Skocz do zawartości

Powszechna Obrona Terytorialna

bartols

Rekomendowane odpowiedzi

No nie, aby umysł ogarnąl te meandry myślowe obecnych ideologów ,te efekty tytanicznego dla ich inteleku wysiłku trzeba być 24/7 po spożyciu herbaty, a młody już nie jestem i lekarz mi zabronił.Ta że sorry może ktoś inny, któremu nie szkodzi.

• Odpowiedzi 116
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Fala, kamuflaż to jest podstawa, a sprzęt ochronny to ja mogę w domu wyprodukować. Reszta jest kwestią przygotowania.
I tak, jeżeli mówimy o obserwacji z powietrza to w lesie wiele nie wypatrzysz, a detektory ruchu albo zgłupieją od przeładowania, albo będą miały co najwyżej kilkumetrowy zasięg. W roślinności krzaczastej - centymetrowy.
Dlatego podtrzymuję moje zdanie ; Polska ma dobre warunki do prowadzenia działań partyzanckich.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
A na mnie piorunujące wrażenie zrobiły dwie informacje...

Jedna jest z okolica wakacji- że WOT będzie miała mundury galowe, wzorowane na umundurowaniu Żołnierzy Wyklętych. Nie wiem, czy w wersji galowej czy leśnej", ale pal licho...

Druga jest z dziś- wg AM WOT ma stawić opór jednostkom specnazu. Co jakby wydaje się tak przerażającą wizją, że aż śmieszną...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 19:51 21-11-2016

Tu nie chodzi o nawalankę ze Specnazem - tu chodzi o możliwość zaświetlenia" dowolnej operacji zielonych ludzików" przez gęstą sieć posterunków, może niespecjalnie uzbrojonych i wyszkolonych (choć kompletnymi dyletantami bym ochotników do WOT nie nazwał) za to będących na swoim.

Wrrrróć! To ja bym tak użył tego rodzaju sił, politycy mogą mieć na ten temat swoje wizje".

Yeti, batalion to forma organizacyjna, w dodatku na czas pokoju. Patrząc na czas szkolenia nie do użycia jako zwarta jednostka. W razie potrzeby dzielimy go na drużyny , każda drużyna obejmuje jeden posterunek w znanym sobie terenie i kontroluje ruch. Szczebel plutonu, kompanii koordynuje ich działania.
Inaczej tego nie widzę.

Fala, w mojej koncepcji OT ma NIE WALCZYĆ - mają jedynie kontrolować obszar zagrożenia. W razie kontaktu z wrogiem mają po pierwsze nie dać się zabić, po drugie ściągnąć wsparcie w postaci zawodowców. Dla sił specjalnych przebijanie się w walce przez wrogi teren to najgorsza możliwa opcja. A że i tak straty jakieś zapewne będą (zbyt wyrywny ochotnik da się zastrzelić, głupi dowódca przeciwnika pójdzie na grandę do przodu... No cóż, mówimy wszak o działaniach wojennych.

PS Podkreślam jeszcze raz, to jest moja koncepcja użycia lekkiej piechoty terytorialnej, za pomysły polityków ręczyć nie będę.

PS II Zamiast dronów porządny sprzęt łączności by im dali

Wy tu panowie dywagujecie nad zastosowaniem ot w walce. Jeszcze raz powtórzę - tu chodzi tylko i wyłącznie o kupienie kolejnych głosów - będzie kilkadziesiąt tysięcy na pis bo się będą bali ze jak pis przegra to kolejna partia u władzy zlikwiduje ot i zabierze 500 na miesiąc.
Pozdrawiam Berek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie