Skocz do zawartości

Ostateczne rozwiązanie"-spektakl Teatru Telewizji

piotr916

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Dziś w TVP1 o godz.20:30.Produkcja ang./amer.z 2001r.Spektakl przybliża wydarzenia z tajnego spotkania w Wannsee pod Berlinem - 20 stycznia 1942roku - mającego ostatecznie rozwiązać sprawę żydowką".Scenariusz powstał w oparciu o stenogramy z konferencji, odnalezione w 1947r. przez Amerykanów.
Napisano
skoro storch należał do iii rzeszy to niby jakie miał miec oznaczenia? zieloną koniczynkę? Postaci zagrane przez doskonałych aktorów co umożliwiło pokazanie ich jakimi byli rzeczywiście: zimny, wyrachowany, diaboliczny Heydrich w wykonaniu Branagha, świetny. Twórca ustaw norymberskich zagrany przez Collina Firtha. Nawet mundurowo dopracowany w szczegółach. Może drobne, ale ważne szczegóły nie zakłócały odbioru wymowy konferencji w Wansee. Oryginalny tytuł Conspiracy", polecam.
Napisano
Ekstra spektakl,choć razi trochę postac aktora grającego obergruppenfuhrera Heydricha.W czasie konferencji w Wannsee nie miał jeszcze 38 lat,a aktor był koło 50-tki.
Napisano
I jeszcze jedna sprawa...
Jeden z uczestników konferencji miał na patkach munduru dwa liście i gwiazdke.Czy to oberfuhrer?Bo napewno nie standartenfuhrer(pułkownik) ani gruppenfuhrer(generał)?
Napisano
Napisano w tym wątku o mankamentach filmu, ale akurat kwestie mundurowe dopracowano perfekt. Otóż rysunek stopnia, o które pytasz to brigadefuhrer oznaczany w ten sposób do kwietnia 1942 roku. Wszyscy umundurowani członkowie ss w tym filmie noszą stopnie według wzoru od maja 1933 do kwietnia 1942. Druga wersja stopnia brigadefuhrer to trzy liście o nieco innym rysunku. Konferencja w Wansee odbyła się 20 stycznia 1942 roku, więc jeszcze przed reformą mundurową ss.
P.S. Drogi Zwierzu co do wieku Kennetha Branagha to się mylisz, w 2001 roku kiedy powstał ten film miał 41 lat, a więc był od oryginalnego Heydricha niewiele starszy. Moim zdaniem zagrał go rewelacyjnie.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Dunczyk 17:04 01-02-2012
Napisano
Co ciekawe, Kenneth Branagh to jeden z najwybitniejszych aktorów brytyjskich i reżyserów spektakli teatralnych a w szczególności specjalista od... Szekspira.

Spektakl/film zagrany i wyreżyserowany naprawdę znakomicie a obsada mistrzowska. Branagh jednak jest tak podobny do swojego pierwowzoru jak Komorowski do Putina :)

Nie niem jak Kolegów, ale mnie wcisnął w fotel. Oglądałem przed chwilą i nadal jestem wstrząśnięty. Draństwo ustaw Norymberskich przy operacji Heydrich" to była dziecinna administracyjna igraszka"...
Napisano
Witam!Tak.Spektakl na poziomie.A zauważyliście na tylnim błotniku,w jednym z aut plakietkę D"? W póżniejszych ujęciach była zaklejona.Na parkingu stało sporo limuzyn,ale To auto zagrało" więcej scen...
  • 1 year later...
Napisano
W najbliższy poniedziałek powtórka tego znakomitego spektaklu:
http://www.tv.pl/opis/s_83_p_221086_Teatr_Telewizji__Scena_swiata___Ostateczne_rozwiazanie.xhtml
Napisano
I był poznański akcent".
Rudolf Erwin Lange
Poległ [popełnił samobójstwo, został zastrzelony?] na Cytadeli w Poznaniu.
http://www.dws-xip.pl/reich/biografie/290308.html
Napisano
Myślę, że warto połączyc film o konferencji w Wansee z obejrzeniem na kanale Planete filmu o procesie Eichmana, relacje uczestników przeplatane są oryginalnymi kadrami - cały proces był filmowany przez ekipę telewizyjną z USA.
Napisano
...a zwróciliście uwagę na literkę D" na białym tle przy tylnym zderzaku na samochodzie Heydricha?? :)) widoczna była kiedy wjechał w aleję prowadzącą do budynku... pewnie zostawili, żeby nie było wątpliwości z którego kraju pochodzi pasażer :))
Napisano

Wydaje mi się,że literka D" jako oznaczenie państwa z którego pochodzi samochód jest jak najbardziej prawidłowa. W Niemczech tzw D-Schild obowiązuje od 1910 r.

Na fotce z 1931 r. Mercedes Rudolfa Caraccioli z całkiem współcześnie wyglądającą plakietką D".

Napisano
Brawo !!! Łyso teraz prześmiewcom? A to prawda stara jak zdezelowane kalosze, że jak ktoś o czymś nie wie, to nie znaczy, że to nie istnieje :)
Jeżeli cała wartośc tego filmu skomentowana zostaje przez pryzmat tabliczki D" to no comments. Nawet te swastyki na skrzydłach storcha to bzdet, akurat.
Napisano
Było także o Polakach:
cytuje z pamięci

Należy się spieszyć. Polacy nie są tacy sumienni jak Niemcy."

Jedna z finalnych scen,odnoszących się jak zrozumiałem do finalizacji od strony technicznej całego planu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie