Skocz do zawartości

Grzybki i przepisy na nie...


martian.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No tak serio i bez podtekstów, to chętnie wypiłbym kiedyś kawkę i pogadał, może przy okazji jakiejś następnej konferencji Odkrywcy(o ile będzie) nadarzy się sposobność...
Ja tam swojej Lepszej Połowt
  • Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ja wyznaję tylko i wyłącznie jedną zasadę że :

Tłok powinien pracować w cylindrze, a nie w rurze wydechowej" :-D

P.S. Kawę pijam czarną i nie słodzę.
Napisano
No tak serio to nie mam zamiaru wymieniać mojej Lepszej Połowy, także musi zostać jak jest :)

A spotkać się i pogadać jak najbardziej, może jak kiedyś nadarzy się okazja podczas jakiejś konferencji Odkrywcy(o ile będzie)...
Napisano
Martian uchyl rąbka tajemnicy jak te grzybki są zrobione :)
Sezon grzybowy w pełni, i jest okazja popróbować nowych technik kulinarnych. Bo odnośnie kawy już się dogadaliśmy, tylko te grzybki mnie męczą... :)
Napisano

a tutaj moje znaleziska z soboty, oprócz tego co na zdjęciach dość spory koszyk podgrzybków.

Catadero znalazłem kiedyś takiego szmaciaka 2,5kg!! pyszny był:)

pozdrawiam wszystkich grzybiarzy!!

Napisano

to moje z przed 2 lat niestety - w zeszlym roku nie zrobilem fotek - niestety :( a bylo 3,5 kg prawdziwkow w pol godziny :)
obrac grzybki, podgotowac na patelni podsmarzyc cebulke z boczkiem - wymieszac, smarzyc do miekkosci potem jedno jajco do srodka, przyprawic i wsuwac - taki szybki obiadek - oprocz oczywiscie obierania grzybow :)
Wpadlem kiedys z kuzynem w taki mlodnik - ale juz przepisowy (to info dla funkcjonariuszy SL :) - w 3 dni z kuzynem i jego zona wytargalismy po 40 kg maslakow kazdy... sni mi sie obieranie tego swinstwa do dzisiaj :)

Napisano
Kiszone grzybki z cebulą. Najlepsze młode maślaki same łebki. Obgotować 10 min., odcedzić, poczekać aż przestygną, pokroić cebulę w plastry. Na przemian układać warstwę grzybków tak by zasłoniła dno bardzo obficie posypując solą(prawie biało), a na to 3- 4 plastry cebuli i posypać pieprzem. i tak dokąd grzybków starczy. Przycisnąć czymś ciężkim i odczekać(w ciemnym chłodnym miejscu) 5- 7 dni wtedy można jeść. Po teorii powinno być w kamionkowym garnku.... Wśród znajomych zrobiły furorę. Smak b. oryginalny. Można starszych ludzi popytać może co poniektórzy znają tę metodę. Dobrze zrobione wytrzymują kilka miesięcy. Trzeba pamiętać o sterylności wszystkiego włącznie z rękami....
Pozdrawiam
Napisano
I ta sterylność wyjaśnia wszystko!!! Moi znajomi, wracając z grzybów nie mogą zazwyczaj nawet wysiąść z samochodu. Myślałem, że przesadzają. Otóż nie- oni są dokładnie sterylni, dobra gorzałka zabija wszystkie zarazki. Tylko nie wiem, czy na ręce też chuchają.

Pozdrawiam.
Napisano
A jeśli o taaaaką sterylizację chodzi to jako przystaweczka znika najszybciej na imprezach ta właśnie.
Miałem na myśli tylko rzeczy potrzebne do zrobienia;)
Pozdrawiam
Napisano
Prawdziwki, opieńki, ew sitaki ale wszystko młode owocniki. Mnie najlepiej smakują maślaczki te jeszcze z zasłoną pod kapeluszem. No i nie na surowo, są przeca najpierw obgotowane a kiszenie w dużej ilości soli też jest metodą konserwacji spożywczej. Nie mogę porównać smaku do niczego innego. Można popróbować, ja kilka zepsułem (za kwaśne, za słone), ale w końcu... i od ta pora moje imieniny bez tego się nie obejdą....
Napisano
Witam,ja stosuję podobną metodę,ale gatunek grzybów do tego przepisu nadający się idealnie to rydze.Kamienny garnek o średnicy ok.25cm,0,5-1kg rydzów,2 główki czosnku,1 duża cebula,1 duży kiszony ogórek.Sama zasada układania warstwami to taka jak podaje martian.Czosnek rozgniatam w zgniatarce,cebulę i ogórka kroję w tzw.talary.Ważna sprawa,jak chcę już na drugi dzień zrobić gębie bal" rydze gotuję 3min.schładzam i do kamionki,jak mogę poczekać 6-7dni idą surowe.Panowie jak się raz spróbuje tego specyfiku to przez cały rok ma się smak w ustach.
Acha najlepiej podawać schłodzone ze schłodzoną wódeczką.Pzdr.
Napisano

Do kol martian.
1.czy ten płyn w słoiku to grzybki puściły?
2.grzybki na foto były robione w słoiku czy w w jakimś garncu i później przełożone?
3.co dzieje się z tą solą którą były zasypane? przed konsumpcją trzeba je obmyć?

Chciałbym to wypróbować bo znam tylko takie smaczne ale przepis moja zona zna.

Napisano
Tak same puszczają sok, ale jak za mało to można dolać przeg. wody Ja robię w słoiku, ale teoret. powinno się w kamionkowym garnku. Nie płucze się takie nadają się do jedzenia. Solę tyle żeby ta sól była dobrze widoczna na łebkach.
Napisano
Dzieci3 Fakt , ale u cienko z rydzami, sporadycznie się trafiają. Spróbuj z maślakami też pycha no i ja dużo pieprzu sypię", żeby się tu nie wyrażać innymi słowy.
Napisano
Byłem dzisiaj z żonką pospacerować po lesie, i dla mnie Kania, dla niej 3 podgrzybki, ale konkretnie na grzyby jadę w Niedzielę i muszę twój przepis wypróbować wreszcie, zżera mnie ciekawość jak to smakuje :)
Napisano

ja sobie poluję na rydze i kanie w jurajskich lasach ;>
Kanie najczęśćiej w buczynkach, na skałkach.
Raz trafiłem na łące Czarci Krąg Kani - 27 sztuk, każda średnicy dużego talerza obiadowego, wiekszosc poszła na mrożonkę żeby zimą sie degustować, ale i smażenia było nader sporo.
Jeśli chodzi o marynatę to prerefuję rydze, gąski i kurki.
Zawsze do zakąski używamy kurek z marynaty, aczkolwiek moje są tak mocne, że podwająją efekt ;)

foto: Ostatni wypad w Biesy, naprawde kosmiczne wielkości tam rosły.
pozdro!

Napisano
koledzy ale zrobiło się kulinarnie :D

ps.nie tylko do admina :D
Może powinien powstać dział Kulinarny przecież w kuchni też można coś odkryć :D
Dział mięso żerny jak i wegeter:D
Napisano
A zgubiliście się kiedyś na grzybach?Mi się to często zdarzało, szedłem szedłem patrzyłem w ziemie i się orientowałem, że nie wiem gdzie jestem, albo że jestem w innym miejscu, niż chciałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie