Skocz do zawartości

Utwór szwedzkiego zespołu o bohaterskich Polakach

blackdog

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 139
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do Bodexa
Kiedyś czytałem opracowanie na temat Wizny i tamtejszych umocnień. O ile dobrze pamiętam problem polegał na braku ostatecznego wykończenia umocnień - dziury" łatano umocnieniami polowymi z których artyleria niemicka zrobiła sieczkę właczając obsadę. Ponadto bunkry nie zdążono wyposażyć w boforsy p.panc (proszę się przyjżeć filmowi nakręconemu przez niemieckich pancerniaków)
PS
Historia jest faktem, ornamentatorów nigdy nie będzie brakowało, między innymi po to aby zaistnieć jak nieprzymierzając niejaki Gross. Dzieki za wątek.
Pozdro
Napisano
Mnie zastanawia jedna rzecz ostatnio. Ilu z ludzi wypowiadajacych sie w tym watku i bedacych dumnymi" z bycia Polakami, kibicujacymi polskiej druzynie (nie musi sie laczyc), wywiesilo flage w dniu niepodleglosci.
Napisano
Kolego bodex.
Jak się ma twoja wypowiedz do poniższego linku?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Wizny
Może czas się nauczyć zasady”wieżę ale sprawdzę”,a nie brać sprawy na”słuch”.
Życzę więcej dociekliwości w odkrywaniu prawdy.
Pozdrawiam.
Napisano
zdziwiłem się trochy z tego względu gdyż ta kapela nie jest z Polski lecz Szwedzka. Wiadomo przecież że na zachodzie młodzież nie zna się dobrze na historii swojego kraju a co mówić o krajach Europejskich. Kiedyś miałem przyjemność rozmawiać z holendrem który uczył się w collage'u no muszę przyznać że jego głupota i niewiedza przyprawiała mnie o marszkość czoła...
Według niego pod Monte Cassino to amerykanie przebili sie...
a co najciekawsze to twierdzi ze angole odszyfrowali enigmę..
noo i stereotypy jacy to nie Polacy co on robią... ehhh po prostu słoma z butów.

poprostu śmiech na sali i my mamy się od nich uczyć? Tzn młode pokolenie ... na co nam to! Niedługo niemcy napiszą nam Europejski podrecznik gdzie bedzie mowa o polskich obozach zagłady .. I będą się uczyć jakie to inne kraje piękne.. a o nas bedzie tyle ile chca wiedzieć o nas... czyli kleski i rozbiory!
Napisano
Spoko piosenka, fajnie się słucha i ogląda. A co do wypowiedzi Plutonowego 76 to powiedz ile Ty wiesz o historii Holandii albo innego kraju. Nie wpadajmy w przesadę, to nagle we wszystkich krajach świata mają się uczyć historii Polski??? A jak szwedzka kapela znalazła sobie taką fajną niszę to niech śpiewają na zdrowie, dużo to lepsze niż różnego typu nacjonalistyczne g..no produkowane przez rodzime łyse kapele.liha
Napisano
Liha - zgadzam sie z Plutonowym 76 - kazdy moze nie wiedziec, tzn: kto zdobyl Monte Cassino? Nie wiem; kto rozszyfrowal enigme? Nie wiem. Wszystko w porzadku. Ale bredzic wierutne bzdury to jednak cos innego i zasluguje na napietnowanie. Sadze ze Holender tez by sie wdebil gdybys mu chcial wmowic ze bitwe pod Nieuwpoort wygrali ....Chinczycy.
Napisano
Racja że z wiedzą historyczna wśród szarych mas na Zachodzie bywa różnie, w Stanach podobno tragicznie, a co do Szwecji to kraj ten wycofał naukę historii ze szkół już parę lat temu więc tym bardziej zdumiewa postawa zespołu nagrywając taki kawałek
Napisano
Ciekawy wywiad Joakimem Brodénem, autorem muzyki i tekstów Sabatonu:
http://www.rp.pl/artykul/148381.html
Napisano
Witam kolegów!
W temacie zespołu Sabaton... czuję osobiście metal ale... zespół śpiewa nie tylko o bohaterskich polakach fakt głównie o wojnie drugiej i pierwszej światowej. Z językiem u mnie słabo zatem nie mam pewności kogo opiewa się w utworze Ghost division" ale przebijają w nim słowa ... panzer elite..." może ktoś biegły w języku Szekspira wyjaśni czy przypadkiem utwór nie sławi atakujących Wiznę. W kazdym razie panzer elite kojarzy mi się z pozytywnym określeniem gości z Panzerwaffe. Jeszcze utwór z niemiecko brzmiącym tytułem Panzerkampf" . Wolfpack" (wilcze stado?) żywcem wyjęty z filmu Das Boot"
Na osłodę jest Cliffs of Gallipoli" Polakom to może obojętne ale ciekawe kto jest pozytywnym bohaterem piosenki obrońcy czy atakujący.
Zapewniam kolegów że nie robie sobie jaj mogę po prostu coś powiedzieć na temat linii melodycznej to wszystko, język jest mi w zasadzie znany jedynie na poziomie klienta Windowsa i baru z frytkami. kiedyś zareklamowałem Polski zespół (mniejsza o nazwę) wywodzący się z prawdziwych Słowian i pieczętujący się złamaną figurą geometryczną więc jestem ostrożny (moderator był ok i na moja prośbę wywalił post). Nawiasem mówiąc piosenka była całkiem ok opiewała bohaterów z Westerplatte jednak ideologia muzyków moim zdaniem bliższa jest atakującym.
Napisano
Baptised in fire, 40 to 1

So silent before the storm, awaiting command
A few has been chosen to stand, as one outnumbered by far
The orders from high command - fight back, hold your ground!
In early September it came, a war unknown to the world

No army may enter that land
That is protected by Polish hand!
Unless you are forty to one
Your force will soon be undone, undone

Baptised in fire forty to one
Spirit of Spartans - death and glory
Soldiers of Poland second to none
Wrath of the Wehrmacht brought to a halt

The 8th of September it starts, the rage of the Reich
A barrage of mortars and guns, stand fast, the bunkers will hold
The captain has pledged his life, I'll face my fate here
The sound of artillery strike, so fierce the thunder of guns

So come bring on all that you've got
Come hell, come high water, NEVER STOP!
Your lives will soon be undone... UNDONE!

Always remember, a fallen soldier!
Always remember, fathers and sons at war!
Always remember, fathers and sons at war!
Always remember, buried in history...

No army may enter that land
That is protected by Polish hand!
Your force will soon be undone, undone

No, No, Nooo

pozdro.liha
  • 4 months later...
Napisano
Dzisiaj grupa była w Wiźnie, gdzie oglądała miejsca walk oddziału Raginisa, ruiny bunkra, jego grób. Z zespołem spotkała się młodzież i mieszkańcy miejscowości. Grupa SGO Narew z Łomży przeprowadziła małą inscenizację walk wrześniowych. Jeśli ktoś jest zainteresowany może zobaczyć relację w lokalnym programie informacyjnym: http://ww6.tvp.pl/4468,20081023814903.strona
Napisano
Kolego BRAT_MIH: ten utwór zalatuje mi zbytnio klimatami konkwisty (Fe!!) i tym podobnych, a doklejanie do klipu zdjęć żołnierzy polskich z lat '30 i mieszanie tego ze skrajnie prawicową ideologią wydaje mi się niesmaczne... Ale to tylko moje zdanie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie