Skocz do zawartości

Trójmiasto nielegalny skład broni.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wiadomości › Trójmiasto › Gdańsk
Onet
53 minuty temu
Broń palna, amunicja, pociski - zlikwidowano nielegalny skład broni

Miesz­ka­niec Gdań­ska może tra­fić na osiem lat za krat­ki za to, że na te­re­nie swo­jej po­se­sji bez po­zwo­le­nia prze­cho­wy­wał broń. Po­li­cjan­ci twier­dzą, że w po­sia­da­niu 43-lat­ka znaj­do­wał się cały nie­le­gal­ny ar­se­nał.
Zlikwidowano nielegalny skład broni w Gdańsku Zlikwidowano nielegalny skład broni w Gdańsku Foto: Materiały prasowe

Dla­cze­go gdańsz­cza­nin prze­trzy­my­wał tak dużą ilość broni bez po­zwo­le­nia? To py­ta­nie 43-lat­ko­wi na pewno za­da­wać bę­dzie sąd, przed któ­rym męż­czy­zna sta­nie już nie­ba­wem. Męż­czy­zna zo­stał bo­wiem za­trzy­ma­ny w czwar­tek przez funk­cjo­na­riu­szy z Wy­dzia­łu Kry­mi­nal­ne­go KWP w Gdań­sku.

Na te­re­nie po­se­sji, na któ­rej prze­by­wał 43-la­tek zna­le­zio­no przede wszyst­kim broń po­cho­dzą­cą z okre­su dru­giej wojny świa­to­wej.

- Na miej­sce zo­sta­li we­zwa­ni pi­ro­tech­ni­cy ze SPAP-u oraz funk­cjo­na­riu­sze z la­bo­ra­to­rium kry­mi­nal­ne­go. W trak­cie prze­szu­ka­nia mun­du­ro­wi za­bez­pie­czy­li m. in. 12 ka­ra­bi­nów ( Mau­ser, Pe­pe­sza, RKM, MG42, Mas, Ma­icher), dwa pi­sto­le­ty, re­wol­wer, amu­ni­cję prze­ciw­pan­cer­ną za­pa­la­ją­cą, po­ci­ski ar­ty­le­ryj­skie, gło­wi­ce pan­cer­faust - in­for­mu­je mł.asp. Alek­san­dra Sie­wert z Ko­men­dy Miej­skiej Po­li­cji w Gdań­sku.

Za­bez­pie­czo­ne przed­mio­ty zo­sta­ną pod­da­ne eks­per­ty­zie. Wia­do­mo, że męż­czy­zna nie miał po­zwo­le­nia na po­sia­da­nie tego typu broni. Nie wia­do­mo jed­nak, czy broń była prze­cho­wy­wa­na wła­ści­wie i skąd do­kład­nie po­cho­dzi­ła. Mię­dzy in­ny­mi te kwe­stie mają wy­ja­śnić zle­co­ne ba­da­nia.

Mimo, że była to broń ko­lek­cjo­ner­ska, a więc nie­ko­niecz­nie spraw­na, męż­czy­zna są­dzo­ny bę­dzie we­dług ar­ty­ku­łu, który mówi o tym, że za nie­le­gal­ne po­sia­da­nie broni grozi kara nawet do 8 lat po­zba­wie­nia wol­no­ści.

(KT)
Napisano

http://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/zlikwidowano-nielegalny-sklad-broni-w-gdansku/bjh01

12 ka­ra­bi­nów ( Mau­ser, Pe­pe­sza, RKM, MG42, Mas, Ma­icher)"
Nawet Majchera" miał.. fiu fiu. :)

Napisano
Kriczek- masz pomysł, czyje to słowa

Dla mnie zabawa jakakolwiek z niewypałami i tego typu rzeczami to głupota, brak wyobraźni i odpowiedzialności . I takie jest moje zdanie. Wiem, że się komuś to nie podoba, ale to jego sprawa i to jak skończy."
???
Napisano
podejście do niewypałów etc i zabawa z nimi to 1 sprawa
robienie przestępcy z kolekcjonera (głównie mi chodzi o broń) to 2 sprawa i nie mam tu na myśli niewypałów etc :)
W Polsce z ludzi którzy posiadają wykopki broni robi się przestępców, pisze o tym w gazetach jakie to brawurowe akcje przeprowadza policja, to jest żenujące.Nie zmienia faktu, że ktoś kto targa do domu rzeczy które są bardzo rozrywkowe jest idiotą.
Nie wiem czy jasno się wyrażam ale:
broń zbierana kolekcjonersko-tak
niewypały,niewybuchy etc. - nie
Napisano
Ale tu pamiętliwi ludzie na tym forum :)
Rzeczywiście pewnie nie w celu użycia tej broni ją przechowywał, ale już tyle było podobnych przypadków i niektórzy się nie są w stanie nauczyć na przykładzie innych. Wiadomo, że legalizacja takiej broni w Polsce to masakra totalna, ale prawo to prawo i albo trzeba starać się bardzo go nie naginać, albo liczyć z konsekwencjami.
Ciekawe czy ta amunicja była bezpieczna. Jak nie to może być z nim ciekawie.
Napisano
Normalna sprawa. Nic nowego - coroczna szopka. Zbliża się koniec roku, a że wykrywalność" prawdziwych przestępstw leży i kwiczy", trzeba reperować statystyki takimi wyimaginowanymi sukcesami ot co. Dziwnie co roku przed 31.12 wyrasta nagle liczba wykrytych arsenałów"...
Napisano
bliża się koniec roku, a że "wykrywalność prawdziwych przestępstw "leży i kwiczy, trzeba reperować statystyki takimi wyimaginowanymi sukcesami ot co"

Mamy takie prawo że takie sprawy to nie żaden wyimaginowany sukces".
Jest odpowiedni paragraf? Jest.
Więc premie i dyplomy zostaną przyznane za dobrze wykonaną robotę zasłużenie niestety.

I do czasu kiedy nie będzie zmian w ustawie o BiA ( a chyba żadne zmiany na lepsze się nie szykują ) tak właśnie będzie.

Ot Polska.
Napisano
a tu foteczki i filmik

http://www.pomorska.policja.gov.pl/serwis.php

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:15 15-11-2013
Napisano
Coś on to słabo konserwował te karabiny, a głowicę do panzerfaust widać dobrze, jak po zdjęciu można wywnioskować że nie elaborowana?
Napisano
Nie Gdańsk a Banino-wieś stykająca się z granicą miasta ale należąca do gminy Żukowo w powiecie Kartuzy.
Teren przez długie lata obfitujący w broń i amunicję bo w pobliżu znajdują się wyrobiska torfowe gdzie w długim okresie powojennym topiono w bagnie broń i amunicję posiadane nielegalnie i oddawane przez obywateli w ramach różnych akcji z czasów wczesnego PRL. Całe wycieczki buszowały po terenie, nurkowanie pionowo do dna z liną przywiązaną do nóg i łapanie wszystkiego co dało się złapać to była codzienność tamtych terenów.
Aż w DB" ukazał się artykuł o tym, że tam mafia zaopatruje się w pociski artyleryjskie i miny by wyciągać z nich trotyl używany później w zamachach.
Patrole wojskowe, policyjne i różne inne na jakiś czas skutecznie przepłoszyły poszukiwaczy.

C.
Napisano
a filmiku albo mi się wydaje, albo tam skorupy widać, zresztą pocisk artyleryjski groźniej brzmi :)".

Dokładnie, w 99% przypadków są to puste skorupy (nikt normalny nie trzyma pełnej amunicji artyleryjskiej na ekspozycji) aczkolwiek termin pusty pocisk" nie pasuje do
kryminalnej kroniki, gdyż z miejsca rodzi się pytanie; skoro pusty, to po całe zamieszanie..." a jak wiadomo im więcej zamieszania tym lepiej dla...
Napisano
To, że przepisy prawne w kwestii BiA są absurdalne to jedno. To, że niewiedza (rozsądek) policjantów często woła o pomstę do nieba to dwa ... ale, że sprawy tego typu trafiają i są opiniowane przez SĘDZIÓW TRZYDZIESTOLATKÓW to jest już ukoronowaniem" tego całego cyrku. Potem to na oskarżonym wisi np to aby udowodnił, że pozyskał coś legalnie, a nie żeby to państwo udowodniło mu że pozyskał coś nielegalnie. Niedoświadczeni, bez braku wiedzy życiowej (w tym oczywiście szerokiej wiedzy prawnej) ludzie/ sędziowie dopuszczają się najczystszych w formie niedorzeczności powodując to, że potem sądy NAJwyższych instancji obalają ich mądrości" (o ile ktoś jest na tyle mądry po się odwołać).
W krajach anglosaskich sędzią zostaje się w wieku min. 50 lat i jest to akt ukoronowania pracy zawodowej takiego człowieka.
Napisano
Ale w czym problem? To, że przepisy są jakie są (fatalne) wiadomo nie od dziś. Wszelka próby ich kontestacji na zasadzie - mi nic nie zrobią - wielu osobom nie wyszły na zdrowie. Czy warto dawać się rozjechać walcowi, który jak chwyci człowieka to coś na niego znajdzie?
Wg mnie nie warto.
Trwa nagonka na tego typu sprawy, jeszcze wielu kolekcjonerów dostanie po nerkach. Wygra po kilku latach - pozostanie jedynie satysfakcja i kupka złomu oddanego z depozytu.
Napisano
Począwszy od zaborów do klęski wrześniowej ,okupacji.Najeźdźcy kazali oddawać wszelką broń a za jej posiadanie srogo karali, po prostu bali się.
Napisano
Rotsen , z tymi zaborami to Ci nie wyszło.....
http://bron.iweb.pl/printview.php?t=76405&start=0&sid=5485b703820a1dfd3e3ea35907acead3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie