Sedco Express Napisano 30 Październik 2018 Napisano 30 Październik 2018 Ad. 13 eskadra 1 PL."Nie jest to godło 13 eskadry 1.PL.Godło widoczne zdjęciu (wg mnie jest to Lublin R-XIII) to biała litera C" z nierozpoznawalnymi czerwonymi literami w środku.Białym C" oznaczano samoloty z Centrum Wyszkolenia Podoficerów Lotnictwa. Czerwone litery to:WTL - Wyszkolenie Techniczne LotnictwaWPL - Wyszkolenie Podoficerów Lotnictwa.Możliwe, że R-XIII ze zdjęcia był na wyposażeniu 13.ET (towarzysząca, łącznikowa) 1.PL i służył jako szkoleniowy. Cytuj
formoza58 Napisano 30 Październik 2018 Autor Napisano 30 Październik 2018 Tak, Lublin R XIII, ale na godle to nie odwrócone C" ,tylko godło 13 eskadry. Kadr jest powiększeniem ze słabego zdjęcia, toteż każdy ma swoje skojarzenie. Ja nie widzę tych liter, nawet okiem wyobraźni, natomiast wyrażnie biały obwód godła trzynastki" z widocznym na nim od lewej ciemnym odwłokiem świerszcza. Cytuj
Sedco Express Napisano 30 Październik 2018 Napisano 30 Październik 2018 Oczywiście masz rację. Litera C" winna mieć przerwę z prawej strony a nie z lewej. Mój błąd.PS - tych liter też nie widzę (jak i świerszcza)ale właśnie w literę C" były one wpisane.Czyli Lublin R-XIII z 13.ET 1.PL Cytuj
Koloman Napisano 30 Październik 2018 Napisano 30 Październik 2018 Mam zasadnicze pytanie; dlaczego w tym temacie jak i w kilku innych podobnych zamieszczane fotografie są tak podłej jakosci? Czy jest to celowe działanie? Cytuj
Sedco Express Napisano 31 Październik 2018 Napisano 31 Październik 2018 Może wskazane byłoby rzeczywiście nie zamieszczać tych najgorszych (z dawnej prasy itp.). Sądzę, że nie chodzi o ilość ? Cytuj
formoza58 Napisano 31 Październik 2018 Autor Napisano 31 Październik 2018 Sedco Express, myślę, że mnie właściwie rozumiesz. Te ajgorsze" np. z dawnej prasy, nie zawsze są bezwartościowe, a wręcz powiedziawszy są jedyne, wskazując, że takie istniały. Zapewniam Ciebie, żeby było jasne, że naprawdę nie chodzi mi o ilość ;-)Widzisz, co się tyczy identyfikacji przy słabych jakości zdjęć, to na przykładzie ostatniej związanej z godłem 13 ET 1 PL, przyznasz, że również dajemy radę ;-). Warunek? Nie daj się prowokować mądrym uwagom" forumowiczowi, któremu aktywność wzrasta przeważnie wtedy, kiedy trzeba coś zamieszać", szczególnie jeśli chodzi o mnie. Recepta?. Jak w Lotnictwie, traktować jak powietrze"...Chyba, że Ciebie to bawi? Mnie bynajmniej nie :-( Cytuj
formoza58 Napisano 2 Listopad 2018 Autor Napisano 2 Listopad 2018 Kiedyś zamieściłem gronostaja" eskadry 6 PL, wykonane przez Niemca. Tutaj widać, że po sesji zdjęciowej, postrzelali sobie potem do nieszczęsnego zwierzaczka"... Cytuj
formoza58 Napisano 5 Listopad 2018 Autor Napisano 5 Listopad 2018 Mknący piesek" 65 eskadry 6 PL. Cytuj
formoza58 Napisano 14 Listopad 2018 Autor Napisano 14 Listopad 2018 162 eskadra 6 PL, kolejne zdjęcie gronostaja przed rostrzelaniem". Cytuj
formoza58 Napisano 19 Listopad 2018 Autor Napisano 19 Listopad 2018 Godło eskadry bombowej 2 PL. Cytuj
formoza58 Napisano 25 Grudzień 2018 Autor Napisano 25 Grudzień 2018 Biegnący piesek" 65 eskadry 6 PL. Cytuj
Sedco Express Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 Jak to kronika ? Filmowa :-)Bre XIX z 12.EL 1.PLStopień szarości pola godła odpowiada czerwonemu polu szachownicy (biała gwiazda na czerwonym polu otok biały)Takie same godło:- tło niebieskie 22.EL 2.PL- tło zielone 32.EL 3.PL- tło białe gwiazda czerwona,otok czerwony 42.EL 4.PL- tło białe gwiazda zielona, otok zielony 62.EL 6.PL Cytuj
formoza58 Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Napisano 4 Styczeń 2019 Toteż, z racji tego, ze w grę wchodziły trzy eskadry ( 12 esk 1 PL, 22 esk 2PL i 32 esk 3PL), nie chciałem kozaczyć" ;-)Kronika? Być może kadr z filmu, ja ten kadr znalazłem akurat w jednym z dokumentów o II RP, na You Tubie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi