Skocz do zawartości

Generał Jaruzelski w szpitalu; Mąż nie ma ochoty żyć"

Rekomendowane odpowiedzi

Łatwo przychodzą wam wielkie słowa, gadanie o honorze, zdradzie, klawiatura wszystko przyjmie. Spóźnieni opozycjoniści. Boję się, że po śmierci Pana Generała dopiero znajdzie się kilku odważnych, niezłomnych bohaterskich, nieprzejednanych, honorowych i patriotycznych chłopców, którzy regularnie będą mścić krzywdy ojców i dziadów na jego nagrobku...

• Odpowiedzi 116
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Elcolonello najwyraźniej przegapiłeś 4 linijkę mego posta !
We wrześniu dokonaliśmy najlepszego możliwego wyboru stawiając Niemcom opór. Natomiast gdyby nie Beck i inni (zwłaszcza wojskowi)
to mogliśmy bronić się znacznie skuteczniej.
Acha , dziś często się zapomina ze zamiana okupacji niemieckiej na dominację sowiecką nie była leczeniem dżumy cholerą a raczej zamianą AIDS na ciężką grypę ( z powikłaniami )
pozdro Erih

@Erih- O przepraszam, że niedoczytałem...beck był dyplomatą o ile pamiętam, robił wszystko by zyskać poparcie państw zach. o ile mi wiadomo, ale nie zbaczajmy z tematu...Socjalizm w Polsce = zło, generał= marionetka utrwalająca socjalizm w Polsce...

elcolonello przestań z tymi bzdurami o honorze, powstaniach i innych bredniach rodem z Sienkiewicza, brakuje mi tu jeszcze ohaterów" typu Zagłoba i reszta. Właśnie przez tak durne honorowe myślenie, wiarę w to że jesteśmy pepkiem świata, który nam przybędzie na pomoc (a zawsze olewa) traciliśmy niepodległość oraz całe pokolenia młodych ludzi przepełnionych wiarą w wolność. Powstanie Warszawskie (z całym szacunkiem dla Powstańców) było tego dobitnym przykładem. Rozumiem, że żyłeś w czasach panowania Jaruzelskiego (nie jest on moim bohaterem, ale...), rozumiesz sytuacje polityczną i społeczną tamtych czasów. Postaraj się pomyśleć racjonalnie.... a jak nie--- to wracaj do Sienkiewicza. liha

Danieloff, co więcej będą uzasadniać to hasłami typu Bóg-Honor-Ojczyzna. I będzie to, dla mnie, tak samo inteligentne inaczej, jak niszczenie pomników AR, zaniedbanie cmentarzy wojskowych ( obojętnie której armii ) i wiele wiele innych chrześcijańskich zachowań.

Dobra ja kończę, bo com miał powiedzieć tom rzekł...
Postawcie jescze pomnik waszemu generałowi...Ale nie zapomnijcie dodać mu do rąk, nóg i beretu linek do pociągania...
Mam nadzieję, że kiedyś zostaniecie pożadnie spałowani, albo weźmiecie udział w scieżce zdrowia, zostaniecie internowani, o wypadkach ajemniczej" śmierci kogoś z rodziny nie wspomnę... Nie będziecie mieli chyba do nikogo żalu o to, bo przecież to metody waszego generała...
Ze stachanowskim pozdrowieniem Towarzysze!!

Miałem już nie zabierać głosu w tym wątku, ale wybaczcie bo Elcolonello mnie [pośrednio] sprowokował.
1. Zgadzam się z tym co napisałeś Danieloff, że to wręcz podręcznikowy przykład spóźnionego opozycjonisty" - czyli pewnie bardzo młoda osoba, której nie było jeszcze na świecie w stanie wojennym, albo była wtedy a etapie" tetrowych pieluch. A ponieważ z tego powodu ma kompleksy, więc i radykalizm poglądów jakie głosi, a i to co mnie najbardziej powala - czyli wzywanie do walki z komuną gdy komuna już tylko na Kubie i w Korei Północnej.
2. Elcolonello, nie masz czego zazdrościć! Oberwanie szturmową pałą po nerach, czy spędzenie kilku nocy na dechach pod brudnym kocem do przyjemnych nie należały. Tym bardziej że fajki się szybko skończyły, jedyną rozrywką była gra w warcaby zrobione z kulek chleba, na obiad dawali jakieś popłuczyny, a w nocy nie dały spać jakieś pijane prostytutki zamknięte obok pod celą, a i to załatwianie się publicznie do Azora"... I najgorsza ta niepewność - co dalej.
3. A co do p. Becka, to według niektórych relacji jak zszedł z mównicy po swoim płomiennym przemówieniu to powiedział do zaufanych jakoś tak: no to mamy już po Polsce...

balans

Elcolonello , kończąc oftopa Beck zawalił sprawę politycznie właśnie !
Ale to w innym dziale można ew kontynuować.
Natomiast co do negatywnej oceny PRL to dla mnie nie jest ona taka jednoznaczna. Uważam ze w takich warunkach jakie były nie było lepszego wyjścia. Na Andersa na białym koniu szans nie było.
Oczywiście PRL to 40 lat , kawał czasu , było raz lepiej raz gorzej..
Jednej rzeczy żałuję - ze po stanie wojennym nie poszliśmy na te 10 lat chińską ścierzką.zamiast tego Generał usiłował realizować część postulatów Solidarności ..
A moglibysmy mieć znacznie lepszy start po 89 roku ech .

Chyba nawet Lech Wałęsa i czołowi prawdziwi i aktywni opozycjoniści z tamtych lat nie są tak radykalni w ocenach Generała jak wielu uczestników tego Forum. Jak zwykle z upływem czasu największymi radykałami stają się Ci, których to ominęło lub siedzieli w domu, vide Jarek Kaczyński:-)

w sumie to nie wiem a propos czego napisałeś ył" - czy o opozycji, czołowym miejscu, a może o TW. Wielu rzeczy już się nie dowiemy i chyba to lepiej. Bo patrząc na histerię lustracyjną i obłęd, który jej towarzyszy to największy ubaw mają faktycznie byli pracownicy służb wraz z domorosłymi lustratorami od siedmiu boleści.

Witam!jak mozna mowic ze Jaruzelski uratowal Polske od ataku wojsk ukladu warszawskiego?kto sieje taka propagande,przeciez z rozkazu towrzyszy zwiazku radzieckiego został pierwszym sekretarzem parti!to byla propaganda kiszczka i jaruzelskiego, my Polacy przez takich jak on bylismy jedna z republik Zwiazku Radzieckiego.powini stanac przed sadem i jeszcze na stare lata poczuc jak to jest posiedziec w wiezieniu.za ich rzadow nie jednego niewinego czlowieka taka kara spotkał.

Sami Polacy uratowali Polskę, nie przez Jaruzelskiego byliśmy państwem ludowym a przez Jałtę I między innymi naszych zachodnich towarzyszy. Nikt nie broni ustroju ale teraz wyżywanie się na starym człowieku jest zwykłym chamstwem. Łatwo kopnąć, a niech Ci spóźnieni żałośni opozycjoniści zaatakują Kiszczaka, Urbana- Ci potrafią się odgryźć. Ktoś tam fajnie napisał – stare komuchy się z Was śmieją. Szkoda gadać.liha

Każde pokolenie ma swoich bolszewików jak widać na szczęście nie w każdym dochodza do głosu ( a własciwie do władzy).
A red Urban to w ogóle ciekawa osoba .. Miał za komuny " zakaz publikowania dłużej niż większość opozycjonistów ;)

Cały ten wątek zaczyna przypominać kabaret. Normalnie boki zrywać.
Rodzimego chowu hungwejbini, spoźnieni wojownicy wywnętrzniający swoja nienawisć do schorowanego starca z barku innego przeciwnika.
Co ciekawe jakos za schylkowej komuny nie widziałem tłumu rodaków pchających się do nielegalnej działalnosci.
Za to teraz jest ich pełno bo mamy wolnosć słowa i brak konsekwencji za nadużywanie tej wolnosci. I bardzo dobrze zresztą.

Balans ja na szczescie nigdy nie palilem wiec ominęły mnie przyjemnosci" głodu tytoniowego pod celą" :)

temat drazliwy to i ostro jest...
Postac Jaruzelskiego dlugo bedzie budzila olbrzymie kontrowersje - moze koledzy kombatanci" zaloza jakis watek o pobycie pod cela? - mowie serio !
A pomsee mial jakies fotki skanowac...

woytas nie fotki a negatywy bo fotki rozdalem i nie zostala ani sztuka. No chyba, ze wywolam je znow i zeskanuje. Na razie jestem na etapie wyboru sprzetu do skanowania negatywów ale jak Wam się spieszy to cos wykombinuję :)

PS. Jakaś ciekawa prawidłowość..pseudo opozycjoniści z pseudosolidarności najwiekszymi obrońcami wodza reżimu...czyżby wdzięczność za to by że wam łbów nie porozawalali w kazamatach SB...wiem rozumiem pobyty w celi może nastroić pozytywnie do podpisania różnych rzeczy...dlatego należy bronić jak niepodległości czerwonej racji stanu...trudno że honor poszedł się paść....ważne że nasi nie dadzą dziadka skazać.
argumenty jakie prezentują Erih,liha są na poziomie naiwności szkoły podtawowej połaczonej z brykiem Gaduły Wyrodnej...proponuje zbierać na mumifikację wodza...
IPN...boli jak wrzód....jeszcze coś wygrzebią i będzie bolało...

Mimo, że nie chcę ale muszę. Masz chłopie problem z własnymi emocjami. Można się, bowiem, spierać, dyskutować, czepiać szczegółów. Ale Twoje wypowiedzi wskazują, że z erystyką lub choćby Schopenhauerem to kolegami nie byliście. Po co te inwektywy, po co ten jad. Chyba, że napastliwością nadrabiasz brak argumentów lub siłą ( krzykiem ) chcesz kilku z nas nawrócić. Dla mnie bomba, ale nie wróżę Ci powodzenia.

zalman a możesz znaleźc sobie inne miejsce aby sobie poujadać na inaczej myslących? Są takie fora, na których będą nad twoim patrityzmem i bezkompromisowoscią" piać z zachwytu.
Jednak jesli twój poziom frustracji będzie się podnosił to jednak nie obejdzie się bez pomocy psychiatry.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie