Skocz do zawartości

Chcecie wiedzieć w jakim kraju żyjecie? No to poczytajcie.

darso

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Akcja antyterrorystów - zabili psa, powybijali okna
Mariusz Parkitny , gs24.pl

Wyłamana brama, powybijane szyby, strzały z broni. Tak wyglądała obława na 19-latka, który dwa lata temu miał sprzedać narkotyki za 30 zł.

- Jestem zaskoczony. Użyto środków niewspółmiernych do ewentualnej winy chłopaka. Przecież sam stawiłby się na przesłuchanie. Wystarczy porównać koszty takiej akcji, nie mówiąc już o stratach jakie poniosła rodzina - mówi mec. Marek Kędziora.

Sprawa dotyczy poniedziałkowej akcji w Wolinie. 19-letni Daniel S. to jeden z trzech zatrzymanych wtedy mężczyzn. Prokuratura postawiła mu jeden zarzut. Dwa lata temu miał sprzedać 16-letniej dziewczynie marihuanę. Na transakcji zarobił ok. 30 zł. Nie przyznaje się do winy. Trafił do aresztu.

Wczoraj o zatrzymaniu oficjalnie poinformowała komenda wojewódzka. Według komunikatu cała trójka to dilerzy narkotyków, a udział antyterrorystów był konieczny, bo mężczyźni mogli mieć broń palną.

Policja przyznaje, że podczas zatrzymania Daniel S. nie stawiał oporu. Nie znaleziono przy nim narkotyków, ani innych obciążający go przedmiotów. A rzekoma broń palna okazała się wiatrówką, którą miał inny z zatrzymanych (nie miał na nią pozwolenie). Rodzina i adwokat S. zarzucają policji brutalną akcję.

- Mój klient jest podejrzany o jedno przestępstwo sprzed dwóch lat. Nie ma zarzutu, że działał w jakiejś grupie zorganizowanej. To, że przy kimś znaleziono wiatrówkę i narkotyki nie może być argumentem najazdu na inny dom. Takie środki użyte do zatrzymania muszą dziwić - dodaje mec. Kędziora.

Oto relacja jednego ze świadków policyjnej akcji. Jest znajomym rodzinny S. Był w ich w domu z niedzieli na poniedziałek. O godzinie 6 rano szykował się do pracy.

- Byłem w kuchni. Widziałem jak rozpędzony wóz taranuje bramę i wjeżdża na podwórko. Obok wbiegło kilku antyterrorystów w kominiarkach. Zastrzelili psa, który biegał na dworze. Drugiego, sześciomiesięcznego szczeniaka, który wybiegł z merdającym ogonem, ranili pięcioma strzałami. Nie zareagowali, gdy mama Daniela widząc co się dziele krzyknęła, że idzie im otworzyć drzwi. Używali nabojów hukowych i ostrej amunicji. Mnie rzucili na ziemię i przycisnęli butem, choć w ogóle nie mam nic wspólnego ze sprawą. Uszkodzili mi rękę - opowiada.

Antyterroryści strzałami rozbili kilka szyb w mieszkaniu. Potem zatrzymali Daniela S., który spał w swoim pokoju. Ślady po pociskach są na drzwiach i ścianach. Nasz rozmówca znalazł kilka łusek po pociskach, których policjanci nie zdążyli zabrać. Prokuratura zaprzecza, że wydała polecenie użycia oddziału antyterrorystycznego.

Policja broni akcji.

- Takie działania przygotowuje się wcześniej, aby zapewnić ochronę zdrowia i życia osób i policjantów. Mieliśmy informacje, że podejrzani mogli mieć narkotyki i broń. stąd decyzja o zastosowaniu takich środków - powiedziała asp. Alicja Śledziona z zachodniopomorskiej policji.

Może powyższy materiał nie bardzo dotyczy tematyki forum ale w kontekście wizyty" antyterrorystów, którzy z powodu wiatrówki, posiadanej bez zezwolenia (od kiedy na wiatrówkę trzeba mieć zezwolenie???) zrobili mega wjazd do człowieka z użyciem broni tłumaczy też histerię służb dookoła arsenałów" broni znajdywanych u poszukiwaczy, a które okazują się złomami, dekami albo skorupami pocisków.
Napisano
Darso- dla Twojej zdrowotności:

Art. 8.
W rozumieniu ustawy bronią pneumatyczną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonego gazu jest zdolne do wystrzelenia
pocisku z lufy lub elementu ją zastępującego i przez to zdolne do rażenia celu na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępujący
przekracza 17 J.

A całość( jeśli się nie mylę nowelizacji nie ma ):

http://www.militaria.pl/upload/wysiwyg/gfx/pdf/ustawa_bron_amunicji_99_ujednolicony.pdf

PS Ale jak oni do psa pięć razy strzelali? Debilna akcja, debilnych funkcjonariuszy....
Napisano
Często przed akcją kominiarzy" następuje tzw. rozpoznanie. Owe zorientowanie się w sytuacji przez oficerów operacyjnych jest podstawą do dobrania odpowiednich środków"...W tym przypadku takowego rozpoznania albo nie było, albo było przeprowadzone niezbyt dokładnie...
Napisano
Nasz rozmówca znalazł kilka łusek po pociskach, których policjanci nie zdążyli zabrać"
Niech je wystawi na aukcji w internecie...
Napisano
AKMS ciekawe gdyby Tobie zrobiono z domu czy mieszkania przysłowiową sałatkę" za to że nie zapłaciłeś np. mandatu o wysokości 20zł za przejscie na czerwonym świetle, czy też by dopisywał Ci taki czarny humor.. :)
Napisano
Niech je wystawi na aukcji w internecie..."

Ta i mu wjadą drugi raz, zastrzelą kota i postrzelą chomika, bo handlował istotnymi częściami amunicji :-)

Pozdrawiam :-)
Napisano
Napompowani kolesie z AT to już norma.
Brak wrażeń to sobie te wrażenia sami fundują.
Szkoda, że nie zrobili im tam drugiej Magdalenki by się psy znowu zbierały do kupy przez 5 lat.
Szkoda gadać .....
Napisano
Brak kompetencji w policji, prokuraturze i sadownictwie a przede wszystkim brak osobistej odpowiedzialnosci za wydawane decyzje jest porazajacy. I wszystko w imie prawa.
Napisano
Antyterroryści strzałami rozbili kilka szyb w mieszkaniu"... no to ciekawe co by powiedzieli gdyby ktoś taką zabłąkaną" kulą wyłapał. Nie lubię poniedziałku" nabiera nowego znaczenia. tylko że mój w tym wypadku to była miła wizyta"
Napisano
ZUBIKED patrz pierwszy post. Jest w nim zdanie:
Prokuratura zaprzecza, że wydała polecenie użycia oddziału antyterrorystycznego."
Napisano
Jakoś w Ustawie o Ochronie Zwierząt nie ma wzmianki o tym, że interweniujący policjanci mogą sobie zabijać psa:

Art. 6.
1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nim jest zabronione.
2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:
1) umyślne zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, niestanowiące dozwolonego prawem zabiegu lub doświadczenia na zwierzęciu;

Art. 33.
1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:
...
4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego, a także dla zwierząt hodowlanych lub dziko żyjących;
...
2. Jeżeli zachodzą przyczyny, o których mowa w ust. 1 pkt 2–5, zwierzę może być uśmiercone za zgodą właściciela, a w braku jego zgody, na podstawie orzeczenia lekarza weterynarii. Ustalenie właściciela i uzyskanie jego zgody nie dotyczy zwierząt chorych na choroby zwalczane z urzędu.

Uzycie broni palnej jest dopuszczone jedynie w przypadku konieczności bezzwłocznego uśmiercenia, w celu zakończenia
cierpień zwierzęcia.

Zatem panowie policjanci złamali prawo zabijając tego psa, oraz umyślnie raniąc drugiego.
Napisano
ja tam bym ich wysłał do afganistanu...zanim by strzelił to by się zesrał...ze strachu...!"
darpoj, co będziesz mięczaków wysyłał? Sam jedz! Zawstydź amatorów z AT-niech to talibowie na Twój widok sr*ją ze strachu! Heh!
Napisano
Panowie przychamujcie troszke ok?
Nasuwa mi sie pytanie czy to ten slawny oddzial AT, ktory kilka lat temu wysadzil pol bloku w Szczecinie, otwierajac sobie drzwi materialem wybuchowym?
Napisano
I gdzie jest szeregowy Marucha co w towarzystwie psa służbowego Rumcajsa potrafił spacyfikować całą zabawę w remizie ?? Szeregowy , nie posterunkowy , bo to jeszcze za MO było...
Napisano
świetnie policja działa,zapraszam do mnie mam drzwi o wadze200 kg,metalowe około 20 rygli,autem ich nie sforsujesz,no chyba że użyjesz 1-2 kg tnt.policja postępuje jak dzieci z piaskownicy,czy tam naprawdę służą sami pajace,proszę przestańcie robić z siebie smerfuf,a tak na marginesie u mnie jakieś dziecko ostatnio obrobiło bank to już 20 w tym roku.proponuję zrobić areszt dla dzieci i przedszkolaków.
Napisano
podobny odział AT,został pobity przez nastolatków w reducie,we wrocku w 1994 roku,śmieszne ,ale tacy generalne oni są,są konkretne jednostki osobowe,ale to już inna bajka.(wolą służbę w lepszych org.za lepszą kasę)
Napisano
Kolego , jak ATciaki zobaczą takie drzwi , to użyją tyle MW że połowa bloku polegnie... i zgadnij na czyje konto to pójdzie ?
(Ja nie straszę , ja się czuję rozgoryczony i zniesmaczony... )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie