kindzal Napisano 23 Grudzień 2014 Share Napisano 23 Grudzień 2014 ... soltysi, nauczyciele... taaa, jaaaasne.To chyba od lepienia uszek? Albo zbyt wielka ilosc Gluhwein? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 23 Grudzień 2014 Share Napisano 23 Grudzień 2014 I teraz nie wiem...To do mnie to alibi, czy do tych, którzy jeszcze się nie dopisali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 23 Grudzień 2014 Share Napisano 23 Grudzień 2014 Że tak powiem, com wiedział to powiedziałem, a rozstrzeliwanie cywili, nawet jeżeli są sympatykami przeciwnika, jest zbrodnią . Tyle.PS O ile mnie pamięć nie myli, to we wspomnianym przez Ciebie wątku wyraziłem opinię jedynie że podziemie kryminalne , przynajmniej na niektórych terenach, było liczniejsze i aktywniejsze niż podziemie iepodległościowe". O sprawkach Burego chyba nie pisałem. A może po drugiej trzynastogodzinnej dniówce mam już zwidy ?PSII Wszystkim forumowiczom : Radosnych Godów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 24 Grudzień 2014 Share Napisano 24 Grudzień 2014 Wirakocza- ja sobie wypraszam...Powtarzam- uznając Święta za mocno przereklamowane i pełne szaleństwa, ja w formie protestu po posprzątaniu w terrariach, wypiąłem się na rzeczywistość i poszedłem spać.A odrobinę bardziej merytorycznie- doszukałem się całkiem sympatycznego" artykułu o istocie Żołnierzy Wyklętych... http://www.konserwatyzm.pl/artykul/4176/nil-ofiara-wykletych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark75 Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Kindzal a jak się odniesiesz do tych zeznań jednego z byłych mieszkańców wsi Szpaki.„w 1944 r. po przejściu frontu pozostali partyzanci z oddziałów sowieckich normalnie pracowali na gospodarstwach , ale udawali się niejednokrotnie do lasu gdzie mieli ziemiankę broń też mieli . Ochraniali przez cały czas wieś .Wystawiali wartowników spośród mieszkańców”Mieszkańcy na pewno posiadali broń i czasami robili z niej użytek między innymi potrafili ostrzelać przechodzący w pobliżu wsi partyzancki oddział. Niektórzy z nieżyjących już mieszkańców wsi nawet rozpoznali swoich sąsiadów , potrafili opowiedzieć po nazwiskach , ale do dnia dzisiejszego się jeszcze obawiają .Rychu tam wszyscy potrafią i potrafili przeżegnać się po katolicku (dobre pytanie czy chcieli?), ale uwierz mi nie był to znaczący argument do ich rozstrzelania . I tak jak pisałem wcześnie;- powiązania rodzinne kto z kim był spokrewniony i tzw. miejscowe znajomości były sposobem na przeprowadzenie selekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Wirakocza : Odpowiem Ci cytatem z klasyki: http://www.youtube.com/results?search_query=pani+kierowniczko+czy+ja+pal%C4%99Napisałeś także : ,, Bo gdybym użył właściwego to jego syn mógłby wyrwać następne setki tysięcy... tym razem z mojej kieszeni za zniesławienie...Czy na prawdę sądzisz , ze potomkowie ,,Burego" zrobili ,,skok na kasę, ze o to im chodziło ? Po wtóre pilnuj się teraz chłopaku, bo właśnie ujawniłeś, ze jesteś ,,nadziewany szmalem" i jak coś tu chlapniesz to ustawi sie caa kolejka z pozwami do Ciebie , a ja i Yeti bedziemy pierwsi bo jesteśmy ,,gołodupcami i leniami naczelnymi, co jeno czychają by kogoś na ,,kaskę przewalić"Myślałem że chcecie dyskutować o okolicznościach i o faktach, o których ja myslę , a z których jeden lub dwa zostały tu opisane ( dark75) , ale widzę, ze dla Was jest jednak ważniejsze nazewnictwo - szkodaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 16:07 25-12-2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Gruby Rycho (723 / 11) 2014-12-25 11:30:18Rysiu, ale wiesz zapewne, że tak jak rodzina Rajsa otrzymała odszkodowanie, tak potomkowie wymordowanych furmanów" i pozostałych ofiar Burego nie otrzymały ani złotówki...Mimo, że wg IPN był to niezwiązany z walką o niepodległość mord...A wiesz, dlaczego m.in nie otrzymali odszkodowania? Zajmował się tym np poseł Eugeniusz Czykwin- uzyskał odpowiedź, że skoro oddział Burego nie należał do struktur PP (????), to Państwo nie może teraz za jego działania odpowiadać...Zmiany w Ustawie kombatanckiej, które mogłyby ułatwić/umożliwić wypłatę odszkodowania dla ofiar Burego już kilka lat leżakują w sejmie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Yeti - i tu przeskakujemy na drugi , zupełnie odmienny temat , na który nie bardzo chcę się wypowiadać, bo zapewne wywołałbym burzę ,a poza wszystki to tzw. offtop i mógłbyś mi dać trzecią kartkę i jak ja bym bidok żył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Rysiu- bo to mocna schizofrenia i sądowa, i merytoryczna...Mamy osobę, która wg IPN dokonała ludobójstwa, które* nie ma uzasadnienia w staraniach o wolność i niepodległość... Jednocześnie sąd wojskowy stosując falandyzuje prawo rehabilitując Burego" po wyroku z 1949 roku.Już pal licho, że Rekin" obciążony przez Burego" sprawą białoruską również został w 1995 roku zrehabilitowany...Pointą rehabilitacji Rajsa jest odszkodowanie dla jego rodziny- rodziny ofiar jego rejzy dopiero w XXI wieku mogły postawić pomnik, a na finansowe odszkodowanie nie mają co liczyć...Chyba, że mord na kilkudziesięciu osobach to trauma z 1939 i ostrzelania ze strony Zaleszan... Gorzej, że przy okazji" ofiarami stały się kobiety i dzieci...* jakby to coś zmieniało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 Rysiu- nie odwracaj kota ogonem... I nie pisz populistycznych banałów...Albo pacjent jest winny, albo nie.. I pola do interpretacji nie ma... Jeśli jest, to skąd rehabilitacja i odszkodowanie... Jeśli nie jest, to co IPN robi?PS Nie tłumacz mi, że Bury wyrok w 1949 dostał nie tylko z furmanów"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 25 Grudzień 2014 Share Napisano 25 Grudzień 2014 To nie są ani banały , to są fakty i to nie populizm , bo do kogo ( do takiego cynika jak Ty ?). A wyrok i pieniądze sa za to samo - za siedem lat walki z wrogami Rzeczypospolitej . Jedna za to karała, druga za to płaci - którą wolisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark75 Napisano 26 Grudzień 2014 Share Napisano 26 Grudzień 2014 Rychu jakie nazewnictwo , jakie dyskusje i w jakim celu ? jak i tak nas zaczną nazywać niepoprawnymi.- po pierwsze jesteś osobą, która ma większy dostęp do dokumentów niż ja w IPN-ie i innych archiwach.- po drugie wy jesteście wielkimi historykami i moje mało liczące się uwagi nie są brane pod uwagę, a jednak temu tematowi poświęciłem prawie 10 lat poszukiwań , rozmów i dokumentów.(naprawdę uwierzcie mi to jest bardzo trudny temat ,czasami nikt nie chce z tobą zamienić żadnego słowa w tym temacie)- po trzecie temat podziemia niepodległościowego na Podlasiu jest bardzo trudny do zrozumienia musimy go podzielić na pewne etapy , które będą miały swój rozwój w przyszłości (Rycho powinien o tym wiedzieć)- po czwarte zrozumienie rodzin ,które straciły swoich rodziców , dziadków ,babcie ,(swoją młodość bo byli zmuszeni do ukrywania się jako tzw. wrogowie Polski Ludowej)- po piąte chciałbym uwierzyć, że ta ogromna pomyłka (zbrodnia )popełniona przez podkomendnych „Burego” i „Rekina” będzie kiedyś do końca wyjaśniona ?(potrzebny jest dostęp do akt na Białorusi i w Rosji. )To tak na szybko na tym forum , sprawy finansowe powinny być uregulowane zarówno jak i po jednej, tak i po drugiej stronie.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Grudzień 2014 Share Napisano 26 Grudzień 2014 Gruby Rycho (726 / 11) 2014-12-25 22:16:39,,puszki z Pandorą , jak mawiała pewna ,,żona stanu" Zonk... powiedział tak pewien ś.p. mąż stanu... Wersje co do autora są dwa, ale oba piszą o przedstawicielu płci brzydkiej...A bardziej serio- masz dokładny tekst rozkazu o pacyfikacji białoruskich wsi, wydany przez Jana Szklarka „Kotwicza”? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gruby Rycho Napisano 26 Grudzień 2014 Share Napisano 26 Grudzień 2014 No cóż widocznie się pomyliłem , bo myślałem , ze to Renia B.Co do rozkazu mjr. Floriana Lewickiego vel Jana Szklarka ps. ,, Kotwicz ,,Lis" to nie widziałem go a tym samym nie mogłem go przeczytać ani przytoczyć . To jest w ogóle ciekawa sprawa z tym rozkazem - ja się np. skłaniam ku temu by źródła pacyfikacji terenu przedsięwziętej przez ,,Burego szukać w rozmowach i ustaeniach , które miały miejsce podczas odprawy Komendy NZW ,,Chrobry", która odbyła się 8.12.1945 w Gawkach.cdn.ps. dark 75 - myślę, ze niepotrzebnie się irytujesz - edukować należy zawsze i wszędzie , a ludzie, którzy tak jak Ty zajmują się ,,regionałkami dysponują wiedzą duzo większą niż ,,wypasieni " historycy ( do których nota bene ja nie należę i nie mam nawet żadnych pretensji by należeć)i dlatego powinieneś brać czynny udział w tej dyskusji - o co Cię proszę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 5 Styczeń 2015 Share Napisano 5 Styczeń 2015 @Dark75, ,o tym sadzie wiem od mieszkańca Spieszyna.Nazwiska 2 sedziów" znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dark75 Napisano 6 Styczeń 2015 Share Napisano 6 Styczeń 2015 Horseman to gratuluję odkrycia, powinieneś to zgłosić do IPN-u. ;-)może będą zainteresowani porozmawiać z tą osobą?A tak przy okazji możesz mi napisać czy ktokolwiek ,ze Spieszyna lub Puchał obojętnie których Nowych czy Starych był w 3 BW NZW, lub w NSZ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 8 Marzec 2015 Share Napisano 8 Marzec 2015 Dark,nie jestem autochtonem,ale z opowieści mieszkańców wiem iż kilku było w NSZ.Minęło tyle lat,lecz nadal ludzie niechętnie mówią o tych sprawach,zwłaszcza nieznajomym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 27 Maj 2015 Share Napisano 27 Maj 2015 WitamMam publikację z 1969 roku pt Polegli w walce o utrwalanie władzy ludowej na Białostocczyźnie" Materiały z weryfikacji osób pomordowanych przez andy"(sic) reakcyjnego podziemia w latach 1944-1953.Jest sporo nazwisk o których mi wiadomo iż nie zginęli z rąk and" lecz zostali zamordowani przez UB.Co sądzicie o tej publikacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Kto widział film Sieroża" i jakie wrażenia?Przyznaję ze nie miałem okazji obejrzeć owego dzieła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Prezydent Andrzej Duda objął patronatem współorganizowany przez ONR Hajnowski Marsz Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Kontrowersje budzi przede wszystkim postać, którą narodowcy stawiają na piedestale - sprawca ludobójstwa sprzed 70 lat.Na stronie internetowej prezydenta znajduje się zakładka Żołnierze Wyklęci". Są tam informacje o poszczególnych wydarzeniach z okazji obchodów Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych oraz druczek do wniosku o Patronat Narodowy. Ów patronat jest - jak czytamy na stronie - wyrazem wdzięczności i uznania Prezydenta RP dla tych wszystkich, którzy przyczyniają się do przywracania prawdy historycznej i pielęgnowania pamięci o bohaterach drugiej konspiracji".Po wniosek zgłosili się również organizatorzy I Hajnowskiego Marszu Pamięci Żołnierzy Wyklętych - Obóz Narodowo-Radykalny, organizacja Narodowa Hajnówka" i Stowarzyszenie Historyczne im. Danuty Siedzikówny Inki". Kancelaria Prezydenta patronatu udzieliła.Przywracanie należnej pamięci"?Sprawę nagłośniła Partia Razem, apelując o wycofanie patronatu i przypominając o estialskich mordach" jednej z postaci wychwalanych przez organizatorów marszu. Chodzi o Romualda Rajsa Burego", który znalazł się w centralnym miejscu na plakacie promującym wydarzenie. Czy w jego przypadku można mówić o przywracaniu należnej pamięci", o co tak dopominają się narodowcy? Patrząc na ustalenia śledztwa Instytutu Pamięci Narodowej w sprawie działań jego oddziału - nie.Spalone 7-dniowe dzieckoBestialskie mordy", o których pisze Razem to tragiczne wydarzenia z początku 1946 roku. Oddział dowodzony przez Rajsa pozbawił życia - przez rozstrzelanie i spalenie - 79 cywilnych mieszkańców powiatu Bielsk Podlaski.Zeznania świadków zawarte w aktach sprawy przerażają opisem okrucieństwa. Mieszkańcy wsi Zaleszany zostali wezwani a zebranie". Zginęli wszyscy, którzy się na nie nie stawili. Nie wszyscy przyszli, bo - jak czytamy - jedni ie mieli w czym, byli biedni, nie mieli nawet butów". Inna rodzina zginęła, bo matka nie chciała zostawić dzieci bez opieki. Spaleniu uległa córka Bazyla i Tatiany Leończuków - nie ochrzczone, 7-dniowe dziecko, gdyż matka zostawiła je w domu, będąc przekonana, iż niezwłocznie wróci z zebrania" - to kolejna rodzina. I następna: Podczas ucieczki ze swojego płonącego domu został zastrzelony Grzegorz Leończuk wraz z dwójką małych dzieci: Konstantym w wieku 3 lat i 6-miesięcznym Sergiuszem".Impulsywny" dowódcaTak było też z kolejnymi wsiami. 1 lutego 1946 r. Rajs przydzielił dowódcom zadania zniszczenia po jednej ze wsi: Zanie, Szpaki, Końcowizna. Z wiosek zabierano furmanów, którzy mieli wozić wojskowych, a innych rozstrzeliwano i palono. Ale i furmanów rozstrzelano, gdy przestali być potrzebni.Dlaczego ludzie Rajsa mordowali ludność cywilną? Z zeznań przedstawionych przez IPN wynika wprost - mieszkańcy wsi byli nieprzychylnie ustosunkowani do jego oddziału, a dodatkowo byli narodowości białoruskiej. W podsumowaniu Instytut informuje, że nie bez znaczenia była impulsywność" dowódcy.Sprzeciwiamy się stawianiu obok rzeczywistych bohaterów podziemia zwykłych bandytów będących sprawcami ludobójstwa" - pisze Razem i przypomina, że w tym roku przypada 70. rocznica wydarzeń na Podlasiu.http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19626449,prezydent-patronuje-imprezie-onr-na-plakacie-sprawca-ludobojstwa.html#BoxNewsLink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Polskojęzyczna żydowska gazeta zawsze szkalowała Polaków i nadal to czyni.Żadne ludobójstwo,wszyscy mieli coś na sumieniu,a ofiary jak to na wojnie się zdarzają!Znam mieszkających tu na Podlasiu białorusinów i bliżej im do moskwy aniżeli Warszawy!Zreszta cała ta ich cerkiew to agentura moskiewska!Swoja droga ciekawi mnie ilu jest faktycznie białorusinów?nazwiska nosza brzmiące nie z białoruska,bo z końcówką -uk,a takie maja ukraińcy.Typowo Białoruskie nazwisko to Łukaszenko/a,i choćby Moniuszko.Język zaś jakim się posługuja sami nazywaja trzeszczanką.Językoznawcy również orzekli iz napisy w miejscowościach iałoruskich" nie maja nic wspólnego z onym,a są po ukraińsku.Ostatnio sporo mówi się i pisze o asymilacji,integracji w kontekście imigrantów,ale czy te nasze mniejszości narodowe się zintegrowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Kancelaria Prezydenta opublikowała oświadczenie, w którym zaprzecza, że prezydent Duda objął organizowany przez ONR I Hajnowski Marsz Żołnierzy Wyklętych. „W związku z medialnymi doniesieniami na temat rzekomego patronatu Prezydenta RP nad I Hajnowskim Marszem Żołnierzy Wyklętych (27 lutego), pragniemy poinformować, że Prezydent RP nie objął swoim patronatem wspomnianych uroczystości. Wniosek w tej sprawie od organizatorów wpłynął do KPRP 8 lutego br. Dziś Kancelaria Prezydenta RP podjęła decyzję o odmowie objęcia patronatem głowy państwa marszu w Hajnówce” – napisano na stronie prezydenta.Uwagę mediów przykuł plakat rozpowszechniony przez ONR. Widnieje na nim m. in. logo strony internetowej prezydenta, informacja o patronacie głowy państwa oraz zdjęcia polskich żołnierzy. Wśród nich w centralnym miejscu jest Romuald Rajs ps. Bury", odpowiedzialny za zbrodnie na prawosławnej ludności białoruskiej w Zanie, Zaleszany, Końcowizna, Szpaki i Wólka Wygonowska. Z rąk oddziału Burego" zginęło tam wg ustaleń IPN 79 osób. http://www.kresy.pl/wydarzenia,polityka?zobacz/prezydent-nie-objal-patronatem-marszu-organizowanego-przez-onr-w-hajnowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Horseman (132 / 16) 2016-02-15 15:28:25Hmmmm.... Nie wiem, o jakiej gazecie i szkalowaniu piszesz... Proponuję się zgłosić do IPN'u i alternatywnie- zgłosić swoje źródła lub zapoznać się ich wersją... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horseman Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 Człowiekuśniegu sam wkleiłeś ten link:http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19626449,prezydent-patronuje-imprezie-onr-na-plakacie-sprawca-ludobojstwa.html#BoxNewsLinkCo do IPN,to nie wiem jak obecnie,ale jest tam coś/ktoś w rodzaju cenzora i blokuje wszelakie niepoprawności polityczne :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 15 Luty 2016 Share Napisano 15 Luty 2016 @Chlopienakoniu, nie wiem co/kto lub jaki cenzor blokuje w tym IPNie niepoprawnosci, ale wiem, ze Bury" wydajac rozkaz eliminacji" tych ludzi (cywilow) ponosi pelna odpowiedzialnosc za czyn nazywany zbrodnia wojenna o znamionach czystki etnicznej". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.