leon wallonien Napisano 5 Lipiec 2012 Share Napisano 5 Lipiec 2012 HAHAHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 10 Lipiec 2012 Share Napisano 10 Lipiec 2012 Lepszej riposty, od lat nie słyszałem:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 11 Lipiec 2012 Share Napisano 11 Lipiec 2012 Rekonstruktor" z bazaru wybierajacy sie na rajd Karabanowa;)Moze ktos z szanownych moich przedmowcow przygarnie do swojej grupy? Dzieki wieloletniej słuzbie w...ma doswiadczenie i do dzisiaj nie moze sie rozstac z mundurem, a za mundurem panny sznurem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 11 Lipiec 2012 Share Napisano 11 Lipiec 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 11 Lipiec 2012 Share Napisano 11 Lipiec 2012 Z calym szacunkiem dla starszych ludzi, ale ten sympatyczny starszy pan opowiadal o imprezach militarnych na ktorych czesto gosci.Niestety nie dowiedzialem sie o jakie chodzilo, ale moge sie domyslac...to juz zostawie dla siebie;)Na kims sie trzeba wzorowac:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 Pasy pełnoskórkowe" UHAHAHAHA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 Po piętnastu minutach ma taką dziurę że może się w niej położyć"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 14 Lipiec 2012 Share Napisano 14 Lipiec 2012 Choć pani pilot F 16 budzi respekt. Chyba raczej pilot Herculesa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 http://zp.pl/Mundur_zolnierza_polskiego__wernisaz_wystawy-aktualnosc_72,polski_mundur_img_9523.jpgtrzymajcie się mocno ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 18 Sierpień 2012 Share Napisano 18 Sierpień 2012 Dałeś teraz popalić ;-)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 Wojak jak trza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 Pan oficjer... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 19 Sierpień 2012 Share Napisano 19 Sierpień 2012 Powtarzając za Kochanowskim aż się ciśnie na usta Smutno mi, Boże" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Hymn - Smutno mi, Boże! - Juliusz Słowackito t`ak gwoli prawdzie historycznej :Da co to za działo z lufą od 2 cm flaka :?:Da co do tuszy najbardziej cieszą niemieccy spadochroniarze o wadze prawie samolotu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 I Jan Kochanowski (Pieśń XXV) i Juliusz Słowacki do tego jeszcze Antoni Słonimski wielu autorów było zasmuconych ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 Panowie, dżentelmeni ... pogaduchy o polskiej literaturze? avec pleasure, ale ... nie w tej lokalizacji, prego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 za lufą od flaka to jakaś maszyna rolnicza chyba hehe..w II RP jak by takiego zobaczyli na ulicy, to by dowódca patrolu żandarmerii osobiście rozstrzelał :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 20 Sierpień 2012 Share Napisano 20 Sierpień 2012 sorry Dunczyk.Radek gdzie w piesni XXV masz smuntno mi Boże,.. toż to pieśń pełna radości i podziwu do tego co nas otacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 ;) zawsze byłem gadułą, mój nieocenionej pamięci polonista z podstawówki, stawiał mnie za to do kąta, w którym wisiały tablice z prawidłami ortografii, takie składane z grubej tektury (ludzie starej daty pamiętają ;) )Dzięki temu jako wzrokowiec, do dzisiaj nie robię błędów, aż żal, że nie mam tutaj takiego kąta, zagnałbym do niego okejosa, chociaż na chwilę ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 wiem, przyjacielu, wiem .... to chyba już demencja starcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 21 Sierpień 2012 Share Napisano 21 Sierpień 2012 no cóż będziemy sobie siedziec z okejosem w fotelach na kółkach w jakimś domu weterana i podsczypywac pielęgniarki, w przerwach dysput o hordach bolszewickich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LSW Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 witam. żal d... ściska jak sie czyta forum odkrywcy. 2 miesiące temu założyliscie ten temat, a juz wywindował na czoło listy najczęściej czytanych. To chyba o czymś świadczy! jak baby w maglu sie zachowujecie. Stare chłopy a gorsze plotkarze niż kobiety. Czemuz tak chętnie obrabiacie tyłki kolegom? Przeciez nie w imię podnoszenia poziomu rekonstrukcji....Czemu z równa ochotą nie piszecie merytorycznie np o guzikach czy sznurówkach? Już wszyscy wszystko wiedzą i nie ma o czym pisać, tylko o rekoko ?za lufą od flaka to jakaś maszyna rolnicza chyba hehe.."to napisz ..." z czym tą lufę połączyć, żeby nie wzbudzała niezdrowych emocjiMariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kres Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 No wydaje mi się, że najlepiej lufę od Flaka 30 połączyć z Flakiem 30. Dodatkowo nie zaszkodzi dodanie odrobiny samokrytyki i powagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bounty1 Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 LSW przeczytaj sobie pierwszy wpis w tym wątku..Jeżeli ktoś zakłada mundur aby się wyluzować" i pobawić w żołnierzyka" - niech założy sobie współczesny mundurek i pobiega z ASG, zamiast przynosić wstyd na rekonstrukcjach.Tradycja polskiego munduru to setki lat, gdy się widzi usilne jej zaprzeczanie przez nieznających tematu, scyzoryk w kieszeni sam się otwiera.Dla przykładu powiem Ci, że zanim pierwszy raz moja noga stanęła w polu rekonstrukcji, razem z kolegami z grupy zrobiliśmy poprawki w umundurowaniu, studiowaliśmy regulaminy i musztrę, było kilkanaście konkretnych treningów z musztry i poruszania się w polu oraz z chwytów bronią.Osoby pełniące funkcję podoficerów w grupie sprawdzają czy szeregowi mają poprawnie założony ekwipunek na zbiórce, i pilnują porządku.Minął rok zanim pojechaliśmy na inscenizację, wcześniej było sporo pracy nad wizerunkiem i wiedzą.ps. Daruj sobie komentowanie tego co napisałem, weź sobie do rąk regulaminy i podręczniki dowódców, to poczytasz co jest źle np. na fotce tego kogoś podającego się za ułana.Gdybyś przypadkiem chciał sprawdzać dalej, zerknij w dział i zobacz czy aby czasem nie ma wątków np. o produkcji gwoździ do butów wojskowych z II RP, i czepialstwa o szczegóły, to może klapki spadną z oczu.Wskaż mi też proszę gdzie w W.P. używano czegoś choćby zbliżonego formą do tego siewnika z niemiecką lufą od flaka 20mm wz. 38.Taki wizerunek to wstyd, hańba i stos zaniedbań, a patrzą weterani i ludzie pamiętający prawdziwe Wojsko Polskie II RP.W sieci dostępna jest większość regulaminów jakie były, są poradniki jak zakładać na siebie ekwipunek, poza tym są tysiące zdjęć z epoki i jeżeli ktoś to ignoruje, świadomie ignoruje co widać - ląduje w tym wątku, po to aby zobaczył że budzi to niesmak i odcinają się od tego inni rekonstruktorzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 22 Sierpień 2012 Share Napisano 22 Sierpień 2012 Swiete słowa...kropla przesady jest jak wiadro gnoju, a w tym wypadku to ocean. Na moim podwórku dzieciaki buduja lepsze repliki z rury po materiale i kartonów. Chyba czesciej zagladaja do fachowej literatury jak tworca tej okropnosci. Moze to mechaniczny cep do budyniu waniliowego albo jakas mechalufka do palenia trawy?...byc moze to ja sie nie znam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.