dect Napisano 21 Kwiecień 2008 Autor Napisano 21 Kwiecień 2008 http://www.policja.pl/portal/pol/1/19110/Podczas_remontu_dachu_ujawniono_bron.htmlJachcejachcejachcejachcejachcejachcejachcejachce!
AK77 Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Ciekawe czy trafi do jakiegos muzeum , czy na przemiał ?Pzdr
Swiety82 Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Dziadek pewnie zachował pamiątkę po wojnie, dziwi fakt że na miejsce nie przybył patrol saperski, okoliczne budynki nie zostały wysiedlone na czas akcji, a ulica nie została zamknięta.... przecież w państwie Polskim zawsze tak postępują przy powojennych arsenałach", jakie one by nie były ;)
mowglyn Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Karabin z drewnianą kolbą? A nie lepiej brzmi karabin z metalowym magazynkiem? Albo karabin z zardzewiałymi nabojami?
Erih Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Swoją drogą Policja powinna ustawowo takie przedmioty oddawać do muzeum.Zwlaszcza że karabinek wydaje się nieźle zachowany , po konserwacji mógłby godnie się prezentować w jakiejś kolekcji ( a był popularną bronią partyzantki po 1945 roku). Może został ukryty przez jakiegoś partyzanta właśnie ? Wtedy podpadałby pod broń pamiątkową :))))
Xanadu Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Cytat: a był popularną bronią partyzantki po 1945 roku"Po 45-tym? Gdzie ci partyzanci tak walczyli? Chyba w Palestynie o.O
pomsee Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 A to ciekawostka! I to w Lipnie, tam po wojnie kompletnie się nic nie działo, żadnej partyzantki.
herbstnebel Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Niemiec pewnie jakiś zostawił i cywila strugał wobec czerwonych.
pomsee Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 No, Niemców w powiecie lipnowskim do stycznia 1945 r. to było mnóstwo. W gminie , z której pochodzi moja rodzina chyba ponad 50 % ludnosci.
Dunczyk Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 A mnie się zawsze najbardziej podoba policyjny bełkot : wstępnie ustalono, że broń może pochodzić z okresu II Wojny..". No popatrzcie państwo, mnie się wydawało, że to widać na pierwszy rzut oka. Karabin szturmowy i paczka amunicji z wyraźnie nadrukowaną datą 1944. no tak, ale teraz poślą na koszt podatnika tajemniczą broń do CLK w Warszawie i tam eksperci orzekną, że toooooo.... stg 44!!!! Wydaję mi się, że w Lipnie na pewno mieszka jakiś hobbysta, który za przyjemność potrzymania rzeczonej broni, za friko ujawniłby naszym dzielnym stróżom prawa, że jest to... stg 44 i byłoby taniej.
AK77 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Xanadu , a nie było po 45 partyzantki ? Chyba coś przeoczyłeś , bo partyzantka po 45 roku była.
mowglyn Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 AK77!Według historiografii była, natomiast według historiografii komunistycznej (oraz postkomunistycznej) nie było! Ot i cała różnica :DPozdro!
AK77 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 mowglyn, a gdzie jest prawda ? Dlaczego niektórzy nadal na oczach mają ciemnie" okulary i udają , że przez 45 lat komuny" wszystko było cacy ?Pzdr
dect Napisano 22 Kwiecień 2008 Autor Napisano 22 Kwiecień 2008 Czy ja cos przeoczylem? To watek o szturmie czy o karierach w partyzantce po 45, polityce, czarnych, czerwonych, cyklistach i kimtamjeszcze?Panowie dajcie sobie siana albo jako autor poprosze o zablokowanie watku bo skonczy sie jak zawsze.
mowglyn Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 Było cacy? Zależy z jakiego punktu widzenia! Cały dowcip polega na tym, że możliwość szerszego awansu społecznego i poprawienie stopy życiowej ludności, na które tak się powołują \\obrońcy\\" komuny i tak by nastąpił! Wystarczy spojrzeć na przedwojenną Polskę i Finlandię. Status polityczny i gospodarczy obu tych państw przed 1939 r. był porównywalny (w kwestii gospodarczej, to raczej z większą korzyścią dla Polski!). A jak wyglądał bilans w roku upadku komuny w Polsce? Gdzie była wtedy Polska, a gdzie Finlandia? Jaka była wówczas stopa życiowa w tych krajach? Skąd taka różnica? W Finlandii nie rządziła KOMUNA!Pozdro!PS. Moim zdaniem największym sukcesem kmomunizmu (dokładniej mówiąc: komunistycznej propagandy) jest fakt, że tylu ludzi powtarza brednie o zaletach tego ustroju!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 00:01 23-04-2008
8total4 Napisano 22 Kwiecień 2008 Napisano 22 Kwiecień 2008 a Akcja Wisła to w którym roku była bo nie pamiętam ? ;)pudełeczko po nabojach też pewnie pojdzie na przemiał, bo po co zostawic tak świetnie zachowany cyrograf, z którego pal licho ktos wyczyta jakiego kalibru uzywano, albo bóg wie co jeszcze wynajdzie..Karabin pewnie ładnie będzie się 'prezentował' w roli puszki na konserwy po przetopie..Czyżby to już nie było dziedzictwo??
fabis94 Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 karabin i tu pojawił sie problem, bo trza ustalić jaki? teraz sztab ekspertów i analizy ,a wystarczy wkleic na forum i las rąk za free... pozdrawiam
panet Napisano 25 Kwiecień 2008 Napisano 25 Kwiecień 2008 Ciekawe gdzie sa pracownicy Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków?
tomekk Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 Dopiero remont dachu przyczynił się do przypadkowego ujawnienia arsenału." ARSENAŁ - uciekajcie ludzie arsenał!!!!, Ja nie wiem czy policja się chce tak wykazać??? Stary zardzewiały karabin ale słowo ARSENAŁ zawsze się musi pojawić.PozdrOtomekk
mowglyn Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 Według terminologii sądowej z lat 40-tych tzw. bandę stanowiły co najmniej dwie osoby...
mowglyn Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 Skoro na początku XXI wieku w Polsce jeden zardzewiały karabinek jest określany jako arsenał, to chciałem tylko przypomnieć, że geneza tego typu myślenia sięga czasów komunistycznego terroru, gdy w latach 40-tych według terminologii sądowej za bandę uznawano co najmniej dwie osoby...
Erih Napisano 26 Kwiecień 2008 Napisano 26 Kwiecień 2008 A no to cię rozczaruję za arsenał uważa się miejsce przystosowane do składowania broni... nawet jeżeli zostanie przystosowane na knajpę ;)...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.