Skocz do zawartości

Pomnik

JoncaA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 229
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
coby mogli się wykazać dobrą wolą we fraternizacji i urzędnicy lokalni i władze wyższego szczebla, proponuję wystawić jeszcze pomniki:
-Wolinianom
-Brandemburczykom
-Czechom
-Rusinom
-Połowcom
-Prusom
-Mongołom
-Litwinom
-Krzyżakom
-Tatarom
-Duńczykom
-Moskalom
-Rosjanom
-Szwedom
-Kozakom
-Turkom
-Austriakom
-Prusakom
-Niemcom
-Ukraińcom
-Sowietom
-Słowakom
Pragnę nadmienić, że niektórym wielokrotnie można stawiać, ponieważ mimo iż starałem się w miarę chronologicznie to ująć i nie pisać o szczegółach to najeżdżali nas co poniektórzy wielokrotnie. A ile miejsc pracy dla kamieniarzy! Jeśli jakąś nację pominąłem to można dopisywać;)
Ps Na poważnie. Zamiast tym co walczyli o Polskę stawiamy pomniki tym co przeciw Niej. To chyba coś nie halo ze świadomością. Wielu którzy walczyli i ginęli za Polskę nie ma pomników w naszym kraju i mówię to o Polakach jak i o cudzoziemcach walczących ramie w ramie z nami. Jak się chce to przykłady można mnożyć.

Niestety z fanatykami - czy to religijnymi, czy to politycznymi, nie da się dyskutować!
Ja w kilku punktach przedstawiłem swoje zdanie na temat tego pomnika, no i zarobiłem wiadro pomyj od prawdziwych Polaków" - co zresztą mnie specjalnie nie zaskoczyło...

Ale jeżeli jakiś gołowąsy młodzian odsyła mnie do szkoły podstawowej, no to wypada zareagować argumentami:

1. Niepodległa Polska odrodziła się tylko i wyłącznie dla tego, że jakimś dziwnym trafem WSZYSCY nasi zaborcy ulegli rozkładowi.
2. Rosja powinna być w gronie państw zwycięzkich, a do tego miała status NAJWAŻNIEJSZEGO SOJUSZNIKA FRANCJI!
3. Gdyby nie Lenin i jego rewolucja zrobiona zresztą za niemieckie pieniądze, to bylibyśmy pewnie Priwislańskim Krajem", no może [wariant optymistyczny] bylibyśmy Księstwem Warszawskim" jako protektorat Rosji.
4. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości w tym temacie, to proponuję poczytać trochę o Denikinie i dlaczego nie uzyskał poparcia Piłsudskiego...
5. Wiem, że fanatyków to pewnie nie przekona, bo ikt im nie powie, że białe jest białe" tym bardziej, że to zbyt późno urodzeni bojownicy są". Ale dziób wam w rufę" jak mawiają marynarze...

I tyle w tym temacie
balans

najśmieszniejsze jest to, że prowokacja się udała...
czego dowodem jest powyższa dyskusja...

_________
idąc z falą:
1. Niepodległa Polska odrodziła się tylko i wyłącznie dla tego, że jakimś dziwnym trafem WSZYSCY nasi zaborcy ulegli rozkładowi.
półprawda - był to warunek konieczny - aczkolwiek niewystarczający...

zdanie to sugeruje że wystarczała bierność... a historia -choćby Twojego Dziadka, mówi zupełnie co innego...

@balans
Ad 1 Nie jakimś dziwnym trafem tylko I wojną którą można było przewidzieć dużo wcześniej jak zresztą zrobił to Piłsudski :
Niemcy
imperializmem i ekspansjonizmem Niemiec, ich chęcią dorównania Anglii i militarnie i pod wzg posiadanych kolonii, chodziło o surowce do gwałtownie rozwijającego się niemieckiego przemysłu a co za tym idzie nowym podziałem świata. Nie wątpliwy wpływ miał też niemiecki nacjonalizm.
Francja
Zadawniony uraz z wojny 1871, chęć odzyskania Alzacji i Lotaryngii, zabezpieczenie status quo w podziale świata
Anglia
Zachowanie status quo
Rosja i Austro-Węgry
Ekspansjonizm w kierunku Bałkanów, niepokoje społeczne w Rosji
Poskutkowało to w raz z ruchami narodowowyzwoleńczymi na Bałkanach zabiciem arcyksięcia Franciszka Ferdynanda a co za tym idzie lawinę wypowiadania wojny.
Ad2 i 3 Zapominasz lub nie wiesz o manifeście Wielkiego Księcia Mikołaja Mikołajewicza, nie wiesz o deklaracji rządu Kiereńskiego z 30 marca 1917 roku w której uznał niepodległość Polski w jej granicach etnograficznych tj. na terenach zamieszkiwanych w przeważającej mierze przez ludność polską. Zapominasz lub nie wiesz jakie straty ludnościowe i materialne poniosła „zwycięska Rosja.
Ad4 Nie muszę czytać bo wielokrotnie czytałem i dowód na to: http://odkrywca.pl/czy-pilsudski-pomogl-bolszewikom-,675273.html#675273
Ad wstęp i p.5 to mam wrażenie, żeś się zbyt późno urodził i nie mogłeś poszaleć jako UB-ek.
Ja nadto mam wąsy i już skończyłem podstawówkę. A na zakończenie pragnę dodać, że dawniej ino puszczałeś bąki na forum ale dziś to już głośno popierdujesz;)

Z rodzinnego albumu: lato 1920 rok, mój dziadek w drodze na front [X]. Dodam jedynie, że jako pracownik Zbrojowni był reklamowany od służby wojskowej, ale jak Bolszewicy podchodzili coraz bliżej Warszawy to się długo nie zastanawiał...
Kopijnik napisał: 1. Niepodległa Polska odrodziła się tylko i wyłącznie dla tego, że jakimś dziwnym trafem WSZYSCY nasi zaborcy ulegli rozkładowi.
półprawda - był to warunek konieczny - aczkolwiek niewystarczający..." Tu pełna zgoda!

Martianie piszesz, że cyt. apominasz lub nie wiesz o manifeście Wielkiego Księcia Mikołaja Mikołajewicza, nie wiesz o deklaracji rządu Kiereńskiego z 30 marca 1917 roku w której uznał niepodległość Polski w jej granicach etnograficznych tj. na terenach zamieszkiwanych w przeważającej mierze przez ludność polską."
No cóż - papier wszystko przyjmie, ale nawet biorąc na poważnie te deklaracje, to w NAJLEPSZYM przypadku bylibyśmy Księstwem Warszawskim" pod protektoratem Moskwy.
A tak ogólnie,to starasz się na siłę mnie obrazić pisząc: Ad wstęp i p.5 to mam wrażenie, żeś się zbyt późno urodził i nie mogłeś poszaleć jako UB-ek.
Ja nadto mam wąsy i już skończyłem podstawówkę. A na zakończenie pragnę dodać, że dawniej ino puszczałeś bąki na forum ale dziś to już głośno popierdujesz;)".

A co Ty możesz wiedzieć o dawnych czasach? Spałeś może na dechach tak ja w latach 80-tych? Byłeś przesłuchiwany przez SB-ka o różnych porach dnia i nocy tak jak ja? Wiesz osobiście co to jest sranie publicznie na oczach wszystkich do Azora?

Balans, już tak pomijając tą dyskusję. Dziadek twój był naprawdę Wielkim Polakiem i dbajmy o to żeby tak jak On umieć walczyć o Ojczyznę, wszyscy żyjemy w kraju od 20 lat wolnym chociaż tu też można powstawiać szpilki. Wielu politykom z racji biurkowego trybu życia brakuje tlenu, nie biegają oni z piszczałkami po polach :) Czasami ich wsiowe pomysły urastają do rangi prowokacji... Na bazie tego tematu mógłbyś powstawiać więcej fotek, bo to one są najciekawsze, słowa przedstawiają jedynie osobiste poglądy. Ja też mam dostęp do bogatego zbioru dawnych fotografii mojej rodziny (w tym też mojego dziadka) ale nigdy nie mam czasu zabrać tego od babci i poskanować. Mój dziadek nie brał udziału w tej bitwie, jednak niektóre ujęcia są arcyciekawe. A co do słuchania przez ciebie RWE, to chyba wielu forumowiczów wyrosło na nim a nie tylko ty, nie wiem natomiast czy miałeś możliwość redagowania i składania w latach 80-tych niezależnych gazet... tzn zależnych tylko od as" :)

Panie balans, gratuluje protoplastow i pamiatek po nich, badz pan lagodny dla co niektorych interlokotorow, wiesz pan ja myslalem ze juz wszyscy ludzie nauczyli sie chodzic w skarpetkach, ale jak widac niektozy uzywaja czegos w zamian.
Nie przekonasz ich pan, chocby nie wiem co, a cala afere jak widac wywolal pan, ktorego pewien periodyk,( ktorego nikt nie czyta ale wszyscy wiedza co pisze), nazwal mianem pewnego zwierzecia trzymajacego staromodny przyrzad do golenia w reku,zreszta ten pan juz tak ma ze lekarz mu zalecil co jakis czas jakiegos szpiega ujawnic, najlepiej sowieckiego lub inna jaczejke, to tak aby mu sie cisnienie w czaszce wyrownalo.
Milego weekendu , moze bez krzyzy ale z dobra pogoda i zimnym Lechem przy grilu zycze.
Pozdrawiam

Wiecie co ? Moim zdaniem , przesadzacie.

Tak poza Waszą pyskówką , wydaje mi się że sprawę powinna regulować ustawa o upamiętnieniu żołnierskich miejsc pochówku.
Powinno pisać wyraźnie , co się komu należy (np wachmanom z W-SS miejsce pod płotem , bez rangi, pozostałym Niemcom nagrobek z symboliką narodową bez symboli nazistowskich , RKKA... i tak dalej). Takie uregulowanie ukróciło by pewną samowolkę interpretacyjną. Powyżej ktoś słusznie napisał , że krzyż prawosławny nie był symbolem uniwersalnym w RKKA 1920 roku.
Owszem , ale też najwyraźniej posłużono się nim aby rozróżnić pomiędzy pochowanymi żołnierzami a ideologią której służyli. Taki troszkę wytrych.

Erih, a mnie sie wydaje ze jak na trzy lata po rewolucji to soldaty pamietali jak matenka zegnac sie uczyla, czy wy myslicie ze oni tak na rozkaz zapomnieli jak cerkiew wyglada i jak sie modlic? komunizm komunizmem ale jak trwoga to do ............
Pozdrawiam

Mój dziadek awansował w 1920 roku na plutonowego. Po zakończeniu walk został oddelegowany do Twierdzy Osowiec. Mam z tego okresu kilka kwitów po moim dziadku. Podobno tam w Osowcu jest obecnie muzeum w tej Twierdzy. Jeżeli zaglądają tu na forum i są zainteresowani, to mogę Im przekazać rodzinne pamiątki po moim dziadku [proszę o kontakt na priv].

balans

Mój ojciec [pierwszy z lewej] Latem 1944 roku, gdy w ramach Batalionu Skała" szedł na odsiecz Powstaniu Warszawskiemu, a miał wtedy 19 lat.
No i co ja mogę poradzić na to, że już w takiej głupiej rodzinie się urodziłem? W rodzinie, w której gdy wzywano do szeregu to zawsze się jacyś frajerzy trafili i szli się szlajać po tych wszystkich powstaniach, zamiast jak inni robić w tym czasie duże pieniądze...

Nawet bez lenina rząd kiereńskiego i tak by nie przetrwał... To dzięki leninowi, Rosja ostała się prawie cała. Demokratyczny rząd tymczasowy lub inny kontynuator tych przemian, po pierwsze nie poradził by sobie z dalszym prowadzeniem wojny które deklarował a nadto by zbankrutował biorąc pod uwagę kredyt zaciągnięte na poczet prowadzonej wojny. Nie poradził by sobie z niepokojami społecznymi i ruchami narodowowyzwoleńczymi w krajach nadbałtyckich, Ukrainie na Kaukazie na dalekim wschodzie z ekspansją japońską... Długo by tu jeszcze wymieniać z czym by sobie nie poradził. Tak więc lenin był w pewnym sensie zbawcą Rosji ponieważ przekierował dążenia narodowe na społeczne- rewolucyjne i zachował imperium prawie" jako całość, zmieniając jedynie formułę władzy na czerwoną dyktaturę. Niemcy, w tamtym okresie i tak zostały by pobite, czy z Rosją czy bez niej. A stany zjednoczone przygotowując się do swej ekspansji nie potrzebowały silnych rywali w postaci silnej Rosji, czy też Anglii. Wiadomą było, że poprą wszystkie idee osłabiające mocarstwa europejskie a co za tym idzie ruchy narodowo wyzwoleńcze. W takim kierunku działał wywiad Amerykański w Rosji. Amerykanie właśnie zrezygnowali z doktryny Monro i szykowali się do światowej ekspansji. Także mowa, że uratowała nas rewolucja i lenin jest nieuzasadniona. Może i tereny wschodnie polski były nieco mniejsze, ale zamiast kierunek wschód wymuszony przez agresję sowieckiej armii można by się było skoncentrować i lepiej przygotować do powstań śląskich wielkopolskich, kompensują domniemane straty" terytorialne na wschodzie. Mając zabezpieczone tyły przez Ukrainę, i kraje nadbałtyckie które prawdopodobnie były by zaangażowane w jakiegoś rodzaju konflikt z Rosją.

Widzisz balans da się dyskutować bez ciągłego popierdywania typu tu cię cytuje ciepły mocz, wypałujcie się, boguojczyżniane dziób wam w rufę, prawdziwi Polacy, spóźnieni bojownicy" itp itd długo by twoje złote myśli. A najlepsze jest to , że jak ci ktoś odpowie w ten sam sposób to skomlesz jaki ty jesteś biedny i obrażany...
Więc jeśli chcesz prowadzić normalną dyskusję to nie popierduj na forum tylko podeprzyj swe tezy dowodami i argumentami.
@kairo
Najlepsze białe skarpetki do ciemnego garnituru i sandałów!
A co do wiary to, albo się wyrzekli albo słabo do niej stosowali, patrząc na ich wyniki w bandytyzmie stosowanym i wobec cywili i wojskowych.

1. Zapominasz Martianie, że Rosja była STRATEGICZNYM sojusznikiem Francji, a ta ostatnia na pewno by nie dopuściła w takiej sytuacji do upadku i rozkładu iałej Rosji", oczywiście między innymi naszym kosztem.
2. Pomawiasz mnie o ciągłe popierdywanie" na tym forum, a sam swoimi fundamentalistycznymi wypowiedziami prowokujesz takie sytuacje.
3. Może faktycznie coś ze mną jest nie tak, bo jestem już w wieku, gdy powinienem pasjami słuchać radyja i swoje pobory przesyłać ojcowi dajrektorowi - o kraj ginie". Ale ku mojemu zdziwieniu - im starszy jestem, to tym trudniej toleruję fanatyków i katotalibów. A do tego nie mam kompleksu zbyt późno urodzonego rewolucjonisty", bo swoje widziałem, swoje przeżyłem i coś tam od komuny oberwałem [tu przyznaję, że mogło być dużo gorzej].

balans

Martian,najsympatyczniejsi i najmilsi dla ludow podbitych byli wojacy z napisem GOTT MIT UNS" na klamrze.
Może i tereny wschodnie polski były nieco mniejsze, ale zamiast kierunek wschód wymuszony przez agresję sowieckiej armii można by się było skoncentrować i lepiej przygotować do powstań śląskich wielkopolskich, kompensują "domniemane straty terytorialne na wschodzie. Mając zabezpieczone tyły przez Ukrainę, i kraje nadbałtyckie które prawdopodobnie były by zaangażowane w jakiegoś rodzaju konflikt z Rosją."
Nie wiedzialem ze piszesz cos w rodzaju SF, masz wiecej takich probek?

...1. Zapominasz Martianie, że Rosja była STRATEGICZNYM sojusznikiem Francji, a ta ostatnia na pewno by nie dopuściła w takiej sytuacji do upadku i rozkładu iałej Rosji", oczywiście między innymi naszym kosztem...
_____
komentarz:
a ta ostatnia na pewno by nie dopuściła w takiej sytuacji do upadku i rozkładu "białej Rosji "
Fragment w trybie przypuszczającym...

Jedna z operacji wywiadu francuskiego polegała na
1. inspirowaniu
2. dozbrojeniu (tysiące kb mauser)
wystąpień rewolucyjnych w Niemczech...
fakty...

Jak napisał Kopijnik -Jak by prześledzić kto kogo dozbrajał i po co, to wyjaśniła by się cała koncepcja nowego ładu europejskiego a nawet światowego, kreowanego w głównej mierze przez USA.
Francja jako główny sojusznik Rosji dozbrajała Polaków w walce z czerwonymi, ale nie dla tego, że czerwoni, ale by znaleźć na miejsce cara nowego sojusznika przeciw Niemcom. Francuska koncepcja oparcia się na Polsce, Rumunii, Czechosłowacji, nawet na Węgrzech była spowodowana bankructwem Rosji jako potęgi militarnej dużo wcześniej niż to by się mogło wydawać... Port Artur i nawet wcześniej. I wojna jedynie obnażyła słabość imperium… My z tej wojny wyszliśmy z dużym potencjałem jako nowy sojusznik. Entuzjazm po odzyskaniu niepodległości naprawdę potrafił w owym czasie zdziałać cuda, a i demograficznie dość jednolici, byliśmy w czołówce Europy. Wystarczyła tylko inwestycja w Polskę i jej sojuszników... Nie małą rolę w postawie Francji odgrywało to, że bali się sojuszu między Niemcami a Rosją i izolowanej wojny z Niemcami. Wszak historia wielokrotnie takie sojusze już widziała... Podobna sytuacja z przerostem formy nad treścią jak w Rosji miała miejsce w Anglii, niby silni, ale nie przełknęli tego co połknęli i czkawką im wychodziły rozproszone kolonie na całym świecie. Z tej wojny z liczących się wówczas krajów zwycięsko wyszły jedynie Stany i Japonia. Dziwić tu może zachowanie Anglii w stosunku do nowego układu sił. Krótkowzrocznie po wojnie zaczęła popierać Niemcy. Nie wiadomo czy głównym prowodyrem tego procederu był Lloyd George, jako zaciekły nacjonalista(ale pod koniec, życia cała jego koncepcja o wyższości ras legła w gruzy i niech się przewraca w grobie), czy jedynie rozpaczliwa próba przeciwstawienia się nowemu porządkowi z USA jako mocarstwem. Jednak postawa ta skutkowała strajkami dokerów w sytuacji gdy wysyłano pomoc do Polski, pisaniem przez prasę angielską o polskim imperializmie itp. Itd. (imperializm karłów chyba tak to określano)… To był prawie import rewolucji do Anglii. Poskutkowało to – Locarno. Popieranie Czechosłowacji w sporze z Polską w trudnych chwilach obrony przed bolszewikami, strajki i w Niemczech i obstrukcja dążeń Francji do pomocy Polsce. A to poskutkowało II wś …
Nie chce mi się dalej pisać, ale znów dziś nam mówią co mamy robić i co jest dla nas dobre…
Ps. balans kufa ale znowu popierdujesz… cytat z twojego autorstwa :
„Ale ku mojemu zdziwieniu - im starszy jestem, to tym trudniej toleruję fanatyków i katotalibów. A do tego nie mam kompleksu zbyt późno urodzonego rewolucjonisty"
I po za tym po twoich określeniach to na forum mnie wezmą za taliba
@ cairo – napisz lepsze albo popytaj kogoś kto wie coś o historii, a nie tylko o polityce i własnych oddalonych od rzeczywistości przekonaniach…

cairo faktycznie nie komentuj bo staniesz się pośmiewiskiem, którym pewnie już się stałeś... Ale możesz się stać jeszcze większym... Tak jak predysponują cię do tego twoje twierdzenia o tolerancji w RPA. Wyjaśnię ci czemu bo to co napisałem to synteza wielu źródeł i publikacji na temat tego okresu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie