sonicsquad Napisano 25 Październik 2011 Autor Napisano 25 Październik 2011 Witam. Wczoraj przyrządziłem paprykarz z przepisu kolegi Lindenhof. Wyszedł wyborny :) Moja żona zapytała, czy może też zaglądać na to forum po przepisy :)
Kuba115 Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 Ja też skorzystałem z przepisu z forum. Suszona wołowinka wyszła wyśmienita. Dzięki sonicsquad :)
sonicsquad Napisano 25 Październik 2011 Autor Napisano 25 Październik 2011 Im dłużej się żuje tym lepsza :)
Swiety82 Napisano 25 Październik 2011 Napisano 25 Październik 2011 chodzi mi po głowie ten paprykarz... jaki termin przydatności? Czy trzeba obrócić w dwa dni?
sonicsquad Napisano 28 Październik 2011 Autor Napisano 28 Październik 2011 Podejrzewam, że gdyby przełożyć do słoików i zagotować do góry dnem, to mogą trochę poleżeć :)Przepis na szybkie danie z kociołka:)Składniki:-70 dag wołowiny na pieczeń, -2 duże cebule, -3 papryki (zielona, czerwona, żółta), -1 ogórek kiszony duży, -1 duży ziemniak, -1 jajko, -mąka, -papryka chili do smaku, -sól, pieprz, ziele angielskie, -łyżeczka musztardy, -łyżeczka lub więcej pieprzu ziołowego lub 1/2 łyżeczki -kminku mielonego, -łyżka koncentratu pomidorowego lub sparzone i obrane ze skórki 2 duże pomidory, -smalec do smażenia.Przygotowanie:Wołowinę pokroić w średnią kostkę, smażyć na smalcu (1 łyżka) na brązowo ale uważać aby nie przypalić. Do dużego garnka wlać ok. litra wody (trzeba będzie ją w trakcie duszenia uzupełniać wrzątkiem, w miarę dodawania kolejnych składników - w sumie ok. 2 litrów), dodać listek laurowy, ziele angielskie (3 szt.), łyżeczkę musztardy, pieprz ziołowy lub kminek. Zagotować. Do wrzącej wody dodać podsmażoną wołowinę, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem. Na patelni (tej samej) podsmażyć na łyżce smalcu pokrojoną w kostkę cebulę, odstawić. Po ok. 40 min duszenia wrzucić przekrojone na połówki papryki (oczyszczone z ziarenek, umyte). Zostawiają zapach. Kiedy są już miękkie, wyjąć, ostudzić i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Do kubka wbić jajko, roztrzepać widelcem, posolić, dodać mąkę - tyle, by powstało gęste ciasto. Do osobnego garnka z wrzącą wodą wkładać z widelca porcje ciasta - powstają takie poszarpane kluski, pogotować je ok. 2 minut po wypłynięciu, odcedzić, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Do wołowiny dodać obrany i pokrojony w kostkę ziemniak, gdy mięso jest miękkie. Dodać cebulę podsmażoną, a wywarem umyć" patelnię i wlać do duszonej wołowiny (na ściankach patelni smażona wołowina zostawia charakterystyczny, brązowy osad - podkreśla to kolor i smak potrawy). Gdy cebula i ziemniaki będą już miękkie, dodać obrany i pokrojony w kostkę ogórek. Wrzucić kluski, jak spęcznieją i staną się miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat, doprawić do smaku pieprzem, chili. Całość można lekko zagęścić łyżką mąki wymieszaną z pół kubka zimnej wody, ale nie jest to konieczne. Podawać z chlebkiem i masłem czosnkowym :)
Lindenhof Napisano 30 Październik 2011 Napisano 30 Październik 2011 paprykarz obrócisz szybciej niż w dwa dni :) jak pierwszy raz wyprodukowałem to na ciepło wchłonąłem prawie połowę a w świeżej bułce z masłem, do lasu, to po prostu rewelacja. pozdr
sonicsquad Napisano 2 Listopad 2011 Autor Napisano 2 Listopad 2011 I stało się... Paprykarz zniknął z lodówki... Nawet Borewicz nie dojdzie, kto go zjadł :) Wytrzymał tam półtora dnia :)
Lindenhof Napisano 3 Listopad 2011 Napisano 3 Listopad 2011 i o to chodzi, o to chodzi. powyżej półtora dnia to by pod rekord podpadało :) pozdr.
Lindenhof Napisano 5 Listopad 2011 Napisano 5 Listopad 2011 dzięki Panowie żeście spróbowali i cieszę się niezmiernie, że Wam smakuje. sylwekkrawczyk to musi być telepatia :) biała kiełbaska to jedyna z kiełbas którą mogę, chcę i jadam. no chyba, że mam okazję na jakąś swojską się załapać. a jeszcze cebulka i pieczarki... uuu... idzie zima to chyba sobie pofolguję z dietą. zwłaszcza po lekturze tego wątku :D pozdro
sonicsquad Napisano 11 Listopad 2011 Autor Napisano 11 Listopad 2011 Gdy jest w domu już ugotowana cała szynka, można ją po kawałku zużywać" na zimno lub na gorąco. Pokrajać kawałek szynki w dość grube plastry, ułożyć jeden na drugim na półmisku i polać pół filiżanką rozgotowanego bulionu. Osobno ugotować na rosole na sypko 20 deka ryżu, gdy przestygnie wymieszać go z trzema łyżkami tartego parmezanu i dwoma żółtkami, przykryć tym ryżem szynkę, zalać białym sosem pieczarkowym i zapiec w piecu przez pół godziny.Sos biały:Pieczarki oczyścić z wierzchniej skórki, wypłukać, pokrajać w paski i ugotować w małej ilości wody. Podczas gotowania wcisnąć pół lub całą cytrynę bez pestek (na 6 sztuk pieczarek starczy pół cytryny, która nadaje białość pieczarkom) gdy będą miękkie, wziąć łyżkę klarowanego masła, wsypać łyżkę mąki, zagotować razem, rozprowadzić sosem z pieczarek i rosołem, wlać pół szklanki wina białego i zagotować wszystko razem.
sonicsquad Napisano 12 Listopad 2011 Autor Napisano 12 Listopad 2011 Mamy za sobą św. Marcina a Ci którzy nie spróbowali tego przysmaku, mogą sobie przygotować rogaliki w domu :dRogale Marcińskie:Składniki:Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 kostki margaryny5 dag. drożdży3/4 szklanki kwaśnej śmietany3 łyżki cukruMasa orzechowa25 dag zmielonych orzechów włoskich10 dag cukru2 cukry waniliowe-16 g3/4 szklanki słodkiej śmietany15 dag rodzynek2 łyżki tartej bułkiMasa:Do rondla wsypać orzechy ,rodzynki ,cukier i cukier waniliowy dodać śmietanę. To wszystko zagotować cały czas mieszając. Po zestawieniu z ognia, gdy masa wystygnie wsypać bułkę i wymieszać.Ciasto: Margarynę utrzeć razem z cukrem, jajkami i drożdżami a następnie dodać śmietanę oraz stopniowo dosypywać mąkę. Wyrobioną masę włożyć w chłodne miejsce na około45 min. Ciasto podzielić i porcje rozwałkować na okrągło, wykrawać trójkąty nakładać marmoladę lub masę orzechową i zwinąć. Piec w piekarniku w 180C przez około 15 min. Z porcji wychodzi około 64 rogale. Pyszne rogale smakują wszystkim:)
woytas Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Jestem po paprykarzu - super!Jeszcze lepszy na 2 dzień jak dojrzał"
krecik wz. 65 Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Kot ma już 4 kg.Jeszcze tuczyć czy wystarczy ?
sonicsquad Napisano 12 Listopad 2011 Autor Napisano 12 Listopad 2011 Nakarm go rybą maślaną... Tuczy jak żadna inna;)
woytas Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Z maślaną trzeba uważać bo można się przejechać...
sonicsquad Napisano 13 Listopad 2011 Autor Napisano 13 Listopad 2011 Jeżeli kot przed wędzeniem pasztetu dobrze skruszeje i dodamy odpowiednią ilość przypraw po smaku ryby nie zostanie ślad...
krecik wz. 65 Napisano 15 Listopad 2011 Napisano 15 Listopad 2011 To może sobie odpuścić rybę ?Dwaj koledzy robią bigos z kotów - ale to inna receptura ...
vis1939 Napisano 16 Listopad 2011 Napisano 16 Listopad 2011 Z kotami jest właśnie ten problem.Np taki kot dachowiec/strychowiec,pasztet czy bigos strasznie czuć starymi onucami.Kot śmietnikowiec nie nadaje się do spożycia,chorubsko murowane.Najlepszy jest z własnej hodowli tuczony smalcem i nie wypuszczany z szafy.
vis1939 Napisano 16 Listopad 2011 Napisano 16 Listopad 2011 Przyznam,że tego gatunku nie próbowałem.Smaczne? nie zalatują parafiną?
Hebda Napisano 17 Listopad 2011 Napisano 17 Listopad 2011 Lepiej mi nie przypominajTak,to było dawno.. :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.