Tuszek Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Witam.Naszła mnie taka myśl, czy posiada ktoś w swojej kolekcji pociski karabinowe/pistoletowe z okresu IIWŚ, które przeszły przez ciało człowieka. Odróżnić taki pocisk od uderzenia w coś innego niż ciało, jest chyba w miare łatwe jak myślę.Osobiście gdybym miał takie w swojej kolekcji, to czułbym do nich swojego rodzaju respekt i poszanowanie.Pzdr!
panadam12 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 zaraz bedzie burza na temat czy moralnym jest posiadanie pociskow ktore zabiły czlowieka,pozdr
Swiety82 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 To forum zdumiewa mnie coraz bardziej z dnia na dzień...
Sobiepan Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Takie rozróżnienie jest chyba niemożliwe poza laboratorium kryminalistycznym.
Swiety82 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Ależ ja nic nie mówię...W tym miejscu jest pole do popisu dla balistyków. Inna sprawa iż przyszło mi na myśl, że kulę która kogoś zabiła musiałbyś wykopać z osicielem". No chyba że przyszyła by na wylot. Identyczne pytanie mógłbyś zadać patrząc na dowolny bagnet który masz w kolekcji. Czyli wg mnie... pytania bez sensu...
Tuszek Napisano 15 Kwiecień 2009 Autor Napisano 15 Kwiecień 2009 Chodzi mi oczywiście o pociski które przeszły na wylot.Na bagnecie nie zobaczysz śladów konfrontacji ostrza z ciałem, na pocisku tak. Grzybkowanie itp.
woytas Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 drzewo, ziemi itp - grzybkowanie pewne -bedziesz dna badal?
longwood Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 znam kilka całkiem świeżych przypadków wyciągnięcia kul które kilkadziesiąt lat tkwiły w różnych dziwnych zakamarkach człowieka, najczęściej kościach.Gadaj z lekarzami
Sobiepan Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Odpowiadając na Twoje pytanie, jeżeli ktoś zbiera mauzerowskie pociski, to nie można wykluczyć, że któryś z nich był celny. Nie da się jednak tego na chłopski rozum stwierdzić.Tak czy inaczej osobliwy dylemat.
kokesh Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Zaiste ,nigdy nie zastanawiałem się czy pocisk który podnoszę z ziemi trafił w tego w kogo był wymierzony ,przebijając go na wylot .Nie zatrzęsła mi się również ręka gdy go wyrzucałem na skraju pola, aby za rok go znowu nie kopać.Może dla tego że brak mikroskopu w moich oczach jak i miniaturowego rentgenu wykluczał przeprowadzenie skutecznego badania na świeżo zaoranym polu , a może po prostu lepiej nie wiedzieć przez kogo taki pocisk przeleciał .Pozdro...
Czlowieksniegu Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Trafione-nietrafione to małe miki. Można jeszcze podzielić na wiele innych kategorii- na miejscu, w szpitalu, ozdrowieniec, ... A jak się dobrze postara, to i DNA elektryka ( np ) znajdzie.
Sobiepan Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Albo np. głowa", lewy bark", prawy bark",udo"...No i wtedy zbieranie odłamków miałoby sens.
8total4 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 hahahaha ten wątek to jakiś żart albo prowokacja Tuszek?jeżeli jara Cie pocisk który przeszedł komuś przez ciało, to masz niezły fetysz..myśle że powinneś spytać strzelca, on powinien wiedziec co stało się z owym pociskiem..
bjar_1 Napisano 15 Kwiecień 2009 Napisano 15 Kwiecień 2009 Taaa... jak to już ktoś napisał - wychodzi brak czatu... :]
NEPTUNAK Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 EEEEEEE Panowie nie przesadzajcie !!!! Nie wiem oco wam chodzi???!!!!Po za tym w gablocie może jeszcze zrobić podziałkę na grupę krwi:a+ i -itd;)haaaa hiiii heeeeKtoś się Csi naoglądał
ZUBIKED Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 A odłamki ??? Wydaje sie stanowią duzą czesć przedmiotów ktore mogły penetrować ciało ludzkie . Odłamki tez chcą mieć swoje 5 min. heheSuper wątek
Tuszek Napisano 16 Kwiecień 2009 Autor Napisano 16 Kwiecień 2009 8Total4Nie, to nie jest mój fetysz, mam inny nie związany z militarką ;)Tak po prostu z czystej ciekawości zapytałem.
8total4 Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Tuszek: czytając miałem inne wrazenie, ale o.k. ;)zebu74: tak na oko to kaliber jakies 60cm ;)pozdro!
Luftlander Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Pociski znalezione w masowych grobach w lesie Katyniskim zdjęcia z niemieckiego raportu.http://katynbooks.narod.ru/amtliches/bilds/amk_34.jpg
zbyniek Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 Zależy jaki pocisk w co uderzył i z jakiej odległości, trudno określic czy to ten, który przebił ciało czy też ten który uderzył w płytę czołgu z 1300m.pozdr
Tradytor Napisano 16 Kwiecień 2009 Napisano 16 Kwiecień 2009 A jak rozpoznać czy przebił człowieka czy np. krowe ?:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.