Skocz do zawartości

kleszcze coraz grozniejsze VOL 2

zakrywcaa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No,przyniosłem ostatnio dwa z lasu. Oba jak zwykle na nie zdechły. Nie wiem czy tak śmierdzę czy też mam krew do kitu...
Dla odmiany komary mnie uwielbiają. Ze mną można spać na bagnach i mieć pewność, że żaden komar nie zainteresuje się nikim innym jak tylko mną.:D
Napisano
Witam koleżanki i kolegów.

Czy spotkało się ktoś z Was (jeżeli tak, to co o tym sądzicie) z metodą badania CLIA ?

Pozdrawiam serdecznie Pol
  • 3 weeks later...
Napisano
Jak się wgryzie to jak najszybciej usunąć peseta lub karta bankomatową chadzac po lesie z wykrywką prawdopodobienstwo ukaszenie wzrasta o 500% bo sama dokładna penetracja terenu powoduje ze chcąc nie chcąc i tak się natniemy a w dodatku trącamy gałązkami liśćmi na ktorych siedzą.
  • 2 weeks later...
Napisano
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3872841,uwaga-na-kleszcze-jak-leczyc-borelioze-zobacz-objawy-mapa-wystepowania-kleszczy,id,t.html?cookie=1
Napisano
pol - metoda Clia według lekarzy jest metodą niedokładną - oznacza się przeciwciała, które uaktywniają się po ukłuciu przez kleszcza. Dlatego też, gdy poziom antyciał jest powyżej normy - zaleca się powtórzenie badania metodą Western Blot.
Badanie Western Blot można wykonać za darmo, zgłaszając się do paradni chorób zakaźnych lub lepiej antropozoocenoz.
Z tym, że patrząc na mój przykład - przed badaniem nie należy przyjmować kuracji antybiotykami, ponieważ wynik jest zaniżony.
Życzę darz dół i zero kleszczy
Napisano
Ja uważam preparatów dla koni kupić można w jeździecki. Działają długo i skuskutecznie do tego jest tanio i dużo. Pozdrawiam
Napisano
ostatnio znalazłem u swojego psa kleszcza opitego krwią wyglądał prawie jak ziarno grochu,poszedł do kubka z wodą na dno i co...??po 24 h został wyciągnięty i po kilku minutach już się ruszał...
  • 3 weeks later...
Napisano
Stosuję PESS Muszka Plus z permetryną - na nogawki poniżej kolan i na cholewy butów. Wdech, rozyplić dokładnie, spierd.lić od chmury. To zasada przy aplikowaniu preparatu :)

M.
Napisano
Michał-dokładnie tak!
Od czterech lat nie miałem kleszcza na sobie. Dodatkowo nad sobą co godzinę/dwie rozpylam jakiegoś OFF-a czy innego biedronka (nie wiem czy działa, ale od góry też mnie nic nie atakuje.
Kiedyś, za radą kajakarzy, stosowałem do nacierania szyi i twarzy olejki spożywcze waniliowe, ale często interesowały się mną podejrzanie długo np. szerszenie.

C.
  • 2 weeks later...
Napisano
Wczoraj zastosowałem PESS Muszka Plus na odzież. Żaden komar mnie nie ugryzł, choć spryskałem się tylko od pasa w dół. Żadnego kleszcza nie zdjąłem z nogawek. Na leśne muchy nie działa - siadały bez problemu na spodnie ale akurat one nie są problemem.
  • 3 weeks later...
Napisano
Kto z kolegów orientuje się jak długo działa permetryna? Wyczytałem że dwa prania ale jak to ma się do czasu trzeba pryskać każdorazowo przed wyjściem do lasu czy substancja trzyma tydzień, miesiąc a może sezon? Czy roztworem powiedzmy 1% należy spryskać tylko mgiełką czy odzież ma być tym mokra?

pozdrawiam groszek37
  • 1 year later...
Napisano
W sobotę byłem na spacerze" razem z psem. Po powrocie wyjąłem 42 kleszcze. Operacja trwała 2h, biedny psiak, krople przeciw kleszczom nie pomogły.
Napisano
zuki, bo krople mają ukatrupić kleszcza kilka godzin po jego wpięciu się w zwierzaka. Na kocie estowałem" i działało. Chyba że użyłeś odstraszających a takie się o kant d potłuc.
  • 1 month later...
Napisano
Z mojego doświadczenia mogę polecić świeże migdały. Zjeść trzy sztuki tak godzinę przed wypadem. Kleszcze trzymają się z daleka.
Napisano
Faktycznie, do tej pory stosowałem krople oparte na fipronilu, tym razem użyłem innych i nie podziałały.
  • 2 months later...
Napisano
Na kleszcze najlepszy jest kombinezon , wysokie buty , rękawice , skarpety założone na nogawkę , wtedy ugryzienie przez kleszcza praktycznie jest nie mozliwe , tyle ze gorąco , polecam strój na chłodniejsze dni .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie