach na ogonach Bre.XIX z 1 PL tutaj:
https://zszachownica.blogspot.com/2013/06/zdjecia-archiwalne-4-formacja-breguetow.html?m=0

Edytowane przez KayFranz
Napisano

OK dzięki za info odnoście wpisów.

Rzeczywiście są małe numery ale nie na ogonach a statecznikach pionowych i nie zmienia to faktu, że zamieszczone zdjęcie przedstawia Bre XIX nie z 1.PL a 6.PL