41pp Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 Panowie!!! nie mieszajmy pojęć, było LWP reprezentowane przez Wyższe Seminarium Duchowne im F. Dzierżyńskiego /WAP/ ul Banacha w Warszawie i jego kapelanów", oraz reszta czyli właściwe" WP, o mediach nie będę pisał, bo szkoda klawiatury!GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 28 Maj 2009 Share Napisano 28 Maj 2009 Panowie o co kruszyć kopie? Wiki sprawę nazwy LWP ujmuje tak:Ludowe Wojsko Polskie (LWP) – nieoficjalna nazwa używana dla określenia części Wojska Polskiego utworzonej podczas II wojny światowej w latach 1943–1944 na terytorium ZSRR, a następnie wywodzących się z niej sił zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w okresie 1944–1952 i Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w okresie 1952–1989.Nazwa nieoficjalna ale funkcjonująca i określająca status sił zbrojnych PRL w lapidarny i wysoce trafny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 Nazwa nieoficjalna , używana w literaturze propagandowej. Czyli tzw yt medialny". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Byt medialny"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Część druga ytu medialnego" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 pomsse, troszkę masz rację!!! wygrzebałem" swój patent" oficerski, to jest napisane tak: SIŁY ZBROJNEPOLSKIEJ RZECZPOSPOLITEJ LUDOWEJNa podstawie art. 65 ust. 4 z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej{Dz U. Nr 44. poz. 220}RADA PAŃSTWAItdPozdrawiam!GW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Tylko że, te dokumenty worzyli" ówcześni kapelani, lub ezosobowa" Rada Państwa + GZP!Zwróć uwagę; w pierwszej frazie, użyto SIŁY ZBROJNE!a nie LWP.PozdrawiamGW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 a zwróc uwagę na ksiązeczke wojskową czy tam nie to samo siły zbrojne PRL"? moge sie mylić ale chyba własnie tak tam było. Zreszta wiadomo czym były te siły zbrojne" , semantyka nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Oczywiście, że nazwa LWP nie była umocniona w przepisach jak jednak widać funkcjonowała także na dokumentach wytworzonych przez wojsko. Zresztą w ostatnim zdaniu postu wulfgara ujęty jest sens rzeczy.Czy Siły Zbrojne PRL czy LWP zadania w ramach układu Warszawskiego te same i odległe od rzeczywistych interesów naszego kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Wiesz mnie wydali w 1993 duplikat", bo stara zaginęła i napisali że w WOJSKU POLSKIM nie służyłem!!Tak że możesz mieć wiele racji!Jak wpadnie" 8total4 do mnie, to zrobimy fotki tego kuriozalnego" dzieła demokracji i zamieścimy na Forum!PS. Ostatni wpis który jest spłodzony", w tym dziele", to przydział MOB: D-ca komp saperów 6 B. Pow- Des.PS. Pomyśl jak mi demokraci" ufają, bo chodź wiedzą że w WP nie służyłem, to na wypadek MOB, oferują" mi stanowisko w elitarnej" jednostce!!!!Ciekawe!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 i odległe od rzeczywistych interesów naszego kraju."co za bzduryNiedługo pewnie okaże się, że wszyscy odbywający służbę wojskową przed 1989 r,mi;icjanci, członkowie ZMP, szeregowi członkowie PZPR to bez wyjątku bandyci i zbrodniarze.Typowe dla ekstremy solidarnościowej odległej w realnym myśleniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Acer doskonale wiesz o co chodzi i nie udawaj że nie rozumiesz. dodaj harcerzy i listonoszy jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 LWP Słuzyło intersom Polski mniej wiecej tak jak Armia Korei Pln słuzy interesom obywateli Korei PłN. A Armia Kuby interesom obywateli KUBY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lefa Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 To gdzie mam się zgłosic jako przestępca bo dwa lata słuzyłem w LWP?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 A ja pozwolę sobie do wpisu Wulfgara dodać jeszcze- tak jak armia USA promuje demokrację na Świecie :-)I pamiętajmy z jednej strony My, a po drugiej ZOMO"Matko i córko, nie mylmy pojęć.Lefa, Ty się lepiej nie przyznawaj. Choć, możesz ze sporą częścią Użytkowników założyć związek poszkodowanych przez LWP i/lub represjonowanych w IV i pół RP :-) Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 11:35 02-06-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Teraz to juz tylko pewnie po odszkodowanie do Jaruzelskiego....za szkody moralne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 acer bez przesady! ja tam zawsze byłem w opozycji w 68 aparzałem się" z golendzinowcami" w budynku elektroniki PW, w 82 zdobywałem arbakan", od strony Freta, będąc członkiem Solidarności. W 89 po wygranych wyborach wypisałem się z Panny S" . Znów jestem w wiecznej" opozycji.Widocznie mam jakąś ułomność" psychiczną!Obecnie wspieram Samoobrone, Jędrka.PozdrawiamGW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 jak porownujes Armie USa do Armii korei Pln lub ZSRR to winszuje. W której chciałbyś słuzyc jakbys mial wybór? moze wtedy zrozumiesz róznice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 41pp- z tym masochizmem ( i w wyborze, i w jawności ) co do preferencji przesadziłeś :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Acer widać, że czytujesz wciąż stare numery Trybuny Ludu" i Rzeczywistości". Ty niepoprawny romantyku!ekstrema solidarnościowa" chyba ze dwadzieścia lat nie słyszałem tych słów. Z lasu naprawdę wszystko wygląda inaczej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
41pp Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 To usuń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 niedługo bedzie wstyd mi za tych z Radomia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 coe dopisz jeszcze, że PRL to były szczyty niepodległości polskiej i wszystko już będzie wiadomo.Bo przecież to było WOJSKO POLSKIE - tak stało w konstytucji PRL no i nawet rogatywki polowe nosili i mundury mieli zielone. Normalnie chłopcy malowani" z festiwalu z Kołobrzegu :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wulfgar Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Ano kol Coe jesli rozpatrujesz w kategoriach interesu" to mniej wiecej taki jak obywatele Francji i Uk mieli interes" w pomaganiu Polsce w 39 roku. albo sie jest wiarygodnym sojusznikiem albo nim nie jest. Zgadzam sie że Polska mogła ugrać na tym wiecej ( vide Turcja) ale jak zwykle nasze rządy dały przysłowiowej dupy. ale to nie zmienia faktu, że skoro dzisiaj nie masz interesu walczyć bedac sojusznikiem np. w Afganistanie to pożniej inni tez moga nie mieć interesu" walczyć o ciebie w imie sojuszu. choc tu nie jestem optymistą. Polska jest i wszystko na to wskazuje długo zbyt słaba aby polegać na sobie. Pozatym po biernosci wobec np Korei Pln. widać co oznacza polityka głaskania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Widzę, że dyskusja odjeżdża coraz dalej od rzeczywistości ;)Ale fajnie jest! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.