poldek175 Napisano 17 Marzec 2011 Autor Share Napisano 17 Marzec 2011 Złote ruble, dolary i biżuterię znaleźli podczas remontu mieszkania w Bytomiu dwaj robotnicy. Skarb sprzedali, uzyskując niemal 20 tys. zł. Pieniądze wydali m.in. na samochód, hucznego sylwestra i urlop w Alpach. Teraz grozi im grzywna i więzienie.Jak poinformował w czwartek zespół prasowy śląskiej policji, na początku grudnia zeszłego roku dwaj robotnicy, wymieniający okna w mieszkaniu śródmiejskiej kamienicy, znaleźli pod parapetem dwie zamurowane tam paczki. W środku było kilkanaście wykonanych ze złota monet o nominale 5 oraz 10 rubli, dwie o nominale 20 dolarów, a także złota biżuteria.39-letni właściciel firmy budowlanej i jego 23-letni pomocnik podzielili znalezisko po połowie, a jakiś czas później większość złota sprzedali. Na trop jednego z nich wpadli policjanci z Chorzowa, którzy przekazali sprawę do Bytomia. Bytomscy policjanci ustalili, kto kupił kosztowności. Robotnicy dostali za nie w sumie 19 tys. zł, prawdopodobnie były warte dużo więcej. Złoto ukryte w schowku pod parapetemŁatwo zdobyte pieniądze jeden z podejrzanych wydał m.in. na podróż z rodziną w Alpy na narty, drugi swym najbliższym zafundował szampańską zabawę sylwestrową na krakowskim rynku. Część pieniędzy wydali na podniesienie stopy życiowej", kupując np. samochód oraz nowy sprzęt RTV i AGD. Jeden z mężczyzn zostawił sobie na pamiątkę dwudziestodolarówkę oraz część biżuterii.- Choć żaden z robotników nie był wcześniej notowany, nagłe, ostentacyjne obnoszenie się z pieniędzmi przez jednego z nich wzbudziło czujność policji - wyjaśnił rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Bytomiu aspirant sztabowy Adam Jakubiak.Skarb przywłaszczyli - grozi im więzienieHistoria skarbu ma początek najprawdopodobniej w połowie ubiegłego wieku, kiedy w remontowanym obecnie mieszkaniu zamieszkało małżeństwo repatriantów ze Wschodu. To najprawdopodobniej oni - nie mówiąc nikomu - ukryli złoto w schowku pod parapetem. Starsi państwo zmarli kolejno 1988 i 1995 roku.Policjanci dotarli do potencjalnego spadkobiercy - wnuka repatriantów, mającego obecnie około 60 lat. Mężczyzna przypomniał sobie, że dziadkowie przed laty mgliście wspominali mu o tym, że byt ma zapewniony. Nie liczył się jednak z tym, że mogli zostawić mu taki spadek. Czeka go jednak przeprowadzenie postępowania spadkowego.Wnuk nie liczył na aż tak duży spadekW sprawie powołano biegłego, który oszacuje wartość utraconych monet i biżuterii. Podejrzani w tej sprawie robotnicy budowlani usłyszeli zarzuty dotyczące przywłaszczenia mienia znalezionego, za co grożą im wysokie grzywny, i nawet do roku więzienia. Policjanci na poczet przyszłych kar i grzywien zajęli część majątku zgromadzonego przez obu podejrzanych, w tym dwa samochody oraz sprzęt RTV i AGD. Paser musi się liczyć natomiast z wyrokiem wynoszącym nawet do 5 lat więzienia.http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie/news/znalezli-podczas-remontu-skarb-byl-ukryty-pod-parapetem,1611462,225 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fuks_ag Napisano 17 Marzec 2011 Share Napisano 17 Marzec 2011 Długi ozor i przechwałki doprowadziły ich do prokuratora.(Tytuł postu powinien brzmieć ku przestrodze chwalipiętom) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozets Napisano 17 Marzec 2011 Share Napisano 17 Marzec 2011 Zgadza się. Jak się nie umie kraść - to nie należy za to się brać. I zasada: NIE KRADNIJ - POLITYCY NIE LUBIĄ KONKURENCJI... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 17 Marzec 2011 Share Napisano 17 Marzec 2011 to zajebisty samochód musieli kupić! za całe 20 tys./podziel na dwóch/ plus sprzet rtv:)pewnie starego trupa za 5 tys.ale zaszaleli!A tak na marginesie czy wysoki sad odliczył im znależne 10 procent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panadam12 Napisano 17 Marzec 2011 Share Napisano 17 Marzec 2011 Choć żaden z robotników nie był wcześniej notowany, nagłe, ostentacyjne obnoszenie się z pieniędzmi przez jednego z nich wzbudziło czujność policji"no no-to policja/milicja ma niezłego nosa tylko czymu kurna u mnie jest tylu dillerów obnoszących się z pieniedzmi i jakoś nie wzbudzają czujności.Widocznie hasłem przewodnim Policji jest:Lepiej jest znależć frajera niż się zabrać za gangstera" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Szczepaniak Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 Czujność policji wzbudził zapewne donos jakiegoś życzliwego sąsiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mensguth6 Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 konkurencja czuwa i reaguje szybko,jedna firma z branzy mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 Typowo Polski jad, bo ktoś znalazł, a ja nie, żal, tak jak w naszym środowisku niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 18 Marzec 2011 Autor Share Napisano 18 Marzec 2011 K-szela nie obraź się,ale chyba zbyt uogólniasz i źle dobierasz kolegów od szpadla".Osobiście nie spotkałem się z ludźmi,którzy by zazdrościli mi znajdki",wręcz przeciwnie. Ja sam bardzo się cieszę,gdy któryś z moich kolegów ma trafienie.Grunt to zrozumienie,dobra zabawa i miło spędzony czas w dobrym towarzystwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k-szela Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 Ty taki jesteś i ja taki jestem , ale wyobraź sobie że są tacy co tak nie myślą:( i to jest smutne i nie tylko chodzi tu o poszukiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 18 Marzec 2011 Share Napisano 18 Marzec 2011 obnosili się z 10tys złlepiej wyglądać na żebraka, wtedy nikt nie ruszy a ludzie nie podkablują.ideał to bezrobotny alkoholik w kwiecie wieku i na zasiłku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 znam 2 podobne przypadki znacznie większe wartości,myślę że podłogi i parapety zawsze warto sprawdzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
poldek175 Napisano 20 Marzec 2011 Autor Share Napisano 20 Marzec 2011 Stg jeśli to nie tajemnica,może przybliżyłbyś jak znaleziono depozyty o których napisałeś.Domyślam się,że chodzi o dolnośląskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra10225 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Koło mojej miejscowości przed wojną było wielkie żydowskie osiedle, w czasie wojny Niemcy żydków przewieźli do obozów a w ich mieszkaniach zakwaterowali oficerów. Po wojnie mieszkali tam weterani ale gdy domy zaczęły się rozpadać przesiedlili weteranów a duża firma zaczęła rozbierać to osiedle, nie jeden się na tym wzbogacił , pod podłogami były ukryte materiały, porcelana no i oczywiście złoto. Było to nawet opisane w gazecie ale nikt nie poniósł żadnych konsekwencji z tego. Robotnicy wzbogacili się nawet po kilkanaście tysięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Któż to żydek"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 ...w czasie wojny Niemcy żydków przewieźli do obozów...tylko dzieci wywieźli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobra10225 Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Chodziło mi o ludzi mieszkających tam wyznania ''żydowskiego''. Tak chyba lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolx Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 mojżeszowego kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 Zdecydowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Marzec 2011 Share Napisano 20 Marzec 2011 A jeszcze lepiej mojżeszowego, jak słusznie zauważył(a) karolx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 23 Marzec 2011 Share Napisano 23 Marzec 2011 kolego poldek 175 jeden skarb był powojenny trzymał swoje skarby pod parapetem kilkadziesiąt monet w złocie marki ,ruble,i dolary ,kilka sygnetów i brnzoletka męska jakieś 200 gramów złotka,oczywiście rodzina nic nie wiedziała że pan domu ma coś na czarną godzinę,,,prawdę mówiąc wiele starszych osób ma coś na czarną godzinę,,,drugi to wrocławska willa na krzykach wrocław pod podłogą podobne ale doszły banknoty i sztuce ,,,ja kiedyś osobście trafiłem kwity komornicze które właściciel schował p.rzed rodziną.ale każda chata ma coś w sobie ,,,,warto sprawdzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brzęczyszczykiewicz Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 Tak czytam i oczom nie wierzę!Tyle osób, w tym co najmniej jeden moderator wypowiada się w tym wątku i nikt nie zauważa, że ci dwaj robole byli ZWYKŁYMI POSPOLITYMI ZŁODZIEJAMI.To nie to samo co znaleźć w ziemi zakopane lub porzucone nie wiadomo przez kogo i kiedy. Remontowali czyjeś mieszkanie, nie swoje. Wiadomo kto tam mieszkał. Ukradli własność właściciela mieszkania ewentualnie konkretnego spadkobiercy konkretnego właściciela przedmiotów. Jedyne co im się należało, to znaleźne, choć też nie do końca jestem o tym przekonany, ponieważ przedmioty nie opuściły granicy nieruchomości. Powinien to rozstrzygnąć sąd. Dostaliby tyle samo legalnie. A teraz, bardzo słusznie, zapłacą za swój czyn, i oby kara była surowa.Widzę ze wielu wypowiadających się wyżej, przejawia typowo złodziejską mentalność. I na dodatek zero wstydu. Czyżby forum Odkrywcy aprobowało złodziejskie zachowania, człowiekśniegu? BRAWO! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 Gdzie byli rodzice? No pytam się- gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 26 Marzec 2011 Share Napisano 26 Marzec 2011 kolego Brzęczyszczykiewicz oba domy zostały kupione przez nowych właścicieli z dużymi wadami i ze skarbami sami je odkryli w czasie remontu więc jakie 7 przykazanie,ja tu nie widzę złodziejstwa.powiem więcej wiele takich przypadków jest nowy właściciel robi generalny remont i dużo odkrywa,sprzedający zazwyczaj nie inwestuje bo po co sprzedaje,w akcie notarialnym jasno opisano co zostało sprzedane ...z zawartością meble itp.koniec śmiesznej dyskusji na temat złodziejstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 26 Marzec 2011 Share Napisano 26 Marzec 2011 kolego Brzęczyszczykiewicz znam więcej podobnych przypadków zakupu domu z działką a na posesji skarby porcelana i różne tam ciekawostki więc do kogo one powinny należeć.oczywiste jest to że niemcy chowali wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.