zakrywcaa Napisano 26 Kwiecień 2015 Share Napisano 26 Kwiecień 2015 Pozwolę. Sobie zamontować druga część watkw o kleszczach 🐙 poprzedni zw długo się laduje. .🐙 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IdeL Napisano 26 Kwiecień 2015 Share Napisano 26 Kwiecień 2015 No,przyniosłem ostatnio dwa z lasu. Oba jak zwykle na nie zdechły. Nie wiem czy tak śmierdzę czy też mam krew do kitu...Dla odmiany komary mnie uwielbiają. Ze mną można spać na bagnach i mieć pewność, że żaden komar nie zainteresuje się nikim innym jak tylko mną.:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dino73 Napisano 27 Kwiecień 2015 Share Napisano 27 Kwiecień 2015 http://www.youtube.com/watch?v=poW6j2v17sAPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:49 27-04-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol Napisano 29 Kwiecień 2015 Share Napisano 29 Kwiecień 2015 Witam koleżanki i kolegów.Czy spotkało się ktoś z Was (jeżeli tak, to co o tym sądzicie) z metodą badania CLIA ?Pozdrawiam serdecznie Pol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motokrys10 Napisano 17 Maj 2015 Share Napisano 17 Maj 2015 Jak się wgryzie to jak najszybciej usunąć peseta lub karta bankomatową chadzac po lesie z wykrywką prawdopodobienstwo ukaszenie wzrasta o 500% bo sama dokładna penetracja terenu powoduje ze chcąc nie chcąc i tak się natniemy a w dodatku trącamy gałązkami liśćmi na ktorych siedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3872841,uwaga-na-kleszcze-jak-leczyc-borelioze-zobacz-objawy-mapa-wystepowania-kleszczy,id,t.html?cookie=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Dobry i ciekawy artykuł, ale jak na końcu przeczytałem objawy to chyba kazdy jest na to chory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 No chyba z tym to przesadzili ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 pol - metoda Clia według lekarzy jest metodą niedokładną - oznacza się przeciwciała, które uaktywniają się po ukłuciu przez kleszcza. Dlatego też, gdy poziom antyciał jest powyżej normy - zaleca się powtórzenie badania metodą Western Blot.Badanie Western Blot można wykonać za darmo, zgłaszając się do paradni chorób zakaźnych lub lepiej antropozoocenoz.Z tym, że patrząc na mój przykład - przed badaniem nie należy przyjmować kuracji antybiotykami, ponieważ wynik jest zaniżony.Życzę darz dół i zero kleszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin2A Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Ja uważam preparatów dla koni kupić można w jeździecki. Działają długo i skuskutecznie do tego jest tanio i dużo. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmmmmmm urghhh! Napisano 26 Maj 2015 Share Napisano 26 Maj 2015 Johambina też jest dla koni ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 Cyt.-Ja uważam preparatów dla koni kupić można w jeździecki."Chyba już coś brał...C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryan100 Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 .... w dodatku tanio i dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 28 Maj 2015 Share Napisano 28 Maj 2015 http://kobieta.onet.pl/zdrowie/banalna-metoda-dzieki-ktorej-pozbedziesz-sie-kleszczy-zanim-zdaza-sie-wkluc/76lz5e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbarossa1941 Napisano 28 Maj 2015 Share Napisano 28 Maj 2015 ostatnio znalazłem u swojego psa kleszcza opitego krwią wyglądał prawie jak ziarno grochu,poszedł do kubka z wodą na dno i co...??po 24 h został wyciągnięty i po kilku minutach już się ruszał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin2A Napisano 12 Czerwiec 2015 Share Napisano 12 Czerwiec 2015 Możecie się śmiać, ale kto głupiemu zabroni.http://konik.com.pl/horsefly-spray-przeciw-owadom-over-horse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 13 Czerwiec 2015 Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Stosuję PESS Muszka Plus z permetryną - na nogawki poniżej kolan i na cholewy butów. Wdech, rozyplić dokładnie, spierd.lić od chmury. To zasada przy aplikowaniu preparatu :)M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 13 Czerwiec 2015 Share Napisano 13 Czerwiec 2015 Michał-dokładnie tak!Od czterech lat nie miałem kleszcza na sobie. Dodatkowo nad sobą co godzinę/dwie rozpylam jakiegoś OFF-a czy innego biedronka (nie wiem czy działa, ale od góry też mnie nic nie atakuje.Kiedyś, za radą kajakarzy, stosowałem do nacierania szyi i twarzy olejki spożywcze waniliowe, ale często interesowały się mną podejrzanie długo np. szerszenie.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostoja Napisano 28 Czerwiec 2015 Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Wczoraj zastosowałem PESS Muszka Plus na odzież. Żaden komar mnie nie ugryzł, choć spryskałem się tylko od pasa w dół. Żadnego kleszcza nie zdjąłem z nogawek. Na leśne muchy nie działa - siadały bez problemu na spodnie ale akurat one nie są problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 19 Lipiec 2015 Share Napisano 19 Lipiec 2015 Kto z kolegów orientuje się jak długo działa permetryna? Wyczytałem że dwa prania ale jak to ma się do czasu trzeba pryskać każdorazowo przed wyjściem do lasu czy substancja trzyma tydzień, miesiąc a może sezon? Czy roztworem powiedzmy 1% należy spryskać tylko mgiełką czy odzież ma być tym mokra?pozdrawiam groszek37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 27 Marzec 2017 Share Napisano 27 Marzec 2017 W sobotę byłem na spacerze" razem z psem. Po powrocie wyjąłem 42 kleszcze. Operacja trwała 2h, biedny psiak, krople przeciw kleszczom nie pomogły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 27 Marzec 2017 Share Napisano 27 Marzec 2017 zuki, bo krople mają ukatrupić kleszcza kilka godzin po jego wpięciu się w zwierzaka. Na kocie estowałem" i działało. Chyba że użyłeś odstraszających a takie się o kant d potłuc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sztywny277 Napisano 24 Maj 2017 Share Napisano 24 Maj 2017 Z mojego doświadczenia mogę polecić świeże migdały. Zjeść trzy sztuki tak godzinę przed wypadem. Kleszcze trzymają się z daleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuki Napisano 24 Maj 2017 Share Napisano 24 Maj 2017 Faktycznie, do tej pory stosowałem krople oparte na fipronilu, tym razem użyłem innych i nie podziałały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerfaust_ss Napisano 11 Sierpień 2017 Share Napisano 11 Sierpień 2017 Na kleszcze najlepszy jest kombinezon , wysokie buty , rękawice , skarpety założone na nogawkę , wtedy ugryzienie przez kleszcza praktycznie jest nie mozliwe , tyle ze gorąco , polecam strój na chłodniejsze dni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.