elcolonello Napisano 1 Sierpień 2008 Autor Napisano 1 Sierpień 2008 Przy okazji uroczystości związanych z rocznicą wybuchu Powstania, w artykule zamieszczonym na stronie Interii w ankiecie Czy kochasz Polskę" 33% odpowiedziąło TAK, pozostałe 67 % odpowiedziało NIE. Mi się nóż w kieszeni otworzył... Jakie macie odczucia?
Nostro91 Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 A co się dziwisz?dzisiejcza polska nie przypomina tamtej za którą walczyli powstańcy-mamy poje.... prawo,skorómpowanych i leniwych polityków,kraj ogólnie biedny (oczywiście za sprawą komuchów) - Gdyby dziś napadnięto na polskę to mało kto by stanął do walki.Pozdrawiam,Nostro91
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Iiiiiiiiiii. Z tą walką bym nie przesadzał- zgodnie z kanonami wojny XXI wieku większość by się nawet nie zorientował, że wojna wybuchła a te grzyby to nie prawdziwki :-)A ja, mimo że jestem patriotą, rozumiem. Co mają kochać? Elyty władzy i pustkę umysłową? Wieczne wojenki i podchody? Syf, brud i ubóstwo? Biało-czerwone krawaty czy pienia bogo-ojczyźniane? Może ludzie chcą spokojnie żyć, rozmnażać się, pracować a nie od rana czytać i słuchać o kopertach, podsłuchach, wałkach, strajkach, procesach.Dobrze, że przynajmniej TVP ze swoją misją poprawia im nastrój Be-jak miłość czy Gwiazdy tańczą na lodzie.Pozdrawiam.P.S. Nie łączyłbym miłości do kraju z poczuciem obowiązku czy patriotyzmem.
danieloff Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 To, czy bronić Polski jako Ojczyzny i czy ją kochać jest chyba oczywiste dla każdego Polaka. Trochę inaczej jest już z państwem polskim", jako formą instytucjonalną. Trudno kochać coś, co gnębi Cię podatkami, akcyzami, złym prawem, głupotą rządzących itp. Polacy są dumni z Polski i polskości, gdy mają do tego powody. Niestety bardzo żałuję, że nie mogę być dumny np. z polskiej motoryzacji, tak jak Niemcy ze swojego BMW i Audi, polskiej gospodarki, polskiej sieci dróg i autostrad. No, pozostają jeszcze wierzby, Chopin i cała plejada polskich straceńców przy kolejnych rocznicach - z braku sukcesów trzeba świętować szlachetne klęski...
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Będzie dziś mały test, nie miłości ale pamięci. Media ( przynajmniej te rozgłośnie radiowe, których słucham ) namawiają i przypominają o minucie ciszy i/lub syrenach godzinie 17-stej. Zobaczymy ilu kierowców i pieszych stanie. Ewentualnie ilu rodaków będzie wiedziało o co chodzi.
iron66 Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 Powiem tak-jaki dom taka postawa-przecież wychowanie szeroko rozumiane wynosi sie z domu,a potem sie tylko dokształcamy.Pozdr.
41pp Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Panowie; dziś najważniejsza i jedyna literatura, /przynajmniej dla tych 75%/ to, książeczka czekowa".PozdrGW
herbstnebel Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 a ja to rozumiem. Podobno Tusk kiedyś powiedział, że nienawidzi polskości. Mam podobnie.. Polskości" pseudo umoczonego medialno liberalno katolickiego (tradycyjnego?) zaświnionego tworu skażonego jakąś kosmicznie nieodpowiedzialną mentalnością ludzką. I takiej Polskości" nienawidzę. A że wpływa ona bezpośrednio na życie większości Polaków to się nie dziwie, że potraktowali pytanie bez \" bo co mają kochać? Prawdziwa Polska leży pod gruzami..
tomcat3 Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Cze.Moge kochac swoj kraj piekno natury,zwiazany jeste uczuciowo z polska bo tam sie urodzilem i tam mieszkalem.Wiecej argumenow nie moge przedstawic bo ich po prostu nie ma.......Pytanie powinno brzmiec za co kochamy polske.Moze wtedy odpowiedzi a moze raczej ich brak dadza do myslenia dlaczego.pozdro
traper6 Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Jest takie powiedzenieGdzie chleb, tam twoja ojczyzna"Ale też jest inneGdzie kości twoich przodków, tam twoja ojcowizna"Ja wybieram to drugie.Jaka jest Polska to wszyscy o tym wiedzą. Ale tu się urodziłem, tu żyję i tu chcę zdechnąć.
michu69 Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Witam i ze smutkiem czytm niekture posty.Polska to nie matoły polityczne,mafia czy inne takie.Zapraszam do pracy za granice do rozłąki z waszymi ulicami,sklepikami,piccernią i ulubioną knajpką . Zapraszam na spacer po opcym mieście gdzie wszystko jest inne i nawet k...a nie usłyszysz.Do oddania mojego patryjotyzmu pasuje mi niemiecka formuła mała ojczyzna" Nie tęsknie za Wawą tylko za moim zaściankiem gdzie wszystkich znam i z wszystkimi się witam.Moge z całym przekonaniem napisać kocham Polske taką jaka jest i za to że jest. Politycy odejdą a Polska będzie czekać na nas którzy przez polityków tułają się po całym świecie,żeby zarobić pare groszy.Michu
traper6 Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Mądrze mówisz, z serca... Podobnie myslęPozdrawiam
zbyniek Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Każdy polityk martwi się tylko sobą ich nie obchodzi, że w wielu regionach są głodne dzieci i ludzie bez pracy, do kamery wielcy patrioci a w rzeczywistości to darmozjady i pasibrzuchy.pozdr
8total4 Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 a ja kocham Polskę za to że mogę sobie wziąć aparat i ruszyć w piękne tereny, że są jeszcze miejsca gdzie nie słychać i nie czuć miejskiego zgiełku, gdzieniegdzie odnajdzie się jeszcze nutka tradycji mieszkańców i spotka się prawdziwą polską gośćinność, nie chce już sobie zaprzątać głowy politykami bo:w tym kraju 99% nazywających się patriotami ma skłonności do nacjonalizmu, 99% demokratów to komuniści, 99% nacjonalistów to faszyści a każdy z nich i tak kradnie na swój sposób :)w pelni popieram slowa kol. michu69, dopiero gdy działa tęsknota, odczuwamy siłę miłości do swego zaścianka, ojczyzny, rodzinnej ziemi.pozdro!!
AKMS Napisano 3 Sierpień 2008 Napisano 3 Sierpień 2008 Właśnie, czym jest Polska? Bo dla mnie Polska, to ta ziemia, lasy, jeziora, pola, domy i ludzie, którzy są mi bliscy. To kocham i tego jestem gotów bronić. Ale jeśli Polska to te [słowo wulgarne] z ul. Wiejskiej, to ja ich [słowo wulgarne]. Nawet bym sie dla nich nie wysikał, nie mówiąc o jakimkolwiek poświeceniu.
Maniek7_2006 Napisano 3 Sierpień 2008 Napisano 3 Sierpień 2008 Czy kochasz Polskę?" - oczywiście, że tak, mamy piękną kulturę, piękne tradycje, zwyczaje, kocham mój kraj i jestem gotów za niego zginąć, a sytuacja polityczna nie będzie mnie interesować, a polityków wszystkich co do joty, powinni zagnać do obozów pracy, przez nich Polska nie rozwija się gospodarczo, bo wszystko wyprzedają w prywatne łapy(np. huty sprzedane jakiemuś Hindusowi) dla nich nie liczy się Polska-Ojczyzna, tylko własne du.., i pieniądze. Panowie politycy- PIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO!!! I tak jak napisał Kol. AKMS, nawet strażaka bym nie wyjął, żeby się na nich odlać, szkoda moczu.PozdrO
Maniek7_2006 Napisano 3 Sierpień 2008 Napisano 3 Sierpień 2008 zapomniałem dodać też, że piękną choć burzliwą historięPozdrO
dzieci3 Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Ktoś dawno temu powiedziałTakie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie".Jak zwykle miał rację.Pzdr.
Kurt Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Wychowaliśmy się na krwi naszych przodków by żyć dziś w wolnej Polsce.Dla młodzieży jednak to nic nie znaczy zaganiani i zapatrzeni w firmowy ciuszek czy też tabletę która omamia z chęcią wydzielenia komuś 10ny.Mam nadzieję że to tylko margines ale czasami idąc ulicą widzę w jakim jestem błędzie, gdy szczyle latając po chodnikach zaczepiają przechodni a policja bezradnie rozkłada ręce udając czasami że nie widzi.Książki owa młodzież zna może jedynie z księgarnianej półki obok której przypadkowo czasmi przejdzie biegnąc do żabki po tanie wino.Jedyne co cieszy że są i młodzi ludzie oddani historii naszego kraju którzy pielęgnują tradycję naszych przodków.pozdrawiam Kurt
Czlowieksniegu Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Kurt, nie bądź taki surowy.Gdy ja miałem lat naście w mojej okolicy ( mam świadomość, że byłem w uprzywilejowanej sytuacji- duże miasto ) były dwie lub trzy modelarnie, ogólnodostępny klub sportowy ( ś.p. Pafawag ), parę boisk ( choćby treningowe WKS Śląsk ), dwa (?) osiedlowe domy kultury. Aha, ogólnodostępny kort tenisowy. Wiem, inne czasy, inni ludzie, inny płatnik i kasa. Ale, gdy z chłopakami chcieliśmy pograć w piłkę, stawialiśmy na trawniku przed blokiem dwie ławki ( jako bramki ) i mogliśmy godzinami ganiać. Teraz? Modelarnia ( bezpłatna, miejska ) jest jedna. Na boisku Śląska był flomark a teraz w ramach modernizacji wszystko jest zamknięte. Pafawag, nie dość że znikł, to na jego terenie będzie kolejny apartamentowiec. Kort tenisowy kupił prywaciarz", i po postawieniu balonu ( coby zimą grać ) i wysokich ogrodzeń trzepie kasę od nowobogackich. A na trawniku grać już nie można, bo mieszkańcy sobie ... parking zrobili :-)I nie twierdzę, że kiedyś było lepiej, że komuna, że Solidarność, paszporty, komputery, zomo itp. Kiedyś nie tylko rodzice ( opiekunowie ), ale także szkoła, miasto, państwo angażowali się w wychowanie i/lub zapewnienie rozsądnej rozrywki.P.S. Ciekawe, dlaczego z łezką w oku ogląda się Do przerwy 1-0, Tolka Banana a na szmiry Power Rangers lub inne Barbie patrzeć nie można?Pozdrawiam.
Czlowieksniegu Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Aha, dla jasności- uważam, że pochodna zomo ( powtarzam pochodna ) zomo bardzo by się nam dziś przydała. Bo chyba czasami nasza prewencja mogłaby się od nich uczyć fachu...No, chyba że nasi współcześni chuligani stanęli by na wysokości zadania i nawet Chuck Norris by podwinął ogon :-)
Maniek7_2006 Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Dokładnie tak, takie ZOMO by się nam przydało, jak zobaczyłem to: http://pl.youtube.com/watch?v=CjThLgFBRuw&feature=relatedto aż mną wtrząsnęło, i ci policjanci, zamiast tylko skuć go w kajdanki, to powinni go skuć, spałować, skopać, i żeby w najlepszym przypadku wylądował w szpitalu, za takie coś 100x gorszego coś ich powinno spotkać. Może i to byli menele, a czy menel czy inny szacunek być musi, bo jest to osoba starsza, ale jak Policja będzie taka jaka jest to zmieni się, ale na gorsze.PozdrO
Czlowieksniegu Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Napiszę Ci tak- mam nadzieję, że leszcze natkną na kogoś lepszego. To po pierwsze. Po drugie- nie wierzyłem, że to kiedykolwiek napiszę- pokazany policjant to ..... [ automoderacja ]- rzuca ( a raczej próbuje ) gościa na beton pomagając sobie ręką z pistoletem !!!Trzy- znajdź mecz Widzew-Motor. Zarówno policja jak i organizator twierdzą, że nic się nie stało.Zamknąć lub wysłać do obozów pracy- śmieci na autostradach czekają :-)
Maniek7_2006 Napisano 7 Sierpień 2008 Napisano 7 Sierpień 2008 Moim zdaniem margines społeczny powinien budować lub sprzątać drogi,autostrady, i życzę takim kozakom żeby trafili na takich ze im tak mordy obiją, żeby ich matka nie poznałaPozdrOPS. Podobnie więźniowie, a za ciężkie przestępstwa oczywiście śmierć. Każdy więzień powinien, zapracować na swoje utrzymanie, a nie żeby obywatele robili na takiego degenerata i nieroba.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.