41pp Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 Panowie!!! nie mieszajmy pojęć, było LWP reprezentowane przez Wyższe Seminarium Duchowne im F. Dzierżyńskiego /WAP/ ul Banacha w Warszawie i jego kapelanów", oraz reszta czyli właściwe" WP, o mediach nie będę pisał, bo szkoda klawiatury!GW
pomsee Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 Panowie o co kruszyć kopie? Wiki sprawę nazwy LWP ujmuje tak:Ludowe Wojsko Polskie (LWP) – nieoficjalna nazwa używana dla określenia części Wojska Polskiego utworzonej podczas II wojny światowej w latach 1943–1944 na terytorium ZSRR, a następnie wywodzących się z niej sił zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 1944–1952 i Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w okresie 1952–1989.Nazwa nieoficjalna ale funkcjonująca i określająca status sił zbrojnych PRL w lapidarny i wysoce trafny sposób.
Erih Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 Nazwa nieoficjalna , używana w literaturze propagandowej. Czyli tzw yt medialny".
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 pomsse, troszkę masz rację!!! wygrzebałem" swój patent" oficerski, to jest napisane tak: SIŁY ZBROJNEPOLSKIEJ RZECZPOSPOLITEJ LUDOWEJNa podstawie art. 65 ust. 4 z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej{Dz U. Nr 44. poz. 220}RADA PAŃSTWAItdPozdrawiam!GW
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Tylko że, te dokumenty worzyli" ówcześni kapelani, lub ezosobowa" Rada Państwa + GZP!Zwróć uwagę; w pierwszej frazie, użyto SIŁY ZBROJNE!a nie LWP.PozdrawiamGW
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 a zwróc uwagę na ksiązeczke wojskową czy tam nie to samo siły zbrojne PRL"? moge sie mylić ale chyba własnie tak tam było. Zreszta wiadomo czym były te siły zbrojne" , semantyka nie ma znaczenia.
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Oczywiście, że nazwa LWP nie była umocniona w przepisach jak jednak widać funkcjonowała także na dokumentach wytworzonych przez wojsko. Zresztą w ostatnim zdaniu postu wulfgara ujęty jest sens rzeczy.Czy Siły Zbrojne PRL czy LWP zadania w ramach układu Warszawskiego te same i odległe od rzeczywistych interesów naszego kraju.
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Wiesz mnie wydali w 1993 duplikat", bo stara zaginęła i napisali że w WOJSKU POLSKIM nie służyłem!!Tak że możesz mieć wiele racji!Jak wpadnie" 8total4 do mnie, to zrobimy fotki tego kuriozalnego" dzieła demokracji i zamieścimy na Forum!PS. Ostatni wpis który jest spłodzony", w tym dziele", to przydział MOB: D-ca komp saperów 6 B. Pow- Des.PS. Pomyśl jak mi demokraci" ufają, bo chodź wiedzą że w WP nie służyłem, to na wypadek MOB, oferują" mi stanowisko w elitarnej" jednostce!!!!Ciekawe!!!
acer Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 i odległe od rzeczywistych interesów naszego kraju."co za bzduryNiedługo pewnie okaże się, że wszyscy odbywający służbę wojskową przed 1989 r,mi;icjanci, członkowie ZMP, szeregowi członkowie PZPR to bez wyjątku bandyci i zbrodniarze.Typowe dla ekstremy solidarnościowej odległej w realnym myśleniu
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Acer doskonale wiesz o co chodzi i nie udawaj że nie rozumiesz. dodaj harcerzy i listonoszy jeszcze.
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 LWP Słuzyło intersom Polski mniej wiecej tak jak Armia Korei Pln słuzy interesom obywateli Korei PłN. A Armia Kuby interesom obywateli KUBY.
lefa Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 To gdzie mam się zgłosic jako przestępca bo dwa lata słuzyłem w LWP?.
Czlowieksniegu Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 A ja pozwolę sobie do wpisu Wulfgara dodać jeszcze- tak jak armia USA promuje demokrację na Świecie :-)I pamiętajmy z jednej strony My, a po drugiej ZOMO"Matko i córko, nie mylmy pojęć.Lefa, Ty się lepiej nie przyznawaj. Choć, możesz ze sporą częścią Użytkowników założyć związek poszkodowanych przez LWP i/lub represjonowanych w IV i pół RP :-) Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 11:35 02-06-2009
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Teraz to juz tylko pewnie po odszkodowanie do Jaruzelskiego....za szkody moralne
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 acer bez przesady! ja tam zawsze byłem w opozycji w 68 aparzałem się" z golendzinowcami" w budynku elektroniki PW, w 82 zdobywałem arbakan", od strony Freta, będąc członkiem Solidarności. W 89 po wygranych wyborach wypisałem się z Panny S" . Znów jestem w wiecznej" opozycji.Widocznie mam jakąś ułomność" psychiczną!Obecnie wspieram Samoobrone, Jędrka.PozdrawiamGW
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 jak porownujes Armie USa do Armii korei Pln lub ZSRR to winszuje. W której chciałbyś słuzyc jakbys mial wybór? moze wtedy zrozumiesz róznice.
Czlowieksniegu Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 41pp- z tym masochizmem ( i w wyborze, i w jawności ) co do preferencji przesadziłeś :-(
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Acer widać, że czytujesz wciąż stare numery Trybuny Ludu" i Rzeczywistości". Ty niepoprawny romantyku!ekstrema solidarnościowa" chyba ze dwadzieścia lat nie słyszałem tych słów. Z lasu naprawdę wszystko wygląda inaczej :)
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 niedługo bedzie wstyd mi za tych z Radomia"
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 coe dopisz jeszcze, że PRL to były szczyty niepodległości polskiej i wszystko już będzie wiadomo.Bo przecież to było WOJSKO POLSKIE - tak stało w konstytucji PRL no i nawet rogatywki polowe nosili i mundury mieli zielone. Normalnie chłopcy malowani" z festiwalu z Kołobrzegu :)))
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Ano kol Coe jesli rozpatrujesz w kategoriach interesu" to mniej wiecej taki jak obywatele Francji i Uk mieli interes" w pomaganiu Polsce w 39 roku. albo sie jest wiarygodnym sojusznikiem albo nim nie jest. Zgadzam sie że Polska mogła ugrać na tym wiecej ( vide Turcja) ale jak zwykle nasze rządy dały przysłowiowej dupy. ale to nie zmienia faktu, że skoro dzisiaj nie masz interesu walczyć bedac sojusznikiem np. w Afganistanie to pożniej inni tez moga nie mieć interesu" walczyć o ciebie w imie sojuszu. choc tu nie jestem optymistą. Polska jest i wszystko na to wskazuje długo zbyt słaba aby polegać na sobie. Pozatym po biernosci wobec np Korei Pln. widać co oznacza polityka głaskania.
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Napisano 2 Czerwiec 2009 Widzę, że dyskusja odjeżdża coraz dalej od rzeczywistości ;)Ale fajnie jest!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.