Weteran-39 Napisano 15 Listopad 2013 Autor Napisano 15 Listopad 2013 Wiadomości › Trójmiasto › GdańskOnet53 minuty temuBroń palna, amunicja, pociski - zlikwidowano nielegalny skład broniMieszkaniec Gdańska może trafić na osiem lat za kratki za to, że na terenie swojej posesji bez pozwolenia przechowywał broń. Policjanci twierdzą, że w posiadaniu 43-latka znajdował się cały nielegalny arsenał.Zlikwidowano nielegalny skład broni w Gdańsku Zlikwidowano nielegalny skład broni w Gdańsku Foto: Materiały prasoweDlaczego gdańszczanin przetrzymywał tak dużą ilość broni bez pozwolenia? To pytanie 43-latkowi na pewno zadawać będzie sąd, przed którym mężczyzna stanie już niebawem. Mężczyzna został bowiem zatrzymany w czwartek przez funkcjonariuszy z Wydziału Kryminalnego KWP w Gdańsku.Na terenie posesji, na której przebywał 43-latek znaleziono przede wszystkim broń pochodzącą z okresu drugiej wojny światowej.- Na miejsce zostali wezwani pirotechnicy ze SPAP-u oraz funkcjonariusze z laboratorium kryminalnego. W trakcie przeszukania mundurowi zabezpieczyli m. in. 12 karabinów ( Mauser, Pepesza, RKM, MG42, Mas, Maicher), dwa pistolety, rewolwer, amunicję przeciwpancerną zapalającą, pociski artyleryjskie, głowice pancerfaust - informuje mł.asp. Aleksandra Siewert z Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku.Zabezpieczone przedmioty zostaną poddane ekspertyzie. Wiadomo, że mężczyzna nie miał pozwolenia na posiadanie tego typu broni. Nie wiadomo jednak, czy broń była przechowywana właściwie i skąd dokładnie pochodziła. Między innymi te kwestie mają wyjaśnić zlecone badania.Mimo, że była to broń kolekcjonerska, a więc niekoniecznie sprawna, mężczyzna sądzony będzie według artykułu, który mówi o tym, że za nielegalne posiadanie broni grozi kara nawet do 8 lat pozbawienia wolności.(KT)
Nadwojciech Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 http://wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/zlikwidowano-nielegalny-sklad-broni-w-gdansku/bjh01 12 karabinów ( Mauser, Pepesza, RKM, MG42, Mas, Maicher)" Nawet Majchera" miał.. fiu fiu. :)
Kriczer Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 i zrobili z kolejnego groźnego przestępce...
Czlowieksniegu Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Kriczek- masz pomysł, czyje to słowaDla mnie zabawa jakakolwiek z niewypałami i tego typu rzeczami to głupota, brak wyobraźni i odpowiedzialności . I takie jest moje zdanie. Wiem, że się komuś to nie podoba, ale to jego sprawa i to jak skończy."???
Kriczer Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 podejście do niewypałów etc i zabawa z nimi to 1 sprawa robienie przestępcy z kolekcjonera (głównie mi chodzi o broń) to 2 sprawa i nie mam tu na myśli niewypałów etc :) W Polsce z ludzi którzy posiadają wykopki broni robi się przestępców, pisze o tym w gazetach jakie to brawurowe akcje przeprowadza policja, to jest żenujące.Nie zmienia faktu, że ktoś kto targa do domu rzeczy które są bardzo rozrywkowe jest idiotą.Nie wiem czy jasno się wyrażam ale:broń zbierana kolekcjonersko-takniewypały,niewybuchy etc. - nie
viator01 Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Ale tu pamiętliwi ludzie na tym forum :)Rzeczywiście pewnie nie w celu użycia tej broni ją przechowywał, ale już tyle było podobnych przypadków i niektórzy się nie są w stanie nauczyć na przykładzie innych. Wiadomo, że legalizacja takiej broni w Polsce to masakra totalna, ale prawo to prawo i albo trzeba starać się bardzo go nie naginać, albo liczyć z konsekwencjami. Ciekawe czy ta amunicja była bezpieczna. Jak nie to może być z nim ciekawie.
Kriczer Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 dokładnie...u nas z rury od panzerfausta zrobią broń palną, i w gazecie napiszą o arsenale w chałupie
Czlowieksniegu Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Podobnie jak Wy, opieram się na śnurku, a tam cytata:amunicję przeciwpancerną zapalającą, pociski artyleryjskie, głowice pancerfaust"nikt o rurze nie wspomina...
Kriczer Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 yyy tutaj to już bardziej na ogół schodziło niż tego pana :l
Loslau Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Normalna sprawa. Nic nowego - coroczna szopka. Zbliża się koniec roku, a że wykrywalność" prawdziwych przestępstw leży i kwiczy", trzeba reperować statystyki takimi wyimaginowanymi sukcesami ot co. Dziwnie co roku przed 31.12 wyrasta nagle liczba wykrytych arsenałów"...
Nadwojciech Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 bliża się koniec roku, a że "wykrywalność prawdziwych przestępstw "leży i kwiczy, trzeba reperować statystyki takimi wyimaginowanymi sukcesami ot co"Mamy takie prawo że takie sprawy to nie żaden wyimaginowany sukces".Jest odpowiedni paragraf? Jest.Więc premie i dyplomy zostaną przyznane za dobrze wykonaną robotę zasłużenie niestety.I do czasu kiedy nie będzie zmian w ustawie o BiA ( a chyba żadne zmiany na lepsze się nie szykują ) tak właśnie będzie.Ot Polska.
Czlowieksniegu Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 A ja nadal nie rozumiem w czym problem...No, może od lajkoników dziennikarzy abstrahując...
zancus Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 a tu foteczki i filmikhttp://www.pomorska.policja.gov.pl/serwis.phpPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 22:15 15-11-2013
sonicsquad Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 http://www.tvn24.pl/pomorze,42/amunicja-pociski-artyleryjskie-karabiny-policja-zlikwidowala-nielegalny-arsenal,371920.html
Kriczer Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 na filmiku albo mi się wydaje, albo tam skorupy widać, zresztą pocisk artyleryjski groźniej brzmi :)
Boer Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Coś on to słabo konserwował te karabiny, a głowicę do panzerfaust widać dobrze, jak po zdjęciu można wywnioskować że nie elaborowana?
Catadero Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Nie Gdańsk a Banino-wieś stykająca się z granicą miasta ale należąca do gminy Żukowo w powiecie Kartuzy.Teren przez długie lata obfitujący w broń i amunicję bo w pobliżu znajdują się wyrobiska torfowe gdzie w długim okresie powojennym topiono w bagnie broń i amunicję posiadane nielegalnie i oddawane przez obywateli w ramach różnych akcji z czasów wczesnego PRL. Całe wycieczki buszowały po terenie, nurkowanie pionowo do dna z liną przywiązaną do nóg i łapanie wszystkiego co dało się złapać to była codzienność tamtych terenów.Aż w DB" ukazał się artykuł o tym, że tam mafia zaopatruje się w pociski artyleryjskie i miny by wyciągać z nich trotyl używany później w zamachach.Patrole wojskowe, policyjne i różne inne na jakiś czas skutecznie przepłoszyły poszukiwaczy.C.
Loslau Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 a filmiku albo mi się wydaje, albo tam skorupy widać, zresztą pocisk artyleryjski groźniej brzmi :)".Dokładnie, w 99% przypadków są to puste skorupy (nikt normalny nie trzyma pełnej amunicji artyleryjskiej na ekspozycji) aczkolwiek termin pusty pocisk" nie pasuje dokryminalnej kroniki, gdyż z miejsca rodzi się pytanie; skoro pusty, to po całe zamieszanie..." a jak wiadomo im więcej zamieszania tym lepiej dla...
Catadero Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Ale pusty rodzi pytanie-gdzie jest zawartość?:-)C.
Czlowieksniegu Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Catadero- można iść jeszcze dalej i zapytać, Gdzie byli rodzice?"
Kriczer Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 czlowiek nie wiem dlaczego ale czytając to słyszałem głos Wołoszańskiego :)
ralf78 Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 To, że przepisy prawne w kwestii BiA są absurdalne to jedno. To, że niewiedza (rozsądek) policjantów często woła o pomstę do nieba to dwa ... ale, że sprawy tego typu trafiają i są opiniowane przez SĘDZIÓW TRZYDZIESTOLATKÓW to jest już ukoronowaniem" tego całego cyrku. Potem to na oskarżonym wisi np to aby udowodnił, że pozyskał coś legalnie, a nie żeby to państwo udowodniło mu że pozyskał coś nielegalnie. Niedoświadczeni, bez braku wiedzy życiowej (w tym oczywiście szerokiej wiedzy prawnej) ludzie/ sędziowie dopuszczają się najczystszych w formie niedorzeczności powodując to, że potem sądy NAJwyższych instancji obalają ich mądrości" (o ile ktoś jest na tyle mądry po się odwołać). W krajach anglosaskich sędzią zostaje się w wieku min. 50 lat i jest to akt ukoronowania pracy zawodowej takiego człowieka.
woytas Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Ale w czym problem? To, że przepisy są jakie są (fatalne) wiadomo nie od dziś. Wszelka próby ich kontestacji na zasadzie - mi nic nie zrobią - wielu osobom nie wyszły na zdrowie. Czy warto dawać się rozjechać walcowi, który jak chwyci człowieka to coś na niego znajdzie?Wg mnie nie warto. Trwa nagonka na tego typu sprawy, jeszcze wielu kolekcjonerów dostanie po nerkach. Wygra po kilku latach - pozostanie jedynie satysfakcja i kupka złomu oddanego z depozytu.
rotsen5 Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Począwszy od zaborów do klęski wrześniowej ,okupacji.Najeźdźcy kazali oddawać wszelką broń a za jej posiadanie srogo karali, po prostu bali się.
Boer Napisano 17 Listopad 2013 Napisano 17 Listopad 2013 Rotsen , z tymi zaborami to Ci nie wyszło.....http://bron.iweb.pl/printview.php?t=76405&start=0&sid=5485b703820a1dfd3e3ea35907acead3
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.