leon wallonien Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Brawo Bocian77!Wklejam fotke ktora w zasadzie jest ogolnie dostepna tylko wystarczy poszperac a nie wyjezdzac z fantazja ułanska. Kolego shadowN, piszac o przechowywaniu broni w czolgach mialem na mysli bron dowodcow przywieziona z frontu wschodniego ktora nie byla eksponowana na fotkach tak jak mapa sztabowa czy inne tam...wiec daruj sobie te wywody;)Moje zrodło w tym wypadku to wspomnienia i fotka ktora mam w swojej kolekcji i ktora nie zamierzam sie dzielic publicznie, moze po odtworzeniu danej sylwetki;)Do takich smaczkow bitwy w Normandii moge jeszcze dodac kombinezony spadochronowe w platan z 12HJ, bluzy m36 ktore wbrew powszechnej opinii byly wydawane do konca wojny, oficerki z ostrogami i mase innych dziwactw ktore sa znane ludziom zaglebiajacym sie w temat.Czy naprawde to jest takie dziwne? No tak jak pisal wyzej Dunczyk zaraz odezwa sie obroncy odtwarzania regoly i poprawnosci. Takie smaczki nie pozwalaja popadac w rekonstrukcyjna monotonie i osobiscie cenie rekonstruktorow ktorzy takowe wprowadzaja w swoich grupach a nie lataja w jednym mundurze pieniac sie na forach i plujac jadem jak kobra. Oczywiscie nie jest to przytyk do nikogo z tego watku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Cos dla Ciebie Dunczyk;) Prosze zwrocic uwage na oficerki z ostrogami, bluze m36, cudowna Berette i kawalek materialu maskujacego z amerykanskiego spadochronu. Kiedys paru poprawnych" czepilo sie mojego szaliczka z takiego wlasnie materialu;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barson1 Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Tak poza tym spadochroniarzy rekonstruuje się mój syn a nie ja ;) A co do broni zdobycznej :) ;http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=944&postdays=0&postorder=asc&start=105 CIEKAWE FOTKI I OPISY :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Znacie ?? To oglądajciehttp://forum.axishistory.com/viewtopic.php?f=71&t=99382Tu niemiaszków ze zdobyczną bronią jest mnóstwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Leone mi Amico molto grazie :) To są właśnie te smaczki, naturalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 http://www.odk.pl/bron-piechoty-wehrmachtu-1939-1945,7560.htmlPolecam dobra lektura, bardzo wiele o zdobycznej broni niemieckiej. Niemcy całą wojnę potrzebowali dużej ilości broni ręcznej i nie gardzili niczym ( no może z wyjątkiem Masa 36, którego za bardzo nie lubiono), więc w niektórych wypadkach możnaby raczej do reguły zaliczyć używanie broni zdobycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Prosze oto Mas36;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon wallonien Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Zastanawiam sie czemu MAS-a 36 nie lubiono, ostatecznie karabin byl poniekad zerzniety z mausera 98 ( zwłaszcza naboj i magazynek) i bił na głowe poprzednie srednio udane konstrukcje karabinow czyli Berthiera i zwłaszcza przedpotopowego Lebela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 MAS 36 uzywany byl powszechnie w jednostkach tyłowych, wartowniczych i volkssturmie.Z tego co wiem w PL sporo tego trafia się razem z lebelami i carcano..ps. zestawienie porównawcze z 98k:Długość całkowita:Mauser 98k: 111 cmMAS-36: 102 cmDługość lufy:Mauser 98k: 60 cmMAS-36: 57.5 cmZasięg skuteczny:Mauser 98k: ok. 500 m.MAS-36: ok. 440 m.Prędkość początkowa pocisku:Mauser 98k: 760 m/sMAS-36: 853 m/snie są to jak widać drastyczne różnice... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 ps. może chodziło o małe zapasy amunicji, i stąd użytek w jednostkach ersatz'owych ?czemu nie lubiono, nie mam pojęcia..należało by zapytać użytkownika..pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowN Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 ps. 2 miałem na myśli przemieszane łuski mówiąc o trafianiu..pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Nie napisałem, że go nie używano ale,że go nie lubiono. Gdzieś czytałem,że Niemcy nie lubili masa 36 i po zdobyciu Francji wiekszość tej broni przekazali Francji Vichy ze wzgledu na nieudaną i niewygodną wg nich konstrukcję. Poszperam w moich szpargałach i jak znajde żródło to podam skąd mam taka nieściłą informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Z tego co pamiętam Niemcom chodziło o niewygodny kształt zamka i jednocześnie niewygodne przeładowanie w porównaniu z mauserem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Odbijając piłeczkę w drugą stronę :DU.S. Army Signal Corps photo, dated November 13, 1944 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 już wiem gdzie to znalazłem takiego stwierdzenia dokonał pan Andrzej Zasieczny w książce Broń Wojska Polskiego 1939-1945" opisując właśnie masa 36. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Autor stwierdza, że broń ta nie była lubiana przez żołnierzy, gdyż można było odnieść wrażenie, że konstruktorzy zrobili wszystko, by skomplikować jej budowę i obsługę". Ponadto karabin MAS wz. 1936 był wyjątkowo niewygodny w użyciu. Rączka zamkowa miała bardzo skomplikowany kształt, a budowa zamka i mechanizmu spustowego uniemożliwiała strzelcowi zorientowanie się, czy w komorze jest nabój". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bocian77 Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 W kwestii PPSZ41 na zachodzie proszę zobaczyć czas 2,31 http://www.youtube.com/watch?v=UTRGkiPZ5Bw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dunczyk Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Tak, stoi w stojaku, tyle, że słaby to dowód, zachodnioeuropejskie muzea zawierają mnóstwo błędów, ale oczywiście nie wykluczam, że ten egzemplarz przywiózł ze sobą jakiś landser, a nie pochodzi ona z zakupów rzeczonego muzeum w składnicy broni w Grudziądzu, na przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.