Skocz do zawartości

Przepisy kulinarne


sonicsquad

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 204
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Podejrzewam, że gdyby przełożyć do słoików i zagotować do góry dnem, to mogą trochę poleżeć :)

Przepis na szybkie danie z kociołka:)

Składniki:
-70 dag wołowiny na pieczeń,
-2 duże cebule,
-3 papryki (zielona, czerwona, żółta),
-1 ogórek kiszony duży,
-1 duży ziemniak,
-1 jajko,
-mąka,
-papryka chili do smaku,
-sól, pieprz, ziele angielskie,
-łyżeczka musztardy,
-łyżeczka lub więcej pieprzu ziołowego lub 1/2 łyżeczki -kminku mielonego,
-łyżka koncentratu pomidorowego lub sparzone i obrane ze skórki 2 duże pomidory,
-smalec do smażenia.

Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w średnią kostkę, smażyć na smalcu (1 łyżka) na brązowo ale uważać aby nie przypalić. Do dużego garnka wlać ok. litra wody (trzeba będzie ją w trakcie duszenia uzupełniać wrzątkiem, w miarę dodawania kolejnych składników - w sumie ok. 2 litrów), dodać listek laurowy, ziele angielskie (3 szt.), łyżeczkę musztardy, pieprz ziołowy lub kminek. Zagotować. Do wrzącej wody dodać podsmażoną wołowinę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Na patelni (tej samej) podsmażyć na łyżce smalcu pokrojoną w kostkę cebulę, odstawić. Po ok. 40 min duszenia wrzucić przekrojone na połówki papryki (oczyszczone z ziarenek, umyte). Zostawiają zapach. Kiedy są już miękkie, wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do kubka wbić jajko, roztrzepać widelcem, posolić, dodać mąkę - tyle, by powstało gęste ciasto. Do osobnego garnka z wrzącą wodą wkładać z widelca porcje ciasta - powstają takie poszarpane kluski, pogotować je ok. 2 minut po wypłynięciu, odcedzić, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Do wołowiny dodać obrany i pokrojony w kostkę ziemniak, gdy mięso jest miękkie. Dodać cebulę podsmażoną, a wywarem umyć" patelnię i wlać do duszonej wołowiny (na ściankach patelni smażona wołowina zostawia charakterystyczny, brązowy osad - podkreśla to kolor i smak potrawy). Gdy cebula i ziemniaki będą już miękkie, dodać obrany i pokrojony w kostkę ogórek. Wrzucić kluski, jak spęcznieją i staną się miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat, doprawić do smaku pieprzem, chili. Całość można lekko zagęścić łyżką mąki wymieszaną z pół kubka zimnej wody, ale nie jest to konieczne. Podawać z chlebkiem i masłem czosnkowym :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki Panowie żeście spróbowali i cieszę się niezmiernie, że Wam smakuje.
sylwekkrawczyk to musi być telepatia :) biała kiełbaska to jedyna z kiełbas którą mogę, chcę i jadam. no chyba, że mam okazję na jakąś swojską się załapać. a jeszcze cebulka i pieczarki... uuu... idzie zima to chyba sobie pofolguję z dietą. zwłaszcza po lekturze tego wątku :D pozdro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdy jest w domu już ugotowana cała szynka, można ją po kawałku zużywać" na zimno lub na gorąco. Pokrajać kawałek szynki w dość grube plastry, ułożyć jeden na drugim na półmisku i polać pół filiżanką rozgotowanego bulionu. Osobno ugotować na rosole na sypko 20 deka ryżu, gdy przestygnie wymieszać go z trzema łyżkami tartego parmezanu i dwoma żółtkami, przykryć tym ryżem szynkę, zalać białym sosem pieczarkowym i zapiec w piecu przez pół godziny.

Sos biały:
Pieczarki oczyścić z wierzchniej skórki, wypłukać, pokrajać w paski i ugotować w małej ilości wody. Podczas gotowania wcisnąć pół lub całą cytrynę bez pestek (na 6 sztuk pieczarek starczy pół cytryny, która nadaje białość pieczarkom) gdy będą miękkie, wziąć łyżkę klarowanego masła, wsypać łyżkę mąki, zagotować razem, rozprowadzić sosem z pieczarek i rosołem, wlać pół szklanki wina białego i zagotować wszystko razem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy za sobą św. Marcina a Ci którzy nie spróbowali tego przysmaku, mogą sobie przygotować rogaliki w domu :d
Rogale Marcińskie:
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
2 kostki margaryny
5 dag. drożdży
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
Masa orzechowa

25 dag zmielonych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 cukry waniliowe-16 g
3/4 szklanki słodkiej śmietany
15 dag rodzynek
2 łyżki tartej bułki
Masa:
Do rondla wsypać orzechy ,rodzynki ,cukier i cukier waniliowy dodać śmietanę. To wszystko zagotować cały czas mieszając. Po zestawieniu z ognia, gdy masa wystygnie wsypać bułkę i wymieszać.
Ciasto:
Margarynę utrzeć razem z cukrem, jajkami i drożdżami a następnie dodać śmietanę oraz stopniowo dosypywać mąkę. Wyrobioną masę włożyć w chłodne miejsce na około45 min. Ciasto podzielić i porcje rozwałkować na okrągło, wykrawać trójkąty nakładać marmoladę lub masę orzechową i zwinąć. Piec w piekarniku w 180C przez około 15 min. Z porcji wychodzi około 64 rogale.
Pyszne rogale smakują wszystkim:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kotami jest właśnie ten problem.Np taki kot dachowiec/strychowiec,pasztet czy bigos strasznie czuć starymi onucami.Kot śmietnikowiec nie nadaje się do spożycia,chorubsko murowane.Najlepszy jest z własnej hodowli tuczony smalcem i nie wypuszczany z szafy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie