Skocz do zawartości

Bolesna prawda o II wojnie światowej

Rekomendowane odpowiedzi

Gebhatdt...Czym więc według Ciebie spowodowane jest powszechne zubożenie klasy (brzydkie określenie) średniej oraz tych na samym dole piramidy finansowej? Mam na myśli globalne społeczeństwo.

Nigdy nie holdowałem literaturze fantasy ale też nie jestem przeciwnikiem wiec werbalną agresję oraz wycieczki odnośnie mojej polszczyzny racz schowac w buty.

W historii liczą się tylko ludzie tak naprawdę bo oni ją TWORZĄ.A my jako uczestnicy tej historii mamy moralne prawo do ich oceny na płaszczyżnie patriotyzmu. Tworzenie historii wiąże się z zaangażowaniem w interesy państwa,a to z kolei buduje legendy patriotyzmu,ikony narodowe.Generał Sikorski NIEWĄTPLIWIE taką ikoną był.Porównywanie go z osobą Jaruzelskiego jest nadużyciem.Jezeli wezmiemy pod uwagę element człowieczeństwa wraz z jego wszystkimi słabościami ,a nie tylko w sensie jednostki społecznej,to niemieccy spadochroniarze na Monte Cassino sa bohaterami.Atakowani przez sześć armii z całego świata i bombardowani przez cztery miesiace stawiali opór pomimo beznadziejnej sytuacji.Czyż nie jest to akt bohaterstwa? Jak wiec widzisz miecz jest obosieczny.Wiedziałeś że niemiecka zaloga flak`a w obronie Gdyni broniła się do ostatniego pocisku przed rosjanami którzy torturowali i zabijali złapanych jeńców.Podobne przypadki bohaterstwa były po OBYDWU stronach.
Co do roli przewodniej żydów,to skrupulatnie wykorzystujac uległosć swiata wobec faktu wybrania Izraelitów (Grupa Sefardyjska),budują imperia finansowe na karku narodów świata kosztem wielomilionowych istnień ludzkich, zapomniawszy tak naprawde W JAKIM CELU zostali wybrani.Przypominam fakt odrzucenia ich jako narodu wybranego w dniu piećdziesiątnicy.Od razu cisną się na usta slowa Tego który ich wybrał a znajdziesz je w Księdze Izajasza-Wybrałem Izraela bo to naród o sztywnym karku i twardych sercach,ale JA sprawię że ugnie się przede mną wszelkie kolano,bo przede mną nie było nikogo i po mnie nie będzie"...wymowne słowa prawda?

Jak widzisz kryteria wyboru były zgoła inne niż ich propaganda mówi.Zdradą zaś podziękowali za przewodnictwo.Zatem w dzisiejszych czasach mamy do czynienia z tymi samymi przymiotami" zydów co w czasach biblijnych.
Nie wiem jak Ty ale ja wysiadadlem kilka stacji temu z tego syjonistycznego pociągu zmierzającego ku katastrofie.

• Odpowiedzi 128
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
balans..jezeli moją ezczelnoscia" skloniłem Cię do refleksji to taki był zamysł:)

Co do UE to niestety bardzo się mylisz.Unia Europejska, twór rodem z posiedzenia Bilderberg,jest swoistym odkurzaczem siły roboczej(czytaj fachowców) oraz destruktem rolnictwa polskiego które jak wiadomo w każdym kraju jest dzwignią cywilizacji.Zwróc uwagę na PIERWSZE dyrektywy Unii w sprawie wymogów o przyjęcie Polski do strefy.Zniszczenie, tak ZNISZCZENIE polskiego rolnictwa i spowodowanie nieopłacalnosci produkcji.Doprowadzenie do upadku cukrowni a po przejeciu cukrownie wspaniale prosperują! Unia Europejska kawałek po kawałku ROZMONTOWUJE Polskę.

Wskaż mi tylko dwie polskie firmy które zna każdy Polak,a nie są własnością lub współwłasnoscią OBCEGO kapitału który wysysa Polaków.

Niestety kpt Alatriste okreslenie 'Polish concentration camps' znam od dziecinstwa (czyli lata 60te) i jakkolwiek milo mi byc uwazanym za mlodzieniaszka fakty temu przecza. Byl to w moim doswiadczeniu najczesciej lapidarny skrot myslowy uzywany prze najrozmaitszych Angoli bez najmniejszego pojecia ze takie sformulowanie moze byc dla Polakow obrazliwe czy bolesne a tymbardziej jako komponent jakiejs propagandy pro-niemieckiej.

Nie przecze ze to sformulowanie jest obecnie uzywane jak wskazujesz, au contraire najbardziej sie zgadzam; ale zylo wlasnym zyciem od dawna i bylo dla Polofobow jak znalazl. Dlatego miedzy innymi nie lubie takich nonsensownych formulek i slow.

Sorry me109, ale zamiast konkretnych odpowiedzi na trudne pytania zaczynasz mataczyć.

Z tego co piszesz niezbicie wynika, że jesteś wrogiem masonów. A ja podałem przykład masona - prezydenta USA Woodrowa Wilsona, który w 13 punkcie swojego programu pokojowego domagał się powstania niepodległej Polski z dostępem do morza. No i co Ty na to?

Odnośnie UE, to nie jest to twór Bilderberga", bo powstała dużo wcześniej. A to co dany kraj może tam uzyskać, to wypadkowa zdolności dyplomatycznych i umiejętności szukania sojuszników...

Piszesz, że na przystąpieniu do UE najwięcej straciło nasze rolnictwo - sorry ale większej głupoty dawno nie słyszałem! Bo oprócz dopłat bezpośrednich do ha, rolnicy uzyskali rynek zbytu, na którym właśnie nasza żywność robi furorę.

A o tym kto rozmontował Polskę, czyli zlikwidował nasz przemysł, to pisałem już wcześniej. Tylko powtórzę, że katastrofa przyszła 22 lata temu, a odpowiedzialni za to byli Amerykanie i Brytyjczycy [ iewidzialna ręka rynku", prywatyzacja przez przymusową upadłość", firma jest tyle warta ile ktoś chce za nią dać" - znajomi królika dawali symboliczną złotówkę, aby powstał w Polsce kapitalizm, to musimy przymknąć oko" - czyli pierwszy milion należy ukraść itd ].
I małą pociechą jest to, że ten neoliberalny program prawie doprowadził do upadku Rosję, bo tacy Czesi czy Chińczycy na ten przykład potrafili pokazać Amerykanom gest Kozakiewicza" i wyszli na tym dużo lepiej niż my jak zawsze naiwni...

Nie odnotowałem z Twojej strony żadnych pytań do mnie wobec powyższego nie doczekałeś się odpowiedzi.

Sformułuj je i zadaj a z pewnością odpowiem.

Masz na myśli Wilsona który podpisał w 1913r.oddanie rezerw oraz WYŁĄCZNEGO prawa drukowania pieniędzy w ręce żydowskich PRYWATNYCH banków? Tego samego który pozwolił FED-owi na dokonywanie rozbojów finansowych w tym dwu krachów w latach 20tych i 30 tych? Ten sam twór międzynarodowej masonerii popierał kandydaturę Narutowicza na prezydenta,masona ( powód jego śmierci ) jak by nie było.W tamtym czasie masonerię odbierano jako ruch filantropijny stąd poparcie.Dziś masoneria zdemaskowana nie ma szans na oficjalne branie czynnego udziału w życiu politycznym.Robią to więc potajemnie.

Dopłaty do mleka,unijne środki na cukrownie nazywasz pomocą?? Przecież Polska była POTĘGĄ europejską przed wstąpieniem do Unii w produkcji mięsa wołowego (zdrowszego od wieprzowiny) cukru oraz mleka.
Dziś dzieki wydatnej pomocy" unijnej produkcja mleka skupiła się tylko w najbogatszych przedsiębiorstwach rolnych,mogących podołać CHORYM wymogom sanitarnym.Cukier przestał się opłacać ( aż do czasu doprowadzenia cukrowni do upadku ) a za wołowinę trzeba zapłacić 80 zl za kilogram! Co przy średniej pensji 1200zł ( bo chyba nie bierzesz pod uwagę średniej krajowej po zsumowaniu pensji Kulczyka i pani z kasy w Tesco ) w Polsce jest zwykłym złodziejstwem.

Jak słusznie zauważyłeś i tutaj się zgadzam,do rozmontowania przyczyniły sie Anglia i USA.Jednak o wiele większą winę ponoszą stuktury EU które podtrzymują proces rozmiękczenia świadomości narodowej.Zlodziejskie działania lichwiarzy z Goldman Sachs i ich agenta Sorosa wprowadziły tak dalego idące zmiany w naszych strukturach finansowych że oddanie naszych banków przez Hannę Gronkiewicz Waltz w ręce złodziei z Canary Wharf było nieuniknione.Dziś Polska nie ma ani jednego prywatnego Polskiego przedsiębiorstwa.

A już doprowadzenie do upadłości i wykupienie ZA BEZCEN naszej ikony wydawniczej OSSOLINEUM jest po prostu przestepstwem

Wybacz Yeti, ale mu odpowiem [po raz ostatni], a na koniec będzie coś na temat wątku.

me109:
1. Tak! Mam na myśli Wilsona, który nie tylko domagał się niepodległej Polski z dostępem do morza, ale miał takie pomysły jak: zakaz zatrudniania dzieci, prawo swobodnego zrzeszania się, 8-mio godzinny dzień pracy [przynajmniej dla niektórych], czy też zwalczanie nieuczciwych praktyk w biznesie.
2. Pierwszy raz słyszę aby wtedy żydowskie banki PRYWATNE miały prawo drukowania pieniędzy i to jeszcze na zasadach wyłączności"???
3. Przyczyną Wielkiego Kryzysu były bańki spekulacyjne, czyli tak ogólnie przegrzanie Giełdy i brak reakcji państwa na to zjawisko, ale to już nie Wilson...
4. Wiem, że mleko za komuny [i nie tylko mleko] tak prosto od obesranej krowy, ale za to bez tej całej chemii i wody, miało wyjątkowy smak, ale to już nie te czasy.
5. Powiedz rolnikom aby zrezygnowali tak dobrowolnie z unijnych dopłat - jestem ciekawy ich reakcji...
6. Ja tam bym wolał, aby Polska była potęgą w dziedzinie najnowszych technologii, a nie w produkcji wołowiny. Bo produkować wołowinę potrafią nawet w krajach, gdzie ludzie dopiero niedawno poschodzili z drzew.
7. I jeszcze jedno, ja wiem że jesteś po stronie tych, którzy po śmierci ś.p. Prezydenta Narutowicza odprawiali w kościołach msze dziękczynne". Ale pamiętaj też o tym, że od tamtego momentu Polska na arenie międzynarodowej była postrzegana jako dziki azjatycki kraj, którego nie należy traktować poważnie. Przyszło nam 20-lat później zapłacić za to bardzo wysoką cenę...

Jeszcze raz przepraszam za OT, ale skoro nie wykasowano tu pierwszego postu na temat spiskowych teorii dziejów, to nie można tego było tak po prostu przemilczeć.

A teraz tak zupełnie w temacie wątku.
Gdyby Niemcy wygrali wojnę [a mało brakowało], to by ten autochton pewnie miał zupełnie inne wspomnienia. Bo tak już jest na tym świecie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...

To tak jak na ten przykład ze wspomnieniami z wojny młodego Polaka, którego jakiś Niemiec poczęstował czekoladą, której smak miał okazję po raz pierwszy w życiu poznać - jacy ci Niemcy dobrzy i kulturalni byli. Ale zupełnie inaczej będzie wspominał Niemców ktoś, komu wymordowali rodzinę i spalili dom.

To też dotyczy naszego stosunku do Rosjan, bo inaczej będzie ich wspominał ktoś, kogo Rosjanie uwolnili z obozu zagłady, a inaczej ktoś komu zabrali krowę...

I tyle w tym temacie.

Panie balans, piszesz Pan jakbyś był naiwnym Jankesem siedzącym przed swoją plazmą w przysłowiowym Pikutkowo City. Zabieranie krów przez azjatycką dzicz to akurat najmniejsze z ich przewinień. Ja nie traktuję ich jako wyzwolicieli za równie planową i konsekwentną politykę skomunizowania Polski przy udziale NKWD i pod bagnetami, jak wcześniej za sposób postępowania Niemców.
Kiedy na początku lat dziewięcdziesiątych rozliczano się w różnych miastach z nazwami ulic upamiętniającymi ohaterską armię czerwoną", to w jednej z lokalnych gazet ktoś mądrze napisał na temat likwidacji w tym mieście Placu Armii Czerwonej. Otóż ten ktoś napisał, że skoro jest taki palc to powinien powstac aułek Wehrmachtu" bo w końcu obie armie zasłużyły się w podobny sposób dla niepodległości Polski.
Wyzwoli częśc obozów zagłady, ale w tym samym czasie w Archipelagu Gułag ich własne pracowały pełną parą i nadal przebywali w nich Polacy, a dla nowych już szykowano miejsca, pozyskiwaniem zaś pensjonariuszy zajmowali się oficerowie NKWD pod własnymi i przybranymi, polskimi nazwiskami, a Konstanty Rokossowski powoli stawał się synem warszawskiego brukarza.

balans...tylko z jednym punktem się zgadzam ale tylko połowicznie..odnośnie mleka,dziś krowy według Ciebie już nie srają:)))Poza tym skończmy tą dyskusje albo przenieśmy ją na inny wątek.

Człowiek sniegu...masz rację

Duńczyk...ten sam Rokossowski który swoim nieudolnym dowodzeniem stracił dywizję na jednym pagórku tylko.Mowa o wzgórzu Donbas.Żeby usprawiedliwić tak ogromne straty wśrod rosjan,wymyslili bajke o betonowych bunkrach które ponoć rozniosły w pył radzieckie działa samobieżne.Jak się okazało po wojnie, na górze Donbas nie było żadnych bunkrów tylko wykopane ziemianki.Tak wiec skuteczna obrona niemców poparta doświadczeniem bojowym była przyczyną tak dotkliwych strat radzieckich.Dowódców rosyjskich którzy szargali życiem swoich żołnierzy dysponujac miażdzącą przewagą w sprzęcie a przede wszystkim ludziach było sporo.Mając zapasy w ludziach rzucali kompanię piechoty na umocnione pozycje niemieckie ,nie czekając na dotarcie czolgów.Liczył się przecież tylko Stalin,ojciec narodu,który za wszelką cenę chciał jak najszybciej wkroczyć do Berlina i zająć CAŁY obszar Polski.A 70 lat póżniej się żeby odciągnąć uwagę opinii publicznej od śladów materiałów wybuchowych na kadłubie Tupolewa,mówi się o szkieletach bez glów.Poległych sałdatach których ich dowódcy kazali zakopywać byle jak, w dodatku spychając zwłoki do dołów spychaczem,stalińcem,czy co tam mieli pod ręką.Taki nowoczesny pogrzeb wojskowy w stylu NWO.Nie to co Niemcy z ich zacofanym sposobem mogił w jednym rzędzie i tabliczką kto spoczywa pod krzyżem.

Małe OT:

Góra nazywa się Donas, a nie Donbas (Donbas to na Ukrainie). Sowieci nie mogli stracić w boju dywizji, gdyż w walkach brały udział tylko dwie brygady: 2 zmech. i 18 panc.
Choć z bunkrami masz rację - wymysł komunistycznej propagandy (Flisowski), który miał usprawiedliwiać wysokie straty Rosjan.

To tak celem sprostowania, gdyż akurat g. Donas ma dla mnie znaczenie sentymenalne" - prawie 10 lat temu zaczynałem tam swoją przygodę z eksploracją ;)

Zgadza się ..Donas..zapędziłem się gdzieś myślami.Co do strat czytałem raporty mówiące o okolo 5000 rosjan poległych w tamtym rejonie,a wiec dywizja.Oczywiście nie miałem na myśli konkretnej jednostki tylko ogrom strat.

Panie Duńczyk, piszesz Pan o azjatyckiej dziczy", a ja mam wątpliwości, czy takie określenie jest zgodne z regulaminem tego forum? Inna sprawa, że regulamin jest rozciągliwy jak guma z majtek...

Ale zostawmy to na boku, bo jest poważniejszy temat do przedyskutowania. Otóż stawiasz Pan tezę, że okupacja niemiecka to było to samo co okupacja sowiecka po 1945 roku, a może nawet ta sowiecka była jeszcze gorsza...

A ponieważ to forum ma też ambicje historyczne, to pozwolę sobie zauważyć, że jednak była kolosalna różnica:

1. Sowiecka okupacja, a po 1955 roku dominacja na zasadzie ograniczonej suwerenności, trwała 45 lat. W tym czasie nasz Naród prawie podwoił swoją liczebność, kwitła [po 56 roku] kultura i sztuka przez duże S", a w spadku po tej okupacji mamy kraj w naturalnych granicach i prawie jednolity narodowościowo, kulturowo i religijnie.

2. Gdyby Niemcy okupowali Polskę przez 45 lat, to by po nas - Polakach nie było już śladu. Była by tu tak po prostu Tysiącletnia III Rzesza". Bo Hitler planował ozrzucenie" nas po stepach Kazachstanu, a nawet przesiedlenie za Ural. Jeżeli nie widzisz różnicy, to znaczy, że [sorry] ale jesteś ślepy.

I jeszcze jedno tak na koniec, ktoś bardzo mądry kiedyś powiedział Sowieci nas nie wyzwolili, ale uratowali nam życie" i ja się pod tym podpisuję.

Po raz pierwszy od wielu lat muszę zgodzić się z Kolegą Balansem, choć jego serce bije po lewej, a moje po prawej stronie. Kolega ma rację- twierdzenie, iż okupacja sowiecka była gorsza od niemieckiej, jest nieuprawnione. Niemcy mieli zamiar wyeliminować Polaków fizycznie, bolszewicy zaś- jedynie" zsowietyzować. Natomiast cytowanego przez Balansa zdania Sowieci nas nie wyzwolili, ale uratowali nam życie" nigdy nie śmiałbym powiedzieć Rodzinom Katyńskim ani dzieciom zamordowanych żołnierzy AK czy NSZ. Poza tym, reżim bolszewicki był cokolwiek nieprzewidywalny i nie wiadomo, czy w przyszłości nie chciałby wywieźć Polaków za koło polarne, jak Kałmuków. Albo nawet zrobić nam jeszcze większe kuku.

Na szczęście jak powiedział inspektor Harry Callahan opinia jest jak dupa, każdy ma własną". Pan balans ma wątpliwości ja ich nie mam co do azjatyckiej dziczy, a kombinowanie co by było gdyby ma wartośc zeszłorocznego śniegu. Okupacja niemiecka trwała ile trwała, a jeżeli dla Pana balansa zsowietyzowanie" to ylko", to nie mamy o czym ze sobą rozmawiac. Proponuję pójśc np. na Powązki, stanąc nad grobami bezimiennie tam pochowanych ofiar i powiedziec im oraz ich rodzinom, że tych ludzi chciano ylko zsowietyzowac", a oni krnąbrnie nie chcieli się poddac.
A to przecież takie szlachetne chciec podzielic się ideą komunizmu i dzielili się pod każdą możliwą szerokością geograficzną przy pomocy misjonarzy - AK47 i takich proroków jak Ernesto Che Guevara, Ho Shi Minh, Mao Tse Tung, a nie daj boże ktoś się nie dał nawrócic.
Nie wiem ile wiosen liczą sobie moi adwersarze, ale w czasach dzieciństwa nie miałem nic do gadania w kwestii nauki języka rosyjskiego w szkole, wyrażania miłości do kultury tego kraju podczas corocznego wysiadywania w kinie podczas dni filmu radzieckiego, czy faktu, że dozgonną przyjaźń mieliśmy wpisaną w konstytucję. Jednostki armii czerwonej stacjonujące w newralgicznych rejonach kraju też wychodziły ze skóry by zapewnic nam pokój i bezpieczeństwo przed ohydnymi imperialistami.

Kol. Duńczyk, masz tutaj racje, ja tylko dodam od siebie, ze Balans jak każdy zatwardziały endek z krwi i kości nie cierpi Niemców jak cholery, za to ciąży z całej siły ku Rosji i to mu trochę zaślepia trzeźwe spojrzenie na pewne sprawy:)

Kol. Kindzal, to ja bym prosił o jakieś papiery na tę wydumaną prorosyjskość" Narodowej Demokracji. Najlepiej cytaty/nr stron z Dmowskiego czy Balickiego.

Chyba, że Kolega myli uznanie przez ND Rosji jako naturalnego sprzymierzeńca w walce z Niemcami, które to Niemcy poprzez swoją doskonałą organizację, siłę, gospodarkę i kulturę były przeciwnikiem o wiele groźniejszym. O czym świadczy choćby pobieżne porównanie wyników rusyfikacji i germanizacji.

Kolego Duńczyk, nie tłumacz jak Abel kozie o okropnościach komunizmu, bo tu nie przedszkole. Wszyscy wiedzą, co postępowa część ludzkości wyprawiała i nadal wyprawia na terenach przez siebie okupowanych. To oczywista prawda, że socjalizm międzynarodowy pochłonął więcej ofiar niż socjalizm narodowy. Niemniej, z punktu widzenia narodu polskiego, okupacja sowiecka była łagodniejsza niż niemiecka. Sądzę, że Ty o tym wiesz, chyba czytałeś jakieś książki o okupacji niemieckiej. Jeśli nie- zapytaj starszych ludzi, którzy ją pamiętają.

Ja wiem, że są tu na forum osoby, którym imponują hitlerowskie Niemcy - bo takie fajne mieli mundury, te marsze, te pochodnie, to zamawianie pięciu piw"...

Ale są jakieś granice głupoty [a przynajmniej powinny być]. Bo pisanie, że 45 lat PRL-u było gorsze niż niemiecka okupacja tylko OŚMIESZA Forum Odkrywcy! A tak przy okazji OBRAŻA pamięć o kilku milionach polskich obywateli, których Niemcy przepuścili przez kominy krematoriów, lub rozstrzelali na ulicach Warszawy i na ulicach setek innych miejscowości.

I tyle od balansa w tym temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie