Woodhaven Napisano 13 Maj 2014 Share Napisano 13 Maj 2014 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Maj 2014 Share Napisano 14 Maj 2014 http://www.tvn24.pl/remontuja-czolg-ktory-byl-bunkrem,428115,s.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 14 Maj 2014 Autor Share Napisano 14 Maj 2014 Nie wiem , chyba mi literki tańczą przed oczami. Czyżby MWP oddać chciało trochę swoich ezcennych" eksponatów? Idzie ku lepszemu? Współpraca między Muzeami? Czego to się człowiek doczekał...... Co za czasy.Po prostu są rzeczy które sie fizjologom nie śniły.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 14 Maj 2014 Share Napisano 14 Maj 2014 Kto będzie nadzorował stronę merytoryczna prac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 14 Maj 2014 Share Napisano 14 Maj 2014 Ciekawe, czy MBP ma jakieś plany co do wanny Pz III z Warszawy, czy chodzi jedynie o pozyskanie części do odbudowy norweskiego wraku. Podwozie trójki z MWP jest w niezłym stanie, szkoda byłoby pociąć je na części. No ale rzecz jest w dobrych rękach i wierzę, że decyzję zapadną najlepsze z możliwych. Życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 @les05 Sądzę że chodzi tylko o części jak koła, przekładnia, wałki i to nie wszystkie. Ciąć i niszczyć nie widzę potrzeby bo wanna trójki z Norwegii nie jest popękana, i brakuje tylko małego fragmentu burty który można dorobić z nowego materiału. A może przy okazji zostanie odmalowana, w zamian za przeszczep ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinMartin Napisano 15 Maj 2014 Share Napisano 15 Maj 2014 Ile pojazdów można by w ten sposób doprowadzić do pożądku... Miło czytać że Warszawa przekazuje części, może i innym pojazdom też się poszczęści? Tak czy inaczej powodzenie w pracach przy trójce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 16 Maj 2014 Share Napisano 16 Maj 2014 Projekt remontu trójki to praktycznie projekt ogólnokrajowy. Dziesiątki ludzi pisze na forum, dyskutują , wymieniają poglądy i się nie kłócą . Nie mamy monopolu na wiedzę i to nie prawda że tylko w Poznaniu potrafią coś zrobić. Znam wielu mądrzejszych od mnie, znam też wielu zdolniejszych mechaników. Czekamy jak kania deszczu na wszystkich którzy chcą pomóc. Każdy kto chce loguje się na forum KPMBP i może wziąć udział w remoncie. My nie mamy niczego do ukrycia. Na bieżąco umieszczamy zdjęcia z prac. Jeżeli kogoś interesują szczegóły pyta-odpowiadamy.Jacek Czypicki KPMBPPost został zmieniony ostatnio przez moderatora PATRON 22:33 16-05-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PATRON Napisano 16 Maj 2014 Share Napisano 16 Maj 2014 delikatnie apeluję o nie zbaczanie z tematu...tak na wszelki wypadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manierka Napisano 16 Maj 2014 Share Napisano 16 Maj 2014 Ja jestem zadowolony z dotychczasowych remontów Poznaniu i szczęśliwy że to u nas takie cacka przywracają do życia. Panowie przecież nawet jak pojazd jest niekompletny to z czasem się dodaje elementy które wychodzą lub ktoś przekazuje i jestem pewien że za parę lat trójka będzie git kompletna i nasze polskie cacko też przecież cały czas wychodzą oryginalne części i sporo osób je ma więc po co stres czasu trzeba. A tak na marginesie to ja bym chętnie ten wagon co stoi przed hangarem zobaczył odnowiony bo to tez cacko:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jc1234 Napisano 17 Maj 2014 Share Napisano 17 Maj 2014 Z wagonem sprawa jest skomplikowana. Aby przeprowadzić remont musielibyśmy go rozebrać i na nowo od wewnątrz obudowa deskami i wylać beton. I wtedy z oryginału zostało by może z 50%. Na taka ingerencję nie dostaniemy zgody Konserwatora. Wagon leży mi na sercu bo najprawdopodobniej jest on związany z Powstaniem Wielkopolskim a wtedy łączy się tez z moim dziadkiem. Ale nie ma pomysłu jak to zrobić .....Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 17 Maj 2014 Share Napisano 17 Maj 2014 Nie wiem czy MWP przekazało do Poznania wannę od Pz III za friko, czy za coś konkretnego. Za silnik i skrzynię biegów mogliby wytargować dorobienie wieży do swojego podwozia. Wszak wzór w Poznaniu jest. No ale to są dywagacje czysto teoretyczne, jak będzie, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarat88 Napisano 18 Maj 2014 Share Napisano 18 Maj 2014 31.05 2014 sa dni otwaete jednostki to moze cos sie dowiemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 18 Maj 2014 Share Napisano 18 Maj 2014 Ciekawe czy MWP odda faktycznie całe podwozie od Pz III. Chyba nie ma takiej potrzeby? Może chodzi o wypożyczenie jako wzoru do uzupełnienia brakującego pancerza i w celu demontażu tego czego brakuje. Kolejna sprawa to wspominany silnik. Nie ma go w wannie wystawionej w MWP. Czy zatem chodzi o silnik od tego egzemplarza zamagazynowany po jego wydobyciu czy może MWP ma w zbiorach jakąś inną jednostkę napędową od tego samego typu? No i w jakim stanie jest ten silnik? Wnętrze pz. III nosi ślady wybuchu a i konserwacja naturalna" nie pomogła. Przed ekipą MBP jeszcze wiele pracy zanim to wszytko zacznie działać. Swoją drogą. Czy są znane jakieś zdjęcia Pz III z MWP zaraz po wydobyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 18 Maj 2014 Share Napisano 18 Maj 2014 Silnik podobno był i został zdemontowany wcześniej. W jaki stanie jest wewnętrznie (wał, blok, głowica etc.) , nie wiadomo mi. Na skrzyni biegów są jakieś ślady wybuchu rzeczywiście. Pracy na pewno będzie trochę aby je reanimować. Ale nie takie rzeczy robiono. Co do wanny, osobiście sądzę, że powinna zostać już w Poznaniu bo w Warszawie jak sami przyznali nie mają dla niej wykorzystania. Wróci i wstawią w krzaki na fortach znowu. :( A tak była by wyeksponowana w Poznaniu i stanowiła bazę dla nowego jakiegoś projektu. A tak będzie dalej złomem na zapleczu... Pewne elementy zapewne będą kopiowane pewnie jak gródź przedziału silnikowego. Kilka wałków skrętnych i wahaczy też będzie pewno przełożonych, jedno koło napędowe etc. Zobaczymy jak to będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 22 Maj 2014 Autor Share Napisano 22 Maj 2014 Dobra , czar prysł. Wracamy do polskich realiów. Wanienka z Wawki okazała sie bałdzo cennym zabytkiem. I ten bałdzo cenny zabytek czeba odpowiednio eksponować. Najlepiej w krzakach aby wzrok oglądaczy go nie zepsuł.http://www.facebook.com/media/set/?set=a.508560379273403.1073741893.301043660025077&type=1Pisząc to nie widzę czy link się wyświetli do klikniecia czy do skopiowania wiec proszę Moda o ewentualną poprawkę.Pozdrawiam.P.S.Jacku Czypicki , było sie wychylać? Poznali sie tam na Tobie :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Hebda 11:01 24-05-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 Najbardziej żałosne jest to, że w zasadzie w resztkach wraku przechowywanych w MWP nie ma chyba żadnych (poza numerem seryjnym) części charakterystycznych dla wersji K...PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 22 Maj 2014 Share Napisano 22 Maj 2014 czyli...jednak nie damy bo byście coś z niej zrobili a u nas sobie będzie gnić i tak ma być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 poczytałem na fb i myślę że zrozumiałem, nagle dorabia się legendę o cenności i nawet konkurs na jakieś gówno się organizuje żeby podkreślać jaki to cenny i unikatowy kawał zrzyna mają w Warszawie i nawet nikomu nie wstyd zwłaszcza po zagarnięciu 17,ehs...podsumowując: zgadzam się z wypowiedzią kogoś na fb, Wasza 3 i tak pojedzie niezależnie od tego czy wielcy konserwatorzy z krzaków" podzielą się kilkoma kołami ze złomu, trzymam kciuki za odbudowę:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 23 Maj 2014 Autor Share Napisano 23 Maj 2014 To wszystko co się dzieje obecnie z zadeklarowaną przez MWP wanną dla MBP jest tylko i wyłącznie moją winą. W swoim poście z 2014-05-14 przewidziałem ezcenność " tej wanny.Jacek Dąbrowski (357 / 10) 2014-05-14 14:02:49Nie wiem , chyba mi literki tańczą przed oczami. Czyżby MWP oddać chciało trochę swoich ezcennych" eksponatów? Idzie ku lepszemu? Współpraca między Muzeami? Czego to się człowiek doczekał...... Co za czasy.Po prostu są rzeczy które sie fizjologom nie śniły.PozdrawiamMod powinien był interweniować i wypalić mi gębę rozpalonym żelajzłem a palce przy samej d..ie uciąć. 20 lat wanna gniła w krzakach ,pies z kulawą nogą do niej nie zagladał aż tu nagle bezcenny zabytek który juz w czerwcu trafi na wystawę. Ciekawe jak? Przecież w te krzaczory nawet parki nie chodzą.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 Ja bym jeszcze nie rozdzierał szat bo to tylko tworzy niepotrzebną atmosferę wrogości. MPTW jednak jednostka z pewną autonomią wobec MWP i nie ma się co dziwić, że nie podoba im się, że ktoś decyduje nad ich głowami o sprzęcie który jest u nich. To trochę jak ludzie z MBP nadal się żalą za zabranie FT17 który też nigdy do nich nie należał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 Jak więc nazwać sytuację podczas której Szef Sztabu Generalnego na oficjalnej uroczystości w CSWLąd. publicznie ogłasza o odnalezieniu czołgu w Afganistanie i że trafi on do zbiorów w Poznaniu, po czym po jego przywiezieniu politycy zmieniają jego decyzje i pojazd trafia do Warszawy. Nie uwierzę że taka decyzja zapadła bez udziału przedstawicieli MWP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 Ciekawe czy będą sobie robić z gęby cholewę bo już obiecali tę wannę i poszło do prasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 23 Maj 2014 Autor Share Napisano 23 Maj 2014 Moim skromnym zdaniem lepiej ze tak wyszło teraz. Bo jakby po uruchomieniu pojazdu MPTW zażyczyło sobie zwrotu wanny w stanie w jakim trafiła do Poznania? I naliczyło sobie jakieś odszkodowania za zużycie i zniszczenie elementów wykorzystanych w jeżdżącej III? Poznań da sobie radę bez pseudopomocy ze słoikowa. Może potrwa to dłużej ale i tak trójeczka jeździć będzie.A na przyszłość to trzeba brać od MWP na piśmie że chce pomóc a nie opierać się na kłamliwym TVN-ie źródle wszelkiego zła.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 23 Maj 2014 Share Napisano 23 Maj 2014 A właśnie to gdzie jest napisane, że ta wanna nie trafi do Poznania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.