Erih Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Pusteral, może naoczni świadkowie wymrą za lat kilka, ale dokumenty pozostaną.I organizatorzy obchodów" dalej będą musieli zdawać sobie sprawę, że jak przegną, to ryzykują oberwanie zgniłym burakiem.
pustertal Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Erich, to Ty teraz przeginasz, gdzie i kiedy, jak z pogardą piszesz organizatorzy "obchodów\" przegięli by ich traktowaćzgniłym burakiem"?.Może w Lublinie?PS. Szacunek dla Człowiekśnegu!
Erih Napisano 25 Marzec 2013 Napisano 25 Marzec 2013 Nie, w okolicach Żywca. Tutaj cała konspiracja powojenna" to byli zwykli bandyci. A zwalczali ich byli członkowie ZWZ i AK bo milicja chowała się po krzakach.
macvsog Napisano 26 Marzec 2013 Autor Napisano 26 Marzec 2013 Zidentyfikowano kolejnych Wyklętych":http://wpolityce.pl/wydarzenia/49943-nasz-news-zidentyfikowano-kolejne-szczatki-polskich-bohaterow-wydobyte-z-kwatery-l-na-cmentarzu-powazkowskim
Mateusz1998 Napisano 5 Styczeń 2014 Napisano 5 Styczeń 2014 Ile tych bezimiennych w lasach pogrzebanych ... Gaśnie ogień na podhalu ginie Polska niepodległa...
pustertal Napisano 9 Luty 2014 Napisano 9 Luty 2014 Witam Delmak,masz rację, Żołnierze Niezłomni to nazwa bardziej adekwatna, honorowa i nade wszystko jasna!- Wyklęci - bo byli wyklęci przez PRL i są wyklęci do dzisiaj przez wiele opiniotwórczych środowisk i postaci. Wspomnę tylko o europosłance SLD Senyszyn czy wielu użytkowników tego forum.Pozdrawiamp-l
dzieci3 Napisano 15 Luty 2014 Napisano 15 Luty 2014 Dunczyk (1714 / 19)2013-03-09 12:38:20Niezależnie od tego, których obrońców Stalingradu, honorowac miała nazwa ulicy, to chyba w Rzeczypospolitej byc jej nie powinno !!! Związek z historią polski ma luźny, a niewątpliwie żołnierze wyklęci na takie upamiętnienie, zasługują. Więc może niech władze Opola przestaną się idiotycznie tłumaczyc i postąpią porządnie.Z tego co pamiętam pisownia Polski jako państwa z małej literki...jest jak dla hmmm
Czlowieksniegu Napisano 16 Luty 2014 Napisano 16 Luty 2014 dzieci3 (2798 / 68) 2014-02-15 22:53:49Twardy jesteś, żeby po niemal roku ( wpis z 2013-03-09 12:38:20 ) łapać Duńczyka za ozor...
kindzal Napisano 20 Lipiec 2015 Napisano 20 Lipiec 2015 W Poznaniu pojawił się bilbord szkalujący Żołnierzy Niezłomnych. Widoczny jest na nim tekst: „Żołnierze Wyklęci. Bohaterowie etycznie równi Armii Czerwonej i Wermachtowi”.Bilbord należy do firmy AMS, której właścicielem jest z kolei wydawca Gazety Wyborczej Agora S.A.W tle napisu, który przyrównuje polskich bohaterów do czerwonoarmistów i niemieckiego Wermachtu, widoczne są bliżej niezidentyfikowane zwłoki. Podpis w prawym dolnym rogu bilbordu sugeruje, że fotografia pochodzi z czerwca 1945 roku. Na bilbordzie jest też napis: Patriotyzm. Gumka do mazania. Bilbord to najprawdopodobniej akcja bloga zolnierzeprzekleci.wordpress.com
kindzal Napisano 20 Lipiec 2015 Napisano 20 Lipiec 2015 Skandaliczny bilbord szybko został „poprawiony”. Osoby, które nie chcą ujawnić tożsamości, zamazały napis „etycznie” i zamiast niego dopisali „ofiary”.Niedawno nasi oponenci z lewej strony „zabłysnęli” wykupieniem miejsca na billboard (tacy z nich antysystemowcy) gdzie przykleili reklamę, w której zrównali oni Żołnierzy Wyklętych z gwałcicielami z Armii Czerwonej oraz nazistami. Jako, że przechodziliśmy akurat w tej okolicy, a w plecaku mieliśmy puszki z farbami, odmieniliśmy troszkę ten projekt, by spełniał on wymagania rzeczywistości i prawdy. Mamy nadzieję, że nasza poprawka przypadnie Wam do gustu – mówią autorzy „poprawki”, cytowani przez portal kibole.pl.http://www.wykop.pl/ramka/2661335/agora-szkaluje-zolnierzy-wykletych-w-poznaniu/
kindzal Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 Obchody Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych"W poniedziałek w Muzeum Wojska Polskiego odbyła się konferencja prasowa ministra obrony narodowej Antoniego Macierewicza poświęcona obchodom Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych". W trakcie konferencji zaprezentowano oficjalny mundur dla weteranow.http://mon.gov.pl/multimedia/foto/2016-02-22-obchody-dnia-pamieci-zonierzy-wykletych/#
bjar_1 Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 No co? W II RP były oficjalne mundury dla Powstańców Styczniowych ;)
Czlowieksniegu Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 Młody- znaj umiar...Że były-wiem. Nawet kiedyś próbowałem coś a propos i exilibris na O. uszczegółowić, ale zonk...O coś innego mi biega- w tym dresie mają wszyscy kombatanci czy jakiś podział czasowy jest?Że o yngraf" już nie będę pytał... Cepelia jak rzadko...
bjar_1 Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 Pewnie chodzi o kombatantów obecnie jedynie słusznych tzn. z NSZ. Kościuszkowiec" z 1 DP chyba by nie założył?
Czlowieksniegu Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 No i się wyjaśniło...wzór munduru kombatanta dla żołnierzy podziemia antykomunistycznego"Mundur będzie przysługiwał osobom walczącym w podziemiu antykomunistycznym (drugiej konspiracji w latach 1944–1956). Z informacji przedstawionych przez wiceszefa MON-u Wojciecha Fałkowskiego wynika, że projekt ma nawiązywać do munduru wojskowego z 1939 r."Ciekawe, czy UPA też będzie objęta?PS A serio pisząc, mam nadzieję, że Kombatanci się nie dadzą wmanewrować...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:08 22-02-2016
bjar_1 Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 Kombatanci BŚ powinni mieć wzorowane na Heer, a kolor oczywiście Feldgrau.
szutnik Napisano 22 Luty 2016 Napisano 22 Luty 2016 U mojego przyjaciela mieszkał kiedyś przez wiele lat lokator kwaterunkowy Pan Lutek, zwany przez nas partyzantem. Nie krył nienawiści do czerwonych oraz tego ,że z nimi walczył. Otaczaliśmy Go szacunkiem aż do schyłku lat osiemdziesiątych, kiedy to po jednym z naszych wybryków mających na celu dokopanie czerwonemu ( a było o nim głośno nawet w skali kraju ) odpoczywaliśmy zasłużenie u kolegi. Z pięterka , które zamieszkiwał nawiedził nas ów partyzant , przynosząc litra i gratulacje . Atmosfera wyjątkowa , nawet zawyliśmy pieśni okolicznościowe, z czupryn się kurzy, pękają kolejne butelki....Pan Lutek schodzi na historie partyzanckie i mówi ,że walczył w Narodowych Siłach Zbrojnych - spoko nie wierzymy przecież w konszachty NSZ-tu z szwabami, wszak nie takim błotem obrzucano podziemie niepodległościowe Nagle nasz partyzant zaczyna opowiadać o likwidacji jakiejś grupy partyzantów Żydowskich ( podobno liczyła ponad 30 osób ) w rejonie Kraśnika . Nigdy jeszcze tak szybko nie wytrzeźwiałem. Równie szybko rozeszliśmy się , by nie złomotać starego , prawie osiemdziesięcioletniego skubańca , którego tyle lat szanowaliśmy. Do tej pory był to nasz temat tabu, nieporuszany przy koledze, którego wtedy z nami nie było, a którego grzechem " jest , że jest Żydem, nota bene obecnie jednym z opiekunów Izby Pamięci Żydów Lubelskich w dawnej synagodze Chewra Nosim . Panie Lutku , niech Ci ziemia ciężką będzie.ps. Ktoś kiedyś pytał się na O. o podobny mord w rejonie Annopola , liczba ofiar zbliżona - może to ta sama historia?
henry123 Napisano 23 Luty 2016 Napisano 23 Luty 2016 Polskie obozy,Polskie SS Polacy mordujący żydów skąd my to znamy???
kindzal Napisano 23 Luty 2016 Napisano 23 Luty 2016 Masochistow u nas panie nie brak...A tak na powaznie, to zdawalo mi sie, ze Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych" ma na celu tych, ktorzy walczyli o wolna Polske. Np:Uczestniczący w poniedziałkowej konferencji Leszek Mroczkowski Andrzej" z IV Komendy WiN przyznał, że podczas takich spotkań towarzyszy mu uczucie dumy, że był potrzebny. To nie jest tak, że ja się czuję bohaterem. Jestem zwykłym chłopakiem z Targówka, którego los postawił tu, a nie gdzie indziej. Mając 18 lat nie wiedziałem czym jest polityka. Wiedziałem tylko, że ojczyzna jest zagrożona i ktoś starszy dał mi karabin i powiedział "broń jej. To nie bohaterstwo, to obowiązek" - zaznaczył Mroczkowski. http://wyborcza.pl/1,91446,19662012,1-marca-glowne-obchody-narodowego-dnia-pamieci-zolnierzy-wykletych.htmlA tu sie okazuje, ze cos mi sie pomylilo...
Jacek Dąbrowski Napisano 23 Luty 2016 Napisano 23 Luty 2016 A na pejsbuku takie coś znalazłem http://www.facebook.com/1762160927338831/photos/a.1762162240672033.1073741828.1762160927338831/1764122657142658/?type=3&theaterPozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.