Skocz do zawartości

Pociski

Tuszek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Naszła mnie taka myśl, czy posiada ktoś w swojej kolekcji pociski karabinowe/pistoletowe z okresu IIWŚ, które przeszły przez ciało człowieka. Odróżnić taki pocisk od uderzenia w coś innego niż ciało, jest chyba w miare łatwe jak myślę.

Osobiście gdybym miał takie w swojej kolekcji, to czułbym do nich swojego rodzaju respekt i poszanowanie.

Pzdr!
Napisano
Ależ ja nic nie mówię...

W tym miejscu jest pole do popisu dla balistyków. Inna sprawa iż przyszło mi na myśl, że kulę która kogoś zabiła musiałbyś wykopać z osicielem". No chyba że przyszyła by na wylot. Identyczne pytanie mógłbyś zadać patrząc na dowolny bagnet który masz w kolekcji. Czyli wg mnie... pytania bez sensu...
Napisano
Chodzi mi oczywiście o pociski które przeszły na wylot.
Na bagnecie nie zobaczysz śladów konfrontacji ostrza z ciałem, na pocisku tak. Grzybkowanie itp.
Napisano
znam kilka całkiem świeżych przypadków wyciągnięcia kul które kilkadziesiąt lat tkwiły w różnych dziwnych zakamarkach człowieka, najczęściej kościach.Gadaj z lekarzami
Napisano
Odpowiadając na Twoje pytanie, jeżeli ktoś zbiera mauzerowskie pociski, to nie można wykluczyć, że któryś z nich był celny. Nie da się jednak tego na chłopski rozum stwierdzić.

Tak czy inaczej osobliwy dylemat.
Napisano
Zaiste ,nigdy nie zastanawiałem się czy pocisk który podnoszę z ziemi trafił w tego w kogo był wymierzony ,przebijając go na wylot .Nie zatrzęsła mi się również ręka gdy go wyrzucałem na skraju pola, aby za rok go znowu nie kopać.Może dla tego że brak mikroskopu w moich oczach jak i miniaturowego rentgenu wykluczał przeprowadzenie skutecznego badania na świeżo zaoranym polu , a może po prostu lepiej nie wiedzieć przez kogo taki pocisk przeleciał .Pozdro...
Napisano
hahahaha ten wątek to jakiś żart albo prowokacja Tuszek?
jeżeli jara Cie pocisk który przeszedł komuś przez ciało, to masz niezły fetysz..

myśle że powinneś spytać strzelca, on powinien wiedziec co stało się z owym pociskiem..
Napisano
EEEEEEE Panowie nie przesadzajcie !!!! Nie wiem oco wam chodzi???!!!!
Po za tym w gablocie może jeszcze zrobić podziałkę na grupę krwi:
a+ i -
itd
;)
haaaa hiiii heeee
Ktoś się Csi naoglądał
Napisano
A odłamki ??? Wydaje sie stanowią duzą czesć przedmiotów ktore mogły penetrować ciało ludzkie . Odłamki tez chcą mieć swoje 5 min. hehe

Super wątek
Napisano
Zależy jaki pocisk w co uderzył i z jakiej odległości, trudno określic czy to ten, który przebił ciało czy też ten który uderzył w płytę czołgu z 1300m.pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie