woytas Napisano 23 Maj 2009 Autor Share Napisano 23 Maj 2009 Zrabowany na początku II Wojny Światowej proporzec Związku Legionistów Polskich - Oddział Pabianice został wystawiony do licytacji w niemieckim domu aukcyjnym – donosi Dziennik Polski". Ministerstwo Kultury zamierza interweniować.http://www.tvn24.pl/-1,1601662,0,1,niemcy-licytuja-polski-sztandar,wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 23 Maj 2009 Share Napisano 23 Maj 2009 PKP! Zjednoczona Europa w! Oddać obywatelowi Niemiec własność" sprzed 1939 r. porzuconą w 1945 r. to TRZEBA - zgodnie ze świętym prawem własności (unijnym!). Jak chodzi o sztandar (zrabowany!), to można wziąć udział w licytacji! Tfu! Na pohybel. Czarnym i czerwonym!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 14:25 23-05-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 Niemiec nie chce zwrócić zrabowanego sztandarupmaj 30-05-2009, ostatnia aktualizacja 30-05-2009 08:16Wczoraj na aukcji miał być wystawiony zrabowany przez esesmanów, we wrześniu 1939 roku, przedwojenny sztandar Związku Legionistów Polskich. Udało się go wycofać dzięki interwencji Ministerstwa Spraw Zagranicznych.Cenny sztandar chciał sprzedać Kai Winkler, szef niemieckiego domu aukcyjnego, który nie zaprzecza, że sztandar został wywieziony z Polski, ale odmawia zwrócenia go prawowitym właścicielom - donosi Dziennik".Teraz sprawą odzyskania sztandaru zajmie się wynajęta przez MSZ kancelaria prawna. Będzie negocjować z Winklerem zwrot sztandaru. - W ostateczności pójdziemy do sądu - mówi gazecie jeden z wysokich urzędników resortu.PAPhttp://www.rp.pl/artykul/15,312923_Niemiec_nie_chce_zwrocic_zrabowanego_sztandaru.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 sprawa jest jasna.niech udokumentują to, iż sztandar trafił do Niemiec legalnie, wtedy niech handlują..Niestety tak się składa, iż owy sztandar Związku Legionistów, jak i wiele innych cennych zabytków (w tym numizmatów) zostało nam zrabowanych w `39 a teraz są spokojnie sprzedawane na całym świecie..Każdy kto pozwala na taki obrót sprawy i milczy wobec naszej własności, popiera rabusiów którzy wywozili nam największe dobra.mam nadzieję że szybko i bez zbędnych pyskówek" sztandar wróci do Polski.pozdrawiam!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 10:47 30-05-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 30 Maj 2009 Share Napisano 30 Maj 2009 A ja bym chciał żeby sprawa trafiła do sądu. Może się Niemiaszek nauczy ze kradzione nie tuczy , jak dostanie wyrok za paserkę. Umyślną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hary DZ Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 Dalszy ciąg sprawy: http://wiadomosci.onet.pl/2061980,11,polska_odzyska_swoj_legendarny_sztandar,item.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 Niech sztandar odkupi od posiadacza rząd RFN i przekaże jako zwrot zagrabionego Polsce mienia po 1939 roku. Da się ? Tylko trzeba chcieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolfik1 Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 od tego są odpowiednie służby w naszym państwie no chyba że wszyscy się teraz podsłuchują i nie mają czasu na dyrdymały...:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 Myślę, że jedynym sposobem jest odkupienie go ( z ręki do ręki). Kogo może obchodzić, że sztandar jest polski? W demokracji tak już jest!! pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubertosq Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 niby nas jest 15tysiacy w kraju, jak ostatnio słyszałem w jednej z audycji radia zet. Niech każdy da od łepka po 5zł. Jest sumka? jest. Można za to coś kupić i oddać do muzeum. Jak nie da inna droga, to taka jaka przedstawiłem wcześniej jest chyba jedyną, niż na forum dyskutować biernie bo i tak z gadania nic nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 17 Październik 2009 Share Napisano 17 Październik 2009 Witam,wydaje mi się,że sytuacja jest co najmniej dziwna.Wolałbym nie drążyć tematu.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 18 Październik 2009 Share Napisano 18 Październik 2009 najprawdopodobniej proporzec wyjechał z kraju po to aby być dużo droższy niż nad wisłą,podobna sytuacja była że znaczkami z okresu powstania warszawskiego.celowe podbijanie cen w określonym celu,znając nemców to raczej kilku euro by nie dali za ten towar,ciekawe co robi abw znów śpi.chrapie.prześpią następną aukcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 18 Październik 2009 Share Napisano 18 Październik 2009 premier może dużo więcej niż my.polski premier oczywiście.myślę że będzie nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 18 Październik 2009 Share Napisano 18 Październik 2009 gdyby nie ta aukcja nikt by sie nie przejmowal tym sztandarem,taka jest prawda.lezal by gdzies zakurzony nawet w piwnicy polskiego muzeum(jesli bylby w polsce).Teraz bedzie kolejna afera o to ze ktos sprzedaje nasza pamiatke.Trudno znalazl sie w prywatnych dloniach i juz.trafi tam gdzie ktos lepiej zaplaci.prawa rynku nic wiecej i ja osobiscie nie mam nic przeciwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyniek Napisano 18 Październik 2009 Share Napisano 18 Październik 2009 Stadke, nie jest łatwo odnaleźć czy mieć pewność że taki sztandar jeszcze istnieje, jedynym sposobem jest jest dobroduszność ludzi, albo dadzą albo sprzedadzą. Nie możemy szukać tego czego nie mamy pewności że jest, w tym wypadku sprawa jest bardziej polityczna i odnalezienie sztandaru jest przypadkiem, bo nawet jak by go poszukiwali to i tak nic by to nie dało, jak już pisałem wszystko zależy od ludzi w tym wypadku od posiadacza Naszej" zguby. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 18 Październik 2009 Share Napisano 18 Październik 2009 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=479083#479170 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.