MarcinP Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2014 I dwie takie paczuszki z roku 1953. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2014 Chwila napięcia, zdejmujemy banderolkę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2014 Piękne. A nie mówiłem (pisałem) parę postów wyżej, że dorwę do tetetki coś z epoki? Na razie nie konserwa niestety, ale ten rocznik to i tak już jest coś. 70 sztuk w paczce + oryginalna drewniana skrzynka z tego roku (poza zdjęciem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2014 Ciekawostka - KAŻDY pęknięty. Hmmm... zgłoszę się do fabryki z reklamacją :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 10 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 10 Styczeń 2014 i jeszcze zbliżenie na uenema". W moim Podręczniku Dowódcy Drużyny opisane kategorycznie zabrania się używania tej amunicji do pozoracji pola walki !!!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 To naboje to wystrzeliwania granatów, coś jak garłacz? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 10 Styczeń 2014 Share Napisano 10 Styczeń 2014 MarcinP z fabryki to one wyszły nie pęknięte,trza było nie kupować przeterminowanej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 Skolcio - tak, mocniejszy ładunek prochowy, służyły do miotania granatów KGN (kulkowy granat nasadkowy) oraz PGN (przeciwpancerny granat nasadkowy) z poczciwego kałacha, tylko trochę zmodernizowanego. Tutaj masz naszego polskiego KGNa, wersja bojowa, za jedyne 50 zł sztuka, skrzynka gratishttp://www.zelenysport.cz/vojensky-material-zbozi-pouze-na-export/kgn-puskovy-protipeschotni-granatvis'ku, nie wiesz że kolekcjonerska amunicja jest jak wino :)Powąchałem, pogłaskałem,zakleiłem, niech sobie pękają dalej, na zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 Skolcio,to ta kabura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 Coś nabite,ale odczytać nie ma szans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 I w całej okazałości. Też mi się wydaje, że jednak powojenna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 Zerknijcie na SKSa, parę postów wyżej. Szynę miał, celownika optycznego nie. Udało mi się trafić na PU, wprawdzie nie wojenny, ale z zapasów LWP. Czyli klimat odpowiedni jest ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 Oj, wracamy do kabury, bo coś nie załadowało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 11 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2014 I prośba - czy ktoś pomoże zidentyfikować JEDYNE oznaczenia z mojego PU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skolcio Napisano 11 Styczeń 2014 Share Napisano 11 Styczeń 2014 Ok, kaburka tak jak myślałem to wczesna produkcja powojenna, (koniec lat 40 lub lata 50), nie wiem tylko czy polska czy innego państwa bloku wschodniego. Co nie zmienia faktu, że jest fajna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bandi1973 Napisano 21 Styczeń 2014 Share Napisano 21 Styczeń 2014 PPD-40, stan jest jaki jestale jest !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pepsi_Srepsi Napisano 22 Styczeń 2014 Share Napisano 22 Styczeń 2014 Bandi1973,Kolego piękny egzemplarz! Naprawdę mieć w kolekcji to wielka gratka, pamiętam, że kilka miechów temu był na allezło jeden PPD, bez kabłąka jak pamiętam i zamka; ogólnie sama chłodnica, z komorą, prętem imitującym lufę et cetera, magazynkiem. Czyli jak widać od czasu do czasu da się jeszcze wyrwać takie ciekawe wojenne egzemplarze.Ja bym jednak nadal prosił jeśli można, o zdjęcia znajdującego się w Twojej kolekcji mausera G41 Walther, czekam i czekam i jeszcze raz czekam na nie i coś nie mogę się doprosić:)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Z takim ładnym paskiem na kartoniku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 polowałem na nie od dawna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 Czterech braci polskich. Fabryka 343, cztery różne roczniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 25 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 25 Styczeń 2014 I ciekawostka,rodzynek. Nabój CGN, czyli poprzednik UNMa. Czubek malowany na czarno, rocznik 1967. Skatalogowany, już ma miejsce w kolekcji. PS - smugowe są tańsze od standardowych FMJ, mało popularne, brudzą lufę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 2 Luty 2014 Autor Share Napisano 2 Luty 2014 A ja wczoraj z krainy Rumcajsa takie rumcajsowe pistolce przywiozłem. Czułem się jak jakiś transport specjalny - trzeba podać numer auta, przejście graniczne, itp - liczyłem na komitet powitalny, ale to widać tylko procedura,nikt na nas nie czekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 2 Luty 2014 Autor Share Napisano 2 Luty 2014 Spójrzmy prawdzie w oczy." Ta mała czarna kropka to iglica - lufa nówka, jeszcze nie strzelana. Dziś pewnie pojedzie na strzelnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 2 Luty 2014 Autor Share Napisano 2 Luty 2014 Tym bardziej, że jest z czym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinP Napisano 2 Luty 2014 Autor Share Napisano 2 Luty 2014 DO rakietnic w komplecie kabura z prawdziwej miękkiej skóry, z akcesoriami. Produkcja 1982, co ciekawe jedna fabryka broń i kabura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.