Skocz do zawartości

1 marca Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pusteral, może naoczni świadkowie wymrą za lat kilka, ale dokumenty pozostaną.
I organizatorzy obchodów" dalej będą musieli zdawać sobie sprawę, że jak przegną, to ryzykują oberwanie zgniłym burakiem.
  • Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Erich, to Ty teraz przeginasz, gdzie i kiedy, jak z pogardą piszesz organizatorzy "obchodów\" przegięli by ich traktować
zgniłym burakiem"?.
Może w Lublinie?

PS. Szacunek dla Człowiekśnegu!
Napisano
Nie, w okolicach Żywca. Tutaj cała konspiracja powojenna" to byli zwykli bandyci. A zwalczali ich byli członkowie ZWZ i AK bo milicja chowała się po krzakach.
Napisano
Zidentyfikowano kolejnych Wyklętych":
http://wpolityce.pl/wydarzenia/49943-nasz-news-zidentyfikowano-kolejne-szczatki-polskich-bohaterow-wydobyte-z-kwatery-l-na-cmentarzu-powazkowskim
  • 9 months later...
  • 1 month later...
Napisano
Witam Delmak,

masz rację, Żołnierze Niezłomni to nazwa bardziej adekwatna, honorowa i nade wszystko jasna!

- Wyklęci - bo byli wyklęci przez PRL i są wyklęci do dzisiaj przez wiele opiniotwórczych środowisk i postaci. Wspomnę tylko o europosłance SLD Senyszyn czy wielu użytkowników tego forum.

Pozdrawiam

p-l
Napisano
Dunczyk (1714 / 19)
2013-03-09 12:38:20
Niezależnie od tego, których obrońców Stalingradu, honorowac miała nazwa ulicy, to chyba w Rzeczypospolitej byc jej nie powinno !!! Związek z historią polski ma luźny, a niewątpliwie żołnierze wyklęci na takie upamiętnienie, zasługują. Więc może niech władze Opola przestaną się idiotycznie tłumaczyc i postąpią porządnie.

Z tego co pamiętam pisownia Polski jako państwa z małej literki...jest jak dla hmmm
  • 1 year later...
Napisano

W Poznaniu pojawił się bilbord szkalujący Żołnierzy Niezłomnych. Widoczny jest na nim tekst: „Żołnierze Wyklęci. Bohaterowie etycznie równi Armii Czerwonej i Wermachtowi”.

Bilbord należy do firmy AMS, której właścicielem jest z kolei wydawca Gazety Wyborczej Agora S.A.

W tle napisu, który przyrównuje polskich bohaterów do czerwonoarmistów i niemieckiego Wermachtu, widoczne są bliżej niezidentyfikowane zwłoki. Podpis w prawym dolnym rogu bilbordu sugeruje, że fotografia pochodzi z czerwca 1945 roku. Na bilbordzie jest też napis: Patriotyzm. Gumka do mazania. Bilbord to najprawdopodobniej akcja bloga zolnierzeprzekleci.wordpress.com

Napisano

Skandaliczny bilbord szybko został „poprawiony”. Osoby, które nie chcą ujawnić tożsamości, zamazały napis „etycznie” i zamiast niego dopisali „ofiary”.

Niedawno nasi oponenci z lewej strony „zabłysnęli” wykupieniem miejsca na billboard (tacy z nich antysystemowcy) gdzie przykleili reklamę, w której zrównali oni Żołnierzy Wyklętych z gwałcicielami z Armii Czerwonej oraz nazistami. Jako, że przechodziliśmy akurat w tej okolicy, a w plecaku mieliśmy puszki z farbami, odmieniliśmy troszkę ten projekt, by spełniał on wymagania rzeczywistości i prawdy. Mamy nadzieję, że nasza poprawka przypadnie Wam do gustu – mówią autorzy „poprawki”, cytowani przez portal kibole.pl.

http://www.wykop.pl/ramka/2661335/agora-szkaluje-zolnierzy-wykletych-w-poznaniu/

• 7 months later...
Napisano

Obchody Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych"

W poniedziałek w Muzeum Wojska Polskiego odbyła się konferencja prasowa ministra obrony narodowej Antoniego Macierewicza poświęcona obchodom Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych". W trakcie konferencji zaprezentowano oficjalny mundur dla weteranow.

http://mon.gov.pl/multimedia/foto/2016-02-22-obchody-dnia-pamieci-zonierzy-wykletych/#

Napisano
Młody- znaj umiar...

Że były-wiem. Nawet kiedyś próbowałem coś a propos i exilibris na O. uszczegółowić, ale zonk...

O coś innego mi biega- w tym dresie mają wszyscy kombatanci czy jakiś podział czasowy jest?

Że o yngraf" już nie będę pytał... Cepelia jak rzadko...
Napisano
No i się wyjaśniło...

wzór munduru kombatanta dla żołnierzy podziemia antykomunistycznego"

Mundur będzie przysługiwał osobom walczącym w podziemiu antykomunistycznym (drugiej konspiracji w latach 1944–1956). Z informacji przedstawionych przez wiceszefa MON-u Wojciecha Fałkowskiego wynika, że projekt ma nawiązywać do munduru wojskowego z 1939 r."

Ciekawe, czy UPA też będzie objęta?

PS A serio pisząc, mam nadzieję, że Kombatanci się nie dadzą wmanewrować...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:08 22-02-2016
Napisano
U mojego przyjaciela mieszkał kiedyś przez wiele lat lokator kwaterunkowy Pan Lutek, zwany przez nas partyzantem. Nie krył nienawiści do czerwonych oraz tego ,że z nimi walczył. Otaczaliśmy Go szacunkiem aż do schyłku lat osiemdziesiątych, kiedy to po jednym z naszych wybryków mających na celu dokopanie czerwonemu ( a było o nim głośno nawet w skali kraju ) odpoczywaliśmy zasłużenie u kolegi. Z pięterka , które zamieszkiwał nawiedził nas ów partyzant , przynosząc litra i gratulacje . Atmosfera wyjątkowa , nawet zawyliśmy pieśni okolicznościowe, z czupryn się kurzy, pękają kolejne butelki....Pan Lutek schodzi na historie partyzanckie i mówi ,że walczył w Narodowych Siłach Zbrojnych - spoko nie wierzymy przecież w konszachty NSZ-tu z szwabami, wszak nie takim błotem obrzucano podziemie niepodległościowe Nagle nasz partyzant zaczyna opowiadać o likwidacji jakiejś grupy partyzantów Żydowskich ( podobno liczyła ponad 30 osób ) w rejonie Kraśnika . Nigdy jeszcze tak szybko nie wytrzeźwiałem. Równie szybko rozeszliśmy się , by nie złomotać starego , prawie osiemdziesięcioletniego skubańca , którego tyle lat szanowaliśmy. Do tej pory był to nasz temat tabu, nieporuszany przy koledze, którego wtedy z nami nie było, a którego grzechem " jest , że jest Żydem, nota bene obecnie jednym z opiekunów Izby Pamięci Żydów Lubelskich w dawnej synagodze Chewra Nosim .

Panie Lutku , niech Ci ziemia ciężką będzie.

ps. Ktoś kiedyś pytał się na O. o podobny mord w rejonie Annopola , liczba ofiar zbliżona - może to ta sama historia?
Napisano
Masochistow u nas panie nie brak...

A tak na powaznie, to zdawalo mi sie, ze Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych" ma na celu tych, ktorzy walczyli o wolna Polske. Np:

Uczestniczący w poniedziałkowej konferencji Leszek Mroczkowski Andrzej" z IV Komendy WiN przyznał, że podczas takich spotkań towarzyszy mu uczucie dumy, że był potrzebny. To nie jest tak, że ja się czuję bohaterem. Jestem zwykłym chłopakiem z Targówka, którego los postawił tu, a nie gdzie indziej. Mając 18 lat nie wiedziałem czym jest polityka. Wiedziałem tylko, że ojczyzna jest zagrożona i ktoś starszy dał mi karabin i powiedział "broń jej. To nie bohaterstwo, to obowiązek" - zaznaczył Mroczkowski.

http://wyborcza.pl/1,91446,19662012,1-marca-glowne-obchody-narodowego-dnia-pamieci-zolnierzy-wykletych.html

A tu sie okazuje, ze cos mi sie pomylilo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie