Skocz do zawartości
  • 0

pocisk artyleryjski

zancus

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hehehehe ścianki hm. Kolego generalnie co ma się stać z materiałem który zalega na ściankach nie wybuchnie nie ma zapału! Nie strzeli nie ma takiej opcji! A wątpie że coś zalega zazwyczaj niemcy mieli M.W. w postaci sformowanej kiełbaski który po prostu się wkładało do gniazda w pocisku i tak samo się wyciągało ale kto wie po tylu latach wilgoci możę coś zostało? Pozdro!
Napisano
śmieszy mnie odrobinę panikowanie niektórych kolegów, ale zgodzę się że lepiej przesadzić z ostrożnością niż raz się pomylić...
Napisano
Bardzo wątpliwe żeby w pocisku coś zostało a nawet gdyby to po tylu latacha w ziemi niema możliwości wybuchnąć nawet gdyby byłbu suchy najwyżej by się ładnie wypalił.
Napisano
Wystarczy zajrzeć i będzie wiadome, wykręcony w epoce to raczej stawiam że pusty! W czasie lub po wojnie często niemiaszki wykręcały zapały i zabierały M.w. Po co? Często się zastanaiałem kiedyś nad tym tematem możliwe ze do następnej elaboracji polowej? Możę do rozpałki, albo po prostu dla checy!
Napisano
a jeśli w środku jest jakaś cząstka materiału wybuchowego to co, wybuchnie? saperzy potrzebni :-) czy po prostu kolega nie chce mieć kłopotów z prawem? ja też widziałem pocisk, właśnie bez zapalnika ale pozatym to chyba coś miał jeszcze
Napisano
akurat ten pocisk (jak zresztą wszystkie prawie ppance) nie był elaborowany trotylem więc szkoda gadać o właściwościach tego materiału. Zarówno trotyl jak i heksogen dają się na ogół łatwo z każdego pocisku wypalić co jest najłatwiejszą formą pozbycia się ze skorupy materiału (zaznaczam że nikogo nie zachęcam do takiej zabawy)
Napisano
Po wojnie takie wypalanie było popularnym sposobem na rozbrojenie,kostkami trotylu paliło się w piecu.
Właśnie z stąd te wszystkie znajdowane puste skorupy.
Napisano
Zubiked nie chodzi mi o wykręcanie zapalników (zdaję sobie sprawę, że to nie dzieło kolegi Zancusa;) ), chodzi o kwestie tego czy w środku po latach zalegania w ziemi/bagnie/wodzie może się znajdować w takim pocisku materiał??
Nie ma chyba także pewności, że w każdym wypadku po wykręceniu zapalnika wypalano materiał.
Dopytuję się bo kto pyta nie błądzi:)))

Pozdrawiam.
Napisano
Jest prosta jak drut metoda sprawdzenia tego, wystarczy wsadzić tam coś i sprawdzić czy wejdzie na ok 6 cm, jak wejdzie to puste jak nie to niepuste.
Napisano
Zmierz jeszcze raz ale nad pierscieniem ja tam stawiam że jest to Pocisk: 7,5 cm PzGr.39 niemiecki od paka i pochodnych, brak czepca. Pozdro!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie