leszek01 Napisano 10 Luty 2019 Autor Share Napisano 10 Luty 2019 Z aukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 13 Luty 2019 Autor Share Napisano 13 Luty 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 19 Luty 2019 Autor Share Napisano 19 Luty 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 18 Marzec 2019 Autor Share Napisano 18 Marzec 2019 "Inspektor Straży Celnej - zdjęcie wykonane po ukończonym Kursie Straży Celnej w Zambrowie w czerwcu 1922 " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 28 Marzec 2019 Share Napisano 28 Marzec 2019 Ja nie spec od II RP (w każdym razie nie wybitny w zakresie lądówki), więc z góry przepraszam, jeśli zdjęcie nie bardzo trafione do tematu wątku, ale pomyślałem, że szkoda, żeby takie zdjęcie z zasobów amerykańskich się zmarnowało. Jeśli uwidoczniona na zdjęciu pograniczna miłość polsko-węgierska nie całkiem nawiązuje do tytułowych „formacji granicznych” to z góry przepraszam. Jeśli ktoś wie, gdzie to zdjęcie ewentualnie przepostować, żeby lepiej pasowało to feel free. Co mówią Amerykanie o tym zdjęciu to widać poniżej. Ale Wasze komentarze też (albo przede wszystkim) mile widziane. Zdjęcie z 30 marca 1939 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 28 Marzec 2019 Share Napisano 28 Marzec 2019 "Twoja" fotografia jak najbardziej nawiązuje do tematu wątku albowiem po prawej uwieczniono sierżanta (jeszcze ze starym oznaczeniem stopnia a być może to chorąży ale nie widać gwiazdki) Korpusu Ochrony Pogranicza, na czapce widoczny orzeł wz. 19 (ledwo, ledwo ale widoczny) oraz "paski" na kołnierzu płaszcza a więc to KOP a nie Straż Graniczna czy też Policja Państwowa aczkolwiek początkowo myślałem o tejże formacji zwłaszcza patrząc na dużo ciemniejszą czapkę ale to zdecydowanie podoficer KOP-u. Po prawej na pierwszym planie węgierski "pancerniak". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 28 Marzec 2019 Share Napisano 28 Marzec 2019 Ach, to świetnie. dzięki za informację. Nos mi podpowiadał, że to może być fajne zdjęcie tutaj. Przy tak kapitalnej jakości tej fotografii ona po prostu nie mogła się zmarnować. Dziękuję za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 9 Kwiecień 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 11 Kwiecień 2019 Share Napisano 11 Kwiecień 2019 (edytowane) Czy był jakiś podpis na tejże fotografii wskazujący na powiązanie z formacjami granicznym, bo mundur wygląda bardziej na Straż Więzienną. Edytowane 11 Kwiecień 2019 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 11 Kwiecień 2019 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2019 Nic tylko to co napisał sprzedający w tytule aukcji - " straż celna" . Na patkach nic nie widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 12 Kwiecień 2019 Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Leszek tu nic nie wskazuje na Straż Celną która to nosiła czapki rogatywki, a na kołnierzu widać (ledwo, bo ledwo, ale widać) patki podobne do patek Straży Więziennej. Ale fota i tak ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 10 Maj 2019 Autor Share Napisano 10 Maj 2019 Straż Graniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 11 Maj 2019 Share Napisano 11 Maj 2019 Prędzej Straż Celna a jeżeli nawet Straż Graniczna to tylko w początkowym okresie istnienia. Szkoda że nie zbyt wyraźnie widać indywidualny numer służbowy na patkach kołnierzowych, żeby było bardziej czytelne to wtedy istnieje możliwość ustalenia nazwiska i przydziału służbowego widocznego na fotografii strażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 11 Maj 2019 Share Napisano 11 Maj 2019 Jeśli dobrze odczytałem to na kołnierzu widnieje numer 869 a wtedy osobą na fotografii byłby strażnik Bolesław Kuczyński pełniący służbę w Placówce "Praszka" podlegającej Komisariatowi "Praszka" wchodzącemu w skład Inspektoratu Straży Celnej "Praszka" (województwo łódzkie). Proszę o uwagi tyczące powyższego, jak również pomoc w odczytaniu cyfr numeru służbowego widocznych na kołnierzu tegoż strażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 15 Maj 2019 Autor Share Napisano 15 Maj 2019 SG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Czerwiec 2019 Share Napisano 1 Czerwiec 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Czerwiec 2019 Share Napisano 7 Czerwiec 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Czerwiec 2019 Share Napisano 7 Czerwiec 2019 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 2 Marzec 2020 Share Napisano 2 Marzec 2020 W dniu 18.04.2009 o 16:24, leszek01 napisał: Allegro - Grenze bei Heruck O/S ". (???) Witam, Nie wiem czy ktoś już odpowiadał w sprawie tego zdjęcia, ale to nie jest Heruck a HORNEK z błędem ponieważ w latach trzydziestych Niemcy zmienili nazwę miejscowości Tworog na Horneck. Dziś to jest Tworóg a budynek na zdjęciu jest to polskie przejście w Pustej Kuźnicy. Ta droga to dzisiejsza 11. Budynek stoi do dziś. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 2 Marzec 2020 Autor Share Napisano 2 Marzec 2020 Nikt nie wypowiadał się na temat fotki i nikt nie prostował błędnego opisu. Celem naszych działań na Forum jest dotarcie do prawdy, Twój post to potwierdził. Dzięki za reakcję . Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoannaB Napisano 4 Grudzień 2020 Share Napisano 4 Grudzień 2020 CZY KTOŚ TU JESZCZE ZAGLĄDA? PRZYPADKIEM TRAFIŁAM NA TO FORUM. MAM ZDJĘCIA MOJEGO DZIADKA , KTÓRY BYŁ STRAŻNIKIEM GRANICZNYM. Z RÓŻNYCH OKRESÓW SŁUŻBY. MOŻE KTOŚ BYŁBY ZAINTERESOWANY ICH OBEJRZENIEM ? MOŻE DOWIEDZIAŁABYM SIĘ CZEGOŚ CIEKAWEGO O DZIADKU, KTÓRY ZOSTAŁ ZAKATOWANY W PIERWSZYCH DNIACH WOJNY NA ŚLĄSKU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoannaB Napisano 4 Grudzień 2020 Share Napisano 4 Grudzień 2020 Zdjęcie 1 rok 1932 Niesułowice. Zdjęcie 2 Dziadek z psem służbowym Lordem roku nie znam. Mam więcej zdjęć ze szkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JoannaB Napisano 4 Grudzień 2020 Share Napisano 4 Grudzień 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 2 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 2 Kwiecień 2022 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 4 Kwiecień 2022 Share Napisano 4 Kwiecień 2022 W dniu 4.12.2020 o 12:47, JoannaB napisał: CZY KTOŚ TU JESZCZE ZAGLĄDA? PRZYPADKIEM TRAFIŁAM NA TO FORUM. MAM ZDJĘCIA MOJEGO DZIADKA , KTÓRY BYŁ STRAŻNIKIEM GRANICZNYM. Z RÓŻNYCH OKRESÓW SŁUŻBY. MOŻE KTOŚ BYŁBY ZAINTERESOWANY ICH OBEJRZENIEM ? MOŻE DOWIEDZIAŁABYM SIĘ CZEGOŚ CIEKAWEGO O DZIADKU, KTÓRY ZOSTAŁ ZAKATOWANY W PIERWSZYCH DNIACH WOJNY NA ŚLĄSKU? Najlepiej skontaktuj się z Muzeum Polskich Formacji Granicznych: archiwum.sg@strazgraniczna.pl w sprawie służby dziadka. Trochę materiałów archiwalnych ocalało i jest szansa że dowiesz się czegoś nowego. Posiadane zdjęcia wraz z opisem tego co się o nich wie jak i tego co się wie o dziadku najlepiej przesłać do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi