Skocz do zawartości

Kolekcje - broń palna II

MarcinP

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Piękne. A nie mówiłem (pisałem) parę postów wyżej, że dorwę do tetetki coś z epoki? Na razie nie konserwa niestety, ale ten rocznik to i tak już jest coś. 70 sztuk w paczce + oryginalna drewniana skrzynka z tego roku (poza zdjęciem)

Napisano

i jeszcze zbliżenie na uenema". W moim Podręczniku Dowódcy Drużyny opisane kategorycznie zabrania się używania tej amunicji do pozoracji pola walki !!!"

Napisano

Skolcio - tak, mocniejszy ładunek prochowy, służyły do miotania granatów KGN (kulkowy granat nasadkowy) oraz PGN (przeciwpancerny granat nasadkowy) z poczciwego kałacha, tylko trochę zmodernizowanego.
Tutaj masz naszego polskiego KGNa, wersja bojowa, za jedyne 50 zł sztuka, skrzynka gratis

http://www.zelenysport.cz/vojensky-material-zbozi-pouze-na-export/kgn-puskovy-protipeschotni-granat

vis'ku, nie wiesz że kolekcjonerska amunicja jest jak wino :)
Powąchałem, pogłaskałem,zakleiłem, niech sobie pękają dalej, na zdrowie!

Napisano

Zerknijcie na SKSa, parę postów wyżej. Szynę miał, celownika optycznego nie. Udało mi się trafić na PU, wprawdzie nie wojenny, ale z zapasów LWP. Czyli klimat odpowiedni jest !

Napisano
Ok, kaburka tak jak myślałem to wczesna produkcja powojenna, (koniec lat 40 lub lata 50), nie wiem tylko czy polska czy innego państwa bloku wschodniego. Co nie zmienia faktu, że jest fajna :)
  • 2 weeks later...
Napisano
Bandi1973,

Kolego piękny egzemplarz! Naprawdę mieć w kolekcji to wielka gratka, pamiętam, że kilka miechów temu był na allezło jeden PPD, bez kabłąka jak pamiętam i zamka; ogólnie sama chłodnica, z komorą, prętem imitującym lufę et cetera, magazynkiem.
Czyli jak widać od czasu do czasu da się jeszcze wyrwać takie ciekawe wojenne egzemplarze.
Ja bym jednak nadal prosił jeśli można, o zdjęcia znajdującego się w Twojej kolekcji mausera G41 Walther, czekam i czekam i jeszcze raz czekam na nie i coś nie mogę się doprosić:)

Pozdrawiam
Napisano

I ciekawostka,rodzynek. Nabój CGN, czyli poprzednik UNMa. Czubek malowany na czarno, rocznik 1967. Skatalogowany, już ma miejsce w kolekcji.

PS - smugowe są tańsze od standardowych FMJ, mało popularne, brudzą lufę :)

Napisano

A ja wczoraj z krainy Rumcajsa takie rumcajsowe pistolce przywiozłem. Czułem się jak jakiś transport specjalny - trzeba podać numer auta, przejście graniczne, itp - liczyłem na komitet powitalny, ale to widać tylko procedura,nikt na nas nie czekał.

Napisano

Spójrzmy prawdzie w oczy." Ta mała czarna kropka to iglica - lufa nówka, jeszcze nie strzelana. Dziś pewnie pojedzie na strzelnicę.

Napisano

DO rakietnic w komplecie kabura z prawdziwej miękkiej skóry, z akcesoriami. Produkcja 1982, co ciekawe jedna fabryka broń i kabura.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie