Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. A ja mam pytanie związane z bitwą pod Mokrą.  Jest dużo zdjęć sprzętu niemieckiego zniszczonego i uszkodzonego pod Mokrą, a także naszej zniszczonej tankietki. Co do pytania. Dziwne jest dla mnie, że do tej pory nie wyszło żadne zdjęcie naszej uszkodzonej lub zniszczonej pancerki WZ-34 spod Mokrej. A przecież szwadron samochodów pancernych dywizjonu kontratakował i podobno 3 samochody zostały zniszczone a 1 uszkodzony. To duża ilość. Nie chce mi się wierzyć że Niemcy nie zrobili im fotek. Pewnie są na forum o WZ-34 tylko nie opisane jako Mokra i tak jak z TK-S czekają na dopasowanie do pola Bitwy pod Mokrą. Co sądzicie. Pozdrawiam.

Napisano

Panie RDW - niestety obaj doszukujemy się w wypowiedziach  kolejnych warstw znaczeniowych .
Można Pańskie wątpliwości prosto rozwiązać czyli  spotkać się osobiście .
Wszystkich zaangażowanych w temat zapraszam na kolejne obchody pod Mokrą .
Powiedzmy godzina 15?  1 września obok tablicy przy starym Kościele .
Przywiozę oryginały posiadanych zdjęć - o ile dotrwamy :). W końcu sam nie znam swojej przyszłości .
W bezpośredniej rozmowie nieco łatwiej .
Ostatnie fotki wrzuciłem aby dać zainteresowanym prezent na Święta w trakcie zarazy .

Pani Anuka - owszem  jeśli istnieją jakiekolwiek możliwości powiązania to postaram się znaleźć .

Panie Balans - zestaw zdjęć samolotu  wraz z zamieszczonymi wcześniej można rozpatrywać na kilku poziomach .
Dla części będzie to obiekt godny dioramy inni zainteresują się szczegółami konstrukcji i uszkodzeń .
Uwagi wrzuciłem nieco wcześniej .
Zastanawiało mnie miejsce, kierunek i czas  lądowania . Zwłaszcza ciekawe ujęcie z transportu rannych .
Jeśli trafnie oceniłem lokalizację i czas można wyciągać  wnioski odnośnie sytuacji taktycznej
( co do obecności niemiecki jednostek w Łobodnie  ) .
Podobnie fotki czołgów nr. 515 ,532 mogą być pomocne w odpowiedzi
na pytanie czy II Batalion PR36 brał udział w Bitwie .

Napisano

Wczoraj niestety nieco się rozpędziłem . To będzie prawdopodobnie  29- 30 sierpnia.
Na osłodę tej oczywistej pomyłki przywiozę również artefakt wiążący mnie
z tymi wydarzeniami - czyli osobisty , pamiątkowy czołg z epoki :) .

• 1 month later...
Napisano

Witam. Jeden z odcinków Było nie minęło był o tym TK-S .  Zniszczony przez własną załogę. Szczątki zostały odnalezione przy budowie drogi i przekazane przez mieszkańca Panu Sikorskiemu. Dziś znajdują się w Poznaniu w Muzeum Broni Pancernej. Odcinek chyba pod nazwą bohater spod Mokrej powrót. Warto obejrzeć. Pozdrawiam.

Napisano

Właśnie ten program przyszedł mi na myśl gdy zerknąłem na zdjęcie .
Sprawdziłem numerację i opisy fotografii w archiwalnym albumie . Wiele błędów  .
Jednak odnaleziony obraz samolotu z Łobodna przed demontażem skrzydła
( jak i cała sekwencja ujęć ) wskazuje na pochodzenie fotek .
Świadek wydarzeń wspomniał o ośmiu samolotach bombardujących
i ostrzeliwujących okolicę . Należy przyjąć że znalazły lepszy cel niż furmanki.
Bomby uszkodziły 4 tankietki w okolicy starorzecza Kocinki przy wjeździe do Kuźnicy .
 Nasi je wysadzili . Gdyby któraś z nich jedynie utknęła w bagnistej okolicy
 to na tym etapie wojny z pewnością zostałaby wyciągnięta .
Na fotografii nr.1 widoczny drąg pod pojazdem . Nr.2 łańcuch zaczepiony na konstrukcji .
Czyli były przemieszczane . Pierwotnie mogły się znajdować nieco dalej  .
Czy zostały wykorzystane do podbudowy drogi czy wywiezione ???
Trudno ocenić,  jednak w okolicy powinno się znajdować więcej rozrzuconych eksplozjami elementów .
Powinny trafić do Muzeum w Mokrej - moim zdaniem .

Napisano

Też tak uważam że wydobyte elementy tankietek powinny trafić po zakonserwowaniu do Muzeum w Mokrej. Ten Pan który przekazywał elementy mówił że być może reszta tego TKS-a jeszcze tam jest. Rajmund Szubański chyba pisał że tankietki utknęły w Warcie. Niestety a może i stety wychodzą po latach nowe zdjęcia , wspomnienia również z Niemieckiej strony i niektóre fragmenty książek przestają być aktualne i zgodne z prawdą.Pamiętam jaki szok wywołała książka Pana Marka Pasturczaka o szarży pod Krojantami. Ja szczegółowo zajmuje się Wrześniem 1939 w korytarzu Pomorskim to teren na którym mieszkam.. Szczególnie 81 dywizjon pancerny i Pomorska Brygada Kawalerii. Co do mojej znajomości bitwy pod Mokrą to miałem przyjemność przeczytać trzy razy Anatomie Boju pana. Wilczkowskiego i śledzę wątek o bitwie na bieżąco.

Napisano

Zapraszam Pana do grupy FB " Bitwa pod Mokrą historycznie i ciekawie " o podobnej tematyce .
Drobna uwaga - Świadek wspomniał że wnętrza pojazdów były zasypane łuskami .
Co może wskazywać na użycie broni  bezpośrednio przed wysadzeniem .
Jak sądzę dla odparcia nalotu .

Napisano

A jeśli zniszczenia  na zdjęciach to jedynie efekt bombardowania ? ( nikt pojazdów  dodatkowo  nie wysadzał ?)
Pytanie znacznie ważniejsze o mogiły Poległych .
Owszem zdaję sobie sprawę że prowadząc taki ciąg logiczny mogę być w błędzie u podstaw .
Ale bez pytań nie ma odpowiedzi .

• 2 weeks later...
Napisano

Hm . Ciekawa historia. Może tankietki były uszkodzone podczas bombardowania i potem wysadzone. O żadnym utknięciu w Kocince chyba nie ma mowy , bo gdzie tu rzeka. Na ostatniej fotce widoczny lej po wybuchu-bomba? Wychodzi na to że w programie nie dopowiedziano wszystkiego. Może świadek był za daleko i widział tylko bombardowanie z daleka, nie widział wysadzenia tylko mówił o łuskach w pojazdach. I o czterech tankietkach po obu stronach drogi.   Nie mogę się doliczyć ile widzimy wraków na fotografiach.

Napisano

Cóż jeśli ktoś posiada większą ilość opisanych zdjęć - nic nie stoi na przeszkodzie aby wrzucić je jednorazowo .
 W tym przypadku wystarczy zwiedzić FB aby zyskać bliższe informację których nie chcę
powielać kilkakrotnie . Owszem mapę z oznaczeniem pojazdów w terenie przygotuję .

Napisano

Witam

Zdjęcia naszych TKS-ów spod Mokrej to dość spora ciekawostka. Przyjrzałem się jej i powstał niniejszy opis: 

Skąd się wzięły w Kuźnicy tankietki?
Po walce 1.09 Wołyńska Brygada Kawalerii przemieściła się na drugą linię opóźnienia pod Ostrowami tam po całodniowej walce 2.09 dostała rozkaz na przemieszczenie się w kierunku na rejon Brzeżnica Stara – Brzeźnica Nowa by w dniu 3.09 osiągnąć rejon Łękowa – Łękińsko – Janów Nowy z zadaniem osłony lewego skrzydła Armii Łódź czyli posuwając się w kierunku na główną pozycję obronna nad rz. Warta – Widawka.
To było główne zadanie i kierunek dalszego przemieszczenia.
Po zakończeniu walk w lasach za Ostrowami (jak na mapce) 21 Dywizjon Pancerny przesunął się w rejon Kuźnicy z zadaniem wysadzenia za całością wojsk polskich mostu na Rzeczce Kocince, tam dywizjon a dokładniej jeden z pododdziałów szwadronu czołgów por. Leszka Kozieradzkiego dostał się pod silny ogień niemieckiej artylerii i został zbombardowany tracąc cztery wozy bojowe TKS –y i dwa motocykle wysadzając most na Kocince w Kuźnicy. W ważnych Młynach Dowódca 21 Dywizjonu Pancernego mjr Stanisław Gliński podsumował straty: po dwóch dniach walk wyniosły one 35% stanu osobowego.

Mapki dotyczące przemieszczania oddziałów polskich.

legenda:

Linie koloru czerwonego oznaczają przybliżone rozmieszczenie polskich linii obrony,

Strzałka koloru niebieskiego kierunek cofania się 21 Dywizjonu Pancernego.

źródło: K.J Skrzesiński "Wołyńska Brygada Kawalerii Żelazna Brygada",
Stanisław Wartak "Działania 21 Dywizjonu Pancernego w wojnie 1939r."
Andrzej Wilczkowski "Anatomia Boju".

82257772_1023524848041906_3600991075927326720_o.jpg

102298116_1023560521371672_3780526519990878208_o.jpg

102322993_1024238341303890_5076037442721546240_n.jpg

102422771_1024238291303895_3792169931517198336_n.jpg

• Super 1
Napisano

Nałożyłem wycinek mapy 25ki na hipsometryczne odwzorowanie terenu .
Drobne błędy rzędu 5 - 10 metrów . Co ciekawe dwie tankietki stoją obok
zaznaczonego na starej mapie poprzecznego przekopu drogi .
Jednocześnie w tym miejscu prowadzono prace koparką w celu wykonania nowych przyłączy .
Schemat instalacji można zobaczyć w Geoportalu .
Jest możliwe że właśnie  to miejsce wypełniono elementami TKSów .
Czarny kwadrat to kolejny bliżej nie rozpoznany obiekt na drodze .

hipsomap.JPG

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Napisano

Czwarty TKS z Kuźnicy .
Zdjęcie pochodzi z serii przedstawiającej pojazdy w Mokrej III i Ostrowach .
Sam opis o ile się poprawnie doczytuję mówi o 4 zniszczonych czołgach .

4TKS.JPG

Napisano

Witam i Dziękuję..
Część z tych opisów musi być błędna . Jako że Ktoś  pochylał się nad  tematem
poproszę o bliższe informacje . Bukowców mamy kilkanaście ...
Co prawda cmentarzy obok nasypu kolejowego nieco mniej .
Sądzę że prosty kształt w tle to raczej tylne ogrodzenie .
Pozdrawiam .

Napisano

Witam. Chodzi o Bukowiec Kujawsko_-Pomorskie.  Miejsce Boju 16 Pułku Ułanów Wielkopolskich z elementami 3 Dywizji Pancernej wspartej lotnictwem i artylerią. Na forum w temacie o Bukowcu było to opisane jako Miejsce zniszczenia przez 2 baterię 11 DAK niemieckich samochodów pancernych na przedpolu Bukowca. Na lewo zdjęcie zrobione po 3 września 1939 roku, a na prawo współczesne. Charakterystyczne punkty to: w oddali nasyp kolejowy z przepustem i tuż za pojazdami pancernymi rząd drzew (w 1939 roku były to brzozy, a obecnie rosną wierzby).W Bukowcu byłem parę lat temu i nie bardzo pamiętam czy cmentarz znajduję się przy nasypie kolejowym. No ciekawa sprawa do rozwiązania to zdjęcie . Bukowiec czy Ostrowy. Pozdrawiam.