michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Witam.Tak jak w temacie :) Mysle ze czesc z Was slyszala juz co nie co o transporterze opancerzonym z czasow II wojny swiatowej stojacym w rzece Dunajec we wsi Ilkowice w powiecie Tarnowskim :) Dodam ze bylo kilka prob jego wyciagniecia i co jakis czas ktos probuje jednak bezskutecznie :( (ostatni raz w 2007r.-spychacz i koparka bodajrze,ale liny sie zerwaly :( )Z tad pytanie! Moze bylby ktos chetny do powazniejszej akcji jego wyciagniecia.Z tad postanowilem zamiescic watek :) moze wreszcie ktos go z tamtad ruszy :) O ile dobrze pamietam jest on zanurzony w wodzie po wiezyczke! ( proby wyciagania mozliwe pod3as niskiej wody)jednak jest chyba zapchany mulem itp.takze nie lada wyzwanie :d Niestety nie mam dokladniejszych danych :( gdyz nie bylem tam osobiscie :) Info od ojca.100 % potwierzdzone! :) ale mysle ze to juz najmniejszy problem gdyz we wsi tj.na miejscu wszyscy o nim doskonale wiedza takze nie bylo by problemu go znalezc na a pozniej do dziela :) Pozdrawiam Michał Licze na powazne potraktowanie tematu i zainteresowanie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
satron1200 Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Ludzie opamiętajcie się ... znów czołg , transporter . Masz kolego pewny namiar , napisz do muzeum lub konserwatora . Pozdrawiam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Ta informacja jak najbardziej prawdziwa:) wiec napisze tak ze muzea doslownie maja to w d... na to wyglada a szkoda :) wido3nie nie ma on wiekszej wartosci :( pozdrawiam i prosze o odp. chetnych do ew.wyciagania bo wiem ze na forum sa takie osoby :) Nie zalezy mi na bajkach itp tylko na tym zeby ktos sie za to zabral :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal7589 Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 ... i ciągną i ciągną wyciągnąć nie mogą Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Jak widać wieżyczkę" to zapodaj zdjęcie [może być zrobione telefonem], a wtedy chętnych pewnie nie braknie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Ludzie...nie mozna normalnie ? prosze tylko zainteresowanych a nie jakies ... a jak ktos nie wiezy chetnie sie popatrze na jego mine na miejscu :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 AD:Jak widać wieżyczkę" to zapodaj zdjęcie [może być zrobione telefonem], a wtedy chętnych pewnie nie braknie...Wiesz co masz chyba racje :) skoro wyszedlem z taka inicjatywa a tu tylko smiechy chichy to zobacze co sie da zrobic :) chocbym mial tam na piechote isc:D mam nadzieje ze zdobede zdjecia.Pozdrawiam i mam nadzieje ze miejscowi Tarnowscy wyjadacze mimo pewnych sporow sie odezwa,potwierdza pomoga. pzdR! Link to comment Share on other sites More sharing options...
matp7mef Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 cos moda na te transportery panuje...http://www.bxl.pl/news.php?readmore=1730 Link to comment Share on other sites More sharing options...
matp7mef Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 sorki nie ten link mi sie zapodalhttp://allegro.pl/item293273086_niemiecki_woz_pancerny.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRON Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 transporter, wieżyczka wystaje , info od ojca, wszyscy wiedzą spychacz + koparka ......nuda nuda nuda ...Powodzenia .PATRON Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Beda zdjecia (za kilka dni sie tam wybiore z aparatem) to zobaczymy co wtedy napiszesz :d :) albo jak ktos go juz wyciagnie :) zalatwione :) W tej chwili jestem w Warszawie wiec:prosze o cierpliwosc :) pzdDR! :) i powodzenia dla Niektorych XD Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Beda zdjecia (za kilka dni sie tam wybiore z aparatem) to zobaczymy co wtedy napiszesz :d :) albo jak ktos go juz wyciagnie :) zalatwione :) W tej chwili jestem w Warszawie wiec:prosze o cierpliwosc :) pzdDR! :) i powodzenia nawzajem XD Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 srk za powtorzenie :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
pomsee Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 No to czekamy :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
to17071990 Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Nie zawiedź nas Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyniek Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Spokojnie, może coś tam naprawdę jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaz Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Zupełnie niepotrzebnie podajesz namiar na obiekt . Może się wkrótce okazać,że o ile był to się za ojro zbył bo ktoś go zdążył ukraść. Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbstnebel Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 taaa, już poczytają na forum i polecą po niego za ojro opylać coś co jeszcze niby w rzece tkwi :>nie no chyba kolega poważniejszy niż majster6 z 6cima postami. poczekamy.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Menda Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Vaz, jeśli muzealnicy mają to gdzieś, forumowicze mają to gdzieś, to lepiej żeby go rdza zżarła, czy żeby się zbył za ojro i cieszył czyjeś oczy nawet za granicą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbstnebel Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 tu nie chodzi o to, że forum ma to gdzieś. jak idziesz na rozmowę kwalifikacyjną do roboty to masz ze sobą jakieś cv i jakieś np. referencje z poprzedniej pracy - dowód tego, że to co powiesz to prawda, a nie coś zmyślonego.O to tylko chodzi, o dowód - np. o jedno gównianej jakości zdjęcie z komórki, że tam np. lufa z ziemi wystaje. 3/4 forum by się z radości popłakało jakby mieli taki dowód, że jeszcze coś można wykopać w polskiej ziemi i na pewno by tego samopas nie zostawili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackdog Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Mieszkam jakieś pięć kilometrów od Ilkowic, Dunajec z racji tego, ze spininguję, dosyć dobrze znam, ale o transporterze nie słyszałem :) choć w sumie mogło coś sie tam ostać, bo w okolicy było dosyć gorąco we wrześniu '39 - 7 i 8 w miejscowościach Radłów, Wola Radłowska (tu toczyły się zaciekłe walki o most na Dunajcu, przez który wycofywała się armia Kraków"), Niwka, Bobrowniki Małe - te wszystkie miejscowości są dosyć blisko siebie położone nad Dunajcem, zresztą, jak kogoś interesuje, to można je łatwo zlokalizować - na północ od Tarnowa, jakieś 5-6 kilometrów w dół od ujścia rzeki Biała do Dunajca .Ze strony niemieckiej udział w tych walkach brała 2 dywizja pancerna oraz 4 dywizja lekka - stąd podczas walk o most i okoliczne wsie mogli próbować przeprawić się jakimś brodem - w tym rejonie w niektórych miejscach Dunajec dosłownie można przejść po pas...więc mogło coś im nie wyjść :)Książka Tarnów.Dzieje miasta i regionu", pod redakcją F. Kiryka i Z.Ruty ,tom III, poświęcony czasom wojny i PRL-u, podaje, ze w trakcje tych walk w dniach 7-8 września Niemcy stracili kilkanaście czołgów, wiele pojazdów i motocykli",więc jakieś prawdopodobieństwo jest, ale osobiście nigdy o tym nie słyszałem :) muszę sie popytać żeby coś więcej na ten temat powiedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RayanPeter Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Popatrzyłem w geoportal" i prawde mowiąc jezeli chodzi o koryto rzeki to nic sie tak nie rzuciło w oczy;) no są 2 miejsca troche podejrzane ale czekam na fotki z miejsca.Ps. Jezeli chodzi o muł to chyba ze na srdoku bo piachu tam jak na pustyni;)Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
balans Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 Mułu to tam nie ma, tylko żwir i kamiory. Wiem bo też tam dawniej łaziłem ze spiningiem i śmiganką - jak jeszcze były tam ryby [i to jakie]. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackdog Posted January 9, 2008 Share Posted January 9, 2008 z mułem i piachem to tam w ogóle ciężko :)cały teren to tereny żwironośne, że tak powiem, te wszystkie stawy wzdłuż rzeki to wyrobiska po żwirowe - a dno rzeki to też głównie żwir miejscami przechodzący w grubsze kamienie i głazy, muł to raczej sie spotyka w zatoczkach i takich miejscach ze spokojniejszą wodą - na środku to praktycznie nierealne, bo jednak dosyć szybko ta woda płynie :)Z moich doświadczeń z tą rzeką to mogę powiedzieć, ze dno ma bardzo ruchomą konfigurację - tam gdzie wcześniej był jakiś dołek po przejściu większej wody okazuje sie , że dołka już nie ma i tym podobne - to bardzo charakterystyczne dla tego odcinka rzeki - po każdej większej wodzie jest inaczej...Co można jeszcze dodać - dosyć duża część brzegów jest umocniona przez człowieka - są zrobione tak zwane opaski z takich dużych głazów , miejscami są ostrogi - ogółem dosyć blisko ma przebiegać autostrada A4 i ma być budowany most przez Dunajec właśnie...Z ciekawości pójdę jutro (jeżeli się uda) na rekonesans - od siebie z Domu mam tam jakieś 30 minut na piechotkę, 15 minut rowerem :) zobaczymy czy coś wystaje i czy coś ludziska słyszeli Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal123456789 Posted January 9, 2008 Author Share Posted January 9, 2008 Ad:Zupełnie niepotrzebnie podajesz namiar na obiekt . Może się wkrótce okazać,że o ile był to się za ojro zbył bo ktoś go zdążył ukraść.Po to zeby nie bylo ze klamie :) mi tylko zalezy na tym zeby on tam nie stal :) pozdrawiam :) co do ludzi pol wsi o tym wie jak nie cala :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.