Skocz do zawartości

Broń po Wuju

steell

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy powiem może zbyt ogólnikowo, ale od pewnego czasu obserwując stan, liczebność polskiej armii oraz jej uzbrojenie nasuwa mi się taki - może prymitywne porównanie ale do cholery jednak nasuwa mi się taki wątek historyczny; otóż w 1939 roku opieraliśmy myśl wygrania wojny z Niemcami na wybitnej militarnej pomocy tfu sojuszników (jak moja historyczka z podstawówki mówiła - Anglia to prostytutka Europy). Liczyliśmy, liczyliśmy tak jak liczymy teraz na Smudę, ze w piłce nożnej zdziała u nas cuda. A jak przyjdzie co do czego to ruscy jedną dywizją zajmą w 3 dni całą Polskę a my... będziemy patrzeć na Amerykanów tak jak patrzyliśmy w 39 na tfu sojuszników. Po czym i ruscy i amerykanie dogadają się, że w zasadzie ta Polską to nie ma co sobie d... zawracać nią i niech sobie ruscy ją wezmą. I ŻADNE NATO WTEDY NIE PIERNIE !!!! Stara zasada - umiesz liczyć licz na siebie. Dlatego od dawna jestem za tym aby polska armia stała się wreszcie potęgą militarną - tak aby nasze wnuki za 100 lat mogły dumnie zajrzeć ruskim w oczy i powiedzieć: Tak przegraliśmy z wami ale kampania trwała pół roku ( bo nie sądzę żebyśmy z takim molochem jak Rosja kiedykolwiek wygrali nawet gdybyśmy mieli armie a'la KRLD. Ale to co mówię to utopia -ba wielu zaraz będzie się smiać co ja wygaduje plus tysiące argumentów, o polityce, że sytuacja nas do tego nie zmusza, że sojusznicy i takie tam inne. Ale jeszcze raz powtarzam - umiesz liczyć LICZ NA SIEBIE.

Balans@ :
No i ostatnio to nawet przestali nas poklepywać po plecach. Może to i dobrze zresztą...

Tu się zgadzam .Zapamiętajcie!Stary kolega zawsze mi powtarzał,że jeśli ktoś poklepuje" cię po plecach to nie po przyjacielsku, tylko dlatego ,że szuka miękkiego miejsca aby wbić ci nóż.

Sejm zakazał żołnierzom zabijać dzieci poniżej 13 lat

Zasady użycia broni przez polskich żołnierzy, służących na misjach poza granicami kraju reguluje nowelizacja ustawy o powszechnym obowiązku obrony, jaką przyjął Sejm. Nie można używać wobec dzieci, których wiek nie przekracza 13 lat, kobiet w widocznej ciąży oraz osób kalekich.

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/306351,sejm-zakazal-zolnierzom-zabijac-dzieci-ponizej-13-lat.html

a jeżeli to dziecko strzela do nas z kałacha? jak sprawdzić że ma dopiero 12 lat 11 miesięcy i 30 dni ? bo rozumiem że taki szczyl może strzelać do naszych ile chce,oj talibowie też czytają i pewnie zaraz zrobi się gorąco.

zanim zaczniecie mówić ze humanizm itp wpiszcie w gogle hasło dzieci żołnierze albo ułatwię sprawę

http://www.google.com/images?hl=pl&q=dzieci+%C5%BCo%C5%82nierze&rlz=1I7_____pl&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=QM_BTIyUD8qCOvDbhPML&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CCoQsAQwAA&biw=1257&bih=592

Niestety, to nie byli Niemcy [każdy by się obecnie chętnie załapał na roboty u nich], ani nawet nasz odwieczny wróg czyli - Rosja. Najechała nas biedna Białoruś, bo po prostu ten cały Łukaszenko się w końcu wnerwił, że tak ciągle zygamy do niego. No i nakryli naszą zwycięską armię czapkami...

Wiadomość z ostatniej chwili: Niemcy odmówili umierania za Gdańsk [tłumacząc się względami ekonomicznymi]. Ale za to bardzo mocno poparli nas Amerykanie oświadczając, że jeżeli Białorusini nie wycofają się w ciągu 48 godzin na linię Wisły, to odwołają swojego ambasadora z Mińska.

A daj spokój PKP oni i tak ledwo przędą. Po co wysadzać pociągi? tam same bidoki jeżdżą...no chyba , że taki z węglem to by chociaż parę okolicznych wsi miało darmowy opał na ciężką zimę . Ja chcę tak jak Zorro ,Janosik i Rumcajs (zabierać bogatym dawać biednym )... z przewagą na Zorro ,bo Zete-Jones obracał :)

• 1 year later...
Prezent od USA

Samoloty C-130, wyprodukowane w 1970 roku i wyremontowane w USA, Polska otrzymała w ramach bezzwrotnej pomocy wojskowej od rządu amerykańskiego. Pierwszy samolot z tej partii Siły Powietrzne otrzymały w lutym 2009 roku, drugi w kwietniu 2010 roku. Przylot dwóch następnych jest planowany na czerwiec i grudzień 2011.

Ponieważ dostawy opóźniały się z winy dokonującej remontów strony amerykańskiej, jako rozwiązanie tymczasowe Amerykanie czasowo wydzierżawili na swój koszt dwie maszyny dla polskiego wojska.

Jeden z tych samolotów uległ wypadkowi w Afganistanie 5 lutego 2010 roku, podczas lotu powrotnego do Polski. Powodem były prawdopodobnie gwałtowne manewry w powietrzu i zniszczenia spowodowane nadmiernym przeciążeniem, a potem trudnym lądowaniem uszkodzonego samolotu.

Według TVN24, która dotarła do raportu komisji, przyczyną awaryjnego lądowania była usterka elektroniki - przerwa w zasilaniu większości urządzeń w kokpicie, w tym sztucznego horyzontu.

C-130 Hercules, mogący zabrać na pokład blisko 20 ton ładunku, to obecnie największy samolot transportowy polskiego wojska. Polskie załogi latały tymi maszynami do Hiszpanii, Gruzji, Iraku i Afganistanu, zrzucając skoczków i zasobniki na spadochronach, przewożąc ludzi i sprzęt potrzebny polskim samolotom F-16 podczas zagranicznych ćwiczeń."

Cyt: wyprodukowane w 1970 roku" = mam pytanko następujące;
ile ma miec lat samochód aby był uznany za zabytek motoryzacji???

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,9446825,Awaryjne_ladowanie_Herculesa_w_Afganistanie___nie.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie