Skocz do zawartości

PROJEKT 7TP - 2009

akagi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Temat cegiełek troszkę ucichł, mam nadzieję że nie na zawsze.Może jak Będziecie prezentować 7kę na różnych
inscenizacjach(Bochnia np.) to zróbcie stoisko patronackie",( a myślę że nie tylko tam będziecie).
Może wtedy by upowszechnić nr konta, albo jak widziałem na innych stoiskach mięli wystawione puszki na jakiś cel.
Zadna to ujma a cel zbożny. Jesteście rozpoznawalni i macie mandat" zaufania, to ma sens i warte jest rozpatrzenia.
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 1 month later...
Napisano
Mam dwie sprawy:
Czekam z niecierpliwością na 15.08, to po pierwsze
A drugie to NIE ZBIERAJCIE żadnych pieniędzy,cegiełek unikajcie doprowadzcie sami wszystko do końca ,żeby wam nikt nie zawracał .Ta refleksja to po lekturze
z remontu stuga.Pozdrawiam Ekipę FWP

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:35 04-08-2009
Napisano
Będzie jechał o własnych siłach pod Belwederem czy na tak jak w Bielsku ? - pytam bo nie wiem czy warto będzie robić wycieczkę do Stolicy/
Napisano
heh przypomniał mi się tytuł pewnego artykułu pewnego uszatka pt: Obwoźne sado-maso" ... coś w tym chyba musi być.

Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na efekt końcowy:)
Napisano
Pomsee - dobre :)

A poważnie - ja nie wiem jaki to będzie procent - bo niby jak to ocenić?
Pojazd ma zabudowaną dużą cześć wnętrza(układ napędowy, przeniesienie, sterowanie), ale braknie układów pomocniczych(elektrycznego, paliwowego). Nie ma jeszcze wyposażenia wieży (tu brakło funduszy)

Będzie cały układ jezdny - mam nadzieję , że już wszystkie koła i kółka, wahacze, etc. i oczywiście gąsiennice.
A w wieży armatka, na razie samotnie i bez osłon pancernych.
Napisano

Jedyny taki czołg
10:59, 14.07, autor: Magda Fritz
Rekonstrukcja polskiego czołgu sprzed II wojny światowej- zagrożona. Pasjonat z Bielska-Białej, Grzegorz Klimczak poświęcił na to 9 lat. Sam szukał oryginalnych części, zdobył dotację z kancelarii prezydenta.
Pojazd w 50-60 procentach będzie oryginalny"- mówi Klimczak. Części do czołgu szukał i sprowadzał z różnych stron: gąsienice są spod Smoleńska w Rosji, a układ jezdny z Tomaszowa Lubelskiego.
W ciągu 2 miesięcy powinno się go postawić na gąsienicach i będzie jeździł"- mówi nasz rozmówca. Niestety brakuje na to pieniędzy. Potrzeba jeszcze ok. 25 tys. zł. Jest zagrożenie, że na rocznicę wybuchu II wojny światowej 1. września czołg nie będzie gotowy"- przyznaje Klimczak.

Takiej sytuacji nie wyobraża sobie Rafał Bier, organizator zlotów militarnych pomysłodawca powstania muzeum wojskowego w Bielsku-Białej.
Jest to jedyny taki czołg na świecie. Ikona broni pancernej czołg września, na którym walczyli polscy pancerniacy. O ten eksponat ubiega się już m.in. Muzeum Wojska Polskiego"- mówi Bier.

7 TP to polski czołg lekki, skonstruowany przed II wojną światową. W Polsce nie ma ani jednego kompletnego takiego pojazdu. Ten z Bielska-Białej jest jedyny.

http://www.radiobielsko.pl/news/5178-Jedyny_taki_czolg_.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:58 06-08-2009

Napisano
W cuda wierzysz ? :/

Teraz to kasy brakuje, ale jak się uda dociągnąć projekt do końca" to się zaczną ustawiać długie kolejki do zdjęć i władze miejscowe się obudzą, i ministerstwo, i muzealnicy, media, gazety...jak to w Polsce...sukces ma wielu ojców...
Napisano
Panzergrześ się nie da, wierzę w niego:)
Władze lokalne, media, muzealnicy ? niech się budzi kto chce, na kimś trzeba działko i km przestrzelać ;)
Napisano
Ja mogę i jeszcze 10 lat czekać aż skończą grunt ze kiedyś przyjdzie ta chwila. A i radze się nie poddawać to co zrobiliście do tej pory to Panowie czapki z głów.
POZDRAWIAM , TRZYMAM KCIUKI , ŻYCZĘ POWODZENIA I WYTRWAŁOŚCI.
Napisano
Witam.
Niegdyś, za bolszewika, na 22 lipca zazwyczaj oddawano do użytku świeżo wyasfaltowane drogi bądź ulice.
Po czym już następnego dnia lub najwyżej po kilku przyjeżdżali chłopcy w berecikach z antenką i dziurawili te piękne nowe asfalty.
Dlaczego?
Bo aby dotrzymać terminu zalewano asfaltem studzienki odpływowe.

Teraz… jest mniej więcej tak samo.

Pewne rzeczy lepiej jest robić dłużej i dokładniej niż szybko i po łebkach.
Prawidłowa i dokładna Rekonstrukcja naszego najlepszego w pamiętnym Wrześniu czołga jest moim skromnym zdaniem dużo bardziej istotna niż jakiekolwiek terminy.
Przecież nie da się tak żmudnej i benedyktyńskiej roboty wpisać w jakikolwiek grafik czasowy.

Szanowni Panowie – nie dajcie się popędzać niecierpliwcom i wszelakiej maści oszołomom, którzy by chcieli mieć wszystko już i natychmiast.
Spokojnie kontynuujcie swoje Wielkie Dzieło aż do całkowitego finiszu – to jest najważniejsze.
Myślę, że Ci z nas, którym naprawdę zależy na ukończeniu tego pięknego pojazdu poczekają tyle ile będzie potrzeba.

Pzdr

P.S. Się zapytam przy okazji – co z pomysłami na cegiełki – modeliki 7TP – lub tym podobne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie