Skocz do zawartości

7TP?

Gość panzergrzes2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy ktos z was slyszal o takim pojezdzie ewentualnie wiekszych elemetach zachowanych w muzeum?

pozdrawiam
  • Odpowiedzi 63
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W MWP w Warszawie są: elementy wieży, koła gąsienice, działo Bofors wz. 37.

Jeden z kolekcjonerów, aktywny uczestnik tego forum wraz ze swoją grupą skompletował już znaczną część pojazdu ( co najmniej jeden kompletny bok)

Poza tym u wielu kolekcjonerów w Polsce widziałem pojedyńcze elementy siódemki"

Napisano
W Żurawicy koło Przemyśla jest jednostka wojskowa poręcze wejścia do sztabu są z gąsienic, a pozatym ta jednostka jest związana Historycznie z 7TP i z oddziałem Maczka nawet bataliony czołgów które tam stacjonują przybrały emblematy występujące na tych czołgach czyli pantere w skoku .
Napisano
Jeżeli pisze na tym forum, to może się przyzna ten, który ma prawie kompletny 7TP (bez wieży). Widziałem zdjęcia.
Napisano
Pewnie zabrzmi to niewiarygodnie ale człowiek z Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu z którym rozmawiałem twierdził że być może będzie musiał przestawić czołgi w swoim hangarze aby zrobić miejsce właśnie dla 7TP. Podobno stoi na dnie stawu w centralnej Polsce ale na razie nie ma kasy na wydobycie. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Napisano
Czy w Żurawicy gąsienice wykorzystane na poręcze, to nie są z tankietek, bo wydaje mi się, że są zbyt wąskie jak na czołg.
Pozdrawiam
bram
Napisano
Napisałem, że przypominają gasienice z tankietki, bo pamiętam je z telewizji. Kiedyś był program o tej jednostce i pokazano również te poręcze, wtedy wydały mi się, że są takie jak w tankietkach.
Pzdr
Bodziu
Napisano
Gasienice sa od tankietki.Co do tego kadluba to jeszcze brakuje troche.Caly czas sie kompletuje.
Mialem napisac elementy,sorki za blad!!!

pozdrawiam panzergrzes
Napisano
Co myslicie o tym aby zbudowac 7 z oryginalnych czesci natomiast brakujace dorobic czy zostawic to w czesciach jak to zasugerowal pewien pan z muzeum!

pozdrawiam
Napisano
Co za różnica czy będzie 5% oryginalnych części czy 50%? Replika zawsze pozostanie repliką. Po co ładować w nią oryginalne blachy, skoro można zrobić nowe? Co innego np. taka Pantera, gdzie wykonanie takiego kadłuba od nowa byłoby nieopłacalne. Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że blachy, które posiadasz są bez wartości. One są bezcenne, skoro nie ma dokumentacji...

Pzdr,

jotes
Napisano
Z muzealnego i oświatowego puntku widzenia lepiej jest mieć cały czołg -nawet w 50 procent replikę- niż połówkę orginału.
Chdzi o to, że przeciętny polak nie ma pojęcia, że istaniało coś takiego jak 7TP i że było lepsze niż niemce więc chociaż jeden kopletny egzemplaż jest batdszo potrzebny.
Napisano
Też myślę, że albo uruchomić to co jest (przynajmniej żeby był kompletny) i trochę dołożyć części (napisać co i jak jest nieoryginalne), lub zbudować replikę działającą i drugi złożyć z oryginalnych części (nawet niekompletny). Szkoda, że się tak mało uchowało.
Pozdrawiam
Napisano
Czesci dorobione zawsze mozna wymienic na oryginaly ktore sie byc moze znajda.jest taka szansa ze gdzies sa.
Napisano
Podoba mi się mysl by zbudowac jeżdżącą replikę. Byloby super choc to na strasznie drogie. Oprócz tego poskładać orginalne części do kupy, uzupełnić obrys czołga płytami z plexi i ta konstrukcje postawic w muzeum.
Napisano
najlepiej na dziedzińcu MWP, niech sobie rdzewieje
Napisano
Mam pytanie do speców od 7TP:
Jakie są dalsze losy tej wieżyczki od w/w czołgu, w której jakiś rzeźbiarz powycinał esy-floresy? Ma ktoś może zdjęcie jak wyglądało to dzieło sztuki"? W sumie historia brzmi dość zabawnie, a po przeszukaniu forum nic nt. nie znalazłem.
pozdr.
Napisano
Juz kilka razy prosilem szanownych kolegow o to samo i inic. Ale tez podobno nie ma na co patrzec: Jakies dziury i esyfloresy powycinane palnikiem...
Napisano
To zależy od przedmiotu zainteresowań: czy pol. broń pancerna, czy pol. sztuka współczesna :)
Może jednak ktoś wrzuci fotkę? I opowie całą historyjkę..
Napisano
Ta wieża pochodzi z Vickersa MK .E model B 10 BK .Szukajcie
MILITARIA Vol.No.4 1993r

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie