Erih Napisano 21 Grudzień 2009 Share Napisano 21 Grudzień 2009 Kol SZUKAM , i wzajemnie , wzajemnie , życzę ...Zwłaszcza świat w kręgu przyjaciół i rodziny , spędzonych na długich , nocnych rodaków rozmowach ( nie wiem jak Ty ale to w świętach lubię najbardziej)Acha , co do szarości to w sklepach szaro było przed SW , i w trakcie jego trwania. Po jego oficjalnym zakończeniu momentalnie zrobiło się bardzo bałaganiarsko ale i bardzo kolorowo. Może nie aż tak jak dziś , ale zmiana była szokująca.Mała zagadka : gdzie do niedawna a może i do dziś utrzymała się socjalistyczna siermiężność - mówię o handlu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Ludzie mieli poglądy czarno-białe. Jedni chcieli władzy a drudzy, żyć w niepodległym i normalnym kraju."Ehm, przepraszam ? Dysponujesz ankietami wszystkich Polaków że się wypowiadasz w imieniu wszystkich ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Szukam- bliższa prawdy wersja brzmi: Jedni chcieli władzy i nie chcieli jej oddać, drudzy chcieli władzy i chcieli ją przejąć. Trzeci mieli wszystko w ... nosie. Czwarta część różne rzeczy robiła". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Yeti czyż byś o dniu dzisiejszym mówił?;)) Tak mi to wszystko truizmami trąca...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Martian- a coś się zmieniło? Poza datą w kalendarzu? Pewne stany świadomości i zootechnika są wieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Mówisz o elektrycznych pastuchach... Dzisiaj to się nazywa TV i PR. Ale chyba masz rację.. a nawet więcej niż chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Dokładnie z zootechniki miałem coś innego na myśli- ale podoba mi się Twój tok rozumowania. A nie chcąc wulgaryzmów pisać delikatnie zasugeruję, że myślę o trzodzie chlewnej i parciu na koryto... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 22 Grudzień 2009 Share Napisano 22 Grudzień 2009 Czyż byś nie wierzył w altruizm w polityce i naszej i światowej;)? Tak pięknie jest a ma być jeszcze lepiej....... Nie bądź Kubuś fatalista;)..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 27 Grudzień 2009 Share Napisano 27 Grudzień 2009 Czlowieksniegu - zmieniło się trochę. Teraz w Wigilię w czasie kolacji nikt nie przynosi do pozbawionego pracy ojca trójki dzieci kolegium za udział w nielegalnym zgromadzeniu /taka swiateczna atrakcja/, a też na widok munduru już chyba nikt nie rzyga, jak np. pięcioletnia /w 1982 roku/ siostra kolegi w czasie każdej wizyty milicji i sb z okazji przeszukania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 28 Grudzień 2009 Share Napisano 28 Grudzień 2009 Tak sobie jeszcze raz czytam posty i zauwazylem pewna rzecz, jesli ktokolwiek posluguje sie przykladami bestialskiego zachowania funkcjonariuszy roznych sluzb w SW, nigdy niepisze ze to jego dotknelo, poslugujecie sie przykladami z zycia innych, a sami gdzie byliscie w tym czasie? Pamietam ze w 1982 w lecie po zabawach" 3majowych z zomo we Wroclawiu obowiazywala godzina milicyjna od 20, w czerwcu to bylo to bardzo uciazliwe , tym bardziej jak sie ma 18 lat, wracalem od kolegi tramwajem i za 15 minut 20 zatrzymali tramwaj, dokladnie nawprost mojego bloku, sprawdzili przepustki jako ze nie mialem, wywiezli do aresztu, na drugi dzien do sukiennic na kolegium, jak pamietam dostalem 300zl.Zaliczylem tez kilka biegow z przeszkodami, gdy nas ganiali za chodzenie po godzinie milicyjnej, nigdy nas nie zlapali, to byly elementy nie z naszej parafi, a my znalismy ktore podworka sie lacz, i ktore piwnice w blokach , tak ze traktowalismy to poniekad jako rozrywke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Wojciech Jaruzelski ma niższą emeryturę. Generał Wojciech Jaruzelski i ośmiu pozostałych członków WRON dostało w styczniu emeryturę mniejszą o prawie połowę - podaje tvn24.pl. To wynik wejście w życie nowej ustawy dezubekizacyjnej, która zmienia sposób naliczanie emerytur dla b. członków WRON i oficerów SB. W styczniu obniżono też emerytury dla 24 tys. byłych oficerów służb specjalnych.Obniżkę emerytur wprowadziła ustawa dezubekizacyjna, która weszła w życie 1 stycznia 2010 roku. Zmienia ona m. in. sposób naliczania emerytur. Od stycznia 41 tys. funkcjonariuszy służb specjalnych PRL oraz 9 członków Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego zacznie dostawać niższe emerytury. http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7440312,Wojciech_Jaruzelski_ma_nizsza_emeryture__Przez_nowa.htmlTo sa dobre wiesci:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 I tak tych odebranych pieniędzy nie zobaczysz :))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Mi wystarcza te ktore mam;))A TE niech dadza emerytom:http://www.efakt.pl/Znamy-projekt-budzetu-Wzrosna-emerytury-,artykuly,51724,1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Kindzal, emeryci tez tych pieniędzy pewnie nie zobaczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Na pewno nie zobaczą. Dziura budżetowa olbrzymia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Rzadza krwi zostaje zaspokojona.Dziwne to ,ale jesli trybunal konstytucyjny,ktory jest najwyzsza instancja orzekajaca , lamie konstytucje w kwestii finansowania prywatnych uczelni koscielnych, i w sprawie ocen z religii na swiadectwie to o jakiej praworzadnosci tu mowic.Dla mnie to rzadza krwi to co zostalo zrobione z emeryturami.Beda panowie mieli na malpeczki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel.kot Napisano 12 Styczeń 2010 Share Napisano 12 Styczeń 2010 Przeczytałem niedawno taką książkę , która wpadła mi właściwie z makulatury.Jest to wywiad przeprowadzony z ówczesnym generałem Wojciechem Jaruzelskim przez dziennikarkę z może nie aż tak do końca bratniej , ale komunistycznej Jugosławi.Wywiad był przeprowadzony w roku 1986 i wątpię aby udzielając go generał kłamał.Oczywiście rozmawiają tam na różne tematy i widać ,że generał mówi szczerze i otwarcie.Ten wywiad umocnił we mnie przekonanie , że wszystkie jego decyzje miały jeden cel.Dobro Polski.Na zakończenie wywiadu powiedział - Nigdy nie przestałem być dumny , że jestem Polakiem.Jest to tylko i wyłącznie moje zdanie na temat tylko i wyłącznie tego człowieka.Oczywiście mógłbym napisać , że zostałem skrzywdzony przez tamten ustrój lub osobiście przez generała.Tylko wtedy było by to kłamstwo z mojej strony.Oczywiście kto został przez tamten ustrój skrzywdzony lub przez generała osobiście ma pełne prawo wyrażać swoje niezadowolenie czy złożeczyć a może nawet porwać się na czyny heroiczne jak pewien pan , który zdaje się we Wrocławiu chciał zabić generała kamieniem i prawie mu się to udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 http://www.tvn24.pl/-1,1637834,0,1,wysokie-renty-zamiast-niskich-emerytur,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 szkoda tylko że mając 100% władzy nic dla Polski nie zrobił. przed stanem wojennym był syf i w czasie jego trwania był syf i po zakończeniu też był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 13 Styczeń 2010 Share Napisano 13 Styczeń 2010 Pieknie to swiadczy o tworcach prawa , teraz uchwala obciecie rent?Kompromitacja na calej linii. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Panie a.korbaczewski nie masz Pan racji zrobił,dzisiaj jeden przykład :jak Pan wiesz mam nadzieję że pamiętamy te czasy Stan Wojenny wprowadził militaryzację /oficerów WP/do fabryk,Urzędów byli to tzw ,,komisarze,,Jeden był w Urzędzie Gminy w Lańcucie.Przyjmował interesantów,ludzie chodzili do niego,na skargę,na decyzję urzędnika,męża pijaka/od razu rozmowa wychowawcza/syna który był niewdzięczny/kamasze/Panie był on jak terapeuta nawet jak nie pomógł,wysłuchał,porozmawiał.Nawet dzisiaj bardzo wielu by chciało aby SW wrócił dla tego człowieka.Chłopy zostawcie Jaruzelskiego w spokoju jego bronią ludzie,wyborcy,jego kojarzą z WP.Wojsko w świadomości przeciętnego obywatela zawsze cieszyło się zaufaniem a że popełniało błędy a kto ich nie popełnia.Chłopy rozmowa z młodym człowiekiem o SW jest jak z niewidomym o kolorach.Pultacie się jak indyki z tego nic.To było i przeszło my co to pamiętamy odejdziemy wy będziecie pisali tylko kto to będzie czytał.Pozdrawiam wszystkich i tych Za itych Przeciw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Z mojego punktu widzenia to stan wojenny doprowadził do faktycznej likwidacji samorządności w wyższych uczelniach.Spowodowała to nowa ustawa o szkolnictwie wyższym uchwalona przez sejm w 1982 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Jeżeli o mnie chodzi to Jaruzelski zawsze kojarzyć mi się będzie ze zniewoleniem i z pewną turecką formacją wojskową.A dla ducha jeszcze tekst jednej piosenki: Ty w uniformie - my w mroku poniekądSztywno podchodzisz siadasz do klawiszyI zamiast zagrać zatrzaskujesz wiekoSkrzydło opada salwą przeciw ciszyDo fortepianu po coś siadał chamieNie wydobędziesz zeń dźwięku rozkazemPod pięścią pryśnie kość i klawisz złamieszAle nie zabrzmią dziejowe pasażeA w rękawiczkach z od krwi sztywnej skóryNigdy nie trafisz w klawisz zamierzonyI zamiast dźwięku z twojej partyturyZawsze się ozwie inny nieproszonyW szkłach czarnych zamiast nut studiujesz co dniaZawiłe klątwy wschodnich alfabetówLecz nawet obcej nie zagrasz melodiiTrzeba się schylić pozbyć się gorsetuTego nie umiesz więc połam klawiszeStruny grać będą bunt i cichą skargęPozrywaj struny znowu pieśń usłyszyszBo pudło w usta zamieni się czarneRoztrzaskaj pudło - zagra miejsce po nimJak gra powietrze pod tańczącym dzwonemTo puste miejsce dziełem twoich dłoniStruną powietrza gardła okręconeGdy umrzesz - trumny które z fortepianówZbijać kazałeś o milczącym świcieMuzykę dotąd zagrają nieznaną -Marsz żałobny co obwieszcza życie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Kiedy myślę o stanie wojennym często przypomina mi się następujący wiersz:Scena przy ognisku Ta mroczna cisza miasta megoCzołgi stojące niby cienieŻołnierze tak niepewni swegoSchylają głowy nad płomieniem Zimno im. I nam luto w gardleBo nikt już nie wie, czy mówimyTą samą mową. Więc milczymyJak czuwający nad umarłym Ognisko dymi. Ktoś z patroluSkrył glowę w dłoniach. Czy zapiekło?Czy płacze? Czy go oczy bolą?Nie wiemy. Stoję zbyt daleko. Ernest Bryll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cairo1 Napisano 24 Luty 2010 Share Napisano 24 Luty 2010 Rychu, jak pomysle to wolalem SW ,niz byc moze grob, lub obcowanie na codzien z polarnymi misiami.A mialo sie wtedy 18 lat i zyc sie chcialo.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.