darso Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 Akcja antyterrorystów - zabili psa, powybijali oknaMariusz Parkitny , gs24.plWyłamana brama, powybijane szyby, strzały z broni. Tak wyglądała obława na 19-latka, który dwa lata temu miał sprzedać narkotyki za 30 zł.- Jestem zaskoczony. Użyto środków niewspółmiernych do ewentualnej winy chłopaka. Przecież sam stawiłby się na przesłuchanie. Wystarczy porównać koszty takiej akcji, nie mówiąc już o stratach jakie poniosła rodzina - mówi mec. Marek Kędziora.Sprawa dotyczy poniedziałkowej akcji w Wolinie. 19-letni Daniel S. to jeden z trzech zatrzymanych wtedy mężczyzn. Prokuratura postawiła mu jeden zarzut. Dwa lata temu miał sprzedać 16-letniej dziewczynie marihuanę. Na transakcji zarobił ok. 30 zł. Nie przyznaje się do winy. Trafił do aresztu.Wczoraj o zatrzymaniu oficjalnie poinformowała komenda wojewódzka. Według komunikatu cała trójka to dilerzy narkotyków, a udział antyterrorystów był konieczny, bo mężczyźni mogli mieć broń palną.Policja przyznaje, że podczas zatrzymania Daniel S. nie stawiał oporu. Nie znaleziono przy nim narkotyków, ani innych obciążający go przedmiotów. A rzekoma broń palna okazała się wiatrówką, którą miał inny z zatrzymanych (nie miał na nią pozwolenie). Rodzina i adwokat S. zarzucają policji brutalną akcję.- Mój klient jest podejrzany o jedno przestępstwo sprzed dwóch lat. Nie ma zarzutu, że działał w jakiejś grupie zorganizowanej. To, że przy kimś znaleziono wiatrówkę i narkotyki nie może być argumentem najazdu na inny dom. Takie środki użyte do zatrzymania muszą dziwić - dodaje mec. Kędziora.Oto relacja jednego ze świadków policyjnej akcji. Jest znajomym rodzinny S. Był w ich w domu z niedzieli na poniedziałek. O godzinie 6 rano szykował się do pracy.- Byłem w kuchni. Widziałem jak rozpędzony wóz taranuje bramę i wjeżdża na podwórko. Obok wbiegło kilku antyterrorystów w kominiarkach. Zastrzelili psa, który biegał na dworze. Drugiego, sześciomiesięcznego szczeniaka, który wybiegł z merdającym ogonem, ranili pięcioma strzałami. Nie zareagowali, gdy mama Daniela widząc co się dziele krzyknęła, że idzie im otworzyć drzwi. Używali nabojów hukowych i ostrej amunicji. Mnie rzucili na ziemię i przycisnęli butem, choć w ogóle nie mam nic wspólnego ze sprawą. Uszkodzili mi rękę - opowiada.Antyterroryści strzałami rozbili kilka szyb w mieszkaniu. Potem zatrzymali Daniela S., który spał w swoim pokoju. Ślady po pociskach są na drzwiach i ścianach. Nasz rozmówca znalazł kilka łusek po pociskach, których policjanci nie zdążyli zabrać. Prokuratura zaprzecza, że wydała polecenie użycia oddziału antyterrorystycznego.Policja broni akcji.- Takie działania przygotowuje się wcześniej, aby zapewnić ochronę zdrowia i życia osób i policjantów. Mieliśmy informacje, że podejrzani mogli mieć narkotyki i broń. stąd decyzja o zastosowaniu takich środków - powiedziała asp. Alicja Śledziona z zachodniopomorskiej policji.____________________________________________________Może powyższy materiał nie bardzo dotyczy tematyki forum ale w kontekście wizyty" antyterrorystów, którzy z powodu wiatrówki, posiadanej bez zezwolenia (od kiedy na wiatrówkę trzeba mieć zezwolenie???) zrobili mega wjazd do człowieka z użyciem broni tłumaczy też histerię służb dookoła arsenałów" broni znajdywanych u poszukiwaczy, a które okazują się złomami, dekami albo skorupami pocisków.
bjar_1 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Niezłe cymbały... Za takie numery ktoś powinien nieźle im się do d*** dobrać.
Czlowieksniegu Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Darso- dla Twojej zdrowotności:Art. 8.W rozumieniu ustawy bronią pneumatyczną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonego gazu jest zdolne do wystrzeleniapocisku z lufy lub elementu ją zastępującego i przez to zdolne do rażenia celu na odległość, a energia kinetyczna pocisku opuszczającego lufę lub element ją zastępującyprzekracza 17 J.A całość( jeśli się nie mylę nowelizacji nie ma ):http://www.militaria.pl/upload/wysiwyg/gfx/pdf/ustawa_bron_amunicji_99_ujednolicony.pdfPS Ale jak oni do psa pięć razy strzelali? Debilna akcja, debilnych funkcjonariuszy....
zmija Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Często przed akcją kominiarzy" następuje tzw. rozpoznanie. Owe zorientowanie się w sytuacji przez oficerów operacyjnych jest podstawą do dobrania odpowiednich środków"...W tym przypadku takowego rozpoznania albo nie było, albo było przeprowadzone niezbyt dokładnie...
8total4 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 ee tam, pewnie podejrzany bronił się z wykopanego wczoraj CKM'u strzelajac nabojami ze 150-letnim prochem, na dodatek szkolniakami ;)
AKMS Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Nasz rozmówca znalazł kilka łusek po pociskach, których policjanci nie zdążyli zabrać"Niech je wystawi na aukcji w internecie...
8total4 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 AKMS ciekawe gdyby Tobie zrobiono z domu czy mieszkania przysłowiową sałatkę" za to że nie zapłaciłeś np. mandatu o wysokości 20zł za przejscie na czerwonym świetle, czy też by dopisywał Ci taki czarny humor.. :)
Skok Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Niech je wystawi na aukcji w internecie..."Ta i mu wjadą drugi raz, zastrzelą kota i postrzelą chomika, bo handlował istotnymi częściami amunicji :-)Pozdrawiam :-)
v Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Napompowani kolesie z AT to już norma.Brak wrażeń to sobie te wrażenia sami fundują.Szkoda, że nie zrobili im tam drugiej Magdalenki by się psy znowu zbierały do kupy przez 5 lat.Szkoda gadać .....
kuczman Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Brak kompetencji w policji, prokuraturze i sadownictwie a przede wszystkim brak osobistej odpowiedzialnosci za wydawane decyzje jest porazajacy. I wszystko w imie prawa.
Lindenhof Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Antyterroryści strzałami rozbili kilka szyb w mieszkaniu"... no to ciekawe co by powiedzieli gdyby ktoś taką zabłąkaną" kulą wyłapał. Nie lubię poniedziałku" nabiera nowego znaczenia. tylko że mój w tym wypadku to była miła wizyta"
8total4 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Antyterroryści strzałami rozbili kilka szyb w mieszkaniu".Pewnie powiedzą że rzucali kamieniami ;)
ZUBIKED Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Wydaje mi się że środki urzyte przez AT były szyte na miarę podaną przez organy ścigania i prokuratora.
darso Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 ZUBIKED patrz pierwszy post. Jest w nim zdanie:Prokuratura zaprzecza, że wydała polecenie użycia oddziału antyterrorystycznego."
Lindenhof Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 to znaczy co? AT wykazała się własną inicjatywą?
BRAT_MIH Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Jakoś w Ustawie o Ochronie Zwierząt nie ma wzmianki o tym, że interweniujący policjanci mogą sobie zabijać psa:Art. 6.1. Nieuzasadnione lub niehumanitarne zabijanie zwierząt oraz znęcanie się nad nim jest zabronione.2. Przez znęcanie się nad zwierzętami należy rozumieć zadawanie albo świadome dopuszczanie do zadawania bólu lub cierpień, a w szczególności:1) umyślne zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, niestanowiące dozwolonego prawem zabiegu lub doświadczenia na zwierzęciu;Art. 33.1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:...4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego, a także dla zwierząt hodowlanych lub dziko żyjących;...2. Jeżeli zachodzą przyczyny, o których mowa w ust. 1 pkt 2–5, zwierzę może być uśmiercone za zgodą właściciela, a w braku jego zgody, na podstawie orzeczenia lekarza weterynarii. Ustalenie właściciela i uzyskanie jego zgody nie dotyczy zwierząt chorych na choroby zwalczane z urzędu.Uzycie broni palnej jest dopuszczone jedynie w przypadku konieczności bezzwłocznego uśmiercenia, w celu zakończeniacierpień zwierzęcia.Zatem panowie policjanci złamali prawo zabijając tego psa, oraz umyślnie raniąc drugiego.
darpoj Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 ja tam bym ich wysłał do afganistanu...zanim by strzelił to by się zesrał...ze strachu...!
AKMS Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 ja tam bym ich wysłał do afganistanu...zanim by strzelił to by się zesrał...ze strachu...!"darpoj, co będziesz mięczaków wysyłał? Sam jedz! Zawstydź amatorów z AT-niech to talibowie na Twój widok sr*ją ze strachu! Heh!
woytas Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Panowie przychamujcie troszke ok?Nasuwa mi sie pytanie czy to ten slawny oddzial AT, ktory kilka lat temu wysadzil pol bloku w Szczecinie, otwierajac sobie drzwi materialem wybuchowym?
Erih Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 I gdzie jest szeregowy Marucha co w towarzystwie psa służbowego Rumcajsa potrafił spacyfikować całą zabawę w remizie ?? Szeregowy , nie posterunkowy , bo to jeszcze za MO było...
stg1971 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 świetnie policja działa,zapraszam do mnie mam drzwi o wadze200 kg,metalowe około 20 rygli,autem ich nie sforsujesz,no chyba że użyjesz 1-2 kg tnt.policja postępuje jak dzieci z piaskownicy,czy tam naprawdę służą sami pajace,proszę przestańcie robić z siebie smerfuf,a tak na marginesie u mnie jakieś dziecko ostatnio obrobiło bank to już 20 w tym roku.proponuję zrobić areszt dla dzieci i przedszkolaków.
stg1971 Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 podobny odział AT,został pobity przez nastolatków w reducie,we wrocku w 1994 roku,śmieszne ,ale tacy generalne oni są,są konkretne jednostki osobowe,ale to już inna bajka.(wolą służbę w lepszych org.za lepszą kasę)
Erih Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 Kolego , jak ATciaki zobaczą takie drzwi , to użyją tyle MW że połowa bloku polegnie... i zgadnij na czyje konto to pójdzie ?(Ja nie straszę , ja się czuję rozgoryczony i zniesmaczony... )
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.