Skocz do zawartości

Lotnicze przyrządy pokładowe IIRP

lars71

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem przyjemność dokonać ID zastrzałów samolotu PZL P-11.

Zastrzały nr katalogowy 49.8. nie dość że w super stanie z świetnie zachowanym oryginalnym lakierem to jeszcze na dodatek z małym rodzynkiem ... podstawą pod fotokarabin.........

• Odpowiedzi 221
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Napisano
Wyglada na to ze jakis ocalaly p.11c zostal rozebrany na czesci i puszczony 'w obieg'. Byc moze wkrotce wyplynie wiecej czesci.
Mam pytanie do forumowiczow. Czy ktos wie co stalo stalo sie z silnikiem PZinz od RWD-8 przekazanym na rece ekipy 'Bylo nie minelo'? Kiedys w sieci natknalem sie na ten silnik wystawiony na sprzedaz. Czy ktos wie co stalo sie dalej? Pozdrawiam
Napisano
Wyglada na to ze jakis ocalaly p.11c zostal rozebrany na czesci i puszczony 'w obieg'"

Nie ma jak to pomarzyć o palących się jeszcze światłach i pełnym zbiorniku paliwa .......

Robiąc ID tych część oczywiście usłyszałem tez ich historie i mogę Wam tez spokojnie potwierdzić iż są to jedyne części zachowane z tego płatowca.

Niedawno te zastrzały były oferowane na alledrogo.... i nie zostały sprzedane ...............
Napisano
Te zastrzaly to nie wykopki, zostaly zdemontowane. Pozyjemy, zobaczymy. Bardziej interesuje mnie co stalo sie z silnikiem od RWD-8
Napisano
To nie wykopki, tylko znalezisko pochodzące z jakiejś stodoły i stąd świetny stan zachowania. Silnik RWD miał iść do rekonstruowanego samolotu, ale nie wiem kto konkretnie robi ten projekt.
Napisano
Znaleziony silnik RWD-8 zostal przekazany nieodplatnie na rece ekipy Bylo nie minelo", odsylam do arhiwum TVP info. Nie bylo mowy o uzyciu go w rekonstruowanym w MLP samolocie. W Krakowie maja swoj wlasny silnik Gipsy Major produkcji PZInz pozyskany w Skandynawii ktory jest podobno remontowany i bedzie wykorzystany w rekonstrukcji latajacego RWD. Mnie interesuja losy pierwszego z silnikow i resztek oblachowania.
Napisano
nie jest mi znany jakikolwiek inny projekt rekonstrukcyjny na terenie Polski z wykorzystaniem silnika Gipsy Major. Jesli s-boj masz jakies konkretne informacje to chetnie sie zapoznam. Pozdrawiam
Napisano
Są 2 projekty, w które zaangażowało się MLP. RWD-8 i RWD-6.
http://www.muzeumlotnictwa.pl/aktualnosci_archiwum.php?id=4
http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/46-general_aviation/32243-latajaca_replika_rwd_6_a.html

Poza tym, ekipa Było nie minęło współpracuje przede wszystkim z Muzeum Wojska Polskiego, które ostatnio przeniosło swe zainteresowanie na tematy lotnicze i chyba też coś wyrzeźbi w temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie