Skocz do zawartości

Euro-Koko 2012 Hymn.

dzieci3

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Widzę ,że dawka optymizmu , którą tu serwujecie powaliłaby nawet konia ... ja jednak myślę ,że nie będzie tak źle jak prorokujecie (oczywiście w aspekcie sportowym bo chyba o taki tutaj chodzi), mamy wreszcie grupę trzech -czterech piłkarzy , którzy mogą pociągnąć resztę chłopaków w stronę sukcesu a za taki uważam już wyjście z grupy...a problemy Nas czyli zwykłych zjadaczy chleba pozostaną problemami bez względu na to czy Euro się odbędzie czy nie i bez względu na to pozostaną też piękne obiekty sportowe a to jaki z nich potem będzie zrobiony użytek to już sprawa na inny wieczór.
Chodzi o to, że w kłamliwych mediach częściej mówi się o "sukcesie jakim będzie euro niż o problemach przeciętnego człowieka"
Patton , w większości mediów trąbi się o sukcesie Euro , lecz jakby coraz ostrożniej...ale idąc Twoim tokiem myślenia to ta większość jest kłamliwa , to może wymień jakieś iekłamliwe" - będę wiedział co oglądać i czego słuchać...
pozdrawiam.

+ mała popraweczka :)

Nie jest to hymn całego EURO, tylko PIOSENKA polskiej reprezentacji na Euro 2012, więc wyśmieją tylko nas.

Co do optymizmu RAJTARA.
Czy Paweł Brożek, A. Sobiech będą potrafili strzelić bramkę P. Czechowi? Ja w to wątpię. A sam Lewandowski cudów czynić nie umie. Co do problemów człowieka. Czy podczas mistrzostw św. w Afryce ktoś pokazał biedę, śmierć i zamieszki? No nikt. Dlaczego? Kto przyjechałby do miejsca, w którym szerzy się zaraza, bieda i śmierć?

POLSKA TO KRAJ, KTÓRY ZAWSZE BĘDZIE POSTRZEGANY JAKO GORSZY PRZEZ BOGATSZE" NACJE...

Brożek strzelał bramki lepszym bramkarzom niż P. Cech , a Sobiech przy normalnym rozwoju będzie strzelał.Odnośnie MŚ w RPA były przebitki " w telewizorni , widoków dzielnic biedy i zacofania- promil ale było , nawet jakiś reportaż się trafił...

POLSKA TO KRAJ, KTÓRY ZAWSZE BĘDZIE POSTRZEGANY JAKO GORSZY PRZEZ "BOGATSZE NACJE.."

Polska jest tak postrzegana ale już nie we wszystkich dziedzinach...xenomen uwierz w to ,że w paru kwestiach to My Polacy patrzymy na tzw.zachód jako na gorzej rozwinięte społeczeństwa... -co do reszty- prawie pół wieku komuny zrobiło swoje więc...
Ale dopóki My będziemy mieć kompleksy i patrzeć na zachód okiem gorszego dziecka dopóty będziemy tak postrzegani jak piszesz...zaściankowość jest w nas samych i jeśli sami się jej nie wyzbędziemy to nic się nie zmieni.

Z innej beczki ...popatrz jak większość Polaków patrzy na Białorusinów , Ukraińców czy Litwinów..
Ok , trochę odbiegłem od tematu więc kończę te dywagacje.
pozdrawiam.

Generalnie chyba lekka przesada z tym wszystkim.
A to tylko i wyłącznie 22 facetów ugania się po pastwisku za świńskim nadymanym pęcherzem za kasę jaką wielu z nas trudno sobie nawet wyobrazić.
A naród nie będzie miał chleba, za to ma igrzyska.
PARANOJA.
Sorry panowie, ale dla mnie ŻADEN kopacz NIGDY nie będzie moim przedstawicielem, a KAŻDY mecz będzie miał tyle wspólnego ze sprawą narodową", ile krowa z atomową łodzią podwodną.

Mój stosunek do wybranego hymnu jest taki sam jak do KOSZMARNYCH maskotek" Euro, filmów promujących z ich udziałem (robionych przez 10 latka w 3d) i całej tandetnej kartonowej oprawy. To jest po prostu Disco PO-lo. Osobiście bojkotuje tę imprezę, bo nie mogę zdzierżyć wartości" jakie za nią stoją.

Wszystko co jest powiązane z tym wydarzeniem, postacie jakie ją promują, moralne autorytety", przekręty i korupcja, ustawione przetargi, nieuzasadnione premie, tajemnicze bankructwa i ucieczki wykonawców za granicę, kosmiczne koszta i wstyd jakiego się nałykam w trakcie mistrzostw z powodu organizacji (w która po prostu ZUPEŁNIE nie wierzę)- skutecznie odrzuca mnie od uczestnictwa. Tylko logo mi się podoba... no i piłka sama w sobie! :)

Kurde Panowie jak tego koko-spoko" słucham to zastanawiam się co pozostało w mentalności narodu z naszej historii pełnej chwały, zwycięstw, husarii, Somosierry, dzikości naszej szlachty, jej dumy i umiłowania wolności.
Chyba coś w tym jest, że po eksterminacji naszej inteligencji w latach wojny bezpowrotnie utraciliśmy tożsamość czy też etos szlachecko inteligencki jako wzorzec, do którego aspirowały co bardziej ambitne jednostki wywodzące się z różnych stanów a pozostała Polakom mentalność kartoflano-buraczana czy jak kto woli włościańska, popierana i utrwalona w latach PRL.
Stąd też i powszechne akceptacja tworów takich jak koko-spoko" jako bliskich gminnej mentalności naszego narodu.
Zobaczcie hymn na Euro 2012 jaki stworzyli Irlandczycy:
http://www.youtube.com/watch?v=5RfmiQgop7I
Normalnie żal d... ściska, że nikt nie potrafił w Polsce stworzyć coś równie zagrzewającego do dopingu naszych zawodników, coś porywającego, coś wynoszącego nas ponad poziom kartofliska.

Zespół pochodzi podobno z okolic Kocudzy koło Janowa Lubelskiego dla wtajemniczonych nie jest tajemnicą że to w większości potomkowie nasiedlonych Tatarów w XVI - XVII w... wyleciało mi z głowy przez jakiego króla, może Jana Kazimierza? czyli reasumując mój wywód chińskie tandeciarstwo mają we krwi ;) aż wstyd się przyznać że to wieś oddalona ode mnie o jakieś 25-30 km... całe szczęście nie pochodzę z tamtych okolic :))

chociaż akurat z tego regionu pochodzi inny przebój znany w całej Polsce ;)

http://www.youtube.com/watch?v=g84vRf4rOFU

;))

pozdrawiam z Biłgoraja
szczurek

Witajcie !!
Po wysłuchaniu tej piosenki śmiałem się przez dobre pół godziny. Piosenka jest Spoko, w rytmie disco - rock'a, tylko panie zapomniały dodać do tekstu: NIC SIĘ NIE STAŁO"
Całe euro w polskim wydaniu to kupa śmiechu. Coś mi się wydaje, że bez zgrzewki browarka przed tv nie ma co siadać i mecz oglądać, bo jak przed meczem będą jeszcze śmieszne kukły to nie wiem, czy nie lepiej się napić wódki.
Pozdrawiam !!

RAJTAR, tak masz rację. Lecz co do Brożka... Założę się z Tobą o piwo, że się tak zestresuje (jeżeli wejdzie), że będzie mało widoczny, a o bramce mowy nie ma.

Gersemi, KAŻDY mecz naszej reprezentacji musi być oglądany z piwem, lub czymś innym. Na sucho nie ma rady :)

http://www.youtube.com/watch?v=GG9fYoKWtqg
Dla jednych plagiat, dla drugich tradycja, jedno jest pewne i smutne - że obecna scena muzyczna w Polsce tekściarsko i kompozycyjnie jest do d... :/

Ja myślę że,Ci co wybrali to odnieśli się do poziomu naszej piłki,zachowania stadionowych debili,dróg i wszystkiego czego nie mamy oprócz właśnie...humor nam wrócił.
Pzdr.

Koledzy o co ten lament? czy lepiej by było jak by wyskoczyła Pani Doda i zatrzęsła cyckami? i zakręciła tyłkiem? ( to już się przejadło) lub tego pokroju artysta", na pewno będzie przez to oryginalnie:) i nie popadajmy w paranoje...

Pozdrawiam
M

Trzeba liczyć na naszą rójkę"(Błaszczykowski, Lewandowski i Piszczek) z Borussi. A Euro Spoko pokazuje prawdziwą twarz naszej Polski, nas. Folklor + tandeta + iby patriotyzm"(każdy za Polska a jak dochodzimy do 2 zwrotki hymnu zaczynają się problemy) = my. Idealna piosenka ;)

Ta piosenka jest rewelacyjna. Polacy to strasznie zakompleksiony naród, zwłaszcza wielkomiejscy. Prawda jest taka - wybrano coś innego niż tani pop. Inny wybór, to byłaby piosenka w stylu wyśmianym tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=kRnKmmMoXBo
Przeboje piłkarskie nie mają się sztucznie silić na wirtuozerię, nie mogą być smutne. Ta piosenka odpowiednio wypromowana ma szansę stać się światowym przebojem lata. Przecież właśnie o to chodzi, żeby refren składał się z łatwych do wymówienia w każdym języku, prostych atykulacyjnie słów. Prosty, skoczny kawałek z dystansem, a nie miałki szit, podobny do wszystkich innych. Poza tym w tym całym Koko" ja słyszę i szczerość i przyśpiewkę ludową i trochę z partyzanckich pieśni Batalionów Chłopskich, a przede wszystkim nie mam wrażenia, że ktoś mnie oszukuje i napisał piosenkę na okazję, z którą równie dobrze mógłby jechać na Festiwal Piosenki Żołnierskiej w Kołobrzegu. Piosenka, którą wybrano jest po prostu nasza, polska i od tej, niekoniecznie promowanej wersji polskości nie należy uciekać. To jest to, co nas odróżnia od zunifikowanej, zamerykanizowanej wersji kultury masowej. Nie umiemy się tylko dobrze wypromować, bo sądzimy, że to co nas czyni nami, zostanie odebrane w świecie, jako polski obciach.

I jeszcze jedna refleksja. Piosenka jest masowo krytykowana. Na każdym forum ktoś zacznie, a potem efekt domina. Nie mogą słuchać, gaszą telewizory... Ciekawe, czy by zdjęli ze swojej ściany, na wieść o przybyciu gości, obraz Nikifora Krynickiego. A przecież to jeden z najbardziej znanych i cenionych w świecie polskich malarzy.

Panowie, ale o co chodzi? Piosenka jest dokładnie taka jak ta nasza Polska! Siermiężna i przaśna; pachnąca zsiadłym mlekiem, kiszoną kapustą, ogórkiem małosolnym, fasolką po Bretońsku" i oscypkiem.

Ja wiem, że Prawdziwym Polakom" marzył się inny tekst, np Lewandowski na przedzie na Moskali sam jedzie", ale zapomnijcie o tym...

P.S.
Ja osobiście bojkotuję to całe Euro, bo cena jaką właśnie wystawili nam Polakom za miesiąc igrzysk paliprzygłupy" jest zdecydowanie zbyt wysoka - praca do śmierci, lub zdychanie z głodu na emeryturach cząstkowych. A Oni sobie milionowe premie za te wszystkie przetargi"; czyli niedokończone i pękające autostrady, za ten sypiący się stadion narodowy, za ten cały bajzel...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie