Jump to content

Bofors w boju, desant spadochronowy

Recommended Posts

• Replies 55
  • Created
  • Last Reply
Erih!
To bardzo ciekawa, wręcz rewolucyjna, teza. Czyżby przed 1939 r. II RP handlowała bronią z ZSRR?
Pozdro!
PS. Chodzi o karabin Mosin wz. 1891/30...
PS. 2 A jeśli wypożyczalnia będzie miała tylko amerykańskie M1 Garand, to co?

No owszem kształt komory nie ten .. ale lepiej mieć coś delikatnie nie takie niż biegać z odlewem wrzeszcząc pif".
A co do Garandów... A PK/PKS zamias Brena i AK zamiast ... czegokolwiek ? Też razi ale takie są realia !

Mosiny w rękach rekonstruktorów WP sprzed 1939 r. są czymś tak normalnym, jak francuskie hełmy wz. 26 Adriana na głowach ułanoidów"...
Pozdro!
PS. No tak, w wolnej Polsce nadal obowiązuje prawo odziedziczone w spadku po reżimie obawiającym się zbrojnego obalenia...

8total4!
Faktycznie, używało. Nawet, jak to określiłeś słyszałem"! Z tego co jednak pamiętam, to były one skrócone do standartu karabinka. O innych sprawach nie wspominając... .

Acer!
Mosin wz. 25? Gratuluję, raz jeszcze gratuluję wiedzy :D

Nie skarbie,
Mam na myśli Mosina wz.25 , fakt wyprodukowano tego 1 serię. Ale były.

osobiście ściskałem w ręku takiego Mosina z nr fabrycznnym ... 1. Znajduje się w jednej z największych prywatnych kolekcji w Finlandii - było to, niech mnie Patron poprawi ale chyba 18 września 2007 roku - w czasie wycieczki po nasze działa do Finlandii - udoło się odwiedzić też wtedy znajomego kolekcjonera.

@Mowglyn,
Gratulacje.
Koncertowo wychodzisz na .... (tu wstaw odpowiednie słowo)
Kolego, trochę pokory. Nie zjadłeś wszelkich rozumów, a nawet masz znaczne braki w wiedzy.
Sugeruję dokształcenie.
Już trzy osoby ci piszą, że karabin istniał, mało tego był używany bojowo, nawet podają źródło.
A ty swoje.

pozdrawiam

ps. Jak w takim tępie bedziesz łapał kartki, to 1 maja nie doczekasz.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information