Skocz do zawartości

Żenujące wyniki ankiety- Czy kochasz Polskę"

elcolonello

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przy okazji uroczystości związanych z rocznicą wybuchu Powstania, w artykule zamieszczonym na stronie Interii w ankiecie Czy kochasz Polskę" 33% odpowiedziąło TAK, pozostałe 67 % odpowiedziało NIE. Mi się nóż w kieszeni otworzył... Jakie macie odczucia?
Napisano
A co się dziwisz?dzisiejcza polska nie przypomina tamtej za którą walczyli powstańcy-mamy poje.... prawo,skorómpowanych i leniwych polityków,kraj ogólnie biedny (oczywiście za sprawą komuchów) - Gdyby dziś napadnięto na polskę to mało kto by stanął do walki.Pozdrawiam,Nostro91
Napisano
Iiiiiiiiiii. Z tą walką bym nie przesadzał- zgodnie z kanonami wojny XXI wieku większość by się nawet nie zorientował, że wojna wybuchła a te grzyby to nie prawdziwki :-)
A ja, mimo że jestem patriotą, rozumiem. Co mają kochać? Elyty władzy i pustkę umysłową? Wieczne wojenki i podchody? Syf, brud i ubóstwo? Biało-czerwone krawaty czy pienia bogo-ojczyźniane? Może ludzie chcą spokojnie żyć, rozmnażać się, pracować a nie od rana czytać i słuchać o kopertach, podsłuchach, wałkach, strajkach, procesach.
Dobrze, że przynajmniej TVP ze swoją misją poprawia im nastrój Be-jak miłość czy Gwiazdy tańczą na lodzie.
Pozdrawiam.

P.S. Nie łączyłbym miłości do kraju z poczuciem obowiązku czy patriotyzmem.
Napisano
To, czy bronić Polski jako Ojczyzny i czy ją kochać jest chyba oczywiste dla każdego Polaka. Trochę inaczej jest już z państwem polskim", jako formą instytucjonalną. Trudno kochać coś, co gnębi Cię podatkami, akcyzami, złym prawem, głupotą rządzących itp. Polacy są dumni z Polski i polskości, gdy mają do tego powody. Niestety bardzo żałuję, że nie mogę być dumny np. z polskiej motoryzacji, tak jak Niemcy ze swojego BMW i Audi, polskiej gospodarki, polskiej sieci dróg i autostrad. No, pozostają jeszcze wierzby, Chopin i cała plejada polskich straceńców przy kolejnych rocznicach - z braku sukcesów trzeba świętować szlachetne klęski...
Napisano
Będzie dziś mały test, nie miłości ale pamięci. Media ( przynajmniej te rozgłośnie radiowe, których słucham ) namawiają i przypominają o minucie ciszy i/lub syrenach godzinie 17-stej. Zobaczymy ilu kierowców i pieszych stanie. Ewentualnie ilu rodaków będzie wiedziało o co chodzi.
Napisano
a ja to rozumiem. Podobno Tusk kiedyś powiedział, że nienawidzi polskości. Mam podobnie.. Polskości" pseudo umoczonego medialno liberalno katolickiego (tradycyjnego?) zaświnionego tworu skażonego jakąś kosmicznie nieodpowiedzialną mentalnością ludzką. I takiej Polskości" nienawidzę. A że wpływa ona bezpośrednio na życie większości Polaków to się nie dziwie, że potraktowali pytanie bez \" bo co mają kochać? Prawdziwa Polska leży pod gruzami..
Napisano
Cze.Moge kochac swoj kraj piekno natury,zwiazany jeste uczuciowo z polska bo tam sie urodzilem i tam mieszkalem.Wiecej argumenow nie moge przedstawic bo ich po prostu nie ma.......Pytanie powinno brzmiec za co kochamy polske.Moze wtedy odpowiedzi a moze raczej ich brak dadza do myslenia dlaczego.pozdro
Napisano
Jest takie powiedzenie

Gdzie chleb, tam twoja ojczyzna"

Ale też jest inne

Gdzie kości twoich przodków, tam twoja ojcowizna"

Ja wybieram to drugie.

Jaka jest Polska to wszyscy o tym wiedzą. Ale tu się urodziłem, tu żyję i tu chcę zdechnąć.
Napisano
Witam i ze smutkiem czytm niekture posty.Polska to nie matoły polityczne,mafia czy inne takie.Zapraszam do pracy za granice do rozłąki z waszymi ulicami,sklepikami,piccernią i ulubioną knajpką . Zapraszam na spacer po opcym mieście gdzie wszystko jest inne i nawet k...a nie usłyszysz.Do oddania mojego patryjotyzmu pasuje mi niemiecka formuła mała ojczyzna" Nie tęsknie za Wawą tylko za moim zaściankiem gdzie wszystkich znam i z wszystkimi się witam.Moge z całym przekonaniem napisać kocham Polske taką jaka jest i za to że jest. Politycy odejdą a Polska będzie czekać na nas którzy przez polityków tułają się po całym świecie,żeby zarobić pare groszy.Michu
Napisano
Każdy polityk martwi się tylko sobą ich nie obchodzi, że w wielu regionach są głodne dzieci i ludzie bez pracy, do kamery wielcy patrioci a w rzeczywistości to darmozjady i pasibrzuchy.pozdr
Napisano
a ja kocham Polskę za to że mogę sobie wziąć aparat i ruszyć w piękne tereny, że są jeszcze miejsca gdzie nie słychać i nie czuć miejskiego zgiełku, gdzieniegdzie odnajdzie się jeszcze nutka tradycji mieszkańców i spotka się prawdziwą polską gośćinność, nie chce już sobie zaprzątać głowy politykami bo:
w tym kraju 99% nazywających się patriotami ma skłonności do nacjonalizmu, 99% demokratów to komuniści, 99% nacjonalistów to faszyści a każdy z nich i tak kradnie na swój sposób :)
w pelni popieram slowa kol. michu69, dopiero gdy działa tęsknota, odczuwamy siłę miłości do swego zaścianka, ojczyzny, rodzinnej ziemi.
pozdro!!
Napisano
Właśnie, czym jest Polska? Bo dla mnie Polska, to ta ziemia, lasy, jeziora, pola, domy i ludzie, którzy są mi bliscy. To kocham i tego jestem gotów bronić. Ale jeśli Polska to te [słowo wulgarne] z ul. Wiejskiej, to ja ich [słowo wulgarne]. Nawet bym sie dla nich nie wysikał, nie mówiąc o jakimkolwiek poświeceniu.
Napisano
Czy kochasz Polskę?" - oczywiście, że tak, mamy piękną kulturę, piękne tradycje, zwyczaje, kocham mój kraj i jestem gotów za niego zginąć, a sytuacja polityczna nie będzie mnie interesować, a polityków wszystkich co do joty, powinni zagnać do obozów pracy, przez nich Polska nie rozwija się gospodarczo, bo wszystko wyprzedają w prywatne łapy(np. huty sprzedane jakiemuś Hindusowi) dla nich nie liczy się Polska-Ojczyzna, tylko własne du.., i pieniądze. Panowie politycy- PIENIĄDZE TO NIE WSZYSTKO!!! I tak jak napisał Kol. AKMS, nawet strażaka bym nie wyjął, żeby się na nich odlać, szkoda moczu.

PozdrO
Napisano
Wychowaliśmy się na krwi naszych przodków by żyć dziś w wolnej Polsce.
Dla młodzieży jednak to nic nie znaczy zaganiani i zapatrzeni w firmowy ciuszek czy też tabletę która omamia z chęcią wydzielenia komuś 10ny.Mam nadzieję że to tylko margines ale czasami idąc ulicą widzę w jakim jestem błędzie, gdy szczyle latając po chodnikach zaczepiają przechodni a policja bezradnie rozkłada ręce udając czasami że nie widzi.
Książki owa młodzież zna może jedynie z księgarnianej półki obok której przypadkowo czasmi przejdzie biegnąc do żabki po tanie wino.
Jedyne co cieszy że są i młodzi ludzie oddani historii naszego kraju którzy pielęgnują tradycję naszych przodków.
pozdrawiam Kurt
Napisano
Kurt, nie bądź taki surowy.

Gdy ja miałem lat naście w mojej okolicy ( mam świadomość, że byłem w uprzywilejowanej sytuacji- duże miasto ) były dwie lub trzy modelarnie, ogólnodostępny klub sportowy ( ś.p. Pafawag ), parę boisk ( choćby treningowe WKS Śląsk ), dwa (?) osiedlowe domy kultury. Aha, ogólnodostępny kort tenisowy. Wiem, inne czasy, inni ludzie, inny płatnik i kasa. Ale, gdy z chłopakami chcieliśmy pograć w piłkę, stawialiśmy na trawniku przed blokiem dwie ławki ( jako bramki ) i mogliśmy godzinami ganiać. Teraz? Modelarnia ( bezpłatna, miejska ) jest jedna. Na boisku Śląska był flomark a teraz w ramach modernizacji wszystko jest zamknięte. Pafawag, nie dość że znikł, to na jego terenie będzie kolejny apartamentowiec. Kort tenisowy kupił prywaciarz", i po postawieniu balonu ( coby zimą grać ) i wysokich ogrodzeń trzepie kasę od nowobogackich. A na trawniku grać już nie można, bo mieszkańcy sobie ... parking zrobili :-)

I nie twierdzę, że kiedyś było lepiej, że komuna, że Solidarność, paszporty, komputery, zomo itp. Kiedyś nie tylko rodzice ( opiekunowie ), ale także szkoła, miasto, państwo angażowali się w wychowanie i/lub zapewnienie rozsądnej rozrywki.

P.S. Ciekawe, dlaczego z łezką w oku ogląda się Do przerwy 1-0, Tolka Banana a na szmiry Power Rangers lub inne Barbie patrzeć nie można?

Pozdrawiam.
Napisano
Aha, dla jasności- uważam, że pochodna zomo ( powtarzam pochodna ) zomo bardzo by się nam dziś przydała. Bo chyba czasami nasza prewencja mogłaby się od nich uczyć fachu...

No, chyba że nasi współcześni chuligani stanęli by na wysokości zadania i nawet Chuck Norris by podwinął ogon :-)
Napisano
Dokładnie tak, takie ZOMO by się nam przydało, jak zobaczyłem to:

http://pl.youtube.com/watch?v=CjThLgFBRuw&feature=related

to aż mną wtrząsnęło, i ci policjanci, zamiast tylko skuć go w kajdanki, to powinni go skuć, spałować, skopać, i żeby w najlepszym przypadku wylądował w szpitalu, za takie coś 100x gorszego coś ich powinno spotkać. Może i to byli menele, a czy menel czy inny szacunek być musi, bo jest to osoba starsza, ale jak Policja będzie taka jaka jest to zmieni się, ale na gorsze.

PozdrO
Napisano
Napiszę Ci tak- mam nadzieję, że leszcze natkną na kogoś lepszego. To po pierwsze. Po drugie- nie wierzyłem, że to kiedykolwiek napiszę- pokazany policjant to ..... [ automoderacja ]- rzuca ( a raczej próbuje ) gościa na beton pomagając sobie ręką z pistoletem !!!
Trzy- znajdź mecz Widzew-Motor. Zarówno policja jak i organizator twierdzą, że nic się nie stało.

Zamknąć lub wysłać do obozów pracy- śmieci na autostradach czekają :-)
Napisano
Moim zdaniem margines społeczny powinien budować lub sprzątać drogi,autostrady, i życzę takim kozakom żeby trafili na takich ze im tak mordy obiją, żeby ich matka nie poznała

PozdrO

PS. Podobnie więźniowie, a za ciężkie przestępstwa oczywiście śmierć. Każdy więzień powinien, zapracować na swoje utrzymanie, a nie żeby obywatele robili na takiego degenerata i nieroba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie