Skocz do zawartości

Muzeum Czołgów w Kubince

Bezimienny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W rosyjskiej miejscowości Kubinka, położonej ok. 60 km od Moskwy, znajduje się muzeum, które niegdyś było ośrodkiem badawczym technik pancernych. Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.

http://niewiarygodne.pl/kat,39053,mid,1139080,wiadomoscmedia.html

Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS

P.S.-Filmik w linku, temat tylko do obejrzenia dla ciekawych :)
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
...Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS.

Tak miało to wyglądać...myślałem ,że to jasne...a @marcinie 112 jak chcesz sobie zobaczyć zdjęcie to sobie w google wpisz bo nie wiem o jakie Ci zdjęcia chodzi i kto tu głupoty pisze...a @jozfig skąd wiedzą? myślę że skoro jest materiał nagrania z tego muzeum to może po prostu tam byli?, dałem ten link do obejrzenia, jak komuś z Was naprawde tak bardzo zależy na obejrzeniu 7TP w tym muzem to niech poszuka po necie, może jest więcej filmików, może strona jakaś internetowa tego muzeum, osłabiacie mnie...
Napisano
dałem ten link do OBEJRZENIA, a wy się mnie tak pytacie jakbym ja to kamerował czy tam był, a jak macie pytania to się zapytajcie tego pana z filmiku może on wam powie...poprostu jak chcecie to go obejrzyjcie i sie mnie nie czepiajcie, nie wiem jak mam to prościej wytłumaczyć...
Napisano
Magnuski ponoć widział w Kubince 7TP, ale to było w latach osiemdziesiątych, a i tak tego nie da się potwierdzić na 100%. Renault R35 jaki tam mają jest niemiecki (tu dyskusja na ten temat http://odkrywca.pl/skarzyscy-muzealnicy-szukaja-unikatowego-polskiego-czolgu,700304.html ). Jedyny potwierdzony polski pojazd tam to wydmuszka TKS'a.
Napisano
nie wiem czy Moderator przepuści wiadomość
ale spróbuję
Za Moskwą 60 km w Monino jest muzeum lotnicze prawdopodobnie z polskimi samolotami
Napisano
Pewnie jakieś ściśle tajne, że nikt w nim nie był i nie ma w sieci zdjęć z tego muzeum... Pewnie mają 2 Łosie, Karasia i eskadre P11... Ale to tajemnica...
Napisano
Muzea rosyjskie kryja niejedna tajemnice.7TP byl w Kubince, oficjalna wersja mowi,ze zostal zezlomowany I to wlasnie w latach 80-90-tych.Co sie z nim stalo naprawde moze kiedys sie dowiemy.R-35 jest albo niemiecka,albo rumunska, polskie byly wczesniejszej wersji, roznily sie paroma szczegolami od tej z Kubinki.Raz chyba tylko udalo sie polskim.muzealnikom wyrwac od sowietow trofiejne-pistolet maszynowy Mors, ktory po latach kopania,szukania w polskich lasach znaleziono w magazynie moskiewskiego muzeum.Inna sprawa jest co sie stalo z 7TP porzuconymi przez Niemcow we Francji-az mi sie wierzyc nie chce, ze Amerykanie nie zabrali choc jednego za Ocean-oni bardzo lubia rzadkie pojazdy.Moze sie okazac,ze gdzies sobie stoi na farmie w Teksasie lub magazynie USArmy.
Napisano
Natomiast kilka lat temu krążyło tu i ówdzie zdjęcie pokazujące naszą 75 mm armatę przeciwlotniczą wz. 36 w rupieciarni muzeum - bodaj w St. Petersburgu.
Napisano
Do założyciela wątku.
Jak w ruskim dowcipie, nie rozdawali tylko kradli i nie wołgi tylko rowery. Jeżeli wrzuca się konkretny link i próbuje go jeszcze sensacyjnie recenzować, należałoby przynajmniej uważnie się z nim zapoznać.
Ale oczywiście kto by tam sobie takimi pierdołami, jak uważne słuchanie czy czytanie, tyłek zawracał.
MAM NIUSA" SŁUCHAJTA LUDZISKA!!! ZNALAZŁEM POLSKIEGO CZOŁGA!!!
Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów...
...Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS..."

M. Zientarzewski wyraźnie powiedział ( 5,09 min. filmu ), że na Kubinkę trafiły do testów po 39 roku trzy zdobyczne siódemki i do końca filmu nawet słowem nie wspomina że jakakolwiek sztuka 7TP znajduje się tam do dziś.

No i jeszcze jedna uwaga, Reno" się inaczej pisze, ale to już taki drobiazg.
Napisano
Popisali, pobili pianę i wrócili do punktu wyjścia.
a 7TP jak nie ma w Kubince tak nie ma.
Nadzieja nadal wielka, że może jednak, gdzieś...coś

A Muzeum Kubinka nadal imponujące ilością eksponatów (chociaż najczęściej wydmuszek) i tez do końca nie wiadomo, czy to Muzeum, czy ylko" Kolekcja (vide spory o Muzeum w Poznaniu)
Napisano
Beziminny po pierwsze jak dajesz link to najpierw zobacz i wysłuchaj co dajesz a potem nie dziw się że jak piszesz bzdury to bractwo się domaga abyś potwierdził to co piszesz. Po pierwsze gdzie jest tam użyte takie zdanie które przytaczasz
Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS".
oraz bzdurę którą walisz na wstępie :
...Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.
http://niewiarygodne.pl/kat,39053,mid,1139080,wiadomoscmedia.html
Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS"

To jest tak zwane słuchanie uchem a mowa brzuchem .
Po pierwsze wyraźnie zaznaczono że do Kubinki trafiły polskie czołgi gdzie były testowane po wrześniu 1939 roku !!. a co po testach zostało z nich nic nie mówią , ale dalej treść Enigmy opisuje tylko ocalałego TKS-a . gdzie zaznacza że to najbardziej kompletny egzemplarz z zachowanych obecnie do naszych czasów TKS-ów . O 7TP nic się nie mówi ,oprócz testowania silnika Diesla, bo zostały czołgi przetestowane rozebrane i zniszczone o R 35 też nic się nie mówi bo po jednym jak i po drugim zostały udokumentowane zdjęcia z rozebrania tych czołgów na detale oraz testy ostrzału ich i instrukcji dla żołnierzy radzieckich jak je mają zwalczać piszę o R 35" bo do 7 tp takich instrukcji nie było. Dlatego pisanie niusów że jest tam zachowany 7 TP i Renault R 35 polskiego pochodzenia to wyssane przez ciebie z twej głowy bzdury których nie potwierdza program i nic się na ten temat tam nie mówi.
  • 9 months later...
Napisano
Czy ktoś zna numery seryjne TKS z Kubinki ? Wóz ma tabliczkę znamionową, nie tak dawno fotki dostępne były w ruskim internecie ale już ich nie ma :( Bardzo proszę o pomoc.
Napisano
Tutaj jeszcze miesiąc temu było wideo z wizyty w ekipy Było nie minęło". Aktualnie wyświetla się komunikat materiał niedostępny", nie wiem czy tymczasowo czy już na stałe. Czy był jakiś ciąg dalszy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie