Bezimienny Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 W rosyjskiej miejscowości Kubinka, położonej ok. 60 km od Moskwy, znajduje się muzeum, które niegdyś było ośrodkiem badawczym technik pancernych. Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.http://niewiarygodne.pl/kat,39053,mid,1139080,wiadomoscmedia.htmlMiędzy innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKSP.S.-Filmik w linku, temat tylko do obejrzenia dla ciekawych :)
marcin 112 Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Wrzuc zdjęcie tej siódemki albo nie pisz głupot
Bezimienny Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 ...Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS.Tak miało to wyglądać...myślałem ,że to jasne...a @marcinie 112 jak chcesz sobie zobaczyć zdjęcie to sobie w google wpisz bo nie wiem o jakie Ci zdjęcia chodzi i kto tu głupoty pisze...a @jozfig skąd wiedzą? myślę że skoro jest materiał nagrania z tego muzeum to może po prostu tam byli?, dałem ten link do obejrzenia, jak komuś z Was naprawde tak bardzo zależy na obejrzeniu 7TP w tym muzem to niech poszuka po necie, może jest więcej filmików, może strona jakaś internetowa tego muzeum, osłabiacie mnie...
Bezimienny Napisano 5 Grudzień 2012 Autor Napisano 5 Grudzień 2012 dałem ten link do OBEJRZENIA, a wy się mnie tak pytacie jakbym ja to kamerował czy tam był, a jak macie pytania to się zapytajcie tego pana z filmiku może on wam powie...poprostu jak chcecie to go obejrzyjcie i sie mnie nie czepiajcie, nie wiem jak mam to prościej wytłumaczyć...
jozfig Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Jesteś sobie sam winien wstawiając do linka swój komentarz nie mający potwierdzenia w rzeczywistości.
Lukas P Napisano 5 Grudzień 2012 Napisano 5 Grudzień 2012 Magnuski ponoć widział w Kubince 7TP, ale to było w latach osiemdziesiątych, a i tak tego nie da się potwierdzić na 100%. Renault R35 jaki tam mają jest niemiecki (tu dyskusja na ten temat http://odkrywca.pl/skarzyscy-muzealnicy-szukaja-unikatowego-polskiego-czolgu,700304.html ). Jedyny potwierdzony polski pojazd tam to wydmuszka TKS'a.
braun Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 nie wiem czy Moderator przepuści wiadomośćale spróbuję Za Moskwą 60 km w Monino jest muzeum lotnicze prawdopodobnie z polskimi samolotami
losiu2 Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Pewnie jakieś ściśle tajne, że nikt w nim nie był i nie ma w sieci zdjęć z tego muzeum... Pewnie mają 2 Łosie, Karasia i eskadre P11... Ale to tajemnica...
marcin 112 Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 A w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają zegarki.
clower Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Taaa... nie znane...http://www.monino.ru/index.sema?a=pages&id=3
husky1 Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Muzea rosyjskie kryja niejedna tajemnice.7TP byl w Kubince, oficjalna wersja mowi,ze zostal zezlomowany I to wlasnie w latach 80-90-tych.Co sie z nim stalo naprawde moze kiedys sie dowiemy.R-35 jest albo niemiecka,albo rumunska, polskie byly wczesniejszej wersji, roznily sie paroma szczegolami od tej z Kubinki.Raz chyba tylko udalo sie polskim.muzealnikom wyrwac od sowietow trofiejne-pistolet maszynowy Mors, ktory po latach kopania,szukania w polskich lasach znaleziono w magazynie moskiewskiego muzeum.Inna sprawa jest co sie stalo z 7TP porzuconymi przez Niemcow we Francji-az mi sie wierzyc nie chce, ze Amerykanie nie zabrali choc jednego za Ocean-oni bardzo lubia rzadkie pojazdy.Moze sie okazac,ze gdzies sobie stoi na farmie w Teksasie lub magazynie USArmy.
Grzesio Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Natomiast kilka lat temu krążyło tu i ówdzie zdjęcie pokazujące naszą 75 mm armatę przeciwlotniczą wz. 36 w rupieciarni muzeum - bodaj w St. Petersburgu.
erwin1 Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Nawet ją ostatnio trochę skompletowali i pomalowali : http://www.dobroni.pl/rekonstrukcja-zdjecia,83900
erwin1 Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Chociaż z tym malowaniem to trochę chyba przesadziłem........
Tankist Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Do założyciela wątku.Jak w ruskim dowcipie, nie rozdawali tylko kradli i nie wołgi tylko rowery. Jeżeli wrzuca się konkretny link i próbuje go jeszcze sensacyjnie recenzować, należałoby przynajmniej uważnie się z nim zapoznać. Ale oczywiście kto by tam sobie takimi pierdołami, jak uważne słuchanie czy czytanie, tyłek zawracał. MAM NIUSA" SŁUCHAJTA LUDZISKA!!! ZNALAZŁEM POLSKIEGO CZOŁGA!!!Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów......Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS..." M. Zientarzewski wyraźnie powiedział ( 5,09 min. filmu ), że na Kubinkę trafiły do testów po 39 roku trzy zdobyczne siódemki i do końca filmu nawet słowem nie wspomina że jakakolwiek sztuka 7TP znajduje się tam do dziś.No i jeszcze jedna uwaga, Reno" się inaczej pisze, ale to już taki drobiazg.
matp7mef Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Dokładnie tak jak pisze Tankist. W filmie nie ma słowa o istnieniu 7tp w zbiorach Kubinki obecnie. Ale adzieja umiera ostatnia"...
wojtekA Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Popisali, pobili pianę i wrócili do punktu wyjścia. a 7TP jak nie ma w Kubince tak nie ma.Nadzieja nadal wielka, że może jednak, gdzieś...cośA Muzeum Kubinka nadal imponujące ilością eksponatów (chociaż najczęściej wydmuszek) i tez do końca nie wiadomo, czy to Muzeum, czy ylko" Kolekcja (vide spory o Muzeum w Poznaniu)
Landszaft Napisano 6 Grudzień 2012 Napisano 6 Grudzień 2012 Beziminny po pierwsze jak dajesz link to najpierw zobacz i wysłuchaj co dajesz a potem nie dziw się że jak piszesz bzdury to bractwo się domaga abyś potwierdził to co piszesz. Po pierwsze gdzie jest tam użyte takie zdanie które przytaczasz Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.Między innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS".oraz bzdurę którą walisz na wstępie :...Dziś w jego zbiorach znajduje się wiele unikatowych egzemplarzy czołgów wykorzystywanych m.in. w II wojnie światowej.http://niewiarygodne.pl/kat,39053,mid,1139080,wiadomoscmedia.htmlMiędzy innymi Polskie czołgi 7TP, Reno R35 i TKS"To jest tak zwane słuchanie uchem a mowa brzuchem .Po pierwsze wyraźnie zaznaczono że do Kubinki trafiły polskie czołgi gdzie były testowane po wrześniu 1939 roku !!. a co po testach zostało z nich nic nie mówią , ale dalej treść Enigmy opisuje tylko ocalałego TKS-a . gdzie zaznacza że to najbardziej kompletny egzemplarz z zachowanych obecnie do naszych czasów TKS-ów . O 7TP nic się nie mówi ,oprócz testowania silnika Diesla, bo zostały czołgi przetestowane rozebrane i zniszczone o R 35 też nic się nie mówi bo po jednym jak i po drugim zostały udokumentowane zdjęcia z rozebrania tych czołgów na detale oraz testy ostrzału ich i instrukcji dla żołnierzy radzieckich jak je mają zwalczać piszę o R 35" bo do 7 tp takich instrukcji nie było. Dlatego pisanie niusów że jest tam zachowany 7 TP i Renault R 35 polskiego pochodzenia to wyssane przez ciebie z twej głowy bzdury których nie potwierdza program i nic się na ten temat tam nie mówi.
Jendrass Napisano 5 Październik 2013 Napisano 5 Październik 2013 Czy ktoś zna numery seryjne TKS z Kubinki ? Wóz ma tabliczkę znamionową, nie tak dawno fotki dostępne były w ruskim internecie ale już ich nie ma :( Bardzo proszę o pomoc.
zadora Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 Tutaj jeszcze miesiąc temu było wideo z wizyty w ekipy Było nie minęło". Aktualnie wyświetla się komunikat materiał niedostępny", nie wiem czy tymczasowo czy już na stałe. Czy był jakiś ciąg dalszy?
zadora Napisano 8 Październik 2013 Napisano 8 Październik 2013 zapomniałem o linku:/http://vod.tvp.pl/audycje/historia/bylo-nie-minelo/wideo/podroz-na-wschod/515974
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.