Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam wszyskich,móJ Ś,P kolega Fite niemiecki pancerniak były współpracownik muzeum w Munster zdradził mi kiedyś małą sensacyjkę .Był jednym z negocjatorów w sprawie pozyskania z kubinki resztek drugiej myszy dla owego muzeum w latach 90 tych.Czyli wniosek że sowieci posiadają drugi egzemplarz mocno niekompletny .
  • 5 months later...
  • 2 years later...
Napisano
W sumie to fajnie, że Adolf dawał się nabierać na drewniane makietki i modeliki zdalnie sterowane. ;)
Wydaje się, że jego wiara w Wuderwaffe była niezachwiana aż do niesławnego końca.
Może to i lepiej. :)
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
Napisano
Wargaming, w współpracy z Muzeum Tank Kubinka, zamierza odtworzyć legendarny Panzerkampfwagen VIII Maus". Większość części zostanie zrekonstruowana w fabrykach na całym świecie, w ścisłej współpracy z najbardziej doświadczonymi konserwatorami pojazdów wojskowych. !!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=4O56OvuIQ7w
Napisano
Myślę że bez sensu byłoby robć wierną replike, ważącą 188 ton.
Racjonalnie byłoby zamarkować grubości blach - tak aby od zewnatrz wyglądało to jak oryginał, maksymalnie zmniejszyć wagę repliki, wsadzić zmodyfikowany układ napedowy z jakiegos popularnego czołgu itp, aby nie mieć kłopotu jakie sprawiał zapewne oryginalny Maus. Nikt do repliki strzelał nie będzie, a pracy nad odtworzeniem wyglądu zew. z układem trakcyjnym, oraz wnętrza i tak co niemiara.