Skocz do zawartości

FT-17 dla Muzeum Broni Pancernej

sil3nt

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka wrześniowa" ? Coś ci się pomyliło ten konkretny egzemplarz chyba z wrześniem nie ma nic wspólnego z tego co podana przez ciebie w linku informacja podaje rok 1920. niewykluczone ,że mógł ten czołg tez we wrześniu wpaść w ręce sowietów, ale nikt o tym oficjalnie nie mówi...

• Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W gruncie rzeczy czas pokazał, komu bardziej sprzyja fortuna i kto zasłużył na laury :)."

Fortuna kołem się toczy :) a laurów to nie byłbym taki pewien. Na razie to takie same pomysły jak z tym M-36 z Iraku (nie trafił jednak do Poznania :] )

Może by tak lepiej faktycznie się zapytać Afgańczyków o zgodę zanim ktoś zacznie rwać pomnik - obecnie to jest ich własność, i bym tu nie usprawiedliwiał żądań o walczył w 1920 i nam się od razu gratis z urzędu należy". Otóż wcale się nie należy dopóki nie będzie oficjalnej zgody tamtejszych władz, i możliwe że za konkretne pieniądze. Inaczej to będzie zwykłe przywłaszczenie i tyle i nie oglądałbym się co robią inni sojusznicy".

Z tym opiewaniem pomocy dla Afganistanu i oczekiwaniem bezwzględnej wdzięczności to też bym nie przesadzał. Przejechać się moździerzem po jakieś wsi też się zdarzyło.

Poza tym wszystkim to prawda jest też taka, że gdyby talibowie nie mieli wciąż jakiegoś tam poziomu poparcia ze strony tamtej społeczności to wcale ich by nie było, i żadne manipulacje Pakistanu nie pomogłoby.

Skoro w negocjacje zaangażowana jest dyplomacja, to na pewno nie będzie żadnego wania" tylko ew. odstąpienie za zgodą władz Afganistanu.

Pozwólmy im decydować czy i na jakich zasadach chcą nam taki czołg odstąpić.

I raczej nie spodziewam się, aby FT17 służyły w walce przeciwko Sowietom, bo Afganistan kupił FT17 po I wojnie światowej.

Pozdrawiam
Krzysiek

Znalazłem tylko drobną wzmiankę o zakupach FT-17 w sieci, wśród wykazu użytkowników czołgów. Pytanie czy rzeczywiście możliwe jest aby był to jeden z 8 straconych przez nas czołgów w 1920 roku...

Jeśli trop sowiecki jest właściwy, to co najwyżej mogą być to czołgi przejęte w 1939 roku...

Pozdrawiam
Krzysiek

Przy próbie ściągania czołgów z Leborka i Elbląga jakoś też nikt mieszkańców i ogólnie Polaków o zdanie nie pytał.

cytat:  tym opiewaniem pomocy dla Afganistanu i oczekiwaniem bezwzględnej wdzięczności to też bym nie przesadzał.Przejechać się moździerzem po jakieś wsi też się zdarzyło."

Zauważ ,że oni tam walczyli z wrogiem a nie pojechali tam celowo rozwalać cywilów jest w tym mala różnica. Sami są sobie po części winni,że talibów wspierali, powinni sobie zdawać sprawę ,że ktoś może ucierpieć w momencie kiedy zaczęli wspierać talibów i ukrywać ich w wiosce.

Poczytaj sobie zanim znowu zaczniesz wszystkich wokół oskarżać:

http://tvp.info/informacje/polska/zolnierze-z-nangar-khel-uslysza-wyrok/6738318

Jeżeli chcą nam go dać, wymienić się lub sprzedać to co w tym złego?"

Czy rząd Afganistanu oficjalnie przesłał propozycję przekazania pojazdu stronie Polskiej podobnie jak Grecy ?

Jak nie, to nie ma o czym mówić.

Sami są sobie po części winni,że talibów wspierali, powinni sobie zdawać sprawę ,że ktoś może ucierpieć w momencie kiedy zaczęli wspierać talibów i ukrywać ich w wiosce"

A może prawda jest taka że poziom poparcia dla Talibów i ich średniowiecznego stylu władzy jest znacznie, znacznie większy niż się to podaje ? Może większość wcale nie chce pomocy i interwencji ? To jest przysłowiowy kraj trzeciego świata i nie zmieni się czegoś ciągu kilkunastu lat czego nie zmieniło się w ciągu wielu stuleci. Zwłaszcza że ogół mieszkańców jest ubogi i religijno-konserwatywny, a ludzi wykształconych i obytych z nowoczesną cywilizacją jest w tamtej skali bardzo niewielu.

Cytat: Lębork i Elbląg nie są w Afganistanie, chybione porównanie." Acer , czy Ty naprawdę nie widzisz drobnej różnicy w tym ściąganiu z pomników? Niejaki Lewandowski ściągac chciał nie dla ratowania tylko dla własnego zysku.To jego pseudomuzeum nie jest placówką państwową a prywatną. Czemu nie zaproponował w Magistratach uczciwej ceny rynkowej?
Może wtedy nie było by całej tej sprawy a Magistraty by rozważyły jego propozycję? Ale nie wolał liczyc na drapane i niby to pasjonat występowac. A w wypadku FT-17 sprawa prosta.Udokumentowane polskie pochodzenie i MON robi wszystko LEGALNIE (wiesz co to oznacza?rozumiesz to słowo?) I trafi do miejsca gdzie powróci do życia i gdzie będzie mógł go KAŻDY zobaczyc a nie kolesie Lewandowskiego. I gdyby kiedyś dzięki działaniom Lewandowskiego MBP zostałoby zlikwidowane to nie będzie sprzedany niewiadomo komu tylko trafi do innej placówki muzealnej

Co do losu muzeum to jestem spokojny Lewandowski może pisać na Berdyczów bo nikt już go nie słucha. Pewnie to muzeum widmo by otrzymało jakiś czołg z pomnika ale opinie jaką wytworzyli wokół siebie jest zdecydowanie nie pachnąca fiołkami.
Afganistan się zmienia i nie wiadomo jaki los spotkał by 17-tkę. w MBP będzie miała luksusy.

Cóż za żenująca dyskusja..... Zabrać nasz czołg stamtąd i tyle! Do czego on im (Afganom) jest potrzebny? JAKA to historia Afganistanu? Czy oni chociaż raz go użyli bojowo? Oczywiscie nie możemy się jak złodzieje zachowywać, ani wzorować się na naszych sojusznikach (którzy często biorą sobie co chcą). Zapłacić im za ten czołg, albo dać w zamian coś innego i przywrócić go do Polski! Tyle w temacie.

Mówicie coś o jakiejśtam kulturze i historii Afganistanu...... A pamiętacie co stało się z ogromnymi pomnikami buddy, które BYŁY w zasadzie zabytkami światowego dziedzictwa kulturowego i pomimo protestów całego świata Talibowie wysadzili je w powietrze. Ten czołg też stamtąd prędzej czy później zniknie, albo zabiorą go sobie amerykanie, albo zostanie sprzedany komu innemu, lub po prostu pociety, tak więc starajmy się o niego póki się da!!!

Cóż za żenująca dyskusja..... Zabrać nasz czołg stamtąd i tyle! Do czego on im (Afganom) jest potrzebny? JAKA to historia Afganistanu? Czy oni chociaż raz go użyli bojowo? Oczywiscie nie możemy się jak złodzieje zachowywać, ani wzorować się na naszych sojusznikach (którzy często biorą sobie co chcą). Zapłacić im za ten czołg, albo dać w zamian coś innego i przywrócić go do Polski! Tyle w temacie."

Co za żenujący wpis - Czy Afganistan to jest Polska Kolonia i podwórko żeby sobie tam robić co się chce ? Co cie to obchodzi do czego jest on im potrzebny ? Może chcą żeby sobie tam stał na postumencie i tyle - to jest własność obcego kraju. Jeszcze nie widziałem newsów żeby się Afgańczycy zgodzili i wyznaczyli cenę

A może jeszcze od razu wywieźć od nich resztę tego co zostało z dzieł sztuki bo im wpadnie do głowy coś niszczyć ?
To ich kraj i ich własność i tyle

LEGALNIE (wiesz co to oznacza?"

To raczej sam sobie zadaj to pytanie

I gdyby kiedyś dzięki działaniom Lewandowskiego MBP zostałoby zlikwidowane"

Są już jakieś wyznaczone terminy ?? To byłby news :))

Co do losu muzeum to jestem spokojny Lewandowski może pisać na Berdyczów bo nikt już go nie słucha

Pożyjemy zobaczymy, na razie to wciąż zwykła kolekcja a nie muzeum według definicji przepisów

Acer jak widzisz co raz większe Vip-y odwiedzają muzeum i deklarują pomoc. My nie piszemy donosów czy paszkwili my rozmawiamy.Trzeba szukać przyjaciół i stronników gdy chce się budować coś dla innych na pokolenia. O formę załatwienia tego czołgu bym się nie martwił, Nasza armia sporo inwestuje w infrastrukturę Afganistanu.

Acer, ja wszystko rozumiem, ale ja naprawdę bardzo bym chciał aby ten czołg trafił do naszego kraju. Dziwię się że Ty tego nie chcesz...

Jeszcze nie widziałem newsów żeby się Afgańczycy zgodzili i wyznaczyli cenę" - dostaną w zamian jakikolwiek działający czołg z zapasem amunicji to napewno sie zgodzą :D

Nie wiem do czego jest im on potrzebny, ale chyba nie szkodzi zaproponować wymianę czy wykupienie go, prawda? Co w tym złego drogi acerze? Zgodzą się to super, nie, to przeciez nie bedziemy go zabierać siłą, nikt tutaj nie pisze o wojnie o czołg za wszelką cenę".

peace :)

por.pil.020 -
Cóż za żenująca dyskusja..... Zabrać nasz czołg stamtąd i tyle! Do czego on im (Afganom) jest potrzebny? JAKA to historia Afganistanu? Czy oni chociaż raz go użyli bojowo? Oczywiscie nie możemy się jak złodzieje zachowywać, ani wzorować się na naszych sojusznikach (którzy często biorą sobie co chcą). Zapłacić im za ten czołg, albo dać w zamian coś innego i przywrócić go do Polski! Tyle w temacie.

Mówicie coś o jakiejśtam kulturze i historii Afganistanu...... A pamiętacie co stało się z ogromnymi pomnikami buddy, które BYŁY w zasadzie zabytkami światowego dziedzictwa kulturowego i pomimo protestów całego świata Talibowie wysadzili je w powietrze. Ten czołg też stamtąd prędzej czy później zniknie, albo zabiorą go sobie amerykanie, albo zostanie sprzedany komu innemu, lub po prostu pociety, tak więc starajmy się o niego póki się da!!!"

Jestem w szoku! Użyto tej samej argumentacji po 1939 roku wywożąc z Polski co się tylko dało. Jestem zdeklarowanym sympatykiem MBP ale zgadzam się ze zdaniem ACERA. Pewne sytuacje nie powinny mieć miejsca. Prosze zapoznać się z przejęciem przez Audi Srebrnej Strzały Auto Uniona z Estoni. To jak to załatwiono było dla mnie wzorowe, a mogli przeciez pod stołem dac komuś w łapę i sprawa byłaby załatwiona....

Jakby sami wiecie kto (ten co go wiekszośc tu nie lubi) i jego Sancho Pansa wzieli ten czołg z Afganistanu w dowolny możliwy sposób to byłoby cacy i wtedy nasze wpisy też byłby żenujące, jest to prymitywna logika grupy ludzi o wspólnych interesach,którymi kieruje zwykła ludzka zawiśc i tyle. Wystarczy poczytac wpisy tych ludzi tu i tam na różnych forach, jest to zwykłe szkodnictwo przeciw MBP jako konkurencji.

Nasze wojsko pomaga aktualnie odbudowywać ten kraj i współpracuje z rządem Afgańskim na różnych płaszczyznach nikt od nikogo nie bierze tak jak w 1939 i uważam db twoje zdanie za zupełnie chybione, nic tanm nie dzieje się wbrew woli Afgańczyków prowadzone są rozmowy a nie grabierze porównywalne z tymi o których mówisz...Zupełnie mieszasz pojęcia.

To i ja wypowiem moje skromne zdanie.
Mam bardzo mieszane uczucia w tym temacie.
Bardzo bym chciał zobaczyć oryginalnego FT 17 w Polsce.
A jeśli trafi do Poznania to dla mnie rewelacja.
Ale tak sobie myślę,kilka tych FT 17 a Afganistanie już znaleziono i wywieziono.
Były to pojazdy znalezione gdzieś w przysłowiowym rowie.
Ten trzeba Afgańczykom zdjąć z pomnika.

I tak pomyślałem,czy w Afganistanie nie ma żadnego miłośnika historii który nie pomyśli że jednak Polacy to okupanci którzy wywożą część historii jego kraju?

Rozmawiałem z żołnierzami którzy wrócili z Iraku na temat sprowadzonego do nas M36 i wszyscy zgodnie twierdzili że wywóz do Polski tego pojazdu pogorszył stosunki z miejscową ludnością.
Dla Nich był to symbol walki z Iranem.
A Polacy go sobie zabrali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie