8total4 Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 ja niedawno się zgubiłem, i gdyby nie linia pierwszowojennych okopów które znam, pewnie bym się długo błąkał.. wszystko dlatego, że las się bardzo pozmienial odkąd tam byłem ostatni raz..Mimo wszystko lubię chodzic sam po lesie.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 A ktoś jadł ucho bzowe ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 ue a cio to?a grzybki w Twoich rejonach rosna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 ja wiem co to, slyszalem ze jadalne ale nie jadłem.acer a Sarniak Dachówkowaty ? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Woytas: masz tutaj opis :)Fotografia zamieszczona w celach edukacyjnych, pochodzi z ksiązki: Encyklopedia Kieszonkowa - GRZYBY", Edmund Garnweidner, wyd. MUZA S.A.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 kisielec fajniejszy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Niektórzy jedli nawet i Trametes versikolor :)Woytas, jeszcze nie byłem osobiście na wyprawie grzybowej - ale planuje zebrać coś do octu :) z patelni smażonego mam dość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 a ja na zdjeciach ogladalem tylko :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Jeszcze rzadsze jest Chondrostereum Purpureum - ale też podobno dla konesereów, przynajmniej pewien adiunkt z SGGWjest tego wielkim smakoszem i koneserem takich grzybków- po przyrządzeniu (widziałem zdjęcia) wygląda jak jakaś najdroższa kuchnia japońska :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Wszystkie grzyby są jadalne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 13 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Z tym, że niektóre tylko raz..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Wrzesień 2008 Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Jeszcze żyje tamten facet - z tym że na talerzu ucho bzowe wygląda niesamowicie w zestawie z innym oślizgłym grzybkiem - podawane z winem .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Niektóre grzyby są nie jadalne ale przydatne w przerwie na........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Dziś reklamówka kanii, w tym kilka brązowych-u mnie rzadko je spotykam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 a w Rybniku na lotnisku to rosna takie grzybki ze po nich widac wszystko bardzo kolorowo i inne takie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Ale kiedyś zapytałem zbieraczy tych grzybków, jak to przyrządzają. Pytam się : zalewajka, suszone, marynowane, z patelni, duszone???Oni mi na to, że na surowo... tfu..;))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 14 Wrzesień 2008 Share Napisano 14 Wrzesień 2008 Najlepsze są z hal, na których wypasa się owiecki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 14 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 14 Wrzesień 2008 łoowiecki...i ich... to prawie jak dla pieczarek koński... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 martian kiedys było o tym w jakimś tv, jak dzieciaki w szkole włożyli koledze do kanapki grzybka, i chłopak wszystko zjadł i nie poczuł... ponoć dostał taki odlot że wylądował w szpitalu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Kol. Martian- przerażasz mnie. Skąd Ty wiesz takie rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Co wy taki smaczny temat psujecie jakimiś trującymi tematami ?Jak dla mnie to tylko marynata ....do dobrze zamrożonej wyborowej....a jeszcze zieleniatki ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 zieleniatki królują ;>Gąska zielonka i Gąska nieksztaltna (siwa) to najlepsze grzyby jakie jadłem z marynaty.mam nadzieje że w tym roku na piaseczku dopisze 'zielonymi łepkami'...acer jak wróżysz??zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 trochę za zimno.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martian. Napisano 15 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Opieńki z patelni: Na smalcyku dusić tak długo by odparowała woda i zrumienić na mocnym ogniu. Tylko posolone. Super.Gołąbki na soli, posolić odrobinę na patelni i zrumienić bez tłuszczu całe kapelusze.Jadłem też wynalazek z Austrii jakaś mieszanka dziwna grzybków lekko octowych zalanych olejem. Nie powiem smaczne. Ps nie widziałem w lesie opieniek więc powinny jeszcze grzyby być, bo zawsze one zwiastują koniec okresu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 15 Wrzesień 2008 Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Tu się zgodzę: Smalczyk rządzi, nie olej, ni margaryna etc... naturalny i najlepszy smalczyk! Pycha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.