KoMbAtAnT Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=gTl5WmuDu8g&feature=related
01111977 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 A tutaj piekny utwor o polskim zolnierzu pod Monte Cassinohttp://youtube.com/watch?v=BSEpkGxhUiQ&feature=related
01111977 Napisano 9 Czerwiec 2008 Napisano 9 Czerwiec 2008 I dalej..http://pl.youtube.com/watch?v=Vhnbh9_wnFY&feature=related
tbrk Napisano 10 Czerwiec 2008 Napisano 10 Czerwiec 2008 Do BodexaKiedyś czytałem opracowanie na temat Wizny i tamtejszych umocnień. O ile dobrze pamiętam problem polegał na braku ostatecznego wykończenia umocnień - dziury" łatano umocnieniami polowymi z których artyleria niemicka zrobiła sieczkę właczając obsadę. Ponadto bunkry nie zdążono wyposażyć w boforsy p.panc (proszę się przyjżeć filmowi nakręconemu przez niemieckich pancerniaków)PSHistoria jest faktem, ornamentatorów nigdy nie będzie brakowało, między innymi po to aby zaistnieć jak nieprzymierzając niejaki Gross. Dzieki za wątek.Pozdro
Dziki Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 Mnie zastanawia jedna rzecz ostatnio. Ilu z ludzi wypowiadajacych sie w tym watku i bedacych dumnymi" z bycia Polakami, kibicujacymi polskiej druzynie (nie musi sie laczyc), wywiesilo flage w dniu niepodleglosci.
slapek Napisano 11 Czerwiec 2008 Napisano 11 Czerwiec 2008 Kolego bodex.Jak się ma twoja wypowiedz do poniższego linku?http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_WiznyMoże czas się nauczyć zasady”wieżę ale sprawdzę”,a nie brać sprawy na”słuch”.Życzę więcej dociekliwości w odkrywaniu prawdy.Pozdrawiam.
dzieci3 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 Naprawdę-spoko nuta.Pozdrowienia dla szwedzkiej kapeli.
Plutonowy76 Napisano 12 Czerwiec 2008 Napisano 12 Czerwiec 2008 zdziwiłem się trochy z tego względu gdyż ta kapela nie jest z Polski lecz Szwedzka. Wiadomo przecież że na zachodzie młodzież nie zna się dobrze na historii swojego kraju a co mówić o krajach Europejskich. Kiedyś miałem przyjemność rozmawiać z holendrem który uczył się w collage'u no muszę przyznać że jego głupota i niewiedza przyprawiała mnie o marszkość czoła... Według niego pod Monte Cassino to amerykanie przebili sie... a co najciekawsze to twierdzi ze angole odszyfrowali enigmę..noo i stereotypy jacy to nie Polacy co on robią... ehhh po prostu słoma z butów. poprostu śmiech na sali i my mamy się od nich uczyć? Tzn młode pokolenie ... na co nam to! Niedługo niemcy napiszą nam Europejski podrecznik gdzie bedzie mowa o polskich obozach zagłady .. I będą się uczyć jakie to inne kraje piękne.. a o nas bedzie tyle ile chca wiedzieć o nas... czyli kleski i rozbiory!
swojak Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Dziwne, ale nawet Wybiurcza umieściła na drugiej stronie o tym artykuł. Oczywiście nic na temat Rekonstrukcji...
liha Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Spoko piosenka, fajnie się słucha i ogląda. A co do wypowiedzi Plutonowego 76 to powiedz ile Ty wiesz o historii Holandii albo innego kraju. Nie wpadajmy w przesadę, to nagle we wszystkich krajach świata mają się uczyć historii Polski??? A jak szwedzka kapela znalazła sobie taką fajną niszę to niech śpiewają na zdrowie, dużo to lepsze niż różnego typu nacjonalistyczne g..no produkowane przez rodzime łyse kapele.liha
Erih Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Kol liha 10/10 ;)Wieczorkiem może znajdę zdjęcie wokalisty z polską flagą.
Gebhardt Napisano 13 Czerwiec 2008 Napisano 13 Czerwiec 2008 Liha - zgadzam sie z Plutonowym 76 - kazdy moze nie wiedziec, tzn: kto zdobyl Monte Cassino? Nie wiem; kto rozszyfrowal enigme? Nie wiem. Wszystko w porzadku. Ale bredzic wierutne bzdury to jednak cos innego i zasluguje na napietnowanie. Sadze ze Holender tez by sie wdebil gdybys mu chcial wmowic ze bitwe pod Nieuwpoort wygrali ....Chinczycy.
jigga Napisano 14 Czerwiec 2008 Napisano 14 Czerwiec 2008 Kawałek Sokoła i Kapeli Czerniakowkiejhttp://pl.youtube.com/watch?v=eqGN3jjLBvYo PW.
ataka Napisano 15 Czerwiec 2008 Napisano 15 Czerwiec 2008 Racja że z wiedzą historyczna wśród szarych mas na Zachodzie bywa różnie, w Stanach podobno tragicznie, a co do Szwecji to kraj ten wycofał naukę historii ze szkół już parę lat temu więc tym bardziej zdumiewa postawa zespołu nagrywając taki kawałek
KZ Napisano 16 Czerwiec 2008 Napisano 16 Czerwiec 2008 Ciekawy wywiad Joakimem Brodénem, autorem muzyki i tekstów Sabatonu:http://www.rp.pl/artykul/148381.html
matthew Napisano 17 Czerwiec 2008 Napisano 17 Czerwiec 2008 O rany Blackdog, nawet takiego cynika jak ja ruszyło...Chłopaki jadą bardzo energetycznie i ten clip...pozdrawiam
hen.zing Napisano 18 Czerwiec 2008 Napisano 18 Czerwiec 2008 Witam kolegów!W temacie zespołu Sabaton... czuję osobiście metal ale... zespół śpiewa nie tylko o bohaterskich polakach fakt głównie o wojnie drugiej i pierwszej światowej. Z językiem u mnie słabo zatem nie mam pewności kogo opiewa się w utworze Ghost division" ale przebijają w nim słowa ... panzer elite..." może ktoś biegły w języku Szekspira wyjaśni czy przypadkiem utwór nie sławi atakujących Wiznę. W kazdym razie panzer elite kojarzy mi się z pozytywnym określeniem gości z Panzerwaffe. Jeszcze utwór z niemiecko brzmiącym tytułem Panzerkampf" . Wolfpack" (wilcze stado?) żywcem wyjęty z filmu Das Boot" Na osłodę jest Cliffs of Gallipoli" Polakom to może obojętne ale ciekawe kto jest pozytywnym bohaterem piosenki obrońcy czy atakujący. Zapewniam kolegów że nie robie sobie jaj mogę po prostu coś powiedzieć na temat linii melodycznej to wszystko, język jest mi w zasadzie znany jedynie na poziomie klienta Windowsa i baru z frytkami. kiedyś zareklamowałem Polski zespół (mniejsza o nazwę) wywodzący się z prawdziwych Słowian i pieczętujący się złamaną figurą geometryczną więc jestem ostrożny (moderator był ok i na moja prośbę wywalił post). Nawiasem mówiąc piosenka była całkiem ok opiewała bohaterów z Westerplatte jednak ideologia muzyków moim zdaniem bliższa jest atakującym.
hen.zing Napisano 18 Czerwiec 2008 Napisano 18 Czerwiec 2008 Panzerkampf" to chyba bitwa z pkt widzenia Rosjan.
liha Napisano 23 Czerwiec 2008 Napisano 23 Czerwiec 2008 Baptised in fire, 40 to 1So silent before the storm, awaiting commandA few has been chosen to stand, as one outnumbered by farThe orders from high command - fight back, hold your ground!In early September it came, a war unknown to the worldNo army may enter that landThat is protected by Polish hand!Unless you are forty to oneYour force will soon be undone, undoneBaptised in fire forty to oneSpirit of Spartans - death and glorySoldiers of Poland second to noneWrath of the Wehrmacht brought to a haltThe 8th of September it starts, the rage of the ReichA barrage of mortars and guns, stand fast, the bunkers will holdThe captain has pledged his life, I'll face my fate hereThe sound of artillery strike, so fierce the thunder of gunsSo come bring on all that you've gotCome hell, come high water, NEVER STOP!Unless you are forty to oneYour lives will soon be undone... UNDONE!Baptised in fire forty to oneSpirit of Spartans - death and glorySoldiers of Poland second to noneWrath of the Wehrmacht brought to a haltAlways remember, a fallen soldier!Always remember, fathers and sons at war!Always remember, a fallen soldier!Always remember, fathers and sons at war!Always remember, a fallen soldier!Always remember, buried in history...No army may enter that landThat is protected by Polish hand!Unless you are forty to oneYour force will soon be undone, undoneBaptised in fire forty to oneSpirit of Spartans - death and glorySoldiers of Poland second to noneWrath of the Wehrmacht brought to a haltNo, No, Nooopozdro.liha
blo39 Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Wczoraj był reportaż o tej piosence w faktach na tvn
HD1940 Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Dzisiaj grupa była w Wiźnie, gdzie oglądała miejsca walk oddziału Raginisa, ruiny bunkra, jego grób. Z zespołem spotkała się młodzież i mieszkańcy miejscowości. Grupa SGO Narew z Łomży przeprowadziła małą inscenizację walk wrześniowych. Jeśli ktoś jest zainteresowany może zobaczyć relację w lokalnym programie informacyjnym: http://ww6.tvp.pl/4468,20081023814903.strona
BRAT_MIH Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 No najpierw zaczarował mnie Biały krzyż" w nowej wersji teraz to. Szacunek.
BRAT_MIH Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=8yXp_SqlQ0A
Szyna Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Kolego BRAT_MIH: ten utwór zalatuje mi zbytnio klimatami konkwisty (Fe!!) i tym podobnych, a doklejanie do klipu zdjęć żołnierzy polskich z lat '30 i mieszanie tego ze skrajnie prawicową ideologią wydaje mi się niesmaczne... Ale to tylko moje zdanie...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.