Czlowieksniegu Napisano 9 Listopad 2009 Napisano 9 Listopad 2009 Mihura- obudź się. W tym wypadku nie ma zwycięzców.
dzieci3 Napisano 10 Listopad 2009 Napisano 10 Listopad 2009 Gdzie istotne są własne interesy bądz rodziny,nie potrzebują już poklasku przyjaciół.Pzdr.
grzeb Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski w Złotowie:http://www.dzienniknowy.pl/aktualnosci/pokaz/20872.dhtml
jacek1962 Napisano 30 Listopad 2011 Napisano 30 Listopad 2011 A ten ksiądz to nowa wyrocznia o tych smutnych sprawach.Mnie się wydaje że Ukraińcy więcej zrobili niż my w tym delikatnym temacie.U nas ,,larum grają,,tam po prostu takich się odsuwa od władzy i po problemie.Po obydwu stronach granicy siedzą ludzie którzy z tego tematu żyją i w sumie dzięki temu tematowi istnieją.Ten,, kapłan,,od siedmiu boleści i ósmej zgryzoty powinien zająć się szerzeniem miłości nie nienawiści.Całe szczęście że młodych ludzi te czasy tak naprawdę to nie interesują.Może to i dobrze?Kiedyś młoda osóbka powiedziała do mnie,,co było a nie jest nie pisze się w rejestr,,Miała racje czy nie? Dziś nie mamy żadnych problemów z żadnym sąsiadem czyja to zasługa strach pisać.Pozostały pieski co szczekają,ale ich szczekaniem tak naprawdę niewielu się przejmuje.I to jest najbardziej optymistyczne w tym temacie.
erwin1 Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 Nie o zemstę, lecz o pamięć wołają ofiary" -gdzie tu nawoływanie do nienawiści??Kłania się czytanie ze zrozumieniem czy ty już tak masz kolego że wszystko co nie po twojej myśli to be?A ten kapłan robi więcej dla tej sprawy niż nasz rząd.Pisanie w ten sposób o księdzu Isakowiczu od siedmiu boleści....."znasz człowieka czy tylko tak już masz ?I co ma znaczyć co było a nie jest.."że co nie było ludobójstwa na Wołyniu?
grba Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 Kolega załatwił mi kilka książek wspomnieniowych napisanych przez banderowców. Zaczynam czytać, bo chcę się dowiedzieć: dlaczego?
pmf1 Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 Erwinie drogi, sam widzisz co oznacza wolność słowa w naszej Polsce.Ksiądz, jak to często bywa w tych czasach, względem co niektórych, wysypał perły przed...pozdrawiam
steell Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 Myślę, że kult Bandery w nowej europie zaproponowanej przez Sikorskiego dzielić już nikogo nie będzie.
kijow Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 każdy naród ma swojego bohatera Polacy mają Piłsudskiego Ukraińcy Banderę duża większość Rosjan Stalina,a mądrzy ludzi umieją odpowiednio interpretować historię i wiedzą kto naprawdę jest bohaterem.
Martian Napisano 1 Grudzień 2011 Napisano 1 Grudzień 2011 kijów oświeć nas, ciemnych, będziemy wdzięczni;)))) Kto to????
DOMILUD PL Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Tak jak napisał steel, z tej demokracji to tylko same kłopoty. Każda nacja chce mieć swoich bohaterów. I po co.Dobre" przykłady z historii jak np.:Jugosławia - Josip Bros TitoNiemcy - BismarckZSRR - Stalinświadczą o tym, że gwarancje spokoju i dobrobytu zapewni tylko samodzierżca, który żelazną pięścią ukróci wszelkich niesfornych krzykaczy i wolnomyslicieli, którym zachciewa się wolności.Tak i teraz niech zapanuje Jeden, Wielki Ojro, o przepraszam Grose Euro. A kto myśli inaczej ten jest osioł i cham ze wsi.
jacek1962 Napisano 2 Grudzień 2011 Napisano 2 Grudzień 2011 Panowie-demonizujecie Banderę jaki kult?Jaki procent Ukraińców żyje na terytorium dawnej II Rzeczypospolitej?.Koledzy po jednej i po drugiej stronie granicy są nieliczni,, patrioci ,,którzy żyją przeszłością.Panowie te czasy minęły, Wrocław jest byłym miastem niemieckim a Lwów jest byłym miastem Polskim i tyle.W tym temacie można pisać i pisać tylko po co?Ja myślę że niejaki Bandera jest bardziej znany w naszym kraju niż na Ukrainie.
kindzal Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Panowie bez przesdy. Cos mi mowi ze DOMILUD poprostu ironizowal;)A co do Bandery to cenia go tylko niektorzy Haliczanie, a wiekszosc Ukraincow uwaza go za kolboranta i bndziora!
grba Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Właśnie czytam książeczkę Bohdana Czajkiwskiego Fama" firma reklamowa Romana Szuchewycza.
kijow Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Polacy uważają Banderę za bohatera narodowego tylko we Lwowie i okolicach,a znowu byłem na Wołyniu na wycieczce to tam Piłsudski nasz narodowy bohater jest wrogiem publicznym numer 1 ,uważają go za okupanta,zarzucając Mu że bezprawnie zasiedlił Wołyń Polakami a z Ukraińców zrobił klasę niszą ludzi.Dlatego moi drodzy lepiej poznawać prawdziwą historię niż interpretować ją na swój sposób.
kijow Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 przepraszam za błąd Ukraińcy uważają za b............
erwin1 Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Bandyci i spadkobiercy bandytów mierzą wszystkich swoją miarą,takie jest moje zdanie i już.
DOMILUD PL Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 Ech okrezna5, niciewo ty nie poniał.A co do Ukraińców i Bandery. Ukraińcy na gwałt szukają swoich bohaterów, korzeni. Jedno z największych państw w Europie i z zaledwie 20 letnią historią :) Przecież coś trzeba napisać w podręcznikach do historii, czegoś trzeba uczyć młode pokolenie. Wątpliwych bohaterów się podrasuje", wstydliwe fakty z przeszłości wyciszy, z drobnych incydentów powstaną kampanie, a z pospolitego ruszenia pod nazwą UPA - wykreuje się armię Ukrainy. Tylko co dalej?
kijow Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 domilud pl nie przesadzaj że oni na siłę szukają bechterów i że ich historia ma dopiero 20 lat, a Ruś Kijowska to co to było nie dzisiejsza Ukraina?
DOMILUD PL Napisano 3 Grudzień 2011 Napisano 3 Grudzień 2011 kijów, to 800 lat wstecz, daj spokój. A co w międzyczasie?
laleczkaVTBS1 Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 Co było ,a nie jest,nie pisze się w rejestr". Tego chyba nie pisze człowiek wykształcony o stosunkach polsko-ukraińskich.Żal. Zbrodnie ludobójstwa nie ulegają przedawnieniu. Ukraińcy ( w fachowych opracowaniach pisze się ukraińscy nacjonaliści",aby uniknąć obciążenia odpowiedzialnością całego narodu) w sile swego wieku męskiego" odwoływali się do działalności Petlury,MAchny,Żeleźniaka czy GOnty opiewając ich mianem bohaterów,a więc to nie jest tak,że Bandera nie miał ohaterskich " poprzedników.
Martian Napisano 2 Marzec 2012 Napisano 2 Marzec 2012 @ kijównapisałeś:Dlatego moi drodzy lepiej poznawać prawdziwą historię niż interpretować ją na swój sposób." i daleja Ruś Kijowska to co to było nie dzisiejsza Ukraina?"nie mówiąc już o echterach"...Musisz się ze swoją wiedzą do urzędu patentowego udać;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.