Skocz do zawartości

Szturm ze strychu

dect

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.policja.pl/portal/pol/1/19110/Podczas_remontu_dachu_ujawniono_bron.html

Jachcejachcejachcejachcejachcejachcejachcejachce!
Napisano
Dziadek pewnie zachował pamiątkę po wojnie, dziwi fakt że na miejsce nie przybył patrol saperski, okoliczne budynki nie zostały wysiedlone na czas akcji, a ulica nie została zamknięta.... przecież w państwie Polskim zawsze tak postępują przy powojennych arsenałach", jakie one by nie były ;)
Napisano
Swoją drogą Policja powinna ustawowo takie przedmioty oddawać do muzeum.Zwlaszcza że karabinek wydaje się nieźle zachowany , po konserwacji mógłby godnie się prezentować w jakiejś kolekcji ( a był popularną bronią partyzantki po 1945 roku). Może został ukryty przez jakiegoś partyzanta właśnie ? Wtedy podpadałby pod broń pamiątkową :))))
Napisano
No, Niemców w powiecie lipnowskim do stycznia 1945 r. to było mnóstwo. W gminie , z której pochodzi moja rodzina chyba ponad 50 % ludnosci.
Napisano
A mnie się zawsze najbardziej podoba policyjny bełkot : wstępnie ustalono, że broń może pochodzić z okresu II Wojny..". No popatrzcie państwo, mnie się wydawało, że to widać na pierwszy rzut oka. Karabin szturmowy i paczka amunicji z wyraźnie nadrukowaną datą 1944. no tak, ale teraz poślą na koszt podatnika tajemniczą broń do CLK w Warszawie i tam eksperci orzekną, że toooooo.... stg 44!!!! Wydaję mi się, że w Lipnie na pewno mieszka jakiś hobbysta, który za przyjemność potrzymania rzeczonej broni, za friko ujawniłby naszym dzielnym stróżom prawa, że jest to... stg 44 i byłoby taniej.
Napisano
AK77!
Według historiografii była, natomiast według historiografii komunistycznej (oraz postkomunistycznej) nie było! Ot i cała różnica :D
Pozdro!
Napisano
mowglyn, a gdzie jest prawda ? Dlaczego niektórzy nadal na oczach mają ciemnie" okulary i udają , że przez 45 lat komuny" wszystko było cacy ?

Pzdr
Napisano
Czy ja cos przeoczylem? To watek o szturmie czy o karierach w partyzantce po 45, polityce, czarnych, czerwonych, cyklistach i kimtamjeszcze?

Panowie dajcie sobie siana albo jako autor poprosze o zablokowanie watku bo skonczy sie jak zawsze.
Napisano
Było cacy? Zależy z jakiego punktu widzenia! Cały dowcip polega na tym, że możliwość szerszego awansu społecznego i poprawienie stopy życiowej ludności, na które tak się powołują \\obrońcy\\" komuny i tak by nastąpił! Wystarczy spojrzeć na przedwojenną Polskę i Finlandię. Status polityczny i gospodarczy obu tych państw przed 1939 r. był porównywalny (w kwestii gospodarczej, to raczej z większą korzyścią dla Polski!). A jak wyglądał bilans w roku upadku komuny w Polsce? Gdzie była wtedy Polska, a gdzie Finlandia? Jaka była wówczas stopa życiowa w tych krajach? Skąd taka różnica? W Finlandii nie rządziła KOMUNA!
Pozdro!
PS. Moim zdaniem największym sukcesem kmomunizmu (dokładniej mówiąc: komunistycznej propagandy) jest fakt, że tylu ludzi powtarza brednie o zaletach tego ustroju!

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 00:01 23-04-2008
Napisano
a Akcja Wisła to w którym roku była bo nie pamiętam ? ;)

pudełeczko po nabojach też pewnie pojdzie na przemiał, bo po co zostawic tak świetnie zachowany cyrograf, z którego pal licho ktos wyczyta jakiego kalibru uzywano, albo bóg wie co jeszcze wynajdzie..

Karabin pewnie ładnie będzie się 'prezentował' w roli puszki na konserwy po przetopie..

Czyżby to już nie było dziedzictwo??
Napisano
karabin i tu pojawił sie problem, bo trza ustalić jaki? teraz sztab ekspertów i analizy ,a wystarczy wkleic na forum i las rąk za free... pozdrawiam
Napisano
Dopiero remont dachu przyczynił się do przypadkowego ujawnienia arsenału." ARSENAŁ - uciekajcie ludzie arsenał!!!!, Ja nie wiem czy policja się chce tak wykazać??? Stary zardzewiały karabin ale słowo ARSENAŁ zawsze się musi pojawić.
PozdrO
tomekk
Napisano
Skoro na początku XXI wieku w Polsce jeden zardzewiały karabinek jest określany jako arsenał, to chciałem tylko przypomnieć, że geneza tego typu myślenia sięga czasów komunistycznego terroru, gdy w latach 40-tych według terminologii sądowej za bandę uznawano co najmniej dwie osoby...
Napisano
A no to cię rozczaruję za arsenał uważa się miejsce przystosowane do składowania broni... nawet jeżeli zostanie przystosowane na knajpę ;)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie