danieloff Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Slapek, ten Pan z Afryki żadnej z tych Pań nie zgwałcił - nasze rodaczki ustawiały się do niego w kolejce, żeby doznać wrażeń podobno ciekawszych, niż ze Słowianami:-)
zelig Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Odpowiadam na post użytkownika, którego nicka niesety nie zapamiętałem, bo jego pytanie błyskawicznie i kompletnie niezrozumiale usunięto: - Tak, moim zdaniem zdecydowanie warto tą książkę kupić lub conajmniej przeczytać. Jest fajnie wydana, nieźle napisana (ma formę reportażu, rozmowy z Kurzeme - m.in. dzięki temu jest lekkostrawna; głównym zarzutem do wyd. pierwotnego - Maskotki" było silenie się na literaturę, krótko mówiąc - grafomaństwo).I moim zdaniem - nawiązując do cyniczno-histerycznych wypowiedzi znawców tematu" - nie jest to książka o holokauście! Bardziej jest to surrealistyczna opowieść o wojnie widziana oczami dziecka, o syndromie sztokholmskim (przecież on pokochal swoich oprawców - do płk. Lobe, zbrodniarza wojennego, mówił wujku"..) i trochę o odkrywaniu swojej tożsamości.. (chociaż Alex Kurzeme chyba do tej pory się jasno nie określił, w każdym razie twierdzi, że Żydem się kompletnie nie czuje..).Nieprawdą jest, że Kurzeme nagle wyskoczył z tą książką na fali przedsiębiorstwa holokaust". On od początku lat '70 tych zaczął ujawniać strzępki swoich przeżyć, opowiadać to w czym uczestniczył. Od tej pory zaczął dostawać listy z pogróżkami od swoich dawnych owarzyszy broni", np.: Jesteś jednym z nas, byłeś przy tym, widziałeś. Mamy na ciebie oko cały czas. Trzymaj buzię na kłódkę, bo może cię spotkać coś złego, jeśli komuś zaszkodzisz, szczególnie pułkownikowi. Życie zawdzięczasz tylko nam. Pamiętaj o swojej rodzinie. Milcz."Jednym słowem: polecam. Mądrym do refleksji, głupim - jako bogaty materiał do wszelkiej maści drwin z zabijania Żydków.
slapek Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Pomsee przede wszystkim to żydzi sami się nie szanują,a wymagają od innych szacunku.Przykładzik proszę bardzo- zmienianie nazwisk?.Kto twierdzi,że nie można być dobrym obywatelem polski będąc jednocześnie narodowości żydowskiej,ukraińskiej,białoruskiej,itd.?
zelig Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Zmienianie nazwisk jako przykład braku szacuknu do siebie samego? Niezły z Ciebie psycholog...Czy słowo asymilacja" coś Ci mówi? A ilu Polaków, którzy zmienili ojczyznę, zmienili też w związku z tym swoje nazwiska (a nawet imiona)?
slapek Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Danieloff koszta tej głupoty tych pań poniesiemy my,one mogły pozarażać swoich znajomych.I tak krąg ludzi chorych wymagających opieki lekarskiej,nie produktywnych lawinowo rośnie.Kto za to zapłaci?,czy te naiwne kobiety na pewno nie,one zapłaciły moralnie,natomiast materialnie zapłaci społeczeństwo polskie.
danieloff Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Ale jako prawdziwe katoliczki nie założyły temu czarnemu Belzebubowi gumy na instrument", więc kara boska Nas nie spotka na szczęście :-)
slapek Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Przecież oni mieszkali od pokoleń w Polsce i jak by mieli zmienić to by zmienili przed wiekami.Sprawa nasiliła się po wojnie.
slapek Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Danieloff a ja myślę że one były wyznania mojżeszowego:),bo takie nie rozgarnięte.
danieloff Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Tak, Slapek, to jest myśl - udając Polski zaraziły się HIV aby zepsuć opinię Polkom, które przecież nigdy by tego nie zrobiły, bo się szanują, nie tak jak Żydówki.
Czlowieksniegu Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Kol. Zelig, dziękuję za recenzję :-).Pozdrawiam.Jak to było? Polska dla Polaków, ziemia dla ziemniaków ?
slapek Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Danieloff ja nie napisałem żydówki,ja napisałem wyznania mojżeszowego.Napisałem tak ponieważ dla mnie jest obojętne jakiego wyznania kto jest,w przeciwieństwie do ciebie,podkreślasz jako”prawdziwe katoliczki”.Jakby były katoliczkami to mogły by współżyć tylko poślubię,widocznie są innej wiary.
Erih Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Kol slapek zacytowałbym co na temat tego poety" powiedział mi inny murzyn , ale do druku nadaje się jedynie słowo cfaniaczek" reszta absolutnie nie . Acha zeby było smieszniej mój znajomy mimo ze czarny jak smoła ( czarnoniebieski odcień skóry , nie zaden tam ciemnobrązowy) jest Polakiem z ciężkim skrzywieniem nacjonalistycznym. Włącznie ze służbą w WP i tak dalej.On po prostu kocha ten kraj.Kol zalman ja tu nie widzę nikogo o poglądach nawet umiarkowanie lewicowych..Ale tak ad merituum to Łotysze mają w ogóle ciekawą historię.Z jednej strony jednostki łotewskie stanowiły podporę rewolucji bolszewickiej (strzelcy łotewscy stanowili zdaje się ochronę Lenina) z drugiej bardzo aktywne jednostki pomocnicze (ochotnicze) W-SS. Brr mieszanka więcej obrzydliwa.
danieloff Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Slapek, błagam, już mnie brzuch boli ze śmiechu, Ty to wszystko na powaznie bierzesz, a z tymi katoliczkami to dałeś czadu - gdyby spełniły Twoje ostre kryteria religijno - seksualne, to nie wiem, czy zebrałoby sie ich na zapełnienie jednego kościoła, ha, ha, ha:-)
slapek Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Człowieku śniegu to posadz ziemniaki w wodzie,lub w powietrzu :)))).
danieloff Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Człowiek nie ziemniak, jak trzeba, to wszędzie zapuści korzenie. Kończymy, pozdro Slapek!
pomsee Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Erih napisałes:/.../zalman ja tu nie widzę nikogo o poglądach nawet umiarkowanie lewicowych..."Dla zalmana jak widać wszyscy, którzy maja inne zdanie niż on są lewicowcami chociaż tak naprawdę z lewicą maja tyle wspólnego co zalman z prawicą :)))
pomsee Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Wywiad z autorem książki Nie trzeba mnie zabijać" zawiera taką wypowiedź:No i teraz powiem tak: co Polacy zrobili swoim sąsiadom, to Gross napisał i my już wiemy. Ale w porównaniu z tym, czego dopuszczali się Bałtowie, to my byliśmy miłosierni, tolerancyjni, bohaterscy."Cały wywiad oczywiscie znajduje się w Gazecie Wyborczej"Osobom nie brzydzącym się tą gazetą polecam:http://www.gazetawyborcza.pl/1,88974,5022694.html
zalman Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Wzruszłem się... tyle prawdy zapomnianej...a krzyż mu dali? Raczej gwiazdę ....
zelig Napisano 19 Marzec 2008 Napisano 19 Marzec 2008 Zalman. Guzik mnie obchodzą Twoje permanentne wzruszenia, jak i poziom Twojej wrażliwości (zresztą myślę, że nie tylko mnie).Powiedz wreszcie w temacie coś co ma jakąkolwiek treść lub nie mów nic, okej?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.