Skocz do zawartości

Konflikt na Ukrainie vol. 4

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 352
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
lipek:
Mnie tylko zastanawia co balans jeszcze robi w Polsce, skoro tak imponuje mu styl rządzenia w stylu putlera(tfu!). Skoro za wschodnią miedzą jest tak super, to w imię czego tkwić nadal w polskim piekle?"

A dlaczego mnie wysyłasz do Rosji? Ja w stanie wojennym miałem możliwość emigracji [oczywiście z paszportem w jedną stronę] do dużo ciekawszych i bogatszych krajów, poczynając od Kanady a kończąc na Nowej Zelandii. A miałem taką możliwość, bo na początku lat 80-tych byłem dość wysoko w tzw. Sieci" organizowanej przez Solidarność.

Miałem, ale nie skorzystałem, bo mój ojciec zawsze mi powtarzał, że: miejsce Polaka jest w Polsce, bo tylko w ten sposób można próbować coś zmienić w tym kraju na lepsze".

Pewnie głupio zrobiłem, że wtedy nie wyemigrowałem, bo żyje się tylko raz", ale przynajmniej mogę sobie teraz spojrzeć w twarz w lustrze bez obrzydzenia...

P.S.
Z moich ówczesnych kolegów z kierownictwa Sieci" spora część wtedy wyemigrowała, ale kilku zostało w kraju - niektórzy siedzieli w więzieniu za działalność już w stanie wojennym [między innymi za Radio Solidarność"]. Natomiast Naczelny" [też siedział] po 89 roku zmienił poglądy o 180 - na neoliberalne i został nawet wiceministrem, a później poszedł w poważny biznes.
Ot, stare dzieje...

Tak jeszcze odnośnie złośliwych komentarzy pod moim adresem do, wyrwanych zresztą z całego kontekstu, moich wypowiedzi:

Macie tu kilka linków, z różnych zresztą portali, do przemyślenia:

http://wiadomosci.onet.pl/prasa/szczyt-kleski/1b2c6

http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14954

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/dzialaczka-euromajdanu-i-ukrainska-deputowana-kontrolowac-donbas-oznacza-dokonac-tam-ludobojstwa-bo-ludzie-popieraja-tam-putina-i-separatyzm-video

http://www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz/poroszenko-klania-sie-szuchwyczowi-foto

http://www.kresy.pl/wydarzenia,wojskowosc?zobacz/ukrainski-oficer-w-donbasie-nie-ma-regularnych-rosyjskich-wojsk-a-sluzby-ukrainskie-dzialaja-jak-terrorysci-video

P.S.
Popierając banderowców tak naprawdę PLUJECIE W TWARZ dziesiątkom tysięcy Polaków, zamordowanych w wyjątkowo zresztą okrutny sposób przez UPA. I wy się uważacie ZA PRAWDZIWYCH POLAKÓW??? Tfu!!!

balans , a ja znam człowieka , który jako SOLIDARNI 2010 stał pod krzyżem przed Pałacem Prezydenckim i uczestniczył w marszach 10-go w Warszawie i pracuje w Ambasadzie Rosyjskiej jako kierowca. Nie epatuj więc dziadkiem/ kwitami jak ty to piszesz/i swoją podobno działalnością bo teraz takich działaczy na pęczki / potrzymał ulotki w garści i stał się działaczem - kombatantem/, a ludzie się zmieniają i kto jest kim to wychodzi z czasem.

balans pisząc , że popieramy banderowców wpisujesz się jak ulał w działanie ruskich trolli. My nie popieramy banderowców tylko pamiętając 17 września 1939 i 45 rok tzw. oswobodzenia" współczujemy Ukraińcom z powodu terroryzmu rosji na terenie Ukrainy oraz nie zgadzamy się z terroryzmem w polityce międzynarodowej i szantażu polityczno-wojskowego w gospodarce co stosuje twój ulubieniec balans-prezydent Putain.
Dla Polski silna Ukraina to ważna sprawa , Ukraina z tożsamością narodową , nie tą którą przypisują jej prezydent Putain i jego trolle ale z tą , która się teraz kształtuje - przykładem są wyniki wyborów, gdzie skrajna prawica żyjąca taką historią o której ty piszesz balans została postawiona przez wyborców do kąta. Dlaczego Rosja nie chce Ukrainy w NATO i Unii bo się boi rozwoju Ukrainy zdając sobie sprawę z potencjału naukowo-gospodarczego Ukrainy. Jak Ukraina będzie w Unii to każdy kto miał tam ziemię będzie mógł pojechać i kupić ją sobie bo będzie ona tania dla nas tak jak nasza dla Niemców.
Na koniec balans widać ,że tobie i twoim mocodawcom puszczają nerwy bo pisząc Popierając banderowców tak naprawdę PLUJECIE W TWARZ dziesiątkom tysięcy Polaków, zamordowanych w wyjątkowo zresztą okrutny sposób przez UPA. I wy się uważacie ZA PRAWDZIWYCH POLAKÓW??? Tfu!!!" po prostu się ośmieszasz . Rozumiem , że popierając prezydenta Putaina i armię rosyjską na Ukrainie tak naprawdę towarzyszu Balans PLUJECIE W TWARZ dziesiątkom tysięcy Polaków, zamordowanych w wyjątkowo zresztą okrutny sposób przez Armię Radziecką. I wy się uważacie towarzyszu Balans ZA PRAWDZIWego POLAKa??? w przeciwieństwie do ciebie balans nie zrobia fu!!!" bo nie pluję na monitor.

balans zarzucasz Majdanowi ,że był finansowany z środków zachodu, jednocześnie piszesz, że byłeś działaczem Solidarności/ w co wątpię po twoich wypowiedziach/ to skąd niby była finansowana Solidarność jak nie z środków Europy Zachodniej i USA. Pewne zapomniałeś o kasie z zachodu i konwojach z żywnością , lekami i odzieżą z zachodu. Wspomaganie Solidarności to cacy, wspomaganie Majdanu to be, a jaka to różnica, przecież to co piszesz o Majdanie i Ukrainie ,że to działalność wywrotowa to nie inaczej pisano o Solidarność . Według twojej nomenklatury balans to Polska miała demokratycznie wybrany sejm i rząd, a ty z nim walczyłeś , a może to był tylko twój sen

delmak:
Nie epatuj więc dziadkiem/ kwitami jak ty to piszesz/i swoją podobno działalnością bo teraz takich działaczy na pęczki / potrzymał ulotki w garści i stał się działaczem - kombatantem/, a ludzie się zmieniają i kto jest kim to wychodzi z czasem."

Kiedy ja tu z siebie nie robię żadnego kombatanta. Ja tylko napisałem, że w 1981 roku byłem dość wysoko w tzw. Sieci", którą organizowała wtedy Solidarność i w związku z tym mogłem bez większych problemów uzyskać w stanie wojennym paszport [w jedną stronę] do praktycznie dowolnego kraju na świecie. A wy [sympatycy banderowców] chcecie mnie tu dzisiaj wysyłać do Rosji...

Jak napisałem wcześniej - za działacza" się nie uważam, ani tym bardziej za kombatanta, acz tak się jakoś złożyło, że już na drugi dzień stanu wojennego wynosiłem te przysłowiowe ulotki" z zakładu, który wtedy strajkował. A mocowałem je do nogi na wysokości kostki za pomocą gumki-recepturki, bo krążyła wtedy opinia, że ZOMO jak kogoś dorwie, to rewiduje tylko korpus" delikwenta.

Aby było już całkiem śmiesznie, to pojawiły się wtedy na ulicach obwieszczenia, że za takie numery grozi kara śmierci. I nikt tak naprawdę w pierwszych dniach stanu wojennego nie wiedział, czy władza faktycznie będzie te przepisy stosowała, czy też [jak zresztą wszystko w Polsce], będzie to tylko tak a pół gwizdka". Czyli yzyk fizyk" jak to mówią. A jak się do tego doda jeszcze to, że zima była wtedy bardzo mroźna i ten lodowaty wiatr hulający po pustych ulicach, to nastroje były bardzo dołujące.

Później też trochę z tymi tematami miałem coś wspólnego, bo przez moje ręce jednak trochę się tej ibuły" wtedy przewinęło, acz nigdy nie byłem hurtownikiem, a raczej detalistą. Bo i Tygodnik Mazowsze" i Wola" i Hutnik" i sporo innych, których tytułów już nie pamiętam, a bywały nawet te z Gdańska i Wrocławia.

W takim Hutniku" na ten przykład, to parę razy byłem nawet w stopce redakcyjnej wymieniony jako: Dziękujemy rybakowi za haczyki" - to za matryce drukarskie, farbę i ryzy papieru, które im wtedy dostarczałem,
A nawet raz zostałem wymieniony i to z nazwiska w pisemku pt. Paragraf", jako represjonowany. Ot stare dzieje...

Dzisiaj muszę się uczciwie przyznać, że jest mi bardzo WSTYD za Solidarność, bo oszukaliśmy wtedy miliony Polaków, fundując im kapitalizm w wydaniu latynoamerykańskim. I nie byłbym nawet zbytnio zdziwiony, gdyby mi ktoś za tą moją Solidarność dał teraz w pysk. Tyle tylko, że sam też się czuję oszukany...

P.S.
Odnośnie Ukrainy i Putina, oraz szyderstw sympatyków banderowców czynionych tu pod moim adresem, to wypowiem się jutro w odrębnym wątku.

balans, to dla Ciebie a propos twoich błyskowtliwych analiz ekonomicznych:

Stalownia ISD Huty Częstochowa znowu wytapia.

W poniedziałek stalownia ISD Huty Częstochowa po kilkunastu miesiącach postoju wznowiła wytopy.

Przygotowania do rozruchu trwały od października. Kilka dni temu przeprowadzono próbny wytop. - Wszystko poszło zgodnie z planem, bez problemów - mówi Andrzej Jakubow, wiceprezes ISD Huty Częstochowa.

Dlatego w poniedziałek stalownia mogła rozpocząć produkcję. Wydział stał blisko półtora roku. Ostatni wytop odbył się tam w lipcu ub. roku. Przesądziły względy ekonomiczne, gdyż bardziej opłacało się sprowadzać wsad z ukraińskiej huty w Alczewsku. Takie rozwiązanie dało ISD Hucie Częstochowa około 300 zł oszczędności na tonie.

Komplikująca się sytuacja polityczna na Ukrainie uniemożliwiła jednak sprowadzanie slabów z Alczewska (leży na terenach zajętych przez separatystów). Dlatego zapadła decyzja, by czasowo uruchomić stalownię. Na razie ma ona działać do końca stycznia. Zarząd podkreśla, że gdy sytuacja na Ukrainie się unormuje, wsad nadal będzie stamtąd sprowadzany. Plany produkcyjne na grudzień przewidują odlanie 30 tys. ton stali, a na styczeń 40 tys. ton.

W stalowni znalazła zatrudnienie 67-osobowa załoga, która przez ostatnie miesiące zajmowała się konserwacją urządzeń, hutnicy oddelegowani z walcowni blach i przyjęci za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej - w sumie 175 pracowników.

Przypomnijmy, że wiosną ub. roku zakład stanął przed koniecznością odchudzenia załogi o połowę - z ponad 3 tys. do 1,5 tys. ISD Huta Częstochowa nie mogła zwalniać, gdyż pakiet socjalny wywalczony przez związkowców w 2005 r. podczas prywatyzacji dał załodze dziesięcioletnie gwarancje zatrudnienia, niezmienności płacy i stanowiska. Postawiono więc na dobrowolne odejścia i odprawy. Ostatnio jednak ponownie obcięto docelową liczbę hutników - tym razem do 994. Przy takim poziomie zatrudnienia zakład może odzyskać rentowność.

Read more: http://czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,17033808,Stalownia_ISD_Huty_Czestochowa_znowu_wytapia.html#ixzz3KdmuMh9j
"

Ropa też dziwnym trafem ciągle tanieje, polskie firmy masowo nie upadają. A miało być tak tragicznie...

delmak:
rzeba było uczyć się historii balans . Każdy przewrót balans to zmiana miejsc u władzy czyli koryta a naród zawsze zostaje na stacji wolność i patrzy jak odjeżdża pociąg z napisem nowa władza"

Kiedy ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę, a i historia jest mi nie obca. Tyle tylko, że nam się wtedy wydawało, że walczymy o wolność i lepszą przyszłość, a wyszło jak zawsze...

Podobnie zresztą jest obecnie na Ukrainie - na Majdanie [przynajmniej na początku] też pewnie mieli nadzieję na lepszą przyszłość, a wywalczyli sobie: faszyzm, wojnę domową i skrajną biedę. A najgorsze to dopiero przed nimi.

lipek:
Stalownia ISD Huty Częstochowa znowu wytapia."
A J-23 znowu nadaje!!!

To tak jakbym czytał jakieś gazety z lat 50-tych :-]]]

Z tego co pamiętam, to Huta Częstochowa produkowała blachy dla przemysłu okrętowego - gdy upadły nasze stocznie, to i upadła huta. Upadłą hutę kupił ukraiński oligarcha, który produkował tego typu stal u siebie na Ukrainie. A więc nie był specjalnie zainteresowany produkcją stali w Częstochowie, a pewnie bardziej bezcłowym jej eksportem do UE. Tyle tylko, że z tej jego huty na Ukrainie to pewnie teraz jedynie kupa gruzów została.
Ot i cała tajemnica sukcesu".

To pewnie sprawa do rozstrzygnięcia dla naszych sądów.
A futin wbija szpilkę a nawet gwoździa w taki coś co rzekomo nazywa jedność UE" - blokuje budowę gazociągu przez Bułgarię. A w Bułgarii szok i lament...
Oglądałem przed chwilą wywiad z ochotnikami serbskimi walczących po stronie hmmm Donieckiej Republiki Radzieckiej. Przyjechali walczyć z imperializmem. Młode synki a tak zryte pod beretem - czerwonym.

Serbowie akurat mają kilka powodów, żeby lgnąć do Rosji i jednocześnie nienawidzić Zachodu. Kosowo, pierwszy z brzegu przykład.
Zachód sam wepchnął Serbię w objęcia Rosji oddając Kosowo przybłędom z Albanii.

W tym miejscu chciałem złożyć samokrytykę!

Otóż muszę przyznać, że bardzo się myliłem w ocenie nowych władz na Ukrainie. Obecnie wyraźnie już widać, że Ukrainie pod nowymi rządami jest już znaczenie bliżej do Europy, niż jeszcze rok temu. Tak dla przykładu dwa linki z dzisiejszego dnia:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/ukraina-parlament-zatwierdzil-sklad-rzadu-jaceniuka/sp9ctb

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/na-ukrainie-powstanie-ministerstwo-prawdy-dziennikarze-protestuja-video

A do tego byłem zbyt krytyczny odnośnie kultu UPA i Bandery uprawianego przez obecne władze w Kijowie. Bo właśnie prawda wyszła na jaw i okazało się, że UPA tylko broniła Polaków przed Sowietami i to pomimo tego, że Polacy do dnia dzisiejszego mają ciągotki do nazizmu, faszyzmu, a nawet stalinizmu - vide link:

http://www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/wedlug-pisma-mniejszosci-ukrainskiej-oun-bronila-polski-przez-sowietami

Pewnie parę osób poczuło się tu na forum urażone moimi głupimi uwagami na temat UPA - jeżeli tak, to oczywiście przepraszam.

Balans Twoją podziwu godną zajadłość i takież zaangażowanie proponuję, wykorzystać w lepszy sposób. Zamiast tu na forum, imputować komuś, że jest sympatykiem upa, proponuję byś napisał, temu tępemu posrańcowi, żeby tamten na ten przykład kupił se koło i pi....nął się w czoło. Człowieku, czy dotrze do ciebie, że nikt tu nie popiera upowców? Pragmatyzm nakazuje, że dla naszej racji stanu lepiej, by nie było komitywy między rosją a Ukrainą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie