Skocz do zawartości

Egzekucja wiceministra Korei Północnej za pomocą... artylerii"

macvsog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kim Chol, wiceminister armii Korei Północnej, został skazany na śmierć - donosi The Telegraph". Wyrok wykonano za pomocą salwy artylerii, by jak powiedział komunistyczny dyktator Korei Północnej Kim Dżong Un, ie został po nim nawet włos".
Kim Chol to kolejna ofiara czystek, jakie przeprowadza Kim Dżong Un od czasu przejęcia władzy w grudniu. Dyktatorem został po śmierci swojego ojca Kim Dżong Ila.

W tym roku Kim Dżong Un skazał na śmierć już 14 wyższych oficerów lub działaczy partyjnych - donosi wywiad Korei Południowej. Stracono m.in. dowódcę armii Korei Północnej oraz szefa banku centralnego. - Gdy Kim Dżong Un został dyktatorem, ludzie z jego otoczenia zaczęli znikać - mówi pracownik wywiadu.

Celem czystek jest skonsolidowanie władzy i sterroryzowanie społeczeństwa, by zdusić w zarodku wszelką krytykę poczynań młodego i niedoświadczonego przywódcy. Ponadto eliminuje on ewentualnych konkurentów do władzy".
Źródło:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12742772,Egzekucja_wiceministra_Korei_Polnocnej_za_pomoca___.html
Napisano
Czytałem o tym wczoraj - masakra. Na tych czubów powinno się spuścić napalm, zaorać i posadzić bambusową dżunglę. Przynajmniej pandy miałyby jakiś pożytek.
Napisano
Mozna by powiedzieć że miał huczne pożegnanie".A tak na poważnie to się w głowie nie mieści.Z tego co pisano kara ta jest za spożywanie wódki w czasie żałoby po tatusiu obecnego tyrana Korei.
Napisano
To oczywiście tylko pretekst. Nowy wspaniały przywódca" robi po prostu czystki w starej kadrze i usuwa potencjalne zagrożenia. Stara bolszewicka szkoła.
Napisano
Gdyby nie potężna ochrona ze strony innych bandytów: Chin i Rosji, już w latach pięćdziesiątych XX wieku USA załatwiłyby sprawę... a tak miliony szarych obywateli tego kraju musi cierpieć w tym stalinowskim piekle:(
Napisano
Ale idę w zakład, że przeniesieni do cywilizacji zachodniej czy choćby demokracji, nie byli by szczęśliwsi... Co więcej- modliliby się o powrót do czarno-białego, prostego, biednego, itp czasu. Jedyny oddech to brak policji politycznej czy obozów pracy, w ich rozumieniu.
Napisano
Czy ja wiem....

Ci, którym udało się uciec z komunistycznego raju" raczej nie narzekają i nie marzą o powrocie.
Choć oczywiście szok musiałby być ogromny. Ci biedacy są od dziecka wychowywani w czerwonej ideologii, odcięci od świata zewnętrznego nie mają pojęcia, jak wygląda normalne życie.

Moim zdaniem istnienie tego koszmaru to plama na honorze społeczności międzynarodowej, a w szczególności Chin i Rosji. Chociaż w obu przypadkach ciężko mówić o jakimkolwiek poczuciu honoru czy przyzwoitości.
Napisano
Niestety (?) ale szklana kula mi się przykurzyła...

Ale http://www.odkrywca.pl/grupy-wiekowe-na-odkrywcy-,485810.html#485810 mówi", że możliwe :-)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 14:57 26-10-2012
Napisano
Ja tam uważam, że kara była słuszna. Spożywanie wódki przez Azjatę, jako że organizm ich nie wytwarza enzymów ułatwiających ich wchłanianie, osłabia potencjał militarny kraju. Po drugie, jak się generała dochrapał w Korei Płn. to też niezły s...n musiał być.
Napisano
Sledzac doniesienia z Korei Poludniowej, ktora ma przeciez naijepszy wglad, po sasiedzku, mozna domyslac sie jakiejs proby przejecia wladzy, moze przez armie?!... Kraj jest ponoc na krawedzi stanu wyjatkowego, lub juz go wprowadzono.
Napisano
Mnie wysiadlo wyobraznia jak prakycznie taka 'egzekucja' mogla byc wykonana."

Byc moze metoda brytyjska, sprawdzona w Indiach: http://www.bridgemanart.com/asset/280841/Norie-Orlando-1832-1901/Mutineers-about-to-be-blown-from-guns-by-the-Benga

http://www.treefrogtreasures.com/forum/showthread.php?12364-Execution-by-Cannon

wg owczesnych opisow dosc brudne rozwiazanie
Napisano
Ale tam było na jednym 2 a na drugim 4 ludzi (i analogicznie armat) - a tu mamy do czynienia z jednym człowiekiem - do pięciu armat go przyczepili żeby salwa była :)
Napisano
Wyczyn ten wejdzie do podręczników artylerii, jako jeszcze jedno zastosowanie oga wojny" tym razem w czasie pokoju.
niegdysiejszy artylerzysta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie